Trafik kazası, her an risk faktörü taşıyan ve sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Trafik kazalarının yaşanması halinde, sürücülerin izlemesi gereken önemli adımlar bulunmaktadır. Bu adımların ilki ve en önemlisi kaza tespit tutanağı hazırlamaktır.
Yaşanan trafik kazasına karışan tüm araçlarda, maddi hasar meydana geldiğinde kaza tespit tutanağı tutulması şarttır. Bu nedenle, kaza tespit tutanağı hakkındaki önemli bilgileri öğrenmek araç sürücüleri için hayli önemlidir.
Hazırladığımız yazımızda; kaza tespit tutanağı hakkında tüm detaylara, nereden alınabileceğine ve nasıl doldurulması gerektiğine dair bilgilere ulaşabilirsiniz.
Trafik Kazası Sonrası Yapılacak İşlemler Nelerdir?
Olası bir trafik kazasından sonra her şeyden önce yapılması gereken ilk şey; sakin kalmak ve hasar durumlarını incelemek için panik yapmamak olacaktır. Sonrasında araç durdurulmalı, çalışmıyorsa bile kontak kapatılmalıdır. Kazanın gerçekleştiği olay yeri, trafiğe engel olacak durumdaysa güvenliği sağlamak adına gereken önlemler alınmalıdır.
Trafik kazası sonrası sırayla izlenmesi gereken adımlar şöyle olmalıdır:
- Kazaya karışan aracın fotoğrafları çekilmelidir. Bu fotoğraflar, net ve detaylı olmalıdır. İmkanlar dahilinde ise video da çekilebilir.
- Kaza trafiğe açık bir alanda gerçekleşmişse ve araç çalışabiliyorsa uygun bir konuma alınmalıdır.
- Trafik sigortası yaptırdığınız sigorta şirketine ilgili duruma dair hasar bilgilendirmesi yapılmalıdır. Hasar meydana geldikten sonra kişiye tanınan süre içerisinde sigorta şirketine ulaşmak gerekir.
Herhangi bir trafik kazasından sonra kişilerin kazayı bildirmesi için tanınan süre, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nın genel şartlarında belirtilmiştir. Şartlara göre, hasar durumunun gerçekleştiği tarihten itibaren en geç 10 iş günü içerisinde, hasarın sigorta şirketine bildirilmesi gerekmektedir. Aksi halde sigorta şirketi, trafik sigortası kapsamında işlem başlatamaz.
Trafik sigortası kapsamında sunulan hasar karşılama durumları hakkında tüm detaylar için Zorunlu Trafik Sigortasında Hasar Karşılama Şartları Ve Hasarsızlık İndirimi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Trafik Kazası Sonrası Hasar Bildirimi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Bir trafik kazası sonrasında, hasar bildirimi yapmak için gereken evraklar şu şekildedir:
- Acente numarası
- Alkol raporu, ifade tutanakları, görgü tespit tutanağı
- Hasar detayları
- Hasar tarihi
- Hasara ait çekilmiş fotoğraflar
- Kaza tespit tutanağı
- Rehinli ve ipotekli araçlarda bankadan alınacak resmi belgeler
- Sigortalının telefon bilgisi
- Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi
- Tahmini hasar miktarı
- Trafik poliçe fotokopisi
- Trafik sigortası poliçe numarası
Olası bir kaza sonrasında güvence sağlayan trafik sigortasının önemine dair merak ettiğiniz her şeyi Trafik Sigortası Yaptırmak Neden Önemlidir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nedir?
Kaza tespit tutanağı, trafikteki en az 2 aracın maddi hasarlı bir kaza yapmaları sonrasında hazırlanması gerekli tutulmuş bir belgedir. Bu belge, iki taraf sürücüsü için düzenlenmelidir; tek taraflı geçerlilik taşımaz.
Kazaya karışmış ve maddi anlamda hasar görmüş iki aracın sürücüsü, aralarında bir anlaşmaya varmalıdırlar. Anlaşmaya varan sürücüler, birlikte kaza tespit tutanağı düzenleyebilirler.
Kaza tespit tutanağının düzenlenmesi için gereken tek şart, kazaya karışan her araçta maddi hasarın oluşmuş olmasıdır.
Maddi hasarlı kaza tespit tutanakları, kişiler tarafından sigorta şirketleri ya da polislere gerek olmaksızın düzenlenebilir. 12 Nisan 2008 günü itibari ile bu yetki, araç sahiplerine verilmiştir. Kişiler, olası bir kaza sonrası tespit işlemini sağlamak amacıyla bu belgeleri, kendileri hazırlayabilirler.
Kaza tespit tutanağı hakkında tüm detayları Trafik Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şeyyazımızdan öğrenebilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?
