Sağlığınız her zaman önemlidir. Bu nedenle sağlıkla ilgili sorunlar yaşamadan önce gerekli önlemleri alarak, olumsuz durumlarda ekonomik açıdan zorlanmamak için hayat sigortası yaptırabilirsiniz. Hayat sigortası bir risk sigortası olarak değerlendirilir. Sigortalı kişiyi beklenmedik ve tahmin edilemeyen risklere karşı korumayı hedeflemektedir. Yaşamın pek çok alanda risk barındırdığını ve bu durumlardan oluşacak maddi kayıpların hayat standartlarını değiştireceği düşünülürse, hayat sigortası tam anlamıyla kurtarıcı olacaktır.
Hayat sigortasında yer alan ölüm tazminatından yararlanmak için gerekli şartlar oluştuğunda, sigorta kapsamındaki kişilerin bazı işlemleri yerine getirmeleri gerekir. Ancak bu işlemlerin ardından hak sahibi oldukları tazminatı alabilirler. Hazırladığımız yazımızda kişilerin hak sahibi oldukları sigorta poliçesine dair, yakınlarının ölümü ardından tazminat başvurusunu nasıl yapacakları ve tazminatı nasıl alacaklarını anlatmaya çalıştık.
Hesaplama durumları için; Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Hesaplama Adımları Nelerdir? Yazısına göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Nedir Neleri Kapsar?
Hayat sigortası, poliçede yer alan teminat limitleri kapsamında, sigortalı kişinin vefatı, maluliyet durumu ya da ciddi hastalıklarında destek sağlayan bir sigorta türüdür. Ayrıca hatar sigortası, yalnız sigortalı kişi için değil, yakınları ya da seçtiği kişiler için de güvence sağlamaktadır.
Hayat sigortası uygulaması iki aşamalı olarak değerlendirilebilir.
- İlk olarak, sigortalı kişinin vefatı durumunda geride kalan ailesi ya da sevdiklerine prim temelli ödenen tazminat ödemesi yapılır. Sigortalı kişi tazminat için ödenecek tutarı kendisi belirler ve uygun ölçüde primler üzerinden, belirli ödeme aralıkları ile ödeme sağlanır. Prim tutarları sigortalı kişinin yaşına ve tazminat miktarına göre değişebilmektedir.
- İkinci olarak ise birikimli hayat sigortası ürünü uygulaması devreye girebilir. Bu ürün, birikimi hedefleyen adayların tercih edeceği bir türdür.
Hayat sigortasında, sigortalı kişinin belirlenen dönemler içinde ödeyeceği primlerin uzun vadede yüksek kâr sağlaması amaçlanmaktadır. Aynı şekilde vefat durumu da teminat kapsamı içinde değerlendirilir. Sigortalı tarafından ödenen primler, enflasyon endeksli olarak artmakta ve sistem içinde ne kadar fazla kalırsa o kadar çoğalmaktadır. Bu durumda en önemli etken; kişi belirlenen süre içerisinde hayatını kaybetmezse, biriken tutar toplu veya taksitler halinde talep edilebilmektedir.
Hayat sigortası özellikleri ve kapsamına dair tüm bilgilere Hayat Sigortası Kapsamı Nedir, Neleri Kapsar?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Hayat Sigortası Teminatları Nedir?
Hayat sigortası poliçesi, kaza gibi risk durumlarını temel alan bir sigorta ürünüdür. Bunun için ana ve ek teminatlar olmak üzere iki farklı şekilde, poliçe güvencesi sunmaktadır.
Hayat sigortası kapsamında sunulan teminat seçenekleri şu şekilde açıklanabilmektedir:
- Vefat teminatı, sigortalı kişinin poliçe süresi içerisinde herhangi bir nedenden dolayı hayatını kaybetmesi halinde, poliçede yer alan yasal varislerine tazminat ödemesi yapılmaktadır.
- Kaza sonucunda vefat teminatı, sigortalı kişinin bir kaza sonucu hayatını kaybetmesi üzerine ödenen tazminatı kapsar. Eğer kişi, olay gerçekleştikten sonra 1 yıl içerisinde vefat ederse, yine halinde poliçede yer alan hak sahiplerine tazminat ödemesi yapılmaktadır.
