Hayat sigortası poliçesinin iade şartları ve nasıl iade yapılacağının anlatıldığı yazımızdan örneklerle iade hakkının nasıl kullanılabileceğini öğrenebileceksiniz.
İade hakları ve sigorta şirketlerinin farklı uygulamaları ile ilgili detaylı bilgi almak için web sitemizden ya da çağrı merkezimizden bize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Poliçe kapsamı hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?yazısından bilgi alabilirsiniz.
Hayat Sigortası İadesi
Hayat sigortasında iade ile ilgili hususlar Türkiye Sigortalar Birliği tarafından yayınlanan Hayat Sigortası Genel Şartları çerçevesinde belirlenmiştir.
Hayat sigortası ürününde sigortalının cayma hakkını kullanması halinde yapmış olduğu prim ödemesi tarafına iade edilmektedir. Cayma hakkı için tanınan süre 30 gündür. 30 günün aşılması halinde cayma hakkı kullanımı nedeniyle hakkın kullanılmış olası halinde sigortalı olarak geçirilen süre için prim iadesi alınamamaktadır.
Hayat sigortasında geçirilen belirli bir süre ardından geriye kalan poliçe döneminin iadesinin alınabilmesi için, poliçe kapsamında sunulan vefat teminatının gerçekleşmemiş olması gereklidir.
Teminatın kullanılması ile birlikte sigorta otomatik olarak düşerken, menfaattarlar da poliçe kapsamında sunulan tazminat hakkından şartların yerine getirilmesi halinde faydalanabilmektedirler.
Hayat sigortasında kullanılan süreden kalan dönemin iadesinin alınabilmesi için, sigorta şirketlerinin farklı uygulamaları bulunur. Bazı sigorta şirketlerinin sadece prim iadeli sigorta ürünlerinde bu hakkı müşterisine tanırken, bazı sigorta şirketlerine verilen iade dilekçesi ile poliçenin yararlanılmayan süresinin iadesi gerçekleştirilmektedir.
Sigorta kapsamında yer alan hayat sigortası çeşitlerini öğrenmek için: Hayat Sigortası Çeşitleri içeriğinden bilgi alabilirsiniz.
Hayat Sigortası Parası Nasıl Geri Alınır?
Hayat sigortası parasının geri alınması için sigorta şirketine her şartta dilekçe ile başvurulması gereklidir. Dilekçe ile yapılan başvuru ardından değişiklik gösterecek nokta, sigorta türü ve sigortalı olarak geçirilen süreye göre farklılık gösterir.
Sigorta şirketine verilecek dilekçe ile geri iade talebinin yapıldığı süreçte, sigorta şirketinin inceleme süresi sonrasın hayat sigortası parası geri alınabilmektedir. Sigorta şirketinin iade ile ilgili bir sorun çıkarması mümkün olmayıp, iade ile ilgili herhangi bir sorun yaşanması halinde başvurulacak hukuki süreçle hayat sigortasına ödenen primler iade alınabilmektedir.
Sigorta şirketlerinin prim iadeli ya da vefat teminat içeren sigorta ürünlerinden geri alınacak prim ödemeleri ile ilgili yapılan uygulamalar farklıdır.
Aşağıdaki alt başlıklarımızdan süreç sonunda ödediğiniz primlerin ne kadarını geri alabileceğinizi, verilen örnekler üzerinden takip edebilirsiniz. Hayat sigortası para iadesi ile ilgili detaylı bilgi almak için çağrı merkezimize başvuruda bulunarak, talep ettiğiniz ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Şirketler hakkında bilgi almak için:Hayat Sigortası Şirketleriyazısını okuyabilirsiniz.
Örnek 1: Hayat Sigortasında Cayma Hakkının Kullanılması Halinde Para İadesi
Cayma hakkı kullanıldığında hayat sigortasından para iadesi alınması için Hayat Sigortası Genel Şartlarında belirtildiği gibi, sözleşme imzalanmasını takip eden 30 gün içerisinden cayma hakkının kullanılacağı bilgisinin sigorta şirketine verilmesi gereklidir. Yapılacak dilekçe ile başvuruda hayat sigortasından cayma hakkı kullanılacağının belirtilmesi ardından, ödenmiş olan primler geri alınabilmektedir.
Cayma hakkının kullanıldığında ödenmiş olan primlerin tamamı sigortalıya iade edilir. Herhangi bir kesinti uygulaması yapılmamaktadır. Yapılan ödeme türü nakit ise iade nakit olarak, kredi kartı ile prim ödemesi yapılmış ise hayat sigortası iade parası, sigortalının kredi kartına yapılmaktadır.
Genel şartlar hakkında bilgi almak isteyen adaylar: Hayat Sigortası Genel Şartlarıyazısını okuyabilirler.
Örnek 2: Hayat Sigortasında Cayma Hakkı Dışında Talep Edilen Para İadesi
Hayat sigortasında cayma hakkı dışında yapılan para iadesi işlemlerinde, poliçeden güvencesi altına geçirilen süre düşülerek kalan kısım için sigortalıya ödeme yapılır.
Hayat sigortasının iptal ettirilmesi ardından gerçekleştirilen süreçte, iptal için gerekli şartların sağlanması sonrasında verilen dilekçe ile para iadesi talebi sigorta şirketine iletilebilmektedir.
