Hayat sigortasında ölüm tazminatından yararlanılması için gerekli şartlar oluştuğunda menfaattarlar, bir takım işlemleri yerine getirmeleri ardından hak sahibi oldukları tazminatı alabilmektedirler. Bu yazımızda menfaattarların varisi oldukları sigortalı yakınlarının ölümü ardından tazminat başvurusunun ayrıntılarını açıklığa kavuşturmak amacıyla hazırladık.
Yazımız içerisinde yasal varisi olduğunuz yakınınızın sigortalı olup olmadığını nasıl öğrenebileceğinizi, ölüm tazminatına nasıl başvurabileceğinizi ve vefat sonrası hayat sigortasından ne kadar tazminat alabileceğinizin ayrıntılarına ulaşabileceksiniz.
Hayat sigortası ürünü ve teminatları hakkında detaylı bilgi almak için web sitemiz ya da çağrı merkezimiz üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Hayat sigortası poliçesi detayları için: Hayat Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?yazısından bilgi alabilirsiniz.
Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir?
Hayat sigortasında vefat tazminatı menfaattarların güvence altına alınması amacıyla ürünün sunduğu finansal korumaların başında gelir. İstekliler vefat durumunda ailesi ve diğer menfaattarlarının finansal güvenceye sahip olarak mağduriyet yaşamamaları için hayat sigortası ürününden yararlanırlar.
Ülkemizde hayat sigortaları geçmiş yıllarda banka kredileri ile özdeşleşmiş ve kendilerine sigortanın ek bir yük getirdiği düşüncesi ile uzak durulan bir sigortacılık ürünü haline gelmişlerdir.
Hayat sigortasının sunduğu artılar ve sigorta şirketlerinin ürünlerde getirdiği çeşitlendirmeler ile hayat sigortaları yeterince tanınmaya ve ülkemizde çok sayıda istekli tarafından yaptırılmaya başlanmıştır.
Ölüm teminatı (Vefat teminatı), hayat sigortalarının asıl teminatıdır. Sigortalının geride bıraktıklarını güvence altına almak için hayat sigortası yaptırma nedeni olan bu teminat, poliçe döneminde gerçekleşen sigortalı ölümü ardından menfaattarlar tarafından yararlanılabilmektedir.
Vergi durumlarını öğrenmek için: Hayat Sigortası Vergi İndirimi Ne Kadar?yazısını okuyabilirsiniz.
Sigortalının Ölümü Halinde Hayat Poliçenin Durumu Ne Olur?
Hayat sigortasında ölüm sonrası olacaklar, menfaattarları yakından ilgilendirir.
Hayat sigortalı olarak ölen kişinin yasal varisleri, hayat sigortasından doğan ölüm tazminatından yararlanmak için bir takım işlemleri yerine getirmelidir. İlgili işlemler ardından hayat sigortası ürünü ile hak edilen nakit tazminat tahsili yapılabilecektir.
Hayatta iken sigortalı, vefatı sonrasında mirasçıların hayat standartlarını devam ettirebilmeleri ve iyi bir gelecek inşa edebilmeleri için hayat sigortasından yararlanır. Hayat sigortasına yapılan düşük tutarlarda prim ödemeleri sonrasında gerçekleşecek vefat halinde sigortalı varisleri, varisi oldukları yakınından doğan ölüm tazminatı hakkı ile mağduriyet yaşamadıkları gibi iyi bir gelecek kurmaya yetecek tutarda tazminat almaya hak kazanabilmektedirler.
Hayat sigortalarında sigortalı vefat ederse kanuni varislerine sigorta poliçesinde yazılı meblağ kadar sigorta şirketi ödeme yapar.
Hayat sigortalının poliçe döneminde vefatı sonrası gerçekleştirilmesi gerekli işlemler, aşağıda alt başlıklar ile anlatılmaktadır.
Yazımızdan vefat sonrası yasal varislerin nasıl bir yol izlemeleri gerektiğinin takibi kolayca yapılabilir.
Sigorta çeşitleri hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Çeşitleriyazısını okuyabilirsiniz.
Aşama 1: Vefat Eden Kişi İçin Hayat Sigortası Sorgulama Yapılması
Vefat eden kişinin hayat sigortasını sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. İlgili işlemin yapılabilmesi için vefat eden sigortalının e-Devlet şifresine ihtiyaç duyulmaktadır. E-Devlet şifresinin bulunmaması halinde sorgulama işlemi yapılamamaktadır.
