Yaşamdaki belirsizlikler, yarını güvence altına almayı gerekli kılar. Özenle yıllardır yaptığınız çabalar, anlık durumlar neticesinde yok olabilir ve onları kaybetmenin üzüntüsünü yaşayabilirsiniz. Özellikle sağlık konusunda asla güvence verilemektedir. Bu yüzden sağlıkla ilgili olumsuz durumlarda ekonomik açıdan zora düşmemek adına hayat sigortası yaptırabilirsiniz.
Hayat sigortası yaptırmak isteyen adaylar için hazırladığımız yazımızı okuyarak önemli detaylar hakkında bilgi alabilirsiniz.
Hayat sigortası için geçerli olan poliçe şartlarını öğrenmek için: Hayat Sigortası Genel Şartları içeriğine göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Nedir?
Hayat sigortası teminat limitleri dâhilinde sigortalı kişinin vefatı, maluliyet durumu ya da önemli hastalıklarda maddi açıdan kolaylık sağlamayı amaçlayan sigorta türünün adıdır. Aynı zamanda sadece sigortalı kişiye değil yakınlarına ya da seçtiği kişilere yönelik olarak da güvence sunmaktadır.
İki aşamalı olarak değerlendirilebilir. İlki, sigortalı kişinin vefatı halinde geride kalanlara ödenen prim bazı üzerinden tazminat ödemeyi hedefler. Sigortalı kişi tazminat miktarını kendisi belirler, uygun primler üzerinden seçtiği ödeme aralıkları ile ödemesini gerçekleştirir.
Prim tutarı, tazminat miktarı ve yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yaşı yüksek olanlarda ölüm riski daha fazla olduğu için ödeyeceği prim de fazla olacaktır.
Bir diğer hayat sigortası türü ise birikimli hayat sigortasıdır. Bu sigorta adından anlaşılacağı üzere birikim yapılmasını hedefler.
Sigortalı kişinin belirli dönemlerde ödediği primlerin uzun vadede (en az 10 yıl olacak şekilde) yüksek getirisi amaçlanır. Yine vefat hali de teminat içindedir. Ödenen primler enflasyon endeksli artar ve sistem içinde ne kadar yüksek kalırsa o kadar alacağı bedel çoğalır. Buradaki önemli etken kişinin belirlediği süre içerisinde vefatı olmazsa, biriken meblağı toplu veya taksitli halde alabilmesidir.
Hayat sigortasında tercih edebileceğiniz türler hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Çeşitleri yazısını okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortasını Kimler Yaptırabilir?
Hayat sigortası yapmak için belirli şartlar aranmaktadır. Bu şartlar çoğu sigorta firmasına göre değişkenlik göstermesine rağmen, şu kriterlerin sağlanması çoğu firma için gereklidir;
- 18 – 49 yaş arasında olması (bazı firmalar 60 yaşa kadar çıkabilmektedir.)
- Türkiye’de ikamet etmesi,
- Sağlık poliçesi kapsamında teminatının bulunması,
- Bu poliçe kapsamında kemoterapi, radyoterapi, diyaliz teminatlarının kullanılmamış olması,
- Hayat teminatı verilmeyecek risk değerlendirme içinde olmaması,
- Hayat teminatı verilmeyecek teşhisleri taşımıyor olması
Şartları genel şartlar olarak belirmektedir. Ancak sigorta firmalarına göre şartlarda değişkenlik olabilmektedir.
Hayat branşındaki şirketleri öğrenmek için: Hayat Sigortası Şirketleriyazısına göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortasının Teminatları Nelerdir?
Hayat sigortası sonucunda poliçede belirlenecek kişilere tazminat ödemesi gerçekleştirilir. Eğer birikimli hayat sigortası değilse hayat sigortası vefat teminatı sunmaktadır.
Yaşa, cinsiyeti, mevcut hastalıklara veya hastalık geçmişine bakılarak bu teminat düzenlenmektedir.
