Kalabalık şehirlerin en büyük sorunlarından biri yoğun trafiktir. Bu durum ise ne kadar önlem alınsa ve dikkat edilse de trafik kazalarına neden olabilmektedir. Muhtemel trafik kazalarından sonra araç sahiplerinin yapması gereken bazı sorumluluklar ve işlemler bulunmaktadır. Kaza tespit tutanağı hazırlanması, bu işlemlerden biridir.
Ülkemizde, trafik sigortası zorunlu bir sigorta ürünüdür ve trafiğe çıkacak tüm araçlar için yaptırılmalıdır. Trafikte yaşanacak kaza durumlarına karşı güvence sağlayan bu ürünün kullanılabilmesi için kaza tespit tutanağının tutulması gerekmektedir. Maddi hasarla sonuçlanan tüm kaza durumlarından sonra kazaya karışan her iki taraf da kendi araçları adına tutanak hazırlamalıdır.
Hazırladığımız yazıda kazadan sonra tutanak tutulmasının gerekliliğine ve nasıl tutulacağına dair merak edilen tüm detayları derledik.
Trafik Kaza Tespit Tutanağı Nedir?
Günümüzde artan nüfus ve bununla birlikte artış gösteren trafik yoğunluğu nedeniyle trafik kazaları da sıklıkla yaşanmaya başlamıştır. Her ne kadar dikkatli bir sürücü olsanız ya da kurallara uysanız dahi trafik kazası riski ile karşı karşıya kalmak kaçınılmaz olabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası ise bu durumlar için güvence sağlayan ve maddi hasarın vereceği zararı en aza indirmeyi amaçlayan bir üründür.
Bunun yanında trafik sigortasını kullanabilmek için kaza tespit tutanağının hazırlanması gerekir. Kaza tespit tutanağı; trafikte en az iki aracın karıştığı ve maddi hasarla sonuçlanan kaza durumlarında her iki taraf için de düzenlenmesi gereken bir belgedir. Maddi hasarlı kazaya karışan tüm tarafların araç sahipleri beraber bir anlaşmaya vararak, kaza tespit tutanağını düzenlerler.
Taraflar arasında anlaşmaya varıldığı durumlarda, kaza tespit tutanağı tutulur. Bunun yanında aksi durumlar ya da farklı etkenler nedeniyle tutanak tutulması yeterli gelmez ve olay yerine polis çağırmak gerekebilir. Ayrıca ölüm ya da yaralanma ile sonuçlanan kazalarda, tespit tutanağı tutulmaz. Sadece polis ya da jandarma çağırmak ve işlem yapmalarını beklemek gerekir. Kaza sonucu yaralanma ya da ölüm meydana geldiyse, tutanak tutulsa dahi geçersiz sayılacaktır.
Kaza tespit tutanağı hakkında tüm detayları Trafik Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şeyyazımızda bulabilirsiniz.
Trafik Kaza Tespit Tutanağı Geçerlilik Süresi
Trafik kazasına karışmış araç sahipleri tarafından hazırlanması gereken kaza tespit tutanağı için belirlenmiş bir geçerlilik süresi vardır. Trafik sigortası genel şartlarına göre belirlenen bu süre; kaza meydana geldiği andan itibaren 10 yıllık süreyi kapsamaktadır. Bunun yanında kazanın öğrenildiği andan itibaren ise 2 yıllık bir geçerlilik süresi bulunmaktadır.
Kazada hasar gören tüm tarafların ortak bir anlaşmaya varması sonucu, kaza tespit tutanakları hazırlanır ve bu tutanaklar kazanın durumunu anlatan en etkili belgelerdir. Kazanın sebebiyet verdiği hasarların sigorta şirketi tarafından ödenebilmesi için gerekli işlemlerin başlatılması için de kaza tespit tutanağına ihtiyaç vardır. Ancak bu noktada geçerlilik sürelerine dikkat etmek hayli önemlidir. Sigorta şirketinin başlatması gereken bu işlemler; kazanın öğrenilmesinin üstünden 2 yılda, oluşması üzerinden 10 yılda zaman aşımına uğramaktadır.
Trafik kaza tespit tutanağı hakkında bilgi almak isterseniz; Trafik Kaza Tespit Tutanağı Geçerlilik Süresi Nedir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kazadan Sonra Tutanak Tutulmazsa Ne Olur?
Zorunlu trafik sigortasının hasar durumlarını karşılaması için maddi hasarlı kaza tespit tutanağı tutulması gerekmektedir. Trafik kazaları sonrasında, trafik sigortası kapsamında hasarların sigorta şirketi tarafından karşılanması için gerekli işlemlerde, bazı belgelere ihtiyaç olacaktır. Bu belgeler için en önemlisi kaza tespit tutanağıdır.
