Ülkemiz genelinde zorunlu sigorta ürünlerinden biri olan trafik sigortası, tüm araç sahiplerini ilgilendiren ve yaptırılmadığı durumlarda cezai işlem ile sonuçlanan bir üründür. Bu nedenle en çok araştırılan ve merak edilen ürün de olmaktadır.
Güvenli ve düzenli bir trafiğin sağlanması ve olası kazaların neden olduğu maddi yükü azaltması nedeniyle zorunlu trafik sigortası, araç sahipleri için önemli bir gerekliliktir. Hazırladığımız bu yazıda, dikkatle takip edilmesi gereken zorunlu trafik sigortası hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını vermeye çalıştık.
1- Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?
Trafik sigortası trafiğe çıkacak tüm araçlar için yaptırılması zorunlu olan bir sigorta ürünüdür. Genel olarak araç sahiplerinin kasko sigortası ile karıştırdığı zorunlu trafik sigortası; kaskodan ziyade sigortalı aracın zarar verdiği araçlarda oluşan hasarları güvence altına alır. Yani; zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta olan zararı karşılar.
Zorunlu trafik sigortası, temelde şu teminatları sunmaktadır:
- Kaza sonucu oluşan maddi hasarlar.
- Kaza sonucu ihtiyaç duyulan sağlık hizmetleri.
- Kaza sonucu vefat ya da yaralanma durumunda oluşan masraflar.
Poliçe kapsamında yer alan bu teminatlar dışında, herhangi bir durum için trafik sigortası teminat oluşturmaz. Sınırları ve limitleri, kanunlar tarafından çizilen bu sigorta ürünü; olası bir kaza durumundan sonra sigortalı aracın zarar verdiği araç ya da araçları koruma altına almaktadır.
Trafik sigortası hakkında kapsamlı bilgi almak için Trafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Sigortalı Aracın Hasarlarını Öder Mi?
Zorunlu trafik sigortası, trafikte yaşanan herhangi bir kaza sonrasında sigortalı aracın zarar verdiği araçta oluşan masrafları karşılar. Sigorta poliçesinin kapsamı, karşı tarafta oluşan zararlar için teminat sağlamaktadır.
Sigortalı araç sahibinde ya da araçta oluşan hasar durumları, trafik sigortası kapsamına girmez. Zorunlu trafik sigortası, sigortalının hasarlarını karşılamaz. Araç sahipleri, kendi araçlarında oluşacak hasarları güvence altına almak için araç kasko sigortası yaptırmalıdır.
Trafik sigortasının sigortalı aracı korumasına dair detayları Trafik Sigortası Kendi Hasarımı Öder Mi? Yazımızda bulabilirsiniz.
2- Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırılmazsa Ne Olur?
Türkiye’de trafiğe çıkacak her araç, zorunlu trafik sigortası poliçesine sahip olmalıdır. Trafikte güveni sağlamak ve kurallara uygun bir düzen oluşturmak için trafik poliçesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun yanında, trafik sigortası yaptırmamanın ağır cezai yaptırımları da bulunmaktadır.
Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmadığı ya da düzenli olarak yenilenmediği durumlarda araç sahipleri para ya da trafikten men cezası ile karşı karşıya kalır. Trafik poliçesi bulunmayan araçlar için para cezası, istisnasız kesilmektedir. Ceza alan araç sahibi, para cezasını en geç 15 gün içinde ödemelidir. Ödemeyi peşin olarak yapmak isteyen kişiler için indirim seçenekleri de uygulanmaktadır.
Trafikten men cezasında ise araç sahibi sigortası olmadığında ya da güncelliği bulunmadığında, herhangi bir çevirmeye yakalanırsa uygulanmaktadır. Sigorta poliçesinin olmadığı yetkililer tarafından fark edildiğinde, ilgili araç trafikten men edilir ve araç sahibinden alınır. Yetkili bir otoparka çekilen aracı geri alabilmek için araç sahibinin gerekli işlemleri tamamlaması gerekir.