Ancak sigorta firmalarının kendilerine özel olarak hazırladıkları ek teminatlar ile bu sigorta genişletebilmektedir.
Bu ilave teminatlar;
- Kaza Sonucu Vefat Teminatı; kazaya bağlı nedenler ya da kaza sonucunda veya kazanın sebep olduğu gerekçeler ile 1 yıl içerisinde sigortalanın ölümü neticesinde poliçede belirlenmiş varislere ölüm tazminatı ödenir.
- Kaza Sonucu Maluliyet Teminatı; kazaya bağlı nedenler ya da kaza sonucunda meydana gelmiş sebeplerce iki yıl içinde sürekli sakat kalınması halinde tıbbi tedavinin bitimine bağlı olarak sürekli maluliyetin ispatı ile sakatlık tazminatı ödemesi yapılır.
- Hastalık Sonucu Maluliyet Teminatı; Sigorta süresi boyunca ortaya çıkmış hastalığın neticesinde, teşhis tarihinden itibaren bir yıl içinde daimi maluliyet oluşması halinde tazminat ödemesi yapılır.
- Kanser Koruma Teminatı; Sigorta poliçesi hazırlandıktan sonra kanserin oluşması durumunda teminat tutarı kadar ödeme yapılır. Ancak bu teminatın kapsamı; poliçe tarihinden itibaren 90 gün bekleme şartı aranır. Hastalığın teşhisini takip eden 30 gün içinde hayatta kalması halinde teminat geçerlilik kazanmaktadır.
- Tehlikeli hastalıklar teminatı; çoğu firma hayat sigortası kapsamına tehlikeli hastalıkları dâhil etmez. Ancak sigorta firmalarının yeni açılımları ile sayıları yirmiyi bulan kritik hastalık teminat kapsamına dâhil edilmektedir. Teminat kapsamı içindeki riskin gerçekleşmesi durumunda teminat tutarının ödenmesi yapılır. Bu teminatın kapsamı şu hastalıkları içerir; kanser, inme, kalp krizi, koroner arter bypass ameliyatı, kronik böbrek yetmezliği, önemli organ nakli, körlük, kalp kapağı cerrahisi, iyi huylu beyin tümörü, MS, sağırlık, karaciğer yetmezliği, ciddi kafa travması, konuşma kaybı, birincil derecen yanıklar, parelizi ve koma.
- İşsizlik Teminatı; istem dışı gerçekleşmiş, işveren tarafından haklı gerekçeler dışında işten çıkarılma durumunda, ödenecek krediler varsa azami 6 ay süreyle teminat tarafından karşılanır.
Poliçe şartlarına uygun vefat durumlarını merak eden adaylar:Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir, Ölüm Halinde Ne Olur?İçeriğine göz atabilirler.
Hayat Sigortası Hangi Şartlarda Geçersizdir?
Hayat sigortası vefat teminatı üzerine kurulmasına rağmen bazı durumları teminat kapsamı dışında tutabilmektedir.
Bu durumlar;
- Havayolu kullanan sigortalı yolcu dışında başka bir sıfat ile havayolunda kazası gerçekleşirse ölüm tazminatı sigorta tarafından ödenmez.
- İntihar ya da intihara teşebbüs sonucunda ölmesi halinde sigorta kısıtlanmış bedel ödemesi yapar. Ölüm tazminatı karşılanmaz.
- Sigorta kapsamında varis olarak belirlenmiş kişi, sigortalanın ölümüne sebep ya da yardımcı olursa sigorta kapsamı dışında tutulur.
- Savaş durumlarında sigortalının yaşamını kaybetmesi, sigortayı geçersiz kılar.
- Sigortalı özel bir sözleşmeye sahip değilse AIDS, nükleer, kimyasal veya biyolojik silah ve madde nedeniyle ölürse sigorta sadece tasarruf primini öder.
