Hayat sigortası değişen sigortacılık koşulları ile birlikte son zamanlarda sıklıkla tercih edilen sigortaların başında gelmektedir. Ancak sigortanın yeteri kadar bilinmemesinden kaynaklanan durumlar yüzünden hayat sigortası hakkında yanlış fikirler öne sürülmektedir. Bu durumun önüne geçmek adına hayat sigortasının kapsam içinde tuttuğu durumları, bir başka deyişle teminatlarının doğru olarak bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Böylece yaşamdaki beklenmeyen ani kazalara karşı güvence sunmakta olan hayat sigortası hakkında kapsamlı bir bilgi edinilmiş olacaktır.
Hayat sigortası yaptırmayı düşünen adaylar için hazırladığımız yazımızda poliçe kapsamında önemli olan tüm durumlara ulaşabileceksiniz.
Hayat sigortası avantajlarını öğrenmek için: Neden Hayat Sigortası Yaptırmalıyız? İçeriğine göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Nedir?
Hayatsigortası sigortalı kişiyi beklenmedik ve ani kazalara karşı koruma altına alan sigorta türüdür. Bu sayede sigortalı kişinin herhangi bir kaza sonucunda vefatında ya da yaralanmasında kendisine veya yakınlarına tazminat ödemesi yapılmaktadır. Böylece sigorta, temel bir yatırım sigortası olarak öne çıkmaktadır.
Genel şartlar hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Genel Şartlarıyazısına göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Teminatları Nedir?
Hayat sigortası kaza durumlarını temel alan bir risk sigortası olduğu için ana teminat ve ek teminatlar ile iki farklı koldan poliçe güvencesi sunmaktadır.
Bu kapsamda değerlendirilecek olursa;
Kaza Sonucunda Vefat;
Ana teminat olup sigortalı kişinin kaza sonucunda olay yerinde ya da olayı takip eden 1 yıl içerisinde vefat etmesi halinde sigortada belirlenmiş limit üzerinden yasal hak sahiplerine tazminat ödemesi yapılmaktadır. Tazminat ödemesi birinci dereceden yakınlarına, onların reddetmesi halinde ikinci dereceden yakınlarına, bu kişilerin de reddetmesi halinde üçüncü dereceden yakınlarına paylaştırılarak yapılmaktadır. Eğer vefat eden kişinin kimsesi yoksa poliçede daha önce belirtmiş olduğu kişi ya da kuruluşlara da tazminat ödemesi yapılmaktadır.
Detaylı bilgi için: Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir, Ölüm Halinde Ne Olur? İçeriğini okuyabilirsiniz.
Kaza Sonucunda Tam Maluliyet;
Bazı sigorta şirketlerine göre ek teminat, bazılarına göreyse ana teminata dâhil edilen tam maluliyet hali, sigortalı kişinin kaza sonucunda olay yerinde ya da olayı takip eden 2 yıl içerisinde doktor raporu ile gösterilmek kaydıyla tam malul olması durumunda kişiye ödenen tazminattır. Tazminat miktarı poliçede daha önce belirlenmiş olup belirtilen limitler üzerine çıkmamaktadır.
Kaza Sonucunda Kısmi Maluliyet;
Sigortalı kişinin kaza sonucunda olay yerinde ya da olayı takip eden 2 yıl içerisinde kısmi maluliyet yaşaması halinde sosyal ve ekonomik yaşantısının aksamasından ötürü tazminat ödemesi yapılmaktadır. Tazminat miktarı poliçede belirtilen limit kapsamında, doktorun vermiş olduğu maluliyet oranına göre yapılmaktadır. Örneğin yüzde 60 oranında malul durumu olan bir kişi için yüzde 60’lık bir tazminat hesaplaması yapılmaktadır.
Tehlikeli Hastalıklar Teminatı;
Sigorta kapsamında yakın zamanda verilmeye başlanmış bu teminat ile pek çok hastalık durumuna karşı güvence verilmektedir. İlgili hastalıkların oluşmasının peşi sıra gerek hastane masraflarına destek için ya da hastalıklar yüzünden vefat halinde tazminat ödemesi yapılmaktadır. İlgili hastalıklar; koroner arter bypass ameliyatı, kalp krizi, inme, kanser, böbrek yetmezliği, körlük, kalp kapağı cerrahisi, iyi huylu beyin tümörü, sağırlık, karaciğer yetmezliği, kafa travması, koma, parelizi, birincil derecen yanıklar, konuşma kaybı, MS. Bu hastalıkların sigorta kapsamında belirlenmiş, her birisinin özel tanı süresi bulunmaktadır. Bir başka şekilde ifade edilecek olursa, poliçe başlangıç tarihinden önceki hastalıklar sigorta kapsamına dâhil edilmezler. Ancak sigortanın başlangıcından itibaren ve belirli sürenin akabinde sigorta kapsamına alınabilirler. Örneğin kanser durumu için poliçe başlangıcından itibaren 90 gün bekleme süresi vardır. Yani başlangıç tarihinin 90 gün sonrasında ortaya çıkacak kanser, sigorta kapsamı içindedir.
Hesaplama detayları hakkında bilgi almak için: 8 Adımda Hayat Sigortası Hesaplama Yöntemleri içeriğine göz atabilirsiniz.