Sorgulama için e-Devlet üzerinden hizmet veren “Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama” sayfası kullanılmalıdır. E-Devlet ana sayfasına giriş yapmanın ardından “Kurumlar” menüsü kullanılarak, Sigorta Gözetim Merkezi sayfası üzerinden ilgili sekmeye erişim sağlanabilir.
İlgili sayfaya ulaşmanın ardından vefat eden sigortalının TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi kullanılarak giriş yapmanın ardından, aktif olan hayat sigortası poliçe bilgilerine ulaşılabilir.
E-Devlet üzerinden görüntülenen poliçeye giriş yapılarak poliçeye ait aşağıdaki bilgilere ulaşılabilmektedir:
- Sigorta şirketi,
- Poliçe numarası,
- Yenileme numarası,
- Başlangıç tarihi,
- Bitiş tarihi,
- Teminat türü,
- Teminat tutarı,
- Tazminat tutarı
Yukarıdaki sorgulama adımları sırasında hayat sigortası poliçe bilgisine ulaşılmaması halinde ise, sorgulama yapılan kişinin sigortalı olmadığı anlaşılabilir. Aynı şekilde kredi ya da kredi kartı kullanımı nedeniyle bulunan hayat sigortalarında tazminat bilgisi görüntülenmez. Sorgulama yapılmadan sigorta şirketlerine başvurulmaması gereklidir.
Sorgulama detaylarını öğrenmek için: Hayat Sigortası Sorgulama Yollarıiçeriğinden bilgi alabilirsiniz.
Aşama 2: Ölüm Tazminatı Talebi İçin Gerekli Başvuru Evraklarının Temin Edilmesi
Ölüm tazminatı başvurusunda istenen belgeler sigorta şirketlerine göre birkaç evrakla sınırlı olmak üzere farklılık gösterebilir. Yaygın olarak menfaattarlar, vefat eden hayat sigortalı yakınlarından doğan ölüm tazminatını kullanabilmek için aşağıdaki evrakları sigorta şirketine teslim etmekle yükümlüdür:
- Tazminat Talep Formu (Eksiksiz doldurulmalıdır)
- Kanuni Varis Bilgi Formu (Eksiksiz doldurulmalıdır)
- Mahkemeden ya da noterden alınacak veraset ilamı
- Kanuni varislerin Kimlik Fotokopileri
- Ölüm nedeninin açıkça belirtildiği TÜİK Ölüm Belgesi ya da Ölüm nedenini açıklayan doktor/hastane/epikriz raporu
- Hayat Sigortası Başvuru Formu ve poliçesi (Mevcutsa)
- Lehtara ait güncel iletişim ve ikamet bilgileri (ikamet bilgileri için ikametgah belgesi)
- Ölüm tarihinin işlendiği Vukuatlı Aile Nüfus Kayıt Örneği
- Ölüm sebebi hastalık ise, hastane müşahade dosyası (ilk tanı raporunu içerecek)
- Ölüm sebebi kaza ise Emniyet Müdürlüğü ya da Jandarma’dan alınacak kaza tespit tutanağı
- Ölüm sebebi Adli bir olay ise Adli Tıp Kurumu ve savcılıktan alınabilecek Adli Tıp Kurumu raporu ya da Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame tutanakları
Yukarıdaki belgelerin teslimi sonrasında sigorta şirketinden “alındı” belgesi, başvuru sahiplerine verilmesi gereklidir. Belgenin verilmemesi halinde sigorta şirketine “alındı” belgesi hatırlatmasında bulunmayı ihmal etmeyiniz.
Poliçe şartları hakkında bilgi almak için:Hayat Sigortası Genel Şartlarıyazısını okuyabilirsiniz.
Aşama 3: Sigortalının Poliçesine Sahip Olduğu Sigorta Şirketine Tazminat Talebinin İletilmesi
Ölüm tazminatı için sigorta şirketine başvuru yapılması için yukarıdaki evrakların eksiksiz teslim edilmesi gereklidir. İlgili evrakların teslimi ardından hayat sigortasının lehtarı olan sigorta şirketine e-posta ya da fiili olarak başvuruda bulunularak, ölüm tazminatından doğan nakit ödeme talep edilebilir.
