Hayat boyunca her an farklı risk durumları ile karşı karşıya kalınabilir. Peki, bu riskler için önlem almanın ve güvence sağlamanın yolları var mıdır? İşte hayat sigortası, tam da bu aşamada hizmet sunan bir sigorta ürünüdür. Hayatın getirdiği beklenmedik risklere karşı hazırlıksız yakalanmamak ve gereken önlemleri almak için hayat sigortası poliçesi başlatılabilir.
Hayat sigortası kapsamında yer alan teminat seçenekleri ile geniş güvence alanları oluşturulabilir. Pek çok risk durumundan sonra değişebilen hayat standartlarını korumak ve sevdiklerimizi güvence altına almak için hayat sigortası ürünleri incelenebilir.
Hayat sigortası yaptırmak oldukça önemlidir. Ayrıca sevdiklerinize de bir güvence bırakmak istiyorsunuz şirketler arası karşılaştırma yapmak için sigorta danışmanlarımızdan kapsamlı bilgi alabilirsiniz.
Hazırladığımız bu içerikte; hayat sigortasının zorunluluğu ve kapsamı hakkında bilinmesi gereken tüm detayları sizler için derledik.
Hayat Sigortası Zorunlu Mu?
Hayat sigortası genel standartlar kapsamında zorunlu bir sigorta ürünü değildir. Katılımcılar tarafından sıklıkla merak edilen bu durum, sadece bazı bankaların kredi başvuruları için zorunlu tutulmuştur.
Hayatın getirebileceği olumsuz durumlara karşı güvence altında olmak, sevdiklerimize güvence sunmak için yaptırılması önerilir.
- Hayat sigortası; adayların istekleri doğrultusunda başlatabileceği, hayatın getirdiği risklere karşı güvence sunan ve birikim yapmayı sağlayan bir sigorta ürünüdür. Ürün kapsamında, herhangi bir zorunluluk bulunmaz.
- Bunun yanında bazı bankalar, kredi başvurularını onaylama şartı olarak hayat sigortası poliçesi isterler. Hayat sigortasının zorunlu bir sigorta ürünü olarak düşünülmesinde en önemli nedenlerden biri budur. Bankaların böyle bir talepte bulunmasının nedeni ise kredi başvurusunda bulunan kişinin hayatını kaybetmesi halinde ödenmesi gereken borcu garantiye almaktır. Hayat poliçesi bulunan kişi, kredi için çektiği paraya dair güvence sunabilir. Bunun yanında kredi çekerken hayat poliçesi başlatmak, yasal olarak zorunlu değildir.
Hayat sigortası hakkında merak edilen diğer tüm detayları Hayat Sigortası Hakkında Merak Edilen Önemli Sorularyazımızdan öğrenebilirsiniz.
Hayat Sigortasını Kimler Yaptırabilir?
Hayat sigortası yaptırmak isteyen katılımcıların bazı şartlara uyum sağlaması ve koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Adaylar, sigorta şirketleri tarafından belirlenen bazı kriterlere dikkat edilerek sigorta kapsamına alınmaktadır. Belirlenen kriterler, her sigorta şirketine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
- Hayat sigortası poliçesi başlatmak isteyen adaylar, genel olarak 18 – 49 yaş arasında olmalıdır.
- Katılımcılar, Türkiye sınırları içinde ikamet etmelidir.
- Başvuruda bulunan kişilerin aktif olan bir sağlık poliçesinin bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda var olan sağlık poliçesinde, yatarak tedavi teminatı kapsamında yer alan kemoterapi, radyoterapi, diyaliz gibi tedavi işlemlerinin kullanılmamış olması gerekir.
- Tüm bunların yanında hayat sigortası genel şartları kapsamında yer alan risk değerlendirmeleri sonucunda adayın olumlu sonuç alması gerekmektedir.
Bütün bu şartlara uyum sağlayan kişilerin hayat sigortası başvuruları değerlendirmeye alınacaktır. Hayat sigortası başlatma koşulları hakkında daha fazla detay almak için Sigorta Dünyası uzmanlarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca Hayat Sigortası Genel Şartlarıyazımız üzerinden ürüne dair detayları keşfedebilirsiniz.
Hayat Sigortası Neleri Kapsar?
Hayat sigortası, başta sigortalının hayatını kaybetmesi olmak üzere farklı risk durumlarına karşı teminat sunan ve güvence sağlayan bir sigorta ürünüdür. Karşılaşılabilecek olumsuzluklardan sonra ortaya çıkabilecek maddi kayıplara karşı teminat sunan bu ürün ile hem kendinizi, hem sevdiklerinizi koruyabilirsiniz.
Hayat sigortası kapsamında ana teminat olarak vefat teminatı sunulmaktadır. Bunun dışında kalan teminat seçenekleri, ek teminat olarak poliçeye dahil edilebilir. Ek teminat seçenekleri, sigortalı adayın istekleri ve sigorta şirketinin standartları doğrultusunda değişebilmektedir.
