Son yıllarda oldukça rağbet görmeye başlayan ve katılımın arttığı Bireysel Emeklilik Sistemi ya da BES, tasarruf yapmak ve emeklilikte rahat bir hayat sürmek için tercih ediliyor. Özellikle son yıllarda getirilen zorunluluk uygulaması ile devreye giren otomatik katılım sistemi de kullanım alanını genişletmiştir. Sistemde yer alan kişiler, 10 yıl boyunca kesintisiz kaldıkları takdirde 56 yaşına geldiklerinde; sistem üzerinden rahatlıkla emekli olabilirler ve birikimlerini alabilirler.
Pek çok avantajı bulunan bu sisteme dair akıllara pek çok soru takılmaktadır. Bunlardan, belki de en önemlisi bu sistemin mantıklı olup olmadığıdır. Sizler için hazırladığımız yazımızda, BES yaptırmak için 7 mantıklı nedeni inceledik. Okuduktan sonra bireysel emeklilik kavramına, sistemin avantajlarına ve ne işe yaradığına dair merak ettiğiniz her detayı öğreneceksiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir Ne İşe Yarar?
Bireysel emeklilik, çalışma hayatı boyunca kişilerin yaptıkları birikimleri emeklilik döneminde almasını sağlayan alternatif bir emeklilik sistemidir. İlerleyen yaşlarda sadece emekli maaşı ile geçinmek yeterli olmayabilir. Bu durumlarda bir ek gelir fırsatı sunan bireysel emeklilik sistemi ile kullanıcılar daha rahat ve huzurlu bir hayat planı yapabilirler.
Bireysel emeklilik sisteminde biriken primler, maaş ödemesi şeklinde ya da tek seferde temin edilebilir. Kişiler ihtiyaçlarına uygun seçim yapabilmektedirler. Emekli maaşlarına ek olarak ödeme isteyen kişiler, maaş yöntemi ile birikimlerini alabilirler. Ancak bunun yanında, tüm birikimi toplu olarak alma şansı da vardır. BES, ülkemizde çalışan kişiler için hazırlanmış alternatif bir emeklilik sistemidir.
Sistem üzerinde bulunan para birden fazla fona aktarılmaktadır ve fonlarda biriken paralar ile yapılabilecek finansal işlemler, birikimlerin değerini arttırmaktadır. Bunun yanı sıra, sistem devlet güvencesi altındadır ve fonlar alanında uzman kişiler tarafından yönetilir. Uzun süreli kullanıcılar, bu sayede sistem üzerinden büyük kazançlar elde edebilmektedir.
Bireysel emeklilik sistemi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz;Bes Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?Yazımızı okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik (Bes) Yaptırmak Mantıklı Mı?
Bireysel emeklilik sistemi, uygulama içerisinde yer alan kullanıcılara emeklilik dönemlerinde, ekonomik anlamda rahatlık sağlamak için ek gelir imkanı yaratmaya yönelik kurulmuş bir sistemdir. Sistemin en önemli avantajı, sistemde yer alan kişileri tasarrufa yönlendiriyor olmasıdır. Bu sayede ülke genelinde de büyük oranda ekonomik bilinç geliştirilebilir ve geniş çaplı bir tasarruf sağlanabilir.
Bireysel emeklilik kullanıcılarının birikim yapmasına ve bu birikimi doğru şekilde kullanmasına ön ayak olur. Uzman fon yöneticileri tarafından işlenen birikimler, toplu olarak ya da taksit taksit alınabilmektedir. Üstelik sistemden emekli olan kişilerin emeklilik dönemleri, huzurlu ve rahat geçecektir. Yaşam standartları korunabilir ve çalışma hayatı bitse dahi ek gelirle bütçe korunmaya devam edilir. Çalışamama durumlarında garantili bir hayat güvencesi sunan BES, uzmanlar tarafından önerilmekte ve günden güne sisteme başvuru talebinde artış yaşanmaktadır.
Bireysel emekliliğin avantajlarını keşfetmek ve neden yaptırmak gerektiğini kavramak için Bireysel Emeklilik Bes Yaptırmak Mantıklı Mı?Yazımıza göz atabilirsiniz.
