Hayat sigortasının genel şartlarıTürkiye Sigortalar Birliği tarafından belirlenmiştir.
İlgili kanunda standart bir hayat sigortasının poliçesinde yer alması gerekenler ve poliçe kapsamına alınması zorunlu tutulmayan hallerin sınırları belirlenmiştir.
Hayat sigortası genel şartları kapsamında kanunla belirlenen sınırlar aşağıdaki gibidir:
- Sigorta bedelinde yapılmak istenen işlemler
- Sigortanın yapılmasından sonra ne zaman başlayıp ne zaman biteceği
- Sigortanın konusu
- Sigortaya konu olan kişiler
- Sigortadan yararlanmak isteyen sigortalının yapması gerekenler
- Sigortanın prim ödenmesine dair yükümlülük
- Sözleşme yapılırken yapılan beyan yükümlülüğü
- Değişen koşulların sigorta şirketine haber verilmesi yükümlülüğü
- Sigortanın yenilenmesi
- Hak veya borç devir işlemlerinin kapsamı
- Poliçenin kaybı durumunda yapılması gerekenler
- Zaman aşımı süresi
- Özel şartlar.
Hayat Sigortasının Konusu Nedir?
Hayat sigortasının konusu; hayat sigortası genel şartlarında belirlenmiştir. Bunun dışında yoruma yer vermemek için sigortanın teminatı dışında kalan durumlar da kanun ile belirlenmiş bulunmaktadır.
Sigorta esas olarak sigortalı sigorta ettiren ve lehtar arasındadır.
Sigorta ettiren sigorta yapan kişi, sigortalı ise sigorta sahibidir. Lehtar ise sigorta şirketinden tazminat talep etme hakkı bulunan kişidir.
Sigortanın konusu aşağıdaki iki şekilde olabilmektedir:,
- Sigortalı kişinin sigortanın süresi boyunca ölüm durumu
- Sigortalının belirli süreden fazla yaşama ihtimali.
Sigortalının ölümü eğer sigorta şartlarına uyuyorsa lehtar, sigorta ettirenden tazminat talep eder. Sigortalının yaşama ihtimali sigortalanmışsa, sigorta kapsamına giren hükümler, sigortalı tarafından talep edilir.
Detaylı bilgi için: Hayat Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? yazısına göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Teminatı Dışında Kalan Durumlar Nelerdir?
Hayat sigortası teminatı dışında kalan haller ilgili sigorta kanunu çerçevesindeki hükümler açıktır.
Bir takım genel şartları sigortalı yerine getirilmediği veya sigorta kapsamına girmeyen bir durumla karşı karşıya kalındığında, sigortalı teminat hakkını kaybeder.
Aşağıda sigorta teminatının kaybedildiği durumlar belirtilmiştir:
- Sigortalı kişi hava yollarında yalnızca yolcu olarak bulunduğu sürelerde sigortalıdır. Yolcu olması haricindeki bir durumda sigortalının vefatı gerçekleşirse, sigorta şirketi ölüm tazminatı ödemekle yükümlü değildir.
- Sigortalı kişinin ölümü intihar sonucunda gerçekleşirse, aksine bir sözleşme olmadığı takdirde sigorta ettiren, sigortalının tazminatının riyazi ihtiyatını öder.
- Sigortalının ölümünden sonra sigortadan yararlanacak kişi sigortalının ölümünü sağlarsa, sigortadan mahrum kalır.
- Aksi belirtilmedikçe savaş halinde sigortalar geçerliliğini kaybeder.
- Aksi belirtilmedikçe sigortalının ölümü kimyasal, nükleer veya biyolojik maddeler sonucu gerçekleşirse sigorta tazminatı, sigorta ettiren tarafından yalnız riyazi ihtiyat kadar ödenir.
Hayat Sigortası Ne Zaman Başlar, Sınırı Nedir?
Hayat sigortasının zamanı ve sınırısigorta kanunu ile belirlenmiştir. Yine de sigorta poliçesinde sigortalının lehine olacak şekilde aksi belirtilebilir. Böyle bir belirlenme olmadığı sürece sigortalının sigortası poliçede yazan günün öğle 12.00 saatinde başlar. Bitiş zamanı ise poliçede yazan günün öğle 12.00 saatidir.
Yenilenme söz konusu olduğunda sigortanın bitiş tarihi, yeni sigortanın başlangıç tarihidir. Bu hüküm de aksi sigortalı lehine olmak koşuluyla poliçede belirtilebilir.
Sigortanın coğrafi olarak sınırı ise yoktur.
Hayat sigortası genel şartları çerçevesince kişinin hayat sigortası dünyanın her yerinde geçerlidir. Hayat sigortasının bir de zaman aşımına uğrama durumu vardır.
Sigorta sözleşmesinden doğan bütün hükümler iki yıl sonra zaman aşımına uğrar. Yani sigortalı, sigortasından yararlanmak için bir coğrafi sınır şartı yoktur. Ancak sigortanın süresi ve zaman aşımı sigorta kanunu hükümlerince belirlenmiştir.
Sigorta Şirketlerinden Tazminat Nasıl Alınır?
Sigorta şirketlerinden tazminat almak için öncelikli olarak rizikonun gerçekleşmesi gerekmektedir. Riziko gerçekleştikten sonra tazminat almak için beş gün içinde sigorta şirketlerine başvurulması gerekmektedir.
Söz konusu başvuru sırasında sigorta ettiren bir takım belge taleplerinde bulunabilmektedir. Tazminat talep işlemi için gerekli bütün belgeler sigorta şirketine verilerek işlemler başlatılır.