Hayat sigortasının sunduğu teminat seçenekleri genel bir ifade üzerinden şu şekilde sıralanabilir:
- Vefat teminatı (ana teminat).
- Kaza ya da hastalık sonucu maluliyet teminatı.
- Tedavi masrafları teminatı.
- Kanser koruma teminatı.
- Tehlikeli hastalıklar teminatı.
- İşsizlik teminatı.
Bu teminat seçenekleri içinde ana teminat olarak yer alan vefat teminatı yanında diğer teminatlar, sigorta şirketi ve adayın anlaşması üzerine poliçeye dahil edilmektedir.
Vefat ya da ölüm teminatı; sigortalının yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu ve hastalık geçmişi gibi özellikler üzerinden düzenlenir. Kişiye özel düzenlenen hayat sigortalarını değerlendirmek için hemen başvuru formunu doldurabilirsiniz. Poliçeye eklenecek teminatlar ve avantajlar için sigorta danışmanlarımız sizleri bilgilendirir.
Hayat sigortasının kapsamı hakkında detayları öğrenmek için Hayat Sigortası Kapsamı Nedir, Neleri Kapsar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Vefat Teminatı
Hayat sigortasının ana teminat seçeneği olan vefat teminatı; sigortalının poliçe süreci içinde vefat etmesi halinde, poliçede belirtilen lehdar ya da lehtarlarına tazminat ödemesi yapılmasını sağlar. Hayat sigortası vefat teminatı en çok bilinen teminattır.
Sigortalının geride kalan yakınları için finansal güvence sağlayan bu teminatın uygulamaya konulması için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. Her şeyden önce poliçede yer alan kişiler, teminat kapsamında ödeme alır. Ayrıca sigortalının ölüm sebebi, sigorta poliçesi kapsamında yer alan durumların dışında olmamalıdır.
Vefat teminatına dair daha fazla detay için Hayat Sigortası Ölüm Halinde Nasıl İşler?Yazımıza göz atabilirsiniz.
Kaza / Hastalık Sonucu Maluliyet Teminatı
Sigortalı kişinin hayat sigortası poliçesi süresi içinde, bir kaza ya da hastalık sonrasında daimi veya kısmi olarak malul kalması halinde kaza veya hastalık sonucu maluliyet teminatı devreye girer.
Sigortalının yaşanan maluliyet durumundan sonra tıbbi tedavinin tamamlanmasının ve maluliyetin tespitinin ardından, sigorta şirketi tarafından poliçe kapsamında düzenlenen oranlar üzerinden tazminat ödemesi yapılmaktadır.
Tedavi Masrafları Teminatı
Sigortalının kaza sonucu alması gereken tedavilerden doğan masraflar, tedavi masrafları teminatı kapsamında karşılanır.
Sigortalı kişinin tedavi gördüğü sağlık kurumu tarafından, kendi adına düzenlenen ve onaylanan bir tıbbi rapor ve yapılan tedavi masraflarına dair bilgileri içeren ayrıntılı fatura ile belgelenmesi gerekmektedir. Bu şekilde sigorta şirketi, gerekli tazminat ödemesini yapabilir.
Hayat sigortasında tedavi masrafları teminatı olması gereken önemli teminatlar arasında yer almaktadır.
Kanser Koruma Teminatı
Kanser koruma teminatı, sigortalıyı kansere yakalanma tehdidine karşı korumaktadır. Bu teminat seçeneğinin kapsamı, sigorta şirketlerine göre değişebilmektedir.
Bunun yanında pek çok sigorta şirketi, kanser tanısı konmuş adaylar için kanser koruma teminatını sunmaz.
Aynı zamanda, tüm kanser çeşitleri teminat kapsamında yer almamaktadır. Bu sebeple poliçenizi yaptırırken mutlaka sigorta danışmanınızdan detaylı bilgi alın.
Tehlikeli Hastalıklar Teminatı
Hayat sigortası genel ve özel şartlarına göre, sigortalı kişinin poliçe dönemi içinde sözleşmede yer alan tehlikeli hastalıklardan herhangi birine yakalanması halinde sigortalıya tazminat ödemesi yapılmaktadır.
Tehlikeli hastalıklar teminatı kapsamında çok sayıda riskli hastalığa karşı koruma sağlanır. Ancak bu hastalıklar, sigorta şirketlerine göre değişmektedir.
İşsizlik Teminatı
Sigortalı kişi, herhangi bir nedenle poliçe dönemi içinde, kendi isteği dışında işsiz kalması halinde; poliçede yer alan kurallar doğrultusunda işsizlik tazminatı alabilir.
İşsizlik teminatı, özel sektör çalışanlarının yararlanabileceği bir teminat seçeneğidir.
Planlanmamış ya da ani gelişen işten çıkma ya da çıkarılma durumlarında, işsizlik teminatı üzerinden finansal destek alabilir; yeni bir iş bulana kadar, maddi anlamda standartlarınızı koruyabilirsiniz.