Neden Bireysel Emeklilik Sistemine Girilmelidir?
Bireysel emeklilik sistemi, devlet katkısını da alarak kişilerin birikimlerinden tasarruf etmesini ve birikimlerini değerlendirmesini sağlar. BES’e giriş yapmak için en önemli sebeplerden biri devlet güvencesi ile ikinci bir emeklilik şansı veriyor olmasıdır. Var olan emeklilik maaşına ek olarak ikinci bir gelir kaynağına sahip olunur. Bu gelir sayesinde kişiler, çalıştıkları dönemde sahip oldukları ekonomik özgürlüğü emeklilik döneminde de sürdürebilirler.
Bireysel emeklilik sistemine girmek ve avantajlarından yararlanmak için sayısız neden sayılabilir. Biz ise bireysel emeklilik yaptırmak için en önemli 7 nedeni şu şekilde derledik:
1- Bireysel Emeklilik Sisteminde %25 Oranında Devlet Katkısı İmkanı Bulunur.
Bireysel emeklilik sistemini öne çıkaran ve gerekli kılan en önemli nedenlerden biri; devlet tarafından ödenen %25 oranındaki devlet katkısı imkanıdır. Sistemde ödenen katkı payı tutarı, içinde bulunulan yılın asgari ücretinin brüt miktarını aşmadan, belirlenen oran çerçevesinde, devlet katkısı adı altında ödenmektedir. Sistem üzerinde belirlenen devlet katkısı oranlarından ne kadar yararlanılacağı şu şekilde açıklanabilir:
- Sistemde en az 3 yıl kalan kişilerin alacağı devlet katkısı oranı %15,
- Sistemde 6 yıl kalan kişilerin alacağı devlet katkısı oranı %35,
- Sistemde 10 yıl kalan ve 56 yaşını doldurmamış kişilerin alacağı devlet katkısı %60,
- Sitemde 10 yıl kalan ve 56 yaşını doldurmuş ya da vefat etmiş veya çalışma hayatı farklı nedenlerden dolayı kalıcı olarak son bulmuş kişilerin alacağı devlet katkısı oranı %100 olarak belirlenmiştir.
Devlet katkısı avantajı hakkında daha fazla bilgiye Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajıyazımızdan ulaşabilirsiniz.
2- BES Huzurlu ve Rahat Bir Emeklilik Dönemi Hazırlar.
Kişiler var olan emeklilik maaşları ile çoğu zaman tüm ihtiyaçlarını, yeterli ölçüde karşılamayabilir. Bu aşamada, mevcut sistemi tamamlayacak bireysel emeklilik sistemi ile katılımcılara ek gelir sağlanabilir ve daha konforlu bir hayat planı yapılabilir. Bireysel emeklilik sistemi içerisinde, en az 10 yıl kalan ve 56 yaşını dolduran her kimse emekli olmaya hak kazanmaktadır. Emekliliğe hak kazanan kullanıcılar birikimlerini istedikleri şekilde talep edebilir ve emekliliğin tadını çıkarabilirler. Ayrıca BES, kişilere erken emeklilik şansını da tanımaktadır.
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olma koşulları hakkında bilgi almak isterseniz; Bireysel Emeklilik Sisteminde Kaç Yılda Emekli Olunur? Yazımızı okuyabilirsiniz.
3- Sistem Prim Ödemelerine Ara Vermeye Olanak Sağlar.
Bireysel emeklilik sistemi, prim ödemelerinde belirli şartlar doğrultusunda ara vermeyi mümkün kılmaktadır. Gelir düzeyi ya da ekonomik şartlar gereğince, planlanmayan gelişmeler ve olumsuzluklar yaşanması durumunda, sistem için ödediğiniz primlere ara verebilirsiniz. Ancak bu husus hakkında sigorta şirketiniz ile görüşme sağlamalı ve yapılabilecek kesintilere dair bilgi almalısınız.
4- Kullanıcıların Yatırım Fonları Uzmanlar Tarafından Yönetilir.
