Hayat sigortasında yer alan teminat seçeneklerinden en önemlisi olan ve temel teminat olarak kabul edilen ölüm teminatı kapsamında alınacak ödeme , ölüm tazminatı olarak tanımlanabilir. Ölüm tazminatından faydalanmak için sigorta kapsamında yer alan kişilerin belirli birkaç prosedürü ve işlemi yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu işlemler doğru şekilde tamamlandığı takdirde hak sahipleri belirlenen tazminat tutarını alabilmektedir.
Hazırladığımız yazımızda, hayat sigortası kapsamında yer alan yasal hak sahiplerinin ölüm tazminatından nasıl yararlanabileceğini ve vefat sonrası alınan ölüm tazminatının hesaplama işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.
Hayat Sigortası Nedir?
Hayat her an karşımıza farklı ölçeklerde ve zamanlarda risk durumları çıkarabilir. Pek çoğunda da bu riskler hazırlıksız yakalar ve öncesinde önlem alınmamışsa ciddi sonuçlar doğurabilir. Karşılaşılan bu riskler günlük yaşamı etkilediği gibi geniş alanda sorunlara da yol açabilir ve eski hayat düzeni tamamen değişebilir. Kimse hayatında büyük olumsuz değişimlerin yaşanmasını istemez. Bu nedenle hayat sigortası sağladığı güven ortamı ile kurtarıcı bir sigorta ürünüdür ve uzmanlar tarafından sıklıkla önerilir.
Hayat sigortası, muhtemel bir vefat ya da maluliyet durumu ihtimaline karşı, hem sigortalı kişiye hem de yakınlarına güvence sağlayan ve gerekli durumlarda tazminat ödemesi yapan bir tasarruf sigortasıdır. Sigorta şirketleri ve adaylar ile anlaşmaya vararak hazırlanan teminatlar kapsamında, olası risk durumlarının gerçekleşmesi halinde sigorta tarafından kişilere ödeme yapılır. Hayat sigortası ödemeleri kişinin kendisine yapılmaktadır. Sadece vefat halinde ödemeler, poliçede yer alan yasal hak sahiplerine iletilmektedir.
Hayat sigortası ve kapsamı hakkında bilgi almak için Hayat Sigortası Kapsamı Nedir, Neleri Kapsar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hayat Sigortasını Kimler Yaptırabilir?
Hayat sigortası yaptırmak için belli başlı şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bu şartlar sigorta şirketlerine göre değişmesine rağmen, pek çok teminat ve özellikler gibi kimleri kapsadığı durumlar da çoğu firma için aynıdır.
Bunlar;
- Katılımcılar 18 – 49 yaş arasında olmalıdır.
- Adayların Türkiye’de ikamet etmesi gereklidir.
- Kişilerin herhangi bir sağlık sigortası poliçesi kapsamında yer alması ve kemoterapi, radyoterapi, diyaliz teminatlarının kullanılmamış olması gerekir.
- Hayat sigortası yapılmasına engel olacak bir teşhis taşımıyor olması istenmektedir.
Hayat sigortası yaptırmak isteyen kişilerin hangi özellikleri taşıdığını öğrenmek isterseniz; Hayat Sigortası Kimlere Yapılır, Şartları Nelerdir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortasında Ölüm Halinde Nasıl Ödeme Yapılır?
Hayat sigortası poliçesine sahip olan kişilerin ölümü halinde, ailesi ya da yakınları tarafından sigorta şirketine vefatın bildirilmesi gerekir.
Sigorta şirketi, her şeyden önce sigortalı kişinin ölüm nedenini araştırır ve sigortalının poliçe kapsamında yer alan durumlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını inceler. Sigortalının ölüm sebebi sigorta poliçesindeki hastalıklar veya kazalardan kaynaklı gerçekleşmişse, sigorta şirketi poliçe bedeli üzerinden tazminat hesaplaması yapar. Bütün bu işlemler ve değerlendirmelerden sonra sigorta şirketi, poliçede yer alan yasal hak sahiplerine ölüm tazminatı ödemesini gerçekleştirir. Bunun yanı sıra sigortalı kişi, sigorta kapsamı dışında kalan bir neden yüzünden hayatını kaybetmişse, poliçe iptal olur ve tazminat ödemesi de yapılamaz.
Hayat sigortasının ölüm halinde nasıl uygulamaya sokulduğunu araştırmak istiyorsanız;Hayat Sigortası Ölüm Halinde Nasıl İşler?Yazımızda aradıklarınızı bulabilirsiniz.
Hayat Sigortası Ölüm Teminatı Nedir, Neleri İçerir?
Hayat sigortası kapsamında sunulan pek çok teminat bulunur, ancak ana teminat olarak ölüm teminatı belirlenmiştir. Sigorta poliçesi olanakları, sigortalı kişinin vefatı üzerine düzenlenmiştir. Böyle olunca sigortalı kişi hayatını kaybettiğinde, poliçede yer alan yakınlarına ya da yasal hak sahipleri olarak belirtilen kişilere tazminat ödemesi gerçekleştirilir. Sigortalının muhtemel bir kaza durumunda ya da tehlikeli nitelik taşıyan bir hastalık sonucunda vefat etmesi şarttır.
Ancak her durum için ölüm teminatı kapsamında ödeme yapılmaz. Sigorta kapsamında varis olarak belirlenmiş kişi ya da kişiler sigortalının ölümünden sorumlu ise ölümüne tazminat ödemesi sağlanmaz. Aynı şekilde sigortalı intihar etmiş ya da hayatını kasti olarak tehlikeye atmışsa vefat teminatı kapsamında işlem yapılmamaktadır. Savaş ve savaşa bağlı durumlar sigortalının vefatına neden olmuşsa da teminat kapsamında ödeme yoktur. sigorta dışında tutulmaktadır.