Hayat sigortası teminatları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz; Hayat Sigortası Teminatları Nelerdir?Yazımızı okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir?
Hayat sigortası ölüm tazminatı, sigortalı kişinin vefat etmesi halinde işleme alınan bir uygulamadır. Sigortalı kişinin vefatından sonra poliçede yer alan yakınları, vefat teminatı kapsamında finansal anlamda destek alabilir ve ölüm tazminat talep edebilir.
Hayat sigortası kapsamında sunulan avantajlar ve sigorta şirketlerinin ürünler birbirinden farklı olabilmektedir. Ancak her üründe ana teminat olarak ölüm teminatı bulunur ve sigortalının hayatını kaybetmesi halinde yakınları için ödeme sağlar.
Ölüm teminatı ya da vefat teminatı, hayat sigortasının ana teminat seçeneğidir. Sigortalının geride bıraktığı sevdiklerine finansal güvence sağlaması ve hayat standartlarını koruyabilmesi için kullanabileceği bir teminattır. Genel olarak katılımcıların hayat poliçesi satın alma nedenlerinin başında ölüm tazminatı gelmektedir.
Sonuç olarak vefat teminatı; poliçe süresi dahilinde gerçekleşen vefat durumları için sigortadan yararlanacak kişilere, poliçe limitleri doğrultusunda ölüm tazminatı üzerinden ödeme yapmaktadır.
Ölüm tazminatına dair tüm detayları ve işleyişini Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir, Ölüm Halinde Ne Olur?Yazımızda bulabilirsiniz.
Hayat Sigortası Hangi Durumları Kapsamaz?
Hayat sigortası kapsamında sunulan teminat seçenekleri, geniş güvenceler sunabilmektedir. Vefat teminatı yanında alınabilen çok sayıda ek teminat seçeneği ile poliçeler kişiselleştirilebilir. Bunun yanında hayat sigortası genel şartları kapsamında belirlenmiş bazı durumlar için teminat sağlanmaz.
Hayat sigortası teminat dışı durumları öğrenmek, en az ürün kapsamını öğrenmek kadar önemlidir. Genel şartlara göre kapsam dışı durumlar şu şekilde belirlenmiştir:
- Savaş kaynaklı nedenler sonucu oluşan vefat ya da sakatlık durumları.
- Kişinin kasten kendisine verdiği zararlar ve bu zararlar sonucunda hayatını kaybetmesi.
- Alkol ya da uyuşturucu madde kullanımı sonrasında oluşan durumlar.
- Tehlikeli hareketlerin neden olduğu sakatlanmalar ya da ölümler.
- Nükleer madde sonucu meydana gelen vefat ya da sakatlık durumları.
- AIDS ve HIV.
- Sigortalının poliçede yer alan lehdar tarafından öldürülmesi ya da lehdarın ölümüne neden olması.
- Kimyasal silahların neden olduğu zararlar.
Hayat sigortası kapsamına girmeyen durumlar, tüm sigorta şirketlerinde ortaktır. Sigorta şirketlerinin teminat seçenekleri değişim gösterebilir; ancak güvence sağlamadığı durumlar, genel şartlara göre belirlenir ve hepsi için geçerlidir.
Hayat sigortası kapsam dışı durumlara dair detaylara Yıllık Hayat Sigortası Kapsamı Dışında Kalan Durumlar Nelerdir?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Hayat Sigortası Sorgulama Yolları Nelerdir?
Hayat sigortası sorgulaması yapmak için katılımcılar üç farklı yol üzerinden işlem yapabilirler. Bu yollar; e – devlet sistemi üzerinden TC kimlik numarası ile sorgulama, sigorta şirketleri üzerinden sorgulama ve online sorgulama şeklinde olmaktadır.
Sigorta şirketlerinin iletişim kanalları üzerinden var olan hayat poliçesinin sorgulaması yapılabilir ya da yeni poliçe başlatmak için başvuru yapılabilir. Bunun yanında e – devlet sistemi üzerinden, sadece var olan poliçe bilgileri sorgulanabilmektedir.
En hızlı şekilde hayat sigortası sorgulaması yapmak için Sigorta Dünyası üzerinden işlem yapabilirsiniz. Var olan poliçenize dair detayları öğrenmenin yanında, yeni poliçe başlatmak için de teklif alabilirsiniz. Hayat sigortası yaptırmak isteyen adayların bir uzmanla çalışması avantajlıdır. Olası risk durumları hakkında sizlere kapsamlı bilgi verir, en doğru poliçeye ulaşabilmenizi sağlar.
Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden farklı hayat sigortası şirketlerini karşılaştırabilir ve sizin için en uygun teklifi sunanı bulabilirsiniz. Web sitemizde yer alan sorgulama sayfamızdaki başvuru formunu doldurarak en iyi tekliflere ulaşabilir ve poliçe satın alabilirsiniz. Aynı zamanda 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizi arayarak uzmanlarımıza danışabilir ve poliçe detaylarını sorabilirsiniz.