Araç sürücülerinin kaza tespit tutağı hakkında bilgi sahibi olmaları son derece önemlidir. Bu konu da doğru bilinen birçok yanlış söz konusudur. Öncelikle kaza tespit nedir, nasıl doldurulur, nereden alınır, kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi nedir? Gibi konular hakkında bilgi vereceğiz.
Trafik olan araç sayısı günden güne ilerlemektedir. Son verilere baktığımızda ise 24 milyonu aşmak üzeredir. Sayı günden güne artış gösterirken hem araç sigortaları hem de hasar durumlarında yapılması gereken durumlar hakkında doğru bilgiler edinilmelidir.
Trafik kaza tespit tutanağı hakkında daha detaylı bilgi almak için yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.
Gecikme cezaları hakkında bilgi almak için: Trafik Sigortası Gecikme Cezası Nasıl İşler?Yazısına göz atabilirsiniz.
Trafik Kaza Tutanağı Nedir?
Trafik kaza tespit tutanağı araç sahiplerinin araçlarında mutlaka bulunması gereken bir belgedir. Bu belge boş bir formdur ve olası kaza durumlarında doldurulması gerekir. Araç sürücüsünün karışacağı kazada maddi hasar oluşması durumunda karşı taraf sürücüsü ile doldurulması gereken tutanaktır. Maddi hasarlı kazaya karışmanız durumunda öncelikle karşı sürücü ile anlaşma sağlamanız gerekir. Kaza tespit tutanağı, iki ya da daha fazla sürücünün olaya karışması durumunda devreye girer. Meydana gelen kazanın maddi boyutunu gösteren tutanağa kaza tespit tutanağı denir.
Kaza tespit tutanağı doğru ve eksiksiz doldurulmalıdır. Yanlış bilgiler doğrultusunda tutulmuş olan kaza tespit tutanakları, sigorta şirketleri tarafından ödenecek tazminat sürecini uzatacaktır. Kazaya karışan her araç sahibi aracının en hızlı şekilde onarılmasını ve en iyi hizmeti almak ister. Bu durumda hızlı çözüm için sizin de yapmanız gereken doğru bilgiler ile kaza tespit tutanağını doldurmak olmalıdır.
Kazaya karışmış olan sürücüler tarafından doldurulması gereken tutanağı, gerçeğe uygun doldurulmayan sürücüler ise özel evrakta sahtecilik suçu kapsamında ceza soruşturmasına gidebilir.
Men edilme durumları için: Trafikten Men Ne Demek? Trafikten Men Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?Yazısınıokuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kaza / Hasar Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Kazaya karışan araç sürücüleri öncelikle sakin olmalı ve panik yapmamalıdır.
- Birinci önceliğiniz aracı durdurmanız olmalıdır. Kaza sonrası eğer aracınız çalışmıyor olsa da kontağı yine kapatmanız gerekmektedir.
- Kazaya karıştığınız olay yeri eğer trafiğe engel oluyorsa veya yine kazaya sebebiyet vermemek için gerekli olan tüm güvenlik önlemlerini almalısınız.
- Daha sonra aracın olay yerinde fotoğraflarını çekmelisiniz. Her köşesinden belli olacak şekilde video da çekebilirsiniz.
- Kaza durumlarında trafiğe engel olmamak için aracınızı uygun konuma çekmelisiniz.
Hasar durumları hakkında:Zorunlu Trafik Sigortasında Hasar Karşılama Şartları Ve Hasarsızlık İndirimiyazısından bilgi alabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Doğru bilgiler doğrultusunda düzenlenmesi zorunlu olan kaza tespit tutanağının süresi bulunmaktadır. Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi uygun şartlar çerçevesinde belirlenmiştir. Bu süre, trafik sigortası genel şartlarında yer alan zaman aşımı başlığı altında geçmektedir.
Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi nedir? Detaylı olarak bilgi alabilirsiniz.
- Kaza tespit tutanağı için belirtilen süre, genel şartlar zaman aşım süresine dair bilgilerin bulunduğu maddeye göre; trafik kazalarının sebep olduğu zararlar ve hasarların ödenmesi için bulunulan talepler; meydana gelen kazanın öğrenildiği tarih itibari ile 2 yılda, kazanın olduğu tarihten itibaren ise 10 yıl içinde zaman aşımına uğrayacağı yönündedir.
- Motorlu kara taşıt araçları kasko sigortası genel şartlarında ise yine aynı durum için belirlenmiş olan zaman aşımı maddesine göre, söz konusu olan sigorta sözleşmesinin gerektirdiği tüm tazminat talepleri 2 yıl içerisinde zaman aşımına uğradığı yönündedir. Zaman aşım süreleri kaza tespit tutanağının da geçerlilik süresini belirlemiş olmaktadır.