Kaza tespit tutanağı, olası kaza durumlarında gerekli olması nedeniyle tüm araç sahiplerinin araçlarında bulundurması gereken bir tutanaktır. Herhangi bir trafik kazası halinde, kazaya karışan araçların sahipleri arasında hazırlanması gereken bu tutanak için tarafların anlaşmaya varması gerekir. Ayrıca kaza tespit tutanağı için polis ya da jandarma çağırmaya gerek yoktur.
Her sigortalı araçta bulunması şart olan kaza tespit tutanağı, zorunlu trafik sigortası yaptırılan sigorta şirketi tarafından poliçeyle birlikte verilmektedir. Bunun yanı sıra kaza tespit tutanağı dışardan da alınabilir.
**Tutanak, kırtasiye ya da matbu evrak satan yerlerden talep edilebilir.
Var olan tutanağın çoğaltılmasında herhangi bir mahsur yoktur. Hatta araçta, olası risk durumlarına karşı birkaç tane kaza tespit tutanağı bulundurmakta fayda olacaktır.
Tüm bunların yanı sıra, eğer araçta kaza tespit tutanağı bulunmuyorsa; mobil uygulama üzerinden tutanak hazırlanabilir ve aslı yerine kullanılabilir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından araç sahiplerine, özel olarak hazırlanmış olan bir mobil uygulama bulunmaktadır. Bu uygulama sayesinde, hızlı ve kolay bir şekilde mobil kaza tespit tutanağı doldurabilirsiniz. Bunun için sadece cep telefonunuzun, o an yanınızda olması yeterli olacaktır.
Kaza tespit tutanağının gerekli olduğu trafik sigortasının olası bir kaza sonrası sağladığı hizmetleri Trafik Sigortası Kazayı Nasıl Karşılar?Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?
Kaza tespit tutanağı, kazaya karışan tarafların anlaşması sonucu ortak bir şekilde düzenlenmektedir. Tutanak düzenlenirken kazaya karışan iki taraf, kazaya dair görüşlerini ve araçlarının durumlarını yazılı olarak açıklarlar.
Kaza tespit tutanağı, iki farklı şekilde hazırlanabilmektedir. Bunlar yazılı ve mobil olmak üzere ikiye ayrılır. Her iki yolda da dikkat edilecek tek nokta, doğru ve eksiksiz bilgi verilmesi olacaktır.
Yazılı kaza tespit tutanağı hazırlarken şu adımlar izlenmelidir:
- 1 ve 2 numaralı alan kaza tarihi ve kazanın gerçekleştiği olay yeri için ayrılmıştır.
- 3 numaralı alana, herhangi bir görgü tanığı varsa ona dair bilgi yazılır ve açık adres verilir.
- 4-5-6 numaralı alanlar, iki sigortalının da kişisel bilgilerini ister.
- 7 numaralı alanda kaza hakkında açıklama yapılmasını sağlayan maddelendirilmiş başlıklar bulunur. Bu maddelerden uygun olanlar seçilir.
- 8 numaralı alan kazaya karışan araçlardan biri yabancı plakaya sahipse işaretleme yapılır.
- 9 numaralı alana aracın ilk darbe aldığı yer işaretlenir.
- 10 numaralı alanda çarpışmanın gerçekleştiği olay yeri ile ilgili bilgi verilir.
- 11 numaralı alanda sigortalı araç sahibinden görüş istenir.
- 12 numaralı alana araç sürücüleri imzalarını atar. İmza bulunmayan tutanaklar geçersiz sayılmaktadır.
Mobil kaza tespit tutanağında ise şu adımlar izlenerek doldurmak gerekir:
- Kaza tespit tutanağının doldurulacağı mobil uygulamasını cep telefonunuza indirin.
- Uygulamada yer alan “yeni kaza ekle” sekmesini açın ve yeni bir tutanak ekleyin.
- Yeni açılan sekmede kazaya karışan araç sayısını ekleyin.
- İstenen tüm bilgilerin eksiksiz ve hatasız olduğunu doğrulayın.
- Kazaya ait araç resimlerini, net ve anlaşılır bir şekilde yükleyin. Uygulamaya en az 4 resim yüklemeniz gerekir.
- Eğer kazaya tanık olmuş bir görgü tanığı bulunuyorsa “tanık ekle” seçeneğini ile ekleme yapın.
- Kazaya yapan araç sahiplerinin ehliyetlerinin ön ve arka yüzlerini çekerek, uygulamaya yükleyin.
- İmza attıktan sonra “işlemi tamamla” diyerek tutanak hazırlama işlemini tamamlayın.
