Yoğun trafik akışı ve dikkatsizlik nedeniyle sıklıkla karşılaşılan trafik kazaları sonucunda, kazaya karışan taraflarda maddi hasar meydana geldiğinde; araç sahipleri tarafından yapılması gereken bazı prosedürler bulunmaktadır. Kaza tespit tutanağı doldurmak da bu prosedürlerden biridir. Trafik sigortası kapsamında işlemlerin yapılabilmesi için kaza tespit tutanağının tutulması çok önemlidir.
Hazine Müsteşarlığının 2008 yılında yayınladığı genelge ile sürücüler tarafından doldurulmasına karara verilen kaza tespit tutanağı, maddi hasarlı tüm kazalardan sonra tutulmalıdır. Ancak bunun yanında, bazı özel durumlar kapsamında tutanağın tutulmasının gerekmediği durumlarda bulunmaktadır.
Hazırladığımız yazımızda; kaza tespit tutanağı hakkında genel olarak tüm bilgilere ulaşabildiğiniz gibi tutanağının hangi durumlarda tutulmadığına dair ipuçlarını da keşfedebilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nedir?
Kaza tespit tutanağı sadece maddi hasarla sonuçlanmış trafik kazalarından sonra durumu anlatmak ya da kayıt altına almak için düzenlenen tutanaktır. Bu tutanak sayesinde, taraflar arasında anlaşma sağlandığı takdirde, maddi hasarlı kazalar için trafik polisi ya da sigorta şirketi ile iletişim kurmaya gerek kalmaz.
2008 yılında yürürlüğe giren uygulama ile hayatlarımıza giren kaza tespit tutanağı ile trafik kazaları sonrası oluşan zaman kayıplarını ve trafik sıkışmalarının da önüne geçilmiştir. Online ya da yazılı olarak hazırlanan bu tutanak, kazaya karışan tarafların olayı kendi bakış açıları üzerinden anlatmaları açısından da önemlidir.
Kaza tespit tutanağı hazırlanırken kazaya karışan kişiler, tutanakta yer alan bilgileri eksiksiz ve doğru olarak doldurmalı ve imzalamalıdır. Tutanakta iki tarafın da görüşleri yer almalıdır. Aynı zamanda olay yerine ve hasara ait fotoğraflar da eklenmelidir.
Olası kaza durumlarından sonra trafik sigortası kapsamında işlem yapılabilmesi ve ödemenin gerçekleşmesi için kaza tespit tutanağına ihtiyaç vardır. Sigorta şirketleri ödeme yapmak için kaza tespit tutanağı yanında bazı belgeler daha istemektedir.
Bu belgeler şu şekilde belirlenmiştir:
- Araç sigortası poliçe fotokopisi.
- Kazaya ve hasar durumlarına ait fotoğraflar.
- Kazaya karışan sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri.
- Alkol raporu.
- Sigortalının iletişim bilgileri.
- Tahmini hasar miktarı ve hasarın gerçekleştiği tarih.
Kaza tespit tutanağı hakkında detaylı bilgi almak için Trafik Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?
Zorunlu trafik sigortası ürünü sunan her sigorta şirketi, adaylar için poliçe hazırladıktan sonra her araç sahibine poliçe ile birlikte kaza tespit tutanağı da temin etmektedir. Kaza tespit tutanağı belgesinin araçta bulunması, olası bir kaza anından sonra gerekli olacaktır. Bu nedenle, araçta bulunmasına önem göstermek gerekir. Alınan tutanakların çoğaltılması ya da internetten nüshalarının bulunması da başka bir seçenektir.
Sigorta şirketlerinin yanında kırtasiye ya da matbu evrak satan yerlerden de kaza tespit tutanağı alınabilmektedir. Bunun yanında, kaza tespit tutanağını mobil uygulama üzerinden doldurmak ve sigorta şirketine iletmek de mümkündür.