Meydana gelen trafik kazalarından sonra taraflar tarafından kaza tespit tutanağı tutulmazsa, sigorta şirketleri hasar durumlarından kaynaklanan masrafları ödemek zorunda değildir. Tutanak tutulmamış trafik kazalarında, trafik sigortası poliçesi bulunsa dahi araç sahipleri, kazanın neden olduğu hasarları ödemekle yükümlü olacaktır.
Kaza tespit tutanağı, maddi hasarlı tüm kazalar için gereklidir; ancak ölüm ya da yaralanma ile sonuçlanan kazalar için hazırlanmaz. Böyle kazalar için bir an önce olay yerine polis ya da jandarma çağrılmalıdır. Maddi hasarlı kazalarda, araç sahipleri anlaşarak tutanak tutmalı; eğer araçta tutanak bulunmuyorsa, mobil uygulama üzerinden işlem yapılmalıdır.
Kaza tespit tutanağının tutulmadığı durumlarda oluşan sorunlara dair bilgilere Kazadan Sonra Tutanak Tutulmazsa Ne Olur? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağına Gerek Olmayan Durumlar Nelerdir?
Kaza tespit tutanağı maddi hasarlı kazalar sonucunda gerekli bir belgedir. Ancak her durum için gerek duyulmaz ve hazırlanmaz. Bu durumlar hakkında bilgi sahibi olmak hayli önemlidir. Çünkü bazı özel durumlar için tutanak tutulmasının hiçbir anlamı yoktur.
Kaza tespit tutanağına gerek olmayan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kazada hasar almış araç kullanıcılarından birisinin ehliyeti yoksa tutanak tutulmaz.
- Sürücülerden biri 18 yaşından küçükse tutanak tutulmasına gerek yoktur.
- Kaza sonucu taraflardan biri yaralanmış ya da ölüm meydana gelmişse tutanak tutulmaz.
- Araç kullanıcılarından herhangi biri alkollü ise tutanak geçersizdir.
- Araç sürücülerinden birinin akıl sağlığına dair şüpheler varsa tutanak tutulmaz.
- Araçlardan biri kamu kurumlarından birine aitse tutanak tutulmaz.
- Herhangi bir hasar durumu mevcut değilse tutanak tutmaya gerek yoktur.
Kaza tespit tutanağının gerekmediği durumlar hakkında bilgi almak isterseniz, Sigorta Dünyası oto uzmanlarımıza ulaşım sağlayabilirsiniz. Uzmanlarımız hasar durumu sonrası gerekli olan kaza tespit tutanağı hakkında merak edilen tüm detayları sizlerle paylaşacaktır. Oto uzmanlarımıza 7 / 24 hizmet veren müşteri hizmetlerimiz aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Kaza risklerine karşı trafik sigortası uygulamasını daha detaylı incelemek için Kaza Riskleri Ve Trafik Sigortası İlişkisiyazımızı okuyabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?
Her araç için zorunlu olan trafik sigortası poliçesi başlatıldığında, işlem yapılan sigorta şirketi tarafından araç sahiplerine poliçe ile birlikte kaza tespit tutanağı da verilmektedir. Kaza tespit tutanağının olası kaza risklerine karşı, her araçta en az bir tane bulunması faydalı olacaktır.
Kaza anları genel olarak stresi ve panik yaratan durumlara yol açar. Böyle durumlarda her şeyden önce soğukkanlı olunmalı ve gerekli prosedürler uygulanmalıdır. Kaza tespit tutanağı eğer araçta bulunmuyorsa, mobil uygulamalar üzerinden de tutanak hazırlanabilmektedir. Bunun yanında, sigorta şirketinden daha önce alınan belgenin çoğaltılması da avantaj sağlayacaktır. Ayrıca internet üzerinden, kırtasiye ya da matbu evrak satan yerlerden kaza tespit tutanağı belgesine ulaşılabilir.
Kaza tespit tutanağının alınacağı yerlere dair detayları Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?
Maddi hasarlı trafik kazalarından sonra hasar durumunun kayıt altına alınabilmesi için kazaya karışan tarafların anlaşmaya vararak bir tutanak hazırlaması gerekir. Sigorta şirketinden alınacak ödeme açısından da önem taşıyan bu tespit tutanağında, kazaya karışmış her araç sahiplerinin görüşlerinin yazılı beyanı şart koşulmuştur.