Trafik sigortası yaptırılmadığında yaşanacak durumlara dair detaylara Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Geç Yapılırsa Ne Olur?
Trafik sigortasının yaptırılmaması kadar yenilenmemesi de ciddi sorunlara yol açmaktadır. Trafik poliçelerinin her yıl düzenli olarak yenilenmesi, hatta mümkünse trafik sigortası bitmeden yenileme yapılması gerekir. Poliçe yenileme dönemi geçtiğinde ya da düzenli olarak yenilenmediğinde, araç sahipleri için cezai işlem uygulanır.
Trafik sigortası gecikme cezası, trafikten men edilme ya da para cezası olarak uygulanabilmektedir. Bu cezaların maddi yükü, poliçe yenileme döneminde ödenmesi gereken prim tutarından çok daha fazla olmaktadır. Bu durum da araç sahipleri için ciddi anlamda maddi kayba neden olacaktır.
Cezai yaptırımların yanı sıra, trafik sigortası poliçesinin yenilenmemesi hasarsızlık indirimi hakkını da kaybettirir. Poliçe yenileme dönemlerinde, aracın hasar almaması üzerine uygulanan hasarsızlık indirimleri, trafik sigortası cezası almış araçlar için uygulanmaz. Üstelik poliçe yenileme döneminde, yenileme yapılmayan her ay için % 5 oranında zam uygulanır.
Trafik sigortası gecikme cezası hakkında bilgi almak için Trafik Sigortası Gecikme Cezası Nasıl İşler? Yazımıza göz atabilirsiniz.
3- Zorunlu Trafik Sigortası İndirim Oranları Nedir?
Zorunlu trafik sigortası, devlet denetimi altında hazırlanan bir sigorta ürünü olması nedeniyle kapsamı ve teminatları, tüm sigorta şirketleri için aynıdır. Bunun yanında sigorta şirketleri, poliçe fiyatlarında farklı düzenlemeler yapabilirler.
Trafik sigortası fiyatlarında, çeşitli değişkenler belirleyici olabilmektedir. Aynı zamanda sigorta şirketleri, pek çok indirim seçeneği ile araç sahiplerine avantajlar sunmaktadır. Zorunlu trafik sigortası indirim oranları; araç sahibinin yaşına, emeklilik durumlarına, engelli kişilere ya da hasarsızlık durumlarına göre belirlenebilmektedir.
Zorunlu trafik sigortası indirim oranları hakkında genel bilgi almak için Zorunlu Trafik Sigortası İndirim Oranları yazımızı okuyabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Engelli İndirimi
Trafik sigortası kapsamında yer alan engelli indirim olanağı ile engelli bireylerin trafikte güvenliği sağlanmakta ve aynı zamanda uygun poliçe primleri ile bütçeleri korunmaktadır. Pek çok sigorta şirketi engelli bireylerin sigorta başvurularında fiyat hesaplaması yaparken, engelli indirimi üzerinden işlem yapmaktadır.
Ancak engelli indiriminden yararlanmak isteyen adayların dikkat etmesi gereken bir nokta bulunur. Engelli indirimi üzerinden alınacak trafik sigortası poliçesi, sadece engelli birey üzerine kayıtlı araç için başlatılabilmektedir. Adayın yakınları, bu indirim hakkından faydalanamaz.
Zorunlu trafik sigortası engelli indirimi hakkında detayları Trafik Sigortası Engelli İndirimi Nedir? Yazımızda keşfedebilirsiniz.
4- Kaza Tespit Tutanağı Nedir?
Trafik sigortası kapsamında en çok merak edilen konulardan biri de kaza tespit tutanaklarıdır. Kaza tespit tutanağı; trafikte meydana gelen en az 2 aracın karıştığı ve maddi hasarla sonuçlanan kazalar için tutulması gereken bir tutanaktır. Bu tutanak, kazaya karışan tarafların sürücüleri tarafından düzenlenmelidir. Tek tarafın hazırladığı tutanakların geçerliliği yoktur.