Gündelik Hastane Masrafları Teminatı;
Yine yakın zamanda hayat sigortasına dâhil edilmiş, bir hastalık ya da kaza sonucunda en az üç gün yatılması gereken durumlarda oluşan gelir kaybını karşılayan teminattır. Sağlık Bakanlığı onaylı tam teşekküllü hastanede, bu kapsama giren özel hastaneler dâhil, yatılması gerekmektedir. Önemli olan nokta en az üç gün yatılması gerektiğidir. Bu yüzden sağlık sigortası teminatlarından farklılık göstermektedir.
İşsizlik Teminatı;
Sigortalı kişinin istek dışı ya da kazaya bağlı olarak işinde aksaklıklar yaşaması, işsiz kalması vb. durumlarında poliçede belirtilen koşulların sağlanması halinde sigorta tarafından finansal gelir sağlanmaktadır. Ancak özel sektör çalışanları için geçerlidir. Kişinin gelir kaybı yaşadığını belgeleyerek göstermesi halinde azami süre üzerinden her gün uğradığı kaybın oranını limit karşılığında belirlenerek kendisine ödeme yapılmaktadır. İşsizlik durumunun geçmesinin ardından iptal olmaktadır.
Hayat Sigortası Nasıl Çalışır?
Öncelikli olarak hayat sigortasından yararlanmak için yapılması gereken sigorta şirketleri arasında araştırma yapmaktır. Çünkü her sigorta şirketinin teminatları ve prim ödemeleri değişkenlik gösterebilir. Çoğunlukla ana teminat olarak hayat sigortasında vefat teminatı sunulmaktadır ancak hayat sigortasında önemli olan bir nokta da ek teminatların hangi durumları karşıladığı ve kapsam içine aldığıdır. Bundan hareketle sigorta şirketi araştırması yaparken teminat içeriğinin detaylı olarak öğrenilmesi oldukça yararlı olacaktır.
- Sigorta şirketine karar verdikten sonra sigorta şirketi kimlik bilgileri ile sağlık raporu talep edecektir ancak bazı şirketler sağlık raporuna ihtiyaç duymamaktadır. İlgili belgelerin eksiksiz olarak beyan edilmesinden sonra teminat seçimine geçilecektir ve teminatlar seçildikten sonra hayat sigortası için prim belirleme aşaması gelecektir.
- Hayat sigortasının vefat ya da diğer durumlar halinde ne kadar ödeme yapacağını bu kısım belirlemektedir. Bu yüzden prim tutarlarının belirlenmesine dikkat etmek gerekmektedir. Prim tutarları da belirlendikten sonra ilk ödemeden sonra poliçe geçerlilik kazanmaktadır.
- Poliçenin düzenli olarak ödenmesi halinde 1 yıllık süre içerisinde hayat sigortasından yararlanılır. Buradaki önemli nokta ise hem teminat içeriğini bilmek hem de primlerin düzenli olarak ödenmesidir.
Detaylar için: Hayat Sigortası Kimlere Yapılır, Şartları Nelerdir?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortasının BES ve Sağlık Sigortasından Farkı Nedir?
Hayat sigortası yaptırmaya karar vermeden önce bu sigortanın sıklıkla karıştırılan diğer sigortalardan ne farkı olduğunun bilinmesinde yarar vardır. Hayat sigortası, sıklıkla bireysel emeklilik sistemi ve sağlık sigortası ile karıştırılmaktadır. Hâlbuki iki sigortadan temelde ayrılık göstermektedir.
- Öncelikli olarak bireysel emeklilik sistemi (kısa adıyla BES) için konuşulacak olursa, BES ileride kullanmak üzere birikim yapmayı amaçlayan bir tasarruf sistemidir. Kişiler sisteme giriş yaptıktan sonra belirli aralıklarla prim ödemesi yaparlar ve bu primler ilgili fonlar üzerinden değerlendirilip emeklilik şartlarının (yaş ve sistemde kalış süresinin) sağlanmasından sonra toplu halde ya da seçilmiş vadeler üzerinden ödeme alırlar. Dolayısıyla BES’in kaza durumlarına bağlı olarak vefat ya da maluliyet durumlarında herhangi bir ödemesi ya da tazminatı yoktur. Bu durumların gerçekleşmesinde talep halinde sadece o zamana kadar yapılmış prim ödemeleri verilmektedir. Özel sağlık sigortasında ise yine hayat sigortasından farklı olarak sigortalı kişinin sağlık masrafları karşılanmaktadır.
- Hayat sigortasında tedavi teminatı seçilmesi halinde, kaza sonucuna bağlı olarak hastanede oluşan tedavilerin masraflarına yönelik bir ödeme yapılmaktadır ancak hayat sigortasında bu şart kaza ile sağlanmaktadır. Sağlık sigortasında ise sigortadan yararlanmak için herhangi bir kaza durumunun olması beklenmez. Ayrıca sağlık sigortası küçükten büyüğe pek çok sağlık sorunuyla ilgili teminatlar sunarken, hayat sigortasının teminatı sadece kazanın yaralarının giderilmesine yöneliktir.
- Bu durumda hayat sigortası, hem BES’ten hem de sağlık sigortasından farklılık göstermektedir. Dolayısıyla kişinin hem kendisi hem de yakınları için, bir kaza durumunda vefat ya da maluliyet hali için ekonomik destek olunması adına hayat sigortası yaptırması gerekmektedir. İlgili sigortaların yanında yapılabilmektedir.
Geri ödemeli hayat poliçesi hakkında bilgi almak için:Geri Ödemeli Hayat Sigortası Nedir, Neleri İçerir?Yazısına göz atabilirsiniz.