Trafik sigortası, pek çok sigorta türünden ayrılarak, yalnızca kaza durumları için karşı tarafta meydana gelen hasar durumları karşılamaktadır. Zorunlu bir sigorta ürünü olan trafik sigortasının sigortalıyı koruma hizmet bulunmaz.
Trafik sigortası, sigortalı aracın neden olduğu kazalarda, hasar gören diğer kişilerin kusur oranlarına göre tazminat ödemesi yapmaktadır. Kısacası kusur oranları kapsamında, her iki taraf karşı tarafın hasarını ödemektedir.
Hazırladığımız bu yazıda; trafik sigortasının karşıladığı ve karşılamadığı durumlardan hasar karşılama şartlarına kadar merak edilen detayları derledik.
Trafik Sigortası Hangi Hasarları Karşılar?
Trafik sigortası trafiğe çıkması planlanan tüm araçlar için yaptırılması zorunlu bir üründür ve kaza durumlarında karşı tarafta oluşan hasarları güvence altına alır. Kazaya neden olan araç, ortaya çıkan masraflardan sorumludur ve onun adına sigorta şirketi masrafları karşılar. Ancak trafik sigortası, sigortalı araçta oluşan hasar durumlarına karşı teminat sağlamaz. Bunun yanında karşı tarafta meydana gelen bedeni ve maddi hasarlar, sigorta kapsamına girmektedir.
Zorunlu trafik sigortası yaptıran aracın kaza riski ile karşılaşmasından sonra; karşı tarafta meydana gelen maddi hasarlar başta olmak üzere sağlık giderleri, sakatlanma ya da ölüm gibi durumlardan kaynaklı masraf durumları için teminat sağlanmaktadır. Sigortalı araç sahipleri, karşılanacak hasarların ve oranlarının bilgisine net olarak sahip olamaz. Çünkü bu bilgiler, kaza boyutuna ya da karşı tarafın durumuna göre değişebilmektedir.
Trafik sigortası, temelde sağlık giderleri, maddi hasar ve sakatlama ya da ölüm sonrası giderler olmak üzere üç teminat sunmaktadır. Bu teminatların limitleri, araç gruplarına göre değişebilmektedir. Sigorta şirketlerinin karşılayacağı hasarlar bu limitler üzerinden düzenlenir ve otomobil, taksi, otobüs, minibüs ya da kamyon gibi araçlar için farklı teminatlar bulunmaktadır.
Zorunlu trafik sigortası, kanunen düzenlenmiş bir sigorta türü olmasından dolayı tüm sigorta şirketlerinde aynı teminat ve limitler uygulanmaktadır. Bunun yanında sigorta şirketleri poliçe kapsamına ferdi kaza teminatı, yasal koruma ya da asistans hizmetleri gibi eklemeler yapabilmektedir.
Trafik sigortasının karşıladığı durumlar hakkında daha detaylı bilgi almak için Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Ve Teminat Limitleriyazımızı inceleyebilirsiniz.
Trafik Sigortası Hangi Hasarları Karşılamaz?
Trafik sigortası kapsamına giren durumlar kadar kapsam dışı durumları da öğrenmek, son derece önemlidir. Genel şartlara göre belirlenen kapsam dışı durumlar da tüm sigorta şirketleri için geçerlidir ve bu durumlar için herhangi bir ödeme yapılmaz.
Zorunlu trafik sigortası kapsamına girmeyen durumlar şu şekilde belirlenmiştir:
- Sigortalı aracın hareket halinde olmadığı anda gerçekleşen hasar durumları.
- Sigortalının kendi hatasına karşı gelen tazminat talepleri.
- Kazaya neden olan sigortalının ya da araçta bulunan yakınlarının talepleri.
- Kâr kaybına neden olan durumlar.
- İş durması nedeniyle oluşan zararlar.
- Kazada bagaj gibi eşyaların dışında taşınan malların göreceği zararlar.
- Çekicinin neden olduğu zararlar.