Kaza tespit tutanağının alınacağı yerler hakkında detaylı bilgilere Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Geçerlilik Süresi
Kaza tespit tutanağı için belirlenen geçerlilik süresi, zorunlu trafik sigortası genel şartlarına göre hazırlanan kurallar doğrultusunda düzenlenmiştir. Trafik kazası sonrası araç sahipleri tarafından hazırlanan kaza tespit tutanaklarının geçerlilik süresi, kaza anından itibaren 10 yıllık süre sonunda tamamlanmaktadır. Zaman aşımı, kaza tespit tutanağının geçerlilik süresini belirler. Araç sigortalarında yapılan tüm tazminat ödemeleri, 2 yıl içinde zaman aşımına uğramaktadır.
Kaza tespit tutanağının geçerlilik süresine dair merak edilenleri Trafik Kaza Tespit Tutanağı Geçerlilik Süresi Nedir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Kazadan Sonra Tutanak Tutulmazsa Ne Olur?
Trafik sigortası kapsamında hasar durumlarının karşılanması için kaza tespit tutanağının doldurulması gerekmektedir. Olası bir kaza sonrasında hasar ödemesi yapılabilmesi için kaza tespit tutanağına ihtiyaç bulunmaktadır. Aksi halde, sigorta şirketleri gereken ödemeyi gerçekleştiremez.
Sigorta şirketleri, sigortalı tarafından kaza tespit tutanağı ve diğer gerekli belgeler kendilerine ulaştırılmadan işlem başlatmazlar. Tutanağın tutulmadığı maddi hasarlı kazalardan sonra, sigorta şirketleri hasar ödemesi yapmakla sorumlu değillerdir. Böyle durumlarda araç sahipleri, tüm masrafları kendileri ödemek zorundadır.
Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, karşılaşılabilecek sorunları Kazadan Sonra Tutanak Tutulmazsa Ne Olur? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Tutulmaz?
Kaza tespit tutanağı, kazaya karışan iki tarafın polis ya da sigorta şirketlerinin desteğine ihtiyaç duymadan, anlaşarak kendi aralarında düzenledikleri tutanaklardır. Ancak kaza tespit tutanağının tutulması sadece maddi hasarlı kazalar için tutulmalı ve kazaya karışan sürücüler bir anlaşmaya varmaldır.
Her kaza durumundan sonra kaza tespit tutanağının tutulmasına gerek yoktur. Trafik sigortası kapsamında zararların karşılanmasını sağlayan tutanakların tutulmaması gereken durumlar şu şekilde ifade edilebilir:
- Kazaya karışan sürücülerden en az birinin ehliyetinin bulunmuyorsa ya da ehliyet alacak yaşın altında ise tutanak tutulmaz. Bunun yanında, sürücünün ehliyeti kullanılan araç için uygun değilse de tutanak hazırlanmamalıdır.
- Kazaya karışan sürücülerin en az biri uyuşturucu madde ya da alkol kullanmışsa, tutanak tutulmaz. Aynı zamanda sürücülerin birinde akıl sağlığı şüphesi bulunuyorsa, tutanak geçersiz sayılacaktır.
- Araçların herhangi birinin trafik sigortası poliçesi bulunmuyorsa, maddi hasarlı kaza tespit tutanağı tutulmaz. Bunun yanında, trafik sigortası yaptırmamak suç olduğu için araç sahibi hakkında cezai işlem başlatılır.
- Kaza tespit tutanağı, sadece maddi hasarlı kazalardan sonra tutulur. Kaza sonucunda ölüm ya da yaralanma durumları yaşanmışsa, polis ya da jandarma aranmalı ve tutanak bu ekipler tarafından tutulmalıdır.
- Kazaya karışan tarafların içinde en az biri kamu aracı kullanıyorsa, kaza tespit tutanağı tutulmamalıdır. Bütün kusur kamu aracı sürücüsünde de olsa, tutanak trafik polisi tarafından düzenlenmelidir. Aynı şekilde, herhangi bir kaza sonrası kamu kurumuna ait eşyalarda zarar olursa, tutanak tutulmaz.
- Kaza sonrasında, kazaya karışan tarafların dışında 3. bir kişide zarar varsa, yine tutanak tutulmamalıdır.
Bahsedilen tüm bu durumlardan sonra derhal polis ya da jandarma aranmalı ve işlem yapılması beklenmelidir. Araçların yeri değiştirilmemeli ve ekipler gelene kadar sakin kalınmalıdır. Yukarıda sözü edilen durumlar için kaza tespit tutanağı tutulduğu takdirde, tutanak geçersiz sayılacaktır.