Online olarak trafik sigortası yaptırma yollarını öğrenmek isterseniz; İnternetten Online Trafik Sigortası Yaptırmayazımızdan ipuçlarına göz atabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağını Doldururken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Kaza tespit tutanağı hazırlama ve doldurma aşamalarında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunur. Bu noktalar şu şekilde ifade edilebilir:
- Trafik kazasının gerçekleştiği olay yeri ve tarihi net bir şekilde belirtilmelidir.
- Olay yerinde kazaya şahit olmuş bir veya daha fazla kişi varsa ifadeleri alınmalıdır.
- Kazaya karışmış araç sahiplerine ait TC kimlik numarası, isim – soyisim, ehliyet sınıfı ve numarası ya da iletişim bilgileri gibi veriler eksiksiz yazılmalıdır.
- Kaza yapmış olan araçların markası, kullanım şekli ve şasi numarası dikkatli bir şekilde eklenmelidir.
- Araç sahipleri mutlaka imzalarını atmalıdır.
- Her araç için ayrı tutanak tutulmalıdır.
Trafik sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi almak içinİlk Defa Trafik Sigortası Yaptıracaklar Nelere Dikkat Etmelidir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Kaza tespit tutanakları için uygulanan geçerlilik süresi; zorunlu trafik sigortası genel şartlarında belirtilen kurallara çerçevesinde kabul görmektedir. Genel şartlarda, zaman aşımı maddesi üzerinden açıklanan kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi, yaşanması muhtemel mağduriyet durumlarının önüne geçebilmek için dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.
Trafik kazasına karışan araç sahipleri tarafından hazırlanan kaza tespit tutanaklarının geçerlilik süresi, kazanın gerçekleştiği tarih itibariyle 10 yıllık süre sonunda zaman aşımına uğramaktadır.
Kazaya karışan her iki tarafın anlaşmaya vararak hazırladıkları kaza tespit tutanağı, kazanın nasıl geliştiğini ve sonucunu anlatan bir belge niteliği taşır. Zaman aşımı, kaza tespit tutanağının geçerlilik süresini de belirlemektedir. Araç sigortaları için gereken tüm tazminat ödemeleri ise 2 yıl içinde zaman aşımına uğrar.
Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi hakkında daha fazla bilgi için Trafik Kaza Tespit Tutanağı Geçerlilik Süresi Nedir?Yazımızı okuyabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Tutulmazsa Ne Olur?
Zorunlu trafik sigortası kapsamında, hasar durumlarının karşılanması için maddi hasarlı kaza tespit tutanağının tutulması şarttır. Trafik kazalarında sigorta şirketleri, müşterilerinden bazı belgeler isteyecektir. Kaza tespit tutanağı ise istenen bu belgeler arasında en önemli olanıdır.
Sigorta şirketlerine, kişiler tarafından iletilen evraklar arasında herhangi bir belge eksik ise hasar süreci başlatılmaz. Yaşanan bir trafik kazasında tutanak tutulmaması halinde, oluşan maddi hasarların karşılanması için sigorta şirketi yardımcı olamaz. Tutanak tutulmamış kazalarda, araç sahipleri zararlarını sigorta şirketinden talep edememektedir.
Kaza tespit tutanağı tutulmazsa araç sahipleri, araçlarında meydana gelen hasarları kendi bütçeleri üzerinden karşılamak zorunda kalırlar.
Trafik kazalarından sonra tutanak tutulmadığı takdirde karşılaşılabilecek durumlara dair bilgilereKazadan Sonra Tutanak Tutulmazsa Ne Olur? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Sorgulanır?
Kaza tespit tutanağı sorgulaması yapmak için öncelikli olarak; kaza sonrasında sigortalı araç sahipleri tarafından hazırlanan tutanağın sigorta şirketlerine gönderilmiş olması gerekir. Sigorta şirketleri aldıkları belgeyi Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'ne gönderirler. Belge burada ilgili sisteme girilir ve ilk 3 iş günü içerisinde, sigorta şirketi kendisine ait %0, %50 ve %100 olarak kusur oranlarının tespitini gerçekleştirir. Dosya sonuçlandıktan sonra tutanak sorgulamaları SBM internet adresinden yapılabilmektedir.
Kaza tespit tutanağı hazırlamak ve sorgulama aşamalarını öğrenmek için Sigorta Dünyası yetkililerine danışabilirsiniz. Oto uzmanlarımıza 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimiz üzerinden ulaşabilir ya da web sitemiz üzerinden hiçbir ücret ödemeden kolayca sorgulama başlatabilirsiniz.
Ücretsiz Trafik Sigortası sorgulaması yapmak ve teklif almak için şimdi başvuru formunu doldurabilirsiniz.