Hayat sigortası, kendi yaşamınız üzerinden tasarruf sağladığınız sigorta türünün adıdır. Yaşamın barındırdığı riskler neticesinde başınıza gelebilecek vefat veya maluliyet durumlarına karşı kendinize ya da mirasçılarınıza dönük olarak ekonomik zorlukların aşılması adına yapılan hayat sigortası, teminatlarını vefat ya da maluliyet üzerine kurar.
Eğer bu durumlar gerçekleşmezse primlerinizi nasıl alabilirsiniz? Bunun için geri ödemeli hayat sigortasını tercih edebilirsiniz.
Hayat sigortası yaptırmak isteyen adaylara yönelik hazırladığımız yazımızda önemli olan tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Poliçe şartları hakkında detaylı bilgi almak için: Hayat Sigortası Genel Şartları yazısını okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortası Nedir?
Hayat sigortası sigortalı kişinin yaşamı üzerinden tasarruf yapmayı amaçlan sigorta türüdür. Şayet kişinin ölümü ya da malul olması durumlarında sigorta kapsamı dâhilinde tazminat ödemesi gerçekleştirilir. Böylece kişi, ekonomik zorluklara karşı önceden önlem almış olur. Hayat sigortasındaki ana teminat vefat durumudur.
Sigortalı kişinin ölümü halinde, yakınlarına ya da belirlediği varislerine tazminat ödenir. Yahut maluliyet teminatları ile sigortalı kişi de herhangi bir kaza sonucu malul kalırsa kendisine ödeme yapılır.
Hayat sigortası türlerini incelemek için: Hayat Sigortası Çeşitleri yazısına göz atabilirsiniz.
Hayat sigortası şu şekilde işler;
- A kişisi vefatı ya da maluliyeti üzerinden hayat sigortası yaptırır.
- Hayat sigortası yaptırırken yaşı, cinsiyeti ve hastalık geçmişi göz önüne alınır.
- Şartlar uygunsa belirlenen tutar için prim ödemesi kararlaştırılır.
- Primler belirlenmiş ödeme aralıklarıyla sigortaya ödenir.
- Eğer A kişisi sigorta tarihinden itibaren poliçede yazan kurallar çerçevesinde yaşamını yitirirse sigorta yakınlarına ya da belirlediği varislere poliçede belirlenmiş tazminatı öder.
- Eğer A kişisi malul olacak bir kaza ya da hastalık yaşamışsa, poliçede yazan limit dâhilinde kendisine tazminat ödenir.
Ancak bu durumlar gerçekleşmediği takdirde yani vefat ya da maluliyet durumları oluşmadığında ödenmiş olan primler sigortalı kişiye verilmemektedir. Ancak en az 10 yıl süreyle ödenmesi gereken birikimli hayat sigortasını yaptırması gerekir. Ya da son zamanlarda sigorta firmaları tarafından sigorta yapımına teşvik amacıyla çıkarılmış geri ödemeli ya da diğer adıyla prim iadeli hayat sigortası seçilmelidir.
Detaylı bilgi için: Hayat Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? Yazısına göz atabilirsiniz.
Geri Ödemeli Hayat Sigortası Nedir?
Geri ödemeli hayat sigortası yaptırarak, hayat sigortasının teminatlarının gerçekleşmemesi durumundaki prim ödemeleri sigorta sahibine geri ödenmektedir.
Geri ödemeli hayat sigortasının sigorta firmalarına göre değişmekle birlikte temel özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Teminat kapsamında belirlenmiş risklerin gerçekleşmediği durumlarda ödenen primlerin tamamı geri ödenir. Ancak bunun için sigorta firmalarına göre belirli bir süre bulunmaktadır, bu süre en az 8 – 12 yıl arasında sigortalı olmayı gerektirir.
- Sigorta kapsamı boyunca olası bir vefat halinde belirlenen teminat yine sigortalı kişinin yakınlarına ya da yasal varislerine ödenir.
- Primler yaşa ve seçilen teminat tutarına göre değişmekle birlikte, prim ödemeleri aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık olarak belirlenebilir.
- İlk yılki ödenen primlerden sonra ödemelere ara verilebilir. Böylece poliçedeki ödeme zorunluluğu geçer ve poliçe tenzil yani ara verme kapsamına geçer.
- Ara verme durumunda poliçede belirlenen sigorta bedeli teknik esaslara dayandırılarak azaltılır. Eğer ara verme durumunu değiştirirseniz poliçedeki özel şartları yerine getirmeniz gerekebilir.
- Geri ödemeli hayat sigortası ödemelerinize başladıktan sonra şayet bu sigortadan çıkmak isterseniz, ilk 60 gün içerisinde şartsız olarak fesih edilebilir.
- Cayma hakkı dışında primler ödenmemesi halinde sigorta kendisini geçersiz sayar ve fesih edilir.
- İlk yıl prim ödemelerinin gerçekleştirilmesi halinde ayrılma hakkı doğmaktadır. Bu konuda neredeyse çoğu sigorta firması aynı süreyi şart koşmaktadır. Ayrılma durumunda ayrılık yılı sigorta kesinti oranları üzerinden kesinti yapılarak ödediğiniz primlerin iadesi gerçekleştirilir.
Vergi indirimleri hakkında detaylı bilgi almak için: Hayat Sigortası Vergi İndirimi Ne Kadar?Yazısına göz atabilirsiniz.
Geri Ödemeli Hayat Sigortasını Kimler Yaptırabilir?
Geri ödemeli hayat sigortasını yaptırmak isteyenler için sigorta şirketleri belirli kriterler koymuştur. İstisnai durumlar olmak üzere firmalarda farklılık olabileceği gibi ortak şartlar şu şekildedir;
- 18 – 55 (bazı firmalar 60 yaşı üst sınır kabul eder) yaş aralığında olmanız gerekir.
- Sigorta süresi 10 – 20 yıl aralığında belirlenir. Yaşa bağlı olarak sigorta süresinin toplamı en fazla 70 olarak belirlenmiştir.
- Geri ödemeli hayat sigortası, yaşam kaybı (vefat) teminatını da içerir.
- Sigorta süresi sonunda ödenen primler (firmalara göre farklılık göstermesi kaydıyla) döviz endeksli olarak ödenebilmektedir.
- Yaşam kaybı halinde ise yakınlara ya da varislere teminat tutarı kapsamında tazminat ödemesi yapılır.
Hayat sigortası şirketleri hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Şirketleri içeriğini okuyabilirsiniz.
Geri Ödemeli Hayat Sigortası Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Eğer adı geçen sigorta türünü seçtiyseniz ve belirlenen süre sonunda ödemelerinizi almak istiyorsanız belirli şartları yerine getirmeniz gerekir.
Konuyla ilgili en çok merak edilen kısımlar şu şekildedir;
- Poliçe Dondurulduğunda Poliçe Haklarıda Donmuş Olur Mu?
Geri ödemeli hayat sigortasına tıpkı hayat sigortasında olduğu gibi ara vermek mümkündür. Ara verilecek süreyi de yine sigortalı kişinin kendisi belirler. Ara verilecek süreye kadar olan zaman zarfındaki ödenen primler üzerinden herhangi bir kesinti yapılmaz. Ancak bu