Zorunlu trafik sigortası kapsamında hasar karşılama durumları hakkında bilgi edinmek için Trafik Sigortası Kazayı Nasıl Karşılar?Yazımızı okuyabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır?
Kaza tespit tutanağı, daha önce de belirttiğimiz gibi, sadece maddi hasarlı kazalardan sonra doldurulmalı ve sigorta şirketine iletilmelidir. Aksi halde tutulan tutanaklar, geçersiz sayılacaktır. Trafik kazalarından sonra panik ortamını ve kargaşayı azaltmak adına uygulamaya alınan tespit tutanakları, iki farklı yol üzerinden hazırlanabilmektedir.
İlk olarak, sigorta şirketleri tarafından verilen tutanaklar ile yazılı olarak doldurulabilmektedir. Bunun yanında, yazılı tespit tutanaklarına ek olarak, 2014 yılında Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından “Mobil Kaza Tutanağı” geliştirilmiştir.
Trafik sigortası hasar ödeme işlemleri açısından oldukça gerekli olan kaza tespit tutanağı, kazaya karışan taraflarca maddi hasarlı kazalar sonrasında hazırlanmalıdır. Araç sahipleri, tutanak hazırlamada şu adımları izlemektedir:
- 1 ve 2 numaralı alanlara kazanın gerçekleştiği tarih, saat ve olay yeri yazılmalıdır.
- 3 numaralı alana, eğer görgü tanığı varsa, tanıklarının iletişim bilgileri yazılmalıdır.
- 4, 5 ve 6 numaralı alanlara iki tarafın bilgileri, araçların bilgileri ve trafik sigortası poliçe bilgileri yazılmalıdır. Bu alanları, he taraf ayrı ayrı doldurmalıdır.
- 7 numaralı alanı doldurmak zorunlu değildir, yalnızda sigorta şirketinin işlem sürecini hızlandırmaktadır. Bu bölümde yer alan kutucuklardan uygun olanlara işaret konulmalıdır.
- 8 numaralı alan kaza yapan araçlardan biri yabancı plakalı ise bilgi girilmelidir.
- 9 numaralı alanda araçta ilk darbe alan yer işaretlenmelidir.
- 10 numaralı alanda kazaya ait detaylar verilmelidir. Araçlar A ve B olarak tanımlanır ve olay detaylı olarak anlatılır.
- 11 numaralı alanda sürücülerin görüşleri yer almalıdır.
- Son olarak 12 numaralı alana sürücüler imzalarını atmalıdır. İmza bulunmayan tutanaklar geçersiz sayılacaktır.
Kaza tespit tutanağının tutulması hakkında detayları öğrenmek içinKazadan Sonra Tutanak Tutulur Mu, Nasıl Tutulur?Yazımıza göz atabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Kaza tespit tutanağı sorgulaması için Sigorta Bilgi Merkezi’nin web sitesinde yer alan “Online İşlemler Menüsü” altından işlem yapılabilmektedir. Bu menüde yer alan “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama” seçeneği üzerinden, araç plakası ve kimlik numarası girilerek sorgulama yapılabilir. SBM üzerinden sorgulama yapabilmek için sigorta şirketlerinin ilgili tutanakları, kuruma iletmiş olmaları gerekir. Kuruma ulaşan tutanaklar ilk 3 iş günü içerisinde işleme alınır ve kusur oranları tespit edilir. Yapılan değerlendirmeden sonra araç sahipleri, sorgulama sayfası üzerinden detaylara ulaşabilirler.
Sigorta Dünyası aracılığıyla kaza tespit tutanağı sorgulaması yapmanız da mümkündür. Çağrı merkezimiz üzerinden 7 / 24 oto uzmanlarımıza ulaşım sağlayabilir ve sorgulama talebinde bulunabilirsiniz.
Tüm bunların yanında trafik sigortası hakkında bilgi ya da teklif almak için Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası ürünü sunan tüm sigorta şirketlerini ve tekliflerini karşılaştırarak, sizin için en uygun olanı bulabilirsiniz.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için hemen başvuru formunu doldurun.