Hesaplama detaylarını öğrenmek için: 8 Adımda Hayat Sigortası Hesaplama Yöntemleri yazısını okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortasında Sigorta Süresi Ne Kadardır?
Hayat sigortalarında, sigortanın yenilenme süresi ortalama 1 yıl civarındadır.
Birikimli hayat sigortalarında ise bu süre en az 10 yıl olarak belirlenmiştir.
Poliçeden yararlanacak adaylar vergi indirimleri hakkında bilgi almak için:Hayat Sigortası Vergi İndirimi Ne Kadar? Yazısına göz atabilirler.
Prim Tutarları Nasıl Hesaplanır?
Prim tutarları; yaşa, cinsiyete, belirlenmiş teminatlara göre değişkenlik gösterir. Bundan ötürü hayat sigortası hesaplaması ancak özel durumunuzdan hareketle sigorta firması tarafından hesaplanabilir.
Primleri ödeme ise çoğu sigorta firması için aylık veya yıllık olarak nakit ya da kredi kartı üzerinden sağlanmaktadır.
Hayat Sigortası ve Bireysel Emeklilik Sistemi Farkları Nedir?
Adayların en çok karıştırdığı iki sigorta çeşidi hayat ve BES'tir.
Son yıllarda artan bireysel emeklilik sistemi ile hayat sigortası yaptıranlarda düşüş görülmektedir. Bireysel Emeklilik Sistemi –kısa adıyla BES- aslında birbirlerine çok benzememektedirler.
Bu yüzden BES’i tercih etmek hayat sigortasından vazgeçmeyi gerektirmez.
İkisi arasındaki temel farklar şöyle sıralanabilir;
- Hayat sigortası, sigortalı kişinin beklenmedik bir anda vefatı veya maluliyeti sırasında kendisini veya yakınlarını ekonomik durumlara karşı korumaktadır. Ancak BES’te kişinin vefatı ya da maluliyeti hedeflenmez. Belirlenen süre sonunda kişiye prim ödemeleri yapılır.
- Hayat sigortasında birikim yapan kişi kendi hesabından belirlenen süre içerisinde ödemek kaydıyla borç alabilmektedir. Ancak BES’te borç verilmemektedir.
- Hayat sigortasında genelde giriş ve çıkış aidatı alınmaz. BES’te ise iki aidat da talep edilir.
- Hayat sigortası önceden belirlemiş teminatlara göre getiri sağlar, tekrar değiştirmenize gerek yoktur. Ancak BES hazinenin belirlemiş olduğu fonlar üzerinden tasarruf sağlar. Bu fonları BES süresince iyi işletebilmeniz ve sürekli olarak kontrol etmeniz gerekir.
- Sigorta kapsamında belirlenen ödeme planı çerçevesinde prim ödemesi yapılmalıdır aksi halde sigorta şirketi poliçeyi fesih eder. Ancak BES’te ödemeye ara vermek mümkündür.
Görüldüğü üzere hayat sigortası belirli teminatlar kapsamında gerçekleşmesi halinde teminat yaparken, BES primlerin fon üzerinden işletilmesi ve belirlenen sürenin gerçekleşmesi halinde ödeme yapmaktadır. Ayrıca BES yardımcı bir emeklilik sistemi olarak görülmelidir, genelde iki tasarrufun karşılaştırılması yanlış değerlendirilmekte olup iki tür birbirine aitmiş gibi görünmektedir.
Hayat sigortası, sigortalı olan kişinin ana teminat ya da ek teminatlar sonucunda zarar görmesi halinde kendisine ya da yakınlara yapılan tazminat türünün adıdır.
Hayat sigortası ile beklenmedik durumlara karşı kendinizin ve sevdiklerinizin yaşam standartlarını koruyabilirsiniz. Sigorta Dünyası uzmanlarımız ile görüşerek size en uygun olacak plana kolayca karar verebilirsiniz.