BES ile emeklilik planınız için biriktirdiğiniz para, alanında deneyimli fon uzmanları tarafından yönetilir. Bu sayede yatırım güvenilir ve bilgili kişilerin elinde değerlenir ve siz de tasarruflarınızdan kazanç sağlayabilirsiniz. Üstelik yatırımınızı nasıl değerlendireceğinize dair endişeleriniz azalır ve risk durumlarını en aza indirirsiniz.
5- Birikimler Başka Sigorta Şirketine Aktarılabilir.
Bireysel emeklilik sisteminde katılımcılar için önemli avantajlardan bir diğeri de şirket değişimine olanak sağlamasıdır. Kullanıcılar, katkı payı ödemeleri başlamış olsa bile istedikleri zaman farklı bir emeklilik şirketine geçiş yapabilirler. Kullanıcının isteği ya da ihtiyacına göre geçiş imkanı ya da hesap birleştirme uygulaması sağlanabilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken tek nokta, katılımcının sözleşme başladıktan sonra en az 2 yıl şirkette kalması gerektiğidir. 2 yılın sonunda, kullanıcı başka bir şirkete geçebilmektedir. Bu şirkette de en az 1 sene devamlılığın sağlanması gerekir.
6- Bireysel Emeklilik Sistemi Kişileri Tasarrufa Yönlendirir.
Bireysel emeklilik sistemi, çalışma hayatı boyunca kesilen primler ile kişilerin emeklilikte huzurlu bir hayat yaşamasına hazırlık yapar. Bu primler, birikerek ve devlet katkısı aldıktan sonra değerlenerek kişiye emeklilik zamanında iade edilir. Kullanıcılar, sistemde kaldıkları süre boyunca tasarrufa yönelir ve birikimlerini mevcut emeklilik maaşlarına ek olarak temin edebilirler. BES, kişiler için büyük bir ekonomik avantaj uygulamasıdır.
7- Tek Seferde ya da Taksit Şeklinde Birikim Geri Ödenir.
Bireysel emeklilik sisteminde, primler biriktirilir ve kişi sistemden en az 10 yıl kalıp 56 yaşını doldurduktan sonra iade edilir. Bu iade işlemleri toplu olarak tek seferde ya da maaş sistemi gibi taksit taksit ödenebilmektedir. Kişiler, ihtiyaç ve arzuları dahilinde taleplerini bildirebilirler. Tüm birikimi tek seferde çekerek acil ihtiyaç durumlarını karşılayabilir ya da emekli maaşlarına ek gelir olarak bireysel emeklilik sistemi üzerinden alacakları para tutarını ekletebilirler.
Bireysel emeklilik sistemi sık sık tartışmalara neden olan, yararları ve zararları tartışılan bir uygulama olmuştur. Pek çok kişi sistemin avantajlı ve kullanışlı olduğunu düşünürken, kimileri de prim ödemelerini yüksek bularak sistemden çıkma talebinde bulunurlar. Sistemin iki yönünü kavramak ve daha net bir düşünceye sahip olmak için Bireysel Emekliliğin Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
BES Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik sistemine giriş için öne sunulan iki yoldan biri tercih edilebilir. Bu yollar isteğe bağlı olarak gerçekleştirilen ve işveren tarafından çalışanın dahil edilmesi gereken zorunlu giriş uygulamasıdır. Zorunlu BES için kişilerin herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Çalıştığı kurum, işe başladığı anda otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine girişini yapmakla yükümlüdür. Bu kural, tüm özel ve kamu sektöründe yer alan şirketler için geçerlidir.
Gönüllü olarak bireysel emeklilik sistemine giriş yapmak isteyen adaylar ise ilgili emeklilik şirketlerine başvuru yapabilirler. Sigorta Dünyası, farklı emeklilik şirketlerini karşılaştırmak ve en uygununu keşfetmek için yenilikçi imkanlar sunan bir internet sitesidir. Web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak tüm emeklilik şirketlerini görebilir, seçeneklerini karşılaştırabilir ve uygun olanı bulabilirsiniz. Ayrıca çağrı merkezimiz 7 gün 24 saat hizmet vermekte ve BES hakkında merak edilen tüm soruları cevaplayacak uzmanlarımıza ulaşım sağlamanızı kolaylaştırmaktadır.