Hayat sigortası ürününde, poliçe güvencesi altında olunmayan sürenin iadesinin anlaşılabilmesi için basit bir örnek ile tutar hesaplamasını şu şekilde özetleyebiliriz:
- Poliçe süresi 12 ay
- Poliçe için ödenen tutar 120 TL
- Poliçenin iptali için başvurulan süre poliçe başlangıç tarihi sonrası 5. Ay
Yukarıda verdiğimiz kabullere göre sigortalı, 5 ay boyunca poliçe güvencesinden yararlanmış kabul edilir.
Tarafına kalan 7 ayın iadesi yapılır. Hesaplama için poliçe prim ödemesi poliçe süresine bölünerek her aya tekabül eden prim tutarı (120 TL /12 ay = 10 TL/ay) hesaplanır. Kalan 7 aylık süre ile aylık prim tutarı (7 ay x 10 TL = 70 TL) hesaplanarak sigortalıya ödemesi yapılır.
Örnek 3: Prim İadeli Hayat Sigortasında Para İadesi
Prim ödemeli hayat sigortalarında para iadesi işleminde ilk önemli değişken, sigortanın süresidir.
Prim ödemeli hayat sigortaları yaygın olarak 12 yıllık süreler ile kullandırılan hayat sigortası çeşitleridir. Farklı sigorta şirketlerinde bu süre 5 ila 10 yıla düşebilir.
Prim iadeli hayat sigortaları, geleceği için birikim yapmak isteyen isteklilerce tercih edilen hayat sigortası çeşitleridir. İlgili ürünlerde vefat teminatı yanında prim iade teminatı bulunur. Seçilen sigorta süresi boyunca yapılan prim ödemeleri sigorta şirketlerince nemalandırılarak, sözleşme şartlarında belirtilen şekilde vade süresi bitiminde, nemalandırılan tutar ile birlikte ödenen primler sigortalıya ödenir.
Dolar üzerinden prim ödemesi yapılan bu sigorta ürünlerinde gerek döviz artışı, gerek ödenen primlerin değerlendirilmesi nedeniyle sigortalılar vade sonunda ciddi tutarlarda birikim elde edebilmektedir. Vade sonunda geri alınacak primler için dilekçe ile primlerin iadesi istenerek, yatırılan primlerin dolar karşılığı ve nemalandırılmış tutarları sigortalıya ödenir.
Vade ortasında ayrılmak istenmesi halinde, cayma hakkının kullanılacağı yıla göre farklı tutarlarda kesinti uygulanır. Süre sonundan önce yapılacak ayrılmalar, sigortadan yararlanılan süre arttıkça azalmaktadır.
12 yıllık bir hayat sigortasında ilk yıldan itibaren sıralanmak üzere uygulanacak kesintiler şu şekilde uygulanır:
- %100
- %95
- %90
- %80
- %70
- %60
- %50
- %40
- %30
- %20
- %10
- %0
Vade sonunda sigortadan ayrılmanın gerçekleşmesi halinde görüleceği gibi kesinti uygulanmamaktadır. Yukarıdaki örnek 12 yıllık sigorta için verilmiştir. 10 yıllık ve 5 yıllık sigortalarda kesinti oranları değişebilir.
Detaylı bilgi için çağrı merkezimize müracaat edebilirsiniz.
Poliçe sorgulaması için: Hayat Sigortası Sorgulama Yollarıyazısından bilgi alabilirsiniz.
Hayat Sigortası İade Dilekçe Örneği Nedir?
Hayat sigortası iade dilekçe örneği, hayat sigortası ürününü iptal ederken ödenen prim tutarlarının geri alınabilmesi için yazılması gereken dilekçeyi tanımlar.
İlgili dilekçede hayat sigortasından ayrılma sebebinize göre aşağıdaki bilgiler bulunmalıdır:
- Poliçe numarası,
- Kayıt numarası,
- Poliçe tarihi,
- Hayat sigortası ürününün adı,
- Ayrılma sebebi,
- Sigortalı adı ve soyadı,
- Sigortalı imzası.
Hayat Sigortası İptali
Hayat sigortasının iptali için iptal gerekçesi bildirilerek hayat sigortası ürününün kullanıldığı sigorta şirketine dilekçe ile başvurulması gereklidir. Yapılan başvurunun ardından sigorta şirketi tarafından gerekli inceleme ve hesaplamalar yapılarak prim iadesi tutarı iade edilmektedir.
Ayrılış sebebinize göre iptal işlemi için yazacağınız dilekçe farklılık gösterir. Aşağıda hayat sigortası iptali dilekçe örneğinde yer alması gereken bilgileri ve dilekçe yazım şeklini detaylıca bulabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi almak için çağrı merkezimize müracaat ederek dilekçe yazımı ile ilgili destek talep edebilirsiniz.
Hayat Sigortası İptali Dilekçe Örneği
Hayat sigortasını iptal etme dilekçesi örneği yukarıda belirttiğimiz minimum bilgileri içermelidir.
Dilekçe yazarken sigorta şirketi genel müdürlüğüne hitaben yazılması ve prim iadesi talebinin dilekçede belirtilmesi gereklidir. Prim iadesinin yapılmadığı durumda ise başvurulacak hukuki sürece dilekçede yer verebilirsiniz.
Hayat sigortasında verilen iptal dilekçesi ardından birkaç iş günü içerisinde iptal işleminiz sonuçlanarak tarafınız prim iadesi yapılmaktadır. Yazımızda değindiğimiz gibi prim iadeleriniz, hangi yolla ödediğinize göre değişen yöntemlerle iade edilir. Hayat sigortası ürününden iptal hakkınızı kullanmak için yazdığınız dilekçede hesap numarası, kredi kartı numarası gibi ayrıntılara yer vermeniz gerekmemektedir.