- Kaza sonucu tam ve kısmi maluliyet teminatı, herhangi bir kaza sonucu sigortalı kişinin tam ya da kısmi maluliyet hali yaşaması durumunda, kişiye tazminat ödemesi yapılmaktadır. İki durum için de kaza anında ya da kazadan sonraki 2 yıl içinde, maluliyet durumunun gerçekleşmesi gerekmektedir.
- Kanser koruma teminatı, sigortalı kişinin kansere bağlı olarak alacağı tedavilerden doğan masraflarının ya da vefatı halinde tazminat miktarının ödenmesini kapsamaktadır. Az sayıda sigorta şirketi tarafından uygulanan bu teminat, kanser hastalığı poliçe başlangıç gününden 90 gün sonra oluşması şartı ile güvence sunmaktadır.
- Tehlikeli hastalıklar teminatı, sigortalı kişinin hayati tehlike taşıyan hastalık risklerine karşı, hastane masraflarının giderilmesi ya da vefatı halinde tazminat ödemesi yapılması durumlarını kapsamaktadır.
- İşsizlik teminatı, sigortalı kişinin kaza sonucunda iş göremez hale gelmesi ve buna bağlı olarak maddi kayba uğraması halinde, günlük olarak ödenen tazminat uygulamasını kapsamaktadır. Azami ödeme süreleri sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilmektedir.
Hayat sigortas teminatları hakkında daha fazla bilgiyi Hayat Sigortası Teminatları Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir?
Hayat sigortasında ölüm tazminatı ya da vefat tazminatı, sigortadan yararlanacak kişilerin güvence altına alınması amacıyla sunulan finansal desteklerden biridir. Sigortalı kişi, vefatı durumunda ailesi ve diğer sigortadan yararlanacak kişilerin mağdur olmaması için bu tazminat ödemesinin uygulanmasını talep eder.
Hayat sigortasının sunduğu avantajlar ve sigorta şirketlerinin hazırladığı ürünler, çeşitli olmaları sayesinde benimsenmeye ve ülkemizde rağbet görmeye başlamıştır.
Ölüm teminatı ya da vefat teminatı, hayat sigortası kapsamında sunulan ana teminatıdır. Sigortalının geride bıraktığı ailesini ya da sevdiklerini güvence altına almasını sağlar. Pek çok kullanıcı için hayat sigortası yaptırma nedeni olan bu teminat, poliçe devam ederken gerçekleşen vefat durumlarında, sigortadan yararlanacak kişilere, belirlenen limitler doğrultusunda ölüm tazminatı adı altında ödeme yapar.
Ölüm tazminatına dair merak edilen detayları ve ölüm teminatının işleyişini Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir, Ölüm Halinde Ne Olur? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Hangi Durumları Kapsar?
Hayat sigortasının ana teminatı olan vefat teminatının kapsadığı durumlar, sigorta şirketlerine göre belirlenir ve değişim gösterebilir. Ancak genel olarak kabul edilen kural ve şartlar çerçevesinde gelişmiştir. Hayat sigortası poliçesi başlatmış kişi vefat ettiğinde, poliçede belirttiği üzere yakınlarına, gereken tazminat ödemesi yapılmaktadır. Hayat sigortası şartlarına göre sigortalı kişinin herhangi bir kaza durumunda ya da poliçede var olan tehlikeli hastalıklardan biri nedeniyle vefat etmesi gerekmektedir.
Hayat sigortasından ölüm tazminatı, her durumda alınmaz. Bazı durumlar için bu teminat geçersiz sayılmaktadır.
Bu durumlar şöyle sıralanabilir:
- Sigorta poliçesi kapsamında, yasal hak sahibi olarak yer alan kişi ya da kişiler sigortalının ölümünden sorumlu ya da ölümüne yardım ettiyse tazminat ödemesi yapılmaz.
- Savaş ya da savaş sonucu olan vefat durumları, sigorta kapsamı dışında sayılır.