Kaza tespit tutanaklarının düzenlenmesi için gerekli tek şart, kaza sonucu maddi hasarların oluşmasıdır. Ölüm ya da yaralanma ile sonuçlanan kazalar için kaza tespit tutanağı tutulmamalıdır.
Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı, araç sahipleri tarafından sigorta şirketleri ve polislerin yardımı olmadan düzenlenebilir. 2008 yılı itibariyle tutanak tutma yetkisi, araç sahiplerine verilmiştir. Araçlarında bulunan tutanak örneklerini doldurarak ya da tutanak olmadığı durumlarda, mobil uygulama üzerinden işlem yaparak belgeleri hazırlayabilirler.
Trafik sigortası için ödeme alabilmek için gerekli olan kaza tespit tutanağı hakkında detayları Trafik Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey yazımızda bulabilirsiniz.
Kazadan Sonra Tutanak Tutulmazsa Ne Olur?
Zorunlu trafik sigortaları kapsamında yer alan araçların olası bir kazaya karışması halinde, karşı tarafta meydana gelen hasarların karşılanabilmesi için kaza tespit tutanağına ihtiyaç vardır. Tutanak tutulmadığı durumlarda, sigorta şirketleri gerekli olan hasar ödemelerini gerçekleştiremez.
Maddi hasarlı trafik kazalarından sonra kaza tespit tutanağı tutulmazsa, araç sahipleri oluşan hasarlardan sorumlu olurlar. Karşı tarafta oluşan maddi hasarların neden olduğu masraflar, sigortalı tarafından karşılanmaktadır.
Kaza tespit tutanağının tutulmadığı durumlara dair detaylara Kazadan Sonra Tutanak Tutulmazsa Ne Olur? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
5- Zorunlu Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Nedir?
Trafik sigortası kapsamında sunulan en önemli avantajlardan biri de hasarsızlık indirimi olanağıdır. Güvenli bir trafik ortamı ve dikkatli sürüleri desteklemek amacıyla düzenlenen hasarsızlık indirimi; bir yıllık poliçe dönemi boyunca hasar görmeyen araçlar için uygulanır.
Zorunlu trafik sigortası poliçeleri, her yıl düzenli olarak yenilenmelidir. Yenileme dönemlerinde, araçta kayıtlı olan herhangi bir hasar bilgisi bulunmuyorsa; sigorta şirketleri tarafından primlerde belirli oranlarda indirim uygulanmaktadır. Hasarsızlık indirimi olarak nitelendirilen bu indirim seçeneğinin oranları, hasarsızlığın olduğu her yıl için artarak düzenlenir. Bunun yanında, hasar gören araçlar için poliçe yenileme dönemlerinde, prim ödemelerine zam uygulanmaktadır.
Trafik sigortası hasarsızlık indirimi hakkında bilgi almak için Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Sorgulama Nasıl Yapılır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları
Trafik sigortası kapsamında uygulanan hasarsızlık indirimi, basamak sistemi adı verilen bir uygulama üzerinden yapılmaktadır. Trafik sigortası basamakları, 7 aşamadan oluşur ve hasarsızlık durumlarına göre düzenlenir.
Trafiğe ilk kez çıkacak araç sahibi, trafik sigortası basamak sistemine 4. sıradan giriş yapmaktadır. Hasarsız geçen her poliçe döneminde sigortalı, bir basamak yükselir; bunun yanında hasar meydana gelmesi halinde bir basamak geriler.