Kaza tespit tutanağında yer alan bilgilerin belirli kurallar doğrultusunda ve doğru bilgiler kullanılarak doldurulması gerektiğini vurgulamıştık. Bu bilgiler baz alınarak hazırlanan kaza tespit tutanağına; kazaya karışan tarafların ehliyetleri, araç ruhsatları ve trafik sigortası poliçelerinin fotokopisi de eklenecektir.
Detaylı bilgi almak için: Trafik Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey başlığına göz atabilirsiniz.
Kaza Tutanağı Nasıl Tutulur? (Nasıl Doldurulur)
Araç sürücülerinin karışmış olduğu maddi hasarlı kazalarda; kusurlu olması durumlarında ya da kusursuz olması durumlarında, kazaya karışan araçların sürücüleri ile anlaşmaya varmış olması ve anlaşmalı bir şekilde kaza tespit tutanağını düzenlemesi gerekmektedir.
Hazırlanacak maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı, hasarınızın karşılanması bakımından önemlidir. Zorunlu Trafik Sigortası ya da Kasko Sigortası, bu tutanakta yer alan bilgiler doğrultusunda hasarlarınızı karşılayacaktır. Bu sebeple net, anlaşılır ve doğru bilgiler ile doldurmaya özen göstermeniz gerekmektedir.
- Kaza sonucunda taraflar arasında maddi bir hasar yaşandıysa, yapılması gereken öncelikli iş anlaşmaya varmaktır.
- Eğer taraflar anlaşamazsa ya da bir taraf tutanağı imzalamak istemezse trafik polisi çağırmanız gerekir.
Kaza Tespit Tutanağını Doldururken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
- Meydana gelen kazanın olduğu yer ve tarih net bir şekilde yazılmalıdır.
- Kaza sırasında olay yerinde tanık bulunuyorsa tanıkların ifadeleri yer almalıdır.
- Araç sürücülerine ait TC numarası, isim ve soy isimleri, ehliyet sınıfı ve numarası, iletişim bilgileri eksiksiz yer almalıdır.
- Kazaya karışan araçların marka, kullanım şekli ve şasi numarası da yer almalıdır.
- Kazaya karışmış sürücülerin imzaları bulunmalıdır.
- Birden fazla araç kaza yaptıysa hepsine ayrı ayrı tutanak tutulmalıdır.
Kaza Tespit Tutanağı Tutulmayacak Durumlar Nelerdir?
Belli başlı durumlarda kaza tespit tutanağı tutulamaz, tutulmamalıdır.
Bu durumlar;
- Kazaya karışan sürücülerden birisinin sürücü belgesi yoksa,
- Kazada ismi geçen sürücülerden birisinin farklı taşıt türüne ait sürücü belgesi varsa,
- Kazaya karışanlardan birisi 18 yaşını doldurmamışsa,
- Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi bulunuyorsa,
- Araçlardan biri kamu kurumuna aitse ve kamu kurumuna ait herhangi bir eşya hasar almışsa,
- Kazaya karışan araçlarda hasar oluşmamış ve yalnızca üçüncü kişilere yönelik bir hasar oluştuysa veya kaza ölümle sonuçlandıysa
Kaza tespit tutanağı tutulmaz. Bu gibi durumlarda mutlaka polise haber vermelisiniz. Aynı şekilde sigortacınızdan da destek alabilirsiniz.
Tramer sorgulamaları hakkında bilgi almak isterseniz:Tramer Nedir? Tramer Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır? Yazısına geçiş yapabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?
Kaza tespit tutanağı, meydana gelmesi muhtemel olan kaza durumlarına karşılık tüm sürücülerin arabalarında bulundurmaları gereken bir tutanaktır.
Meydana gelen herhangi bir kaza durumunda polis çağrılmasına gerek duyulmadan, kazaya karışmış olan taraflar aralarında kaza tespit tutanağı doldurulabilir. Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı sayesinde trafik sigortası güvencesinden adaylar faydalanabilirler. Sigortalı araçta bulunması gereken kaza tespit tutanağı, zorunlu trafik sigortası yaptırdığınız sigorta şirketi tarafından poliçenizle birlikte size gönderilir. Bunun yanı sıra bu tutanağı dışardan da temin edebilirsiniz. Alacağınız tutanağı çoğaltmanızda bir sakınca yoktur. Olası durumlara karşı birkaç adet kaza tespit tutanağı aracınızda bulundurabilirsiniz.