Trafik sigortasının kapsam alanını Trafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Trafik Sigortası Sigortalı Aracın Hasarını Karşılar Mı?
Trafik sigortası, sadece kaza durumlarına karşı teminat oluşturur ve sigortalı aracın karşı taraf ya da taraflarda neden olduğu hasarları karşılar. Karşı tarafın hasarlarını karşılarken sigortalı sürücünün kusur oranına göre tazminat limit belirlenir.
Sigortalı kişinin aracında meydana gelen hasar durumlar ise zorunlu trafik sigortası kapsamında karşılanmaz. Maddi hasarların yanında gerekli olan sağlık hizmetleri de sigorta teminatları arasında değildir. Zorunlu trafik sigortası, 3. kişilerin maddi ve bedeni hasarlarına karşı güvence sunar.
Trafik sigortasının sigortalı araç ile ilgili yaptığı işlemlere Trafik Sigortası Kendi Hasarımı Öder Mi?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Trafik Sigortası Kimin Hasarını Öder?
Trafik sigortası, her araç sahibinin yaptırmakla yükümlü olduğu zorunlu bir sigorta ürünüdür. Yaptırılmadığı takdirde araç sahipleri hakkında cezai işlemler uygulanmaktadır. Zorunlu trafik sigortasında amaç; olası bir trafik kazası sonrası sigortalı araç dışında kazaya karışan diğer araçlarda oluşan masrafların karşılanmasıdır.
Sigortalı kişinin sebebiyet verdiği kazalarda sigorta şirketleri, araç sahibinin hasarlarını ödemez. Yalnızca, karşı tarafın hasarı ödenir. Bu kural, zorunlu trafik sigortası genel şartlarına göre belirlenmiş ve tüm sigorta şirketleri için kabul görmüştür.
Trafik sigortasının hasar karşılama durumlarını öğrenmek için Zorunlu Trafik Sigortasında Hasar Karşılama Şartları Ve Hasarsızlık İndirimi yazımıza göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarını Nasıl Öder?
Trafik sigortası, olası trafik kazalarından sonra 3. kişilerde oluşan hasarları güvence altına alır ve poliçe kapsamında bu hasar durumundan kaynaklanan masraflar karşılanır. Bu hasar ödemesi, zorunlu trafik sigortası genel şartları ve poliçe limitler doğrultusunda yapılır. Ödenecek hasar oranları ise sigortalının kusur durumuna göre belirlenmektedir.
Poliçede yer alan limitlerin aşılması durumunda, aşılan miktarın sorumluluğu sigortalıya aittir. Trafik sigortası, poliçe kapsamında yer alan limitler üzerinden hasar ödemesi yapmaktadır. Poliçe limitleri ise araçların bulunduğu gruba göre değişmektedir. Bu yüzden teminatlar ve limitler, poliçe satın alınmadan önce dikkatle incelenmelidir.
Trafik sigortası hasar ödemelerini ve ödeme sürelerini Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi Ne Kadar? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Trafik Sigortası Kazayı Nasıl Karşılar?
Ülkemizde başta yoğun trafik kaynaklı oluşan kazalar, istenmeyen ve önlenmesi için çalışmalar yürütülen bir durumdur. Bu nedenle trafik sigortası gibi önemli bir sigorta ürünü geliştirilmiş ve uygulamaya alınmıştır. Kanunlar kapsamında zorunlu bir ürün olan bu sigorta, trafik kazalarının neden olduğu maddi ve bedeni hasar durumlarına karşı güvence sunmaktadır.
Trafik sigortası, sigortalı aracın diğer araçlarda neden olduğu hasarları karşılayan bir sigortadır. Bu sigorta ürünü sayesinde sigortalı, hasarların neden olacağı yüksek maliyetli ödemelerin sorumluluğundan kurtulur. Ancak kendisinde ve aracında oluşan hasar ya da zararlar, trafik sigortası poliçesi kapsamında yer almaz.