Sigorta şirketi belgeleri inceleyerek, durumun sigorta poliçesine uyup uymadığını kontrol eder. Poliçe kapsamına giren durumlarda sigortalıya veya lehtara ödemede bulunur.
Tazminat ödeme işlemi iki şekilde gerçekleşmektedir.
Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Sigortalının ölümü sonucu tazminat
- Sigortalının hayatta kalması sonucu tazminat
Diğer sorularınız için kategori sayfasında bulunan soru cevapları okuyabilirsiniz.
Kapsam 1: Sigortalının Ölümü Sonucu Tazminat Genel Şartları Nelerdir?
Sigortalının ölümü sonucunda tazminat şartları poliçede ve sigorta kanununda belirlenmiştir.
Lehtar sigortalı kişinin ölümü sonrasında gereli belgeleri beş gün içinde sigorta ettirene teslim etmek zorundadır. Sigorta şirketi ölümün nedenlerini inceleyerek sigorta kapsamına girip girmediğini araştırır. Eğer şüpheli bir durumla karşılaşırsa otopsi raporu talep etme hakkı vardır.
Sigortalının ölümünün sigorta kapsamına girdiği tespit edilirse ödeme işlemleri başlatılır. Sigorta şirketi ödeme kararı aldıktan sonra on gün içinde gerekli ödemeyi gerçekleştirir. Genel şartları kanunla belirlenmiş olan ölüm sonucunda tazminat alınabilmesi için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:
- Lehtar belirlenmemişse veraset ilamı
- Sigorta poliçesi
- Tasdikli ve vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Gaiplik durumunda ilgili mahkemeden alınan gaiplik kararı
- Gerektiği durumlarda ölüm nedenini açıklayan doktor raporu veya gömme izni
Kapsam 2: Sigortalının Hayatta Kalması Sonucu Tazminat Nasıl Alınır?
Sigortalının hayatta kalmasında tazminat alma işlemi hayatta kalan sigortalı kişi sigortasını hayatta kalma şartıyla yaptırmışsa mümkündür. İlgili şartın yerine getirilmesi halinde sigortalı sigortanın bitiş tarihinde tazminat alma hakkına erişir. Bu tazminatın ne miktarda olacağı sigorta poliçesinde yer almaktadır.
Poliçede yazan tazminatlardan yararlanmak için sigorta şirketine zamanında başvuru yapmak gerekmektedir.
Zaman aşımına uğrayan durumlarda sigorta şirketi tarafından ödeme yapılmamaktadır. Aksi durumlar gerçekleşmedikçe tazminatı almak isteyenin yerine getirmesi gereken bazı yükümlülükler vardır. Sigortalının yaşaması halinde sigorta kanunu, kişinin ne yapması gerektiğini bildirmiştir.
Kişinin yapması gereken şey aşağıdaki iki belge ile sigorta şirketine sigorta poliçesinin bitiş tarihinden itibaren beş iş günü içinde başvurmaktır:
- Onaylı nüfus sureti
- Sigorta poliçesi
Sigorta Poliçesi Kayıp Durumunda Ne Yapılır?
Sigorta poliçesininkaybolması durumunda yapılması gereken işlemler sigorta kanunu tarafından belirlenmiştir. Öncelikli olarak bilinmelidir ki kayıp işlemlerinde oluşan masrafların tamamı sigorta ettiren tarafından karşılanmaktadır.
Sigorta poliçesi kaybolduğunda sigortalı kişi sigorta şirketine giderek poliçenin kaybını bildirir. Kayıp bildiriminin sonucunda kaybolan nüshanın geçerliliği iptal olmuş kabul edilir.
Sigortalı kişi, sigorta ettirene bir kayıp formu doldurarak verir. Bunun karşılığında sigorta ettiren taraf bu form karşılığında yeni ve imzası bulunan bir sigorta poliçesi verir.
Hayat sigortası genel şartları hükümlerince kişide iki tane sigorta poliçesi bulunamaz, geçerli olan en son verilen poliçedir. Bu elde edilen hayat sigortası poliçesi ile hayatta karşılaşılan birçok riske karşı önlem alınmış olur. Elbette ölümün sigortası olmaz diye düşünülebilir, ancak kalanların hayat standartlarını sürdürmeleri için bir sigorta poliçesine ihtiyaç olduğu durumlar da vardır.
Hayat sigortası genel şartları sağlandığı sürece bu sigorta, kişinin hayatının sigortasıdır.
Hayat Sigortası Özel Şartlar
Hayat sigortasının özel şartları ilgili kanun hükümlerince genel şartlara aykırı düşemez. Ayrıca hiçbir özel şart hükmü sigorta yaptıran kişinin aleyhinde belirlenemez. Bu şartların sağlanması durumunda hayat sigortası poliçesine özel şartlar eklenebilir.
Özel şartlar ilgili hayat poliçesinin fiyatını da belirlemektedir.
Kişi ne kadar fazla teminata sahip olursa o kadar fazla prim ödemek durumundadır. Sigorta yaptıracak kişiler özel şartlardan ilgili oldukları özel şartları seçer ve poliçeye eklettirir. Eklenen özel şartlar hakkında detaylı bilgiler poliçede yer alır.
Özel şartlardan bazıları aşağıdaki verilmiştir.
- Hayat sigortası prim iadeli olarak yaptırılabilir.
- Eğitim sigortası yaptırılabilir.
- Gelir güvencesi sağlanabilir.
- Banka borçlarına yönelik güvence sağlanabilir.
- Sağlık güvencesi sağlanabilir.