Hayat sigortası vefat teminatı genel olarak bu şartlar çerçevesinde hizmet sunar. Ana amaç, sigortalı kişinin vefatı halinde geride kalan sevdikleri ve yakınları için ekonomik güvence sağlanmaktadır. Bunun yanında sigortalı kişinin kredi kartı borcu bulunuyorsa; vefatından sonra geriye kalan borçları, hayat sigortası poliçesi kapsamında sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Pek çok banka da bu nedenle kredi taleplerinde, otomatik olarak hayat sigortasını yapmaktadır.
Hayat sigortası ölüm teminatı hakkında tüm detayları Hayat Sigortasında Vefat Teminatı Nedir, Neleri İçerir?Yazımızda görebilirsiniz.
Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir?
Hayat sigortası ölüm tazminatı, sigortalı kişinin vefatı halinde ailesi ya da sigortadan faydalanacak diğer kişilerin mağduriyet yaşamaması için ödenen tazminattır. Hayat sigortasının sunduğu imkanlar ve sigorta şirketleri bünyesinde hazırlanan ürünlerin çeşitliliği sayesinde, günden güne etki alanını arttırmakta ve talep edilmesini sağlamaktadır.
Ölüm teminatı, hayat sigortası kapsamında sunulan ana teminatıdır. Çoğu kullanıcının hayat sigortası yaptırmak için en önemli sebebi olan bu teminat ile poliçe sürerken gerçekleşen vefat durumlarında, sigorta kapsamında yer alan hak sahiplerine, belirlenmiş limitler ve sınırlar üzerinden ölüm tazminatı adı altında ödeme yapılır.
Ölüm tazminatı farklı şekil ve yollarla hesaplanır ve kişilere ödenir. Bu işlemler, sigorta şirketleri ve sigorta için başvuran adayların belirlemelerine göre farklı sonuçlar ortaya koyabilir.
Hayat sigortası kapsamında sunulan ölüm tazminatı uygulaması hakkında tüm detaylar Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir, Ölüm Halinde Ne Olur?Yazımızda yer almaktadır.
Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Hayat sigortası kapsamında sağlanan ölüm tazminatı hesaplaması, sigortalı kişinin vefatı halinde ödenene teminat tutarını bulmak amacıyla yapılmaktadır. Teminat tutarı, farklı değerlendirme durumlarına göre değişebilir. Bu değerlendirmeler sigorta şirketlerine göre de farklılık gösterebilmektedir.
Ölüm tazminatı poliçe anlaşma kapsamında;
- Yaş,
- Cinsiyet,
- Teminat tutarı
- Sigortalının mesleği
Gibi kriterler çevresinde hesaplanmaktadır.
Hayat sigortasında ölüm tazminatının hesaplanması, teminat tutarı baz alınarak yapılmaktadır. Hesaplama aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, vefat eden kişinin mevcut bir hayat sigortası poliçesi olmasıdır. Aktif bir hayat sigortası poliçesi olan kişinin yakınları, sigortalının vefatı halinde sigorta şirketinden tazminat talep edebilirler.
Hayat sigortası poliçelerinde yer alan ölüm teminatı kapsamında, sigorta şirketleri tazminat ödemekle yükümlülerdir. Vefat eden kişi adına hayat sigortası poliçesi sorgulanarak poliçe bilgilerine ulaşılabilir ve vefat teminatı kapsamında ödenen vefat tazminat tutarı bilgisine erişilebilir.
Hayat sigortası kapsamındaki ölüm tazminatı için zaman aşımı süresi ise 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu 2 yıllık süreç içerisinde, ölüm tazminatı yanında hayat sigortası kapsamında yer alan tüm teminatların sunduğu olanaklar da zaman aşımına uğrayacaktır.
Hayat sigortası ölüm tazminatı hesaplaması hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için Sigorta Dünyası müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Ayrıca internet sitemiz aracılığıyla online sorgulama yaparak hesaplama yöntemlerini öğrenebilir ve ödenecek tutarlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
Hayat sigortası hesaplama yöntemlerine dair bilgilere 8 Adımda Hayat Sigortası Hesaplama Yöntemleriyazımızdan ulaşabilirsiniz.
Hayat Sigortası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Hayat sigortası poliçe sorgulaması yapmak hem kolay hem de hızla yapılabilen bir işlemdir. Hayat sigortası sorgulaması, online olarak hızlıca yapılabilmektedir. Başlatılmış hayat sigortası poliçeleri, e – devlet uygulaması üzerinden sorgulanabilmektedir. Ayrıca Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden online başvuru formu doldurabilir ve sorgulama başlatabilirsiniz.
Sorgulama işlemi sonrasında sigortalı kişi; kaç tane sigorta poliçesi olduğunu, poliçe miktarlarını ve teminatlarını, sigorta poliçesinin hangi firmadan yapıldığını öğrenebilir. Bunun yanında sorgulama ile hayatını kaybeden kişinin unutulmuş bir hayat sigortası poliçesi varsa keşfi kolaylaşacaktır. Ancak sigortalının yakınlarının sigortadan tazminat alabilmeleri için en fazla 7 yıl geçmiş olması gerekmektedir. 7 yılı geçmiş vefat süreleri sonunda poliçe, zaman aşımına uğrar.
Hızlı ve etkili bir şekilde hayat sigortası poliçesi sorgulamak için Sigorta Dünyası çağrı merkezimizi arayabilirsiniz. Bunun yanında online olarak web sitemiz aracılığıyla sorgulama yapabilir ve poliçeniz hakkında bilgi alabilirsiniz.