Basamak sistemi üzerinden uygulanan hasarsızlık indirimi, şu şekilde açıklanabilir:
- 4. yıl 7. Basamak %45 Hasarsızlık İndirimi
- 3. yıl 6. Basamak %30 Hasarsızlık İndirimi
- 2. yıl 5. Basamak %15 Hasarsızlık İndirimi
- 1. yıl 4. Basamak -
- 2. yıl 3. Basamak %50 Prim Artışı
- 3. yıl 2. Basamak %100 Prim Artışı
- 4. yıl 1. Basamak %150 Prim Artışı
Basamak sistemi hakkında detayları öğrenmek için Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları Nelerdir? Yazımıza göz atabilirsiniz.
6- Zorunlu Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?
Trafik sigortası güvencesi altında bulunan araçların hasar ödeme işlemleri, zorunlu trafik sigortası genel şartları kapsamında düzenlenir. Hasar ödemeleri; aracın hasar durumuna göre onarımı, onarılamaz duruma gelmesi halinde gereken işlemler ve dava durumları için gerçekleştirilir.
Aracın hasar görmesi durumunda; hasar gören parçaların onarımı gerçekleşir. Eğer parça onarımı olmuyorsa, parçalar eşdeğerindeki parçalar ile değiştirilecektir. Araç onarılamaz hale gelmişse, eksper raporu alındıktan sonra belirlenen değer üzerinden ödeme gerçekleşir. Dava durumlarında ise dava masrafları ya da avukatlık ücretleri, sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.
Trafik sigortası poliçesi, araç sahiplerinin kusur oranlarına göre karşı tarafta meydana gelen hasarların masraflarını karşılar. Hasar ödemesinin doğru ve tam yapılabilmesi için sigorta şirketlerinin talep ettiği bilgiler ve belgeler eksiksiz iletilmelidir.
Zorunlu trafik sigortası hasar ödeme durumlarına dair ipuçlarını Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır? Yazımızda keşfedebilirsiniz.
7- Zorunlu Trafik Sigortası İptal Edilir Mi?
Trafik sigortası, yaptırılması zorunlu olan bir üründür ancak bazı durumlar için iptali gerekebilir. İptal talebi, sigortalı tarafından yapılıyorsa; sigorta şirketi konu hakkında bilgilendirilmelidir. Bunun yanında, sigortalı gerekli sorumlulukları yerine getirmezse; sigorta şirketinin de var olan poliçeyi iptal etme hakkı bulunmaktadır.
Sigortalının poliçesini iptal edebilmesi için belirli şartların sağlanması gerekir. Her koşulda, trafik sigortası poliçesi iptali gerçekleştirilemez. Sigortalı kişinin vefat etmesi halinde ise araç üzerinden hakkı olan yeni sahibi, sigorta şirketi 15 iş günü içerisinde bilgi vermeli ve iptal talebinde bulunmalıdır.
Trafik sigortası iptaline dair diğer detayları öğrenmek için Trafik Sigortası İptali Ve Para İadesi yazımızı okuyabilirsiniz.
8- Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Nasıldır?
Zorunlu trafik sigortası, sigorta şirketlerine ve araçların özelliklerine göre değişir. Sigorta şirketleri fiyat hesaplaması yaparken şu kriterleri göz önünde bulundurmaktadır:
- Araç sahibinin yaşı, cinsiyeti ve mesleği.
- Aracın markası, modeli ve yaşı.
- Aracın kayıtlı olduğu il.
- Aracın hasar geçmişi.
Sigorta Dünyası iletişim kanalları üzerinden aracınız için en iyi trafik sigortası ürününü ve teklifini bulabilirsiniz. Beraber çalıştığımız 17 şirketini karşılaştırarak, sizin için en uygun ürünü sunan şirketi seçebilir ve uzmanlarımızdan ürüne dair destek alabilirsiniz. Web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak başvuru yapabilir ya da çağrı merkezimizden 7 / 24 ulaşım sağlayarak, uzmanlarımıza danışabilirsiniz.
Ücretsiz Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için hemen başvuru yapın ve teklif alın.