- Sigortalı, hava yolunda yolcu adı altında değil de farklı bir isim ve ünvanla seyahat ederken vefat ederse, ölüm tazminatı ödemesi gerçekleşmez.
- Sigortalı kişinin nükleer ya da kimyasal silah kullanımı veya bu maddelerin açığa çıkmasına sebep olan saldırılar sonrasında vefat ederse tazminat ödenmemektedir.
- Sigortalı kişi AIDS yüzünden hayatını kaybederse, yakınları için tazminat ödemesi yapılmaz.
- Sigortalı kişi intihar ederse vefat tazminatı ödenmez, yalnızca riyazi ihtiyat ödenmektedir.
Hayat sigortası vefat teminatı genel olarak bu şartlar temelinde oluşmaktadır. Genel amaç, sigortalı kişinin vefat etmesinin ardından yakınlarına ekonomik güvence sağlanması ve giderlerinin karşılanması üzerinedir. Bunun yanında, bankadan çekilen kredileri ödemek de hayat sigortası kapsamında yer almaktadır. Yani kredi çeken kişinin hayat sigortası varsa vefatı halinde geriye kalan kredi borçları, hayat sigortası poliçesi üzerinden karşılanmaktadır.
Hayat sigortası ölüm tazminatının geçerli olduğu durumlar hakkında bilgi almak için Sigorta Dünyası yetkililerine ulaşım sağlayabilirsiniz. Alanında deneyimli ve uzman kadromuz ile sizlere çağrı merkezimiz ya da online platformlar üzerinden hizmet veriyoruz. İnternet sitemiz üzerinden ücretsiz online sorgulama yapabilir ya da 7 / 24 müşteri hizmetlerimizi arayabilirsiniz.
Ölüm teminatı içeriğine dair detayları Hayat Sigortasında Vefat Teminatı Nedir, Neleri İçerir? Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Hayat Sigortasında Vefat Halinde Nasıl Ödeme Yapılır?
Hayat sigortası poliçesi başlatmış kişi vefat ettiğinde, sigorta şirketine vefat bilgisi iletilmelidir. Sigorta şirketi ilk olarak kişinin ölüm sebebini araştırır. Sigortalının ölüm sebebi sigorta poliçesi kapsamındaki hastalıklar ya da kazalardan kaynaklanmışsa; sigorta şirketi poliçe bedeli üzerinden tazminat hesaplaması yapılır ve sonrasında en kısa süre içerisinde vefat tazminatı ödemesi gerçekleştirilir. Ancak sigorta kapsamı dışında kalan bir nedenden dolayı sigortalı kişi vefat etmişse, poliçe iptal edilir ve tazminat ödemesi yapılmaz.
Hayat sigortası hesaplama yöntemlerine dair bilgi almak isterseniz; 8 Adımda Hayat Sigortası Hesaplama Yöntemleri yazımıza göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Hayat sigortası kapsamında yer alan ölüm tazminatı hesaplanırken, teminat tutarı temel alınarak işlem yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, vefat eden kişinin hayat sigortası poliçesinin güncel ve aktif olmasıdır.
Hayat sigortası poliçesinde bulunan ölüm teminatı kapsamında kalan tutarda, sigorta şirketleri tazminat ödeme sorumluluğu taşımaktadır. Vefat eden kişi için hayat sigortası sorgulaması yapılarak poliçe bilgilerine ulaşım sağlanabilir ve poliçede yer alan vefat tazminatının tutarına dair bilgiye erişilebilir. Bu sigorta kapsamındaki ölüm tazminatı için belirlenen zaman aşımı süresi 2 yıldır.
2 yıl içerisinde, hayat sigortası kapsamında bulunan tüm teminatların sağladığı hak ve hizmetlerle beraber ölüm tazminatı da zaman aşımına uğrar.
Hayat sigortası ölüm tazminatı hesaplaması için doğru ve güncel bilgilere ulaşmak için Sigorta Dünyası müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Ayrıca web sitemiz üzerinden online sorgulama yaparak başvuru gerçekleştirebilir ve mevcut hayat sigortası poliçe bilgilerini öğrenebilirsiniz.