Rizikonun (vefatın) gerçekleşmesi halinde tazminat taleplerinin 5 gün içerisinde sigorta şirketine bildirilmesi gereklidir.
İade işlemleri hakkında:Hayat Sigortası İadesi Nasıl Gerçekleşir, İptal Dilekçesi Nedir?yazısını okuyabilirsiniz.
Aşama 4: Sigorta Şirketi Tarafından Talep İnceleme Sürecinin Beklenmesi
Sigorta şirketince ölüm tazminatı başvurusunun değerlendirilme süreci 15 gün sürer. İlgili süreçte tazminat hakkı doğabilmesi için poliçe şartlarının kontrolü ve evrakların uygunluğu kontrol edilir. Eksik veya sahte evrakla yapılan başvuru sonrası ölüm tazminatından yararlanılamamaktadır.
Hayat sigortası tazminat hesaplama işlemi de değerlendirme süreci içerisinde tamamlanır. Yapılacak tüm değerlendirme için sigorta şirketleri yasal sürenin dışına çıkamaz. 15 gün içerisinde lehtarlara başvuru sonucu sigorta şirketince bildirilmelidir.
Hesaplama hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Hesaplama Adımları Nelerdir? |
Yazısına göz atabilirsiniz.
Aşama 5: Ölüm Tazminatı Ödemesinin Tahsil Edilmesi
Ölüm tazminatının ödenmesi, yukarıda bahsedilen 15 günlük değerlendirme süreci sonrasında geçecek 10 gün sonunda gerçekleşir.
Menfaattarlar, değerlendirme süreci sonrası verilen olumlu kararın kendilerine tebliğ edildiği tarihten en geç 10 gün sonrasında, hak ettikleri tazminat tutarını nakit olarak alabilirler.
Vefat eden kişinin hayat sigortasını sorgulamayapmak için başvuru formunu doldurarakta uzmanlarımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Hayat sigortasında ölüm tazminatını hesaplama işleminde teminat tutarı baz alınır. Bilmeniz gereken en önemli konulardan biri vefat eden kişinin hayat sigortası olup olmadığıdır.
Hayat sigortası adayların karşısına en çok kredi çekme sırasında çıkmaktadır. Kredi çekme sırasında bankalar hayat sigortası yapmayı zorunlu tutabilirler. Buna karşılık adaylar hayat sigortası yaptırmak istemeyebiliyorlar. Kredi çekerken hayat sigortası yaptırmayı ekstra masraf olarak görebilirsiniz. Fakat borcunuz sırasında hayat sigortasına sahip olmanız meydana gelme riski olan durumları güvence altına alır.
Poliçede yer alan ölüm vefatı teminatı tutarında, sigorta şirketleri tazminat ödemekle yükümlüdür. Yukarıda bahsettiğimiz vefat eden kişi için hayat sigortası sorgulama alt başlığında belirtildiği şekilde işlemleri takip ederek hayat poliçesi bilgilerine ulaşabilir, poliçede yer alan ölüm tazminatı tutarı bilgisine ulaşabilirsiniz.
Detaylı bilgi almak için: 8 Adımda Hayat Sigortası Hesaplama Yöntemleri yazısını okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Kaç Lira?
Hayat sigortasında ölüm tazminatı tutarı poliçede belirtilen tutar kadar ödenir.
Hayat sigortası poliçesi yapılırken mevcut risklere göre yapılan kişiye özel hesaplama sonrasında, hak edilen tazminat tutarı farklılık gösterir.
Ölüm tazminatının ne kadar olduğu için kesin bilgi alınabilmesi için, poliçe bilgilerine ihtiyaç bulunur.
Yukarıda vefan eden kişi için hayat sigortası sorgulama alt başlığını takip ederek, poliçe kapsamında denecek ölüm tazminatı net tutar bilgisine ulaşabilirsiniz.
Şirketler hakkında bilgi almak için:Hayat Sigortası Şirketleriyazısını okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortası Ölüm Tazminatında Zaman Aşımı Var Mı?
Hayat sigortasının ölüm tazminatında zaman aşımı süresi iki yıldır.
İki yıl içerisinde hayat sigortası poliçe kapsamında yer alan tüm teminatlardan doğan haklarda olduğu gibi ölüm tazminatından doğan haklar da zaman aşımına uğramaktadır.