Kaza tespit tutanağı hazırlamak için yazılı ve mobil olmak üzere iki farklı yol kullanılabilir. Bu iki yol üzerinden izlenecek adımlar birbirine hayli benzemektedir. Aralarındaki farkları görebilmek adına şu şekilde bir açıklama yapılabilir:
Yazılı kaza tespit tutanağı doldurulurken;
- 1 – 2 numaralı alanlar kaza tarihi ve kaza yeri,
- 3 numaralı alan görgü tanığı (varsa) bilgisi ve açık adresi,
- 4 – 5 – 6 numaralı alanlar sigortalıya dair kişisel bilgiler,
- 7 numaralı alan kazaya dair açıklama yapılmasını sağlayan maddelerin seçimi,
- 8 numaralı alan yabancı plakalı araçlara dair bilgiler,
- 9 numaralı alana aracın darbe aldığı ilk yerin bilgisi,
- 10 numaralı alan kazanın gerçekleştiği yer ile ilgili bilgi,
- 11 numaralı alan sigortalı araç sahibinin görüşü,
- 12 numaralı alan ise araç kullanıcılarının imzası olacak şekilde bir yol izlenmelidir.
Mobil kaza tespit tutanağı hazırlanırken;
- İlk olarak bu hizmeti sağlayan mobil uygulama telefona indirilmeli,
- Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra “YENİ KAZA EKLE” seçeneği seçilmeli,
- Açılan yeni sayfada kazaya karışan araç sayısı girilmeli,
- Talep edilen bilgiler eksiksiz ve doğru olarak eklenmeli,
- Hasar gören araçlara ait fotoğraflar yüklenmeli,
- Görgü tanığı bulunuyorsa ifadesi “TANIK EKLE” seçeneği seçilerek eklenmeli,
- Kazaya karışan araç kullanıcılarının ehliyetlerinin önlü arkalı fotoğrafları çekilmeli ve uygulamaya yüklenmeli,
- Son olarak imza atılmalı ve işlem tamamlanmalıdır.
Trafik sigortasının kazaları karşılama prosedürlerini Trafik Sigortası Kazayı Nasıl Karşılar? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Tutulurken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kaza tespit tutanağı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kazanın boyutlarının doğru belirlenmesi ve sigorta şirketinin görevini yapabilmesi için tutanakta yer alan bilgiler dikkatli şekilde hazırlanmalıdır. Bunun yanında şu noktalara dikkat edilerek kaza tespit tutanağı hazırlanmalıdır:
- Olay yerinde, araçlar hareket ettirilmeden farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir.
- Kazaya karışan araç sahiplerinin sürücü belgelerinin ve araçların ruhsatlarının fotokopileri hazırlanmalıdır.
- Tutanak sadece kazaya karışan taraflar tarafından doldurulmalıdır. Bu zorunluluk araç sahibinin sorumluluğunda değildir. Kazaya karışan sürücü kimse, tutanağı o doldurmalıdır.
- Tüm taraflar tutanak üzerine ıslak imza atmayı unutmamalıdır. Tutanak fotokopi ile çoğaltılmış olsa dahi ıslak imzanın varlığı önemlidir.
- Formda yer alan bilgiler eksik ya da hatalı olmamalıdır.
- Kazaya karışmış olan tüm araçların trafik sigortası poliçe numaraları ve bağlı oldukları sigorta şirketi açıklanmalıdır. Belirtilmediği durumlarda, tutanak geçerliliğini kaybeder.
- Son olarak tutanak yazılı olarak dolduruluyorsa, yazının okunaklı olmasına dikkat edilmelidir.
Kaza tespit tutanağından sonra ilk kez trafik sigortası poliçesi yaptırırken dikkat edilmesi gereken noktaları da öğrenmek isterseniz; İlk Defa Trafik Sigortası Yaptıracaklar Nelere Dikkat Etmelidir? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Sorgulanır?
Kaza tespit tutanağı sorgulaması yapmak için izlenmesi gereken adımlar hayli basit ancak bir o kadar da önemlidir. İlk olara kaza anından sonra araç kullanıcıları tarafından sigorta şirketinin değerlendirmesi için gönderilmiş bir tutanak olması gerekir. Sigorta şirketleri ellerine ulaşan tespit tutanaklarını Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne iletmektedir. Burada sisteme alınan tutanaklar üzerinden, ilk 3 iş günü içerisinde kusur oranları tespit edilir ve %0, 50 ya da %100 oranlarında değerlendirme yapılır. Değerlendirmeler sonuçlandıktan sonra belirlenen kusur oranı hakkında ilgili sigorta şirketi bilgilendirilir. Bu aşamadan sonra SBM’nin iletişim kanalları üzerinden sorgulama yapılabilmektedir.
Sigorta Dünyası, kaza tespit tutanağı sorgulaması için sizlere yardımcı olmaktadır. Oto uzmanlarımıza çağrı merkezimiz üzerinden ulaşım sağlayabilir ve sorgulama talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca trafik sigortası ürünü hakkında bilgi ve teklif almak için de web sitemizi ziyaret edebilir, ücretsiz başvuru yapabilirsiniz.
Ücretsiz Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için şimdi başvuru formunu doldurun ve hemen teklif alın.