Kaza sırasında aracınızda kaza tespit tutanağı bulunmuyorsa mobil uygulamalardan da faydalanabilirsiniz. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından araç sürücülerine özel hazırlanmış mobil uygulama bulunur. Kolay bir şekilde mobil kaza tespit tutanağı doldurabilirsiniz. Bu durumda ise cep telefonunuzun yanınızda olması yeterlidir.
Mobil kaza tespit tutanağının en büyük avantajı ise hızlı bir şekilde işlemlerinizi halledebilmenize olanak sunmasıdır. Mobil kaza tutanağı tutmanız durumunda da yine sigorta şirketinize iletmeniz gereken belgeler olacaktır. Hasar işlemlerinizin incelenebilmesi ve hızlı bir sonuca kavuşturulması için adayların ruhsat fotokopisi, ehliyet fotokopisi ve kaza görüntülerinin çıktılarını sigorta şirketine iletmelisiniz.
Zorunlu trafik sigortası hakkında bilgi almak için:Trafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?İçeriğini okuyabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Trafik sorunlarının artması ile günlük hayatımızda en çok karşılaştığımız konular arasında trafik kazaları yerini almaktadır. Meydana gelen trafik kazaları sonrasında ise kaza tespit tutanağının özenle doldurulması gelmektedir.
Trafik kazaları sonucunda kazaya karışan araç sürücülerinin doldurması gereken maddi hasarlı kaza tespit tutanağının nereden sorgulanacağı da merak konusudur. Öncelikle araç sürücüleri tarafından doldurulan kaza tespit tutanakları ilgili sigorta şirketlerine gönderilir. Doldurulan bu belge sigorta şirketlerinin hasar departmanında işleme alınır.
- Sigorta şirketleri ise bu tutanağı ve olay anında çekilen kaza fotoğraflarını, en geç olayı takip eden iş günü sonuna kadar Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'ne (SBM) iletir.
- Kaza tutanakları, SBM sistemine girilir ve işleme alınır.
- Daha sonra üç iş günü içerisinde ilgili sigorta şirketi kendine ait kusur oranı tespit eder. Bu oranlar %0, %50 ve %100 olarak değerlendirilmektedir. Değerlendirme sonucunda kazaya karışan adayların kusurlu olup olmadığı oranlar eşliğinde belirlenir.
- Eğer tüm şirketler aynı kusur oranı konusunda anlaşırlarsa dosya sonuca hızlı bir şekilde varır.
- Dosya sorgulaması yapmak isteyen adaylar yine aynı şekilde SBM üzerinden yapabilirler.
Hasar durumlarının primlere etkisini öğrenmek isterseniz:Araçların Kazaya Karışmaları Trafik Sigortası Primlerini Nasıl Etkiler? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama Ve İtiraz Etme
Üst başlıkta belirttiğimiz işleyiş durumları sonrasında sonuçlanan durumlar adaylara bildirilir. Kaza tespit tutanağının sonuçlanması ile SBM, araç sürücülerine SMS ve e-posta yoluyla sonucu bildirir.
Verilen bilgiler doğrultusunda ise taraflardan biri tutanaktaki kusur oranını öğrenmek istiyorsa, bu sefer kaza tespit tutanağı sorgulama işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Kaza tespit tutanağına itiraz etmek için en az 5 iş günü içerisinde bildiriminizi yapmanız gereklidir.
Kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi yapmak isteyen adaylar, SBM adresinden online olarak veya SMS yöntemiyle sorgulama yapabilirler.
Zorunlu Trafik Sigortasının Önemi Nedir?
Meydana gelebilecek bir kaza sonucunda trafik sigortanızın olmaması sizi zor duruma sokacaktır. Trafikte bulunan tüm araçların trafik sigortası yaptırması kanunen zorunlu kılınmıştır.
Zorunlu trafik sigortası, sizin aracınızın hasarlarını karşılamaz. Karşı tarafa verilen hasarları güvence altına alır. Trafik sigortası aracınızın veya sizin için hasar ödemesi yapmasa da, hatalı olduğunuz durumlarda karşı tarafın hasarını ödemesi nedeniyle bütçenize önemli bir avantaj sağlamaktadır. Trafik sigortası bulunmayan araçlar ise trafikte olması durumunda polis tarafından bağlanır. Bu durumda ekstra bütçenizi zorlayabilir.
Yeni dönem trafik sigortası fiyatları için: 2020 Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar Belirlendi? Yazısına geçiş yapabilirsiniz.
Bütçenizi riske atmadan hemen trafik sigortanız için fiyat talebinde bulunun.
Ücretsiz zorunlu trafik sigortası fiyatı almak için hemen başvuru formunu doldurabilirsiniz.