Meydana gelen bir trafik kazasından sonra araç sahibi, beraber çalıştığı sigorta şirketini hasar konusunda bilgilendirmelidir. Hasar bildirimi yapılması için ilk 10 iş günü içerisinde iletişim kurulması gerekir. Bu süreyi geçiren sigortalı, trafik sigortası kapsamında sunulan hasar ödeme hakkından yararlanamaz ve meydana gelen hasarların masraflarını kendisi ödemek zorunda kalır.
Bunların yanı sıra, kaza sonrasında oluşan hasar poliçede yer alan ödeme limitlerini geçmişse; hasar ödeme sorumluluğu araç sahibindedir. Yine de poliçe eklenebilecek farklı teminat seçenekleri ile limit aşımı durumları için de güvence sağlanabilmektedir.
Trafik sigortasının kazayı karşılama prosedürleri hakkında bilgi almak ve olası bir kaza sonrasında yapılması gerekenleri öğrenmek için Sigorta Dünyası oto uzmanlarına ulaşım sağlayabilirsiniz. Uzmanlarımız zorunlu trafik sigortası hizmetleri ve kullanım alanları hakkında merak ettiğiniz tüm soruları cevaplayacaktır.
Ayrıca Trafik Sigortası Kazayı Nasıl Karşılar?Yazımızda tüm ipuçlarını keşfedebilirsiniz.
Trafik Kazasından Sonra Hasar Bildirimi İçin Gerekli Belgeler
Muhtemel bir trafik kazası sonrasında sigorta şirketlerinin gerekli işlemleri başlatabilmesi ve hasar ödemesini gerçekleştirebilmesi için sigortalının atması gereken birkaç adım bulunur. Bunlardan ilki, kaza meydana geldikten sonra ilk 10 iş günü içerisinde, sigorta şirketine bilgi vermek olacaktır. Sonrasında ise sigorta şirketinin isteyeceği bilgi ve belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması gerekir. Eksiksiz olması kadar doğru verileri içermesi gereken bu bilgi ve belgeler şu şekilde olmaktadır:
- Araçta oluşan hasarın detayı.
- Hasarın olduğu tarih.
- Kaza yerine ve araca ait fotoğraflar.
- Kaza tespit tutanağı.
- Acente numarası.
- Alkol raporu.
- Tarafların ifadeleri.
- Sigorta poliçesinin fotokopisi.
- Sigorta poliçe numarası.
- Araç sahibinin iletişim bilgileri.
- Ehliyet fotokopisi.
- Ruhsat fotokopisi.
Maddi hasarlı kazalardan sonra dikkatle doldurulması gereken bir belge olan kaza tespit tutanağı hakkında bilgi almak isterseniz; Kazadan Sonra Tutanak Tutulur Mu, Nasıl Tutulur? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Trafik sigortası, zorunlu bir sigorta ürünü olması nedeniyle araç sahipleri tarafından en çok araştırılan ve nasıl yapılacağı merak edilen sigorta ürünlerinin başında gelir. Yaptırılmadığı durumlarda para cezası ya da trafikten men cezası ile karşı karşıya kalınan bu sigorta ürünü yaptırmak gerekmektedir.
Var olan trafik sigortası poliçesinin bilgilerine E – Devlet uygulaması ya da Sigorta Bilgi Merkezi sistemi üzerinden ulaşılabilmektedir. Bunun yanında yeni bir sigorta poliçesi oluşturmak için trafik sigortası hizmeti sunan sigorta şirketleri ile işlem yapılmalıdır.
Sigorta Dünyası web sitesi, onlarca sigorta şirketini karşılaştırmanız ve sizin için uygun olanı bulmanız için hizmet sağlamaktadır. Anlaşmalı olduğumuz sigorta şirketlerinin trafik sigortası tekliflerini değerlendirmek ve yeni bir poliçe başlatmak için bizlere ulaşabilirsiniz. Çağrı merkezimiz üzerinden 7 / 24 oto uzmanlarımızı arayabilir ya da web sitemizde başvuru formunu doldurarak teklif için talep açabilirsiniz.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için şimdi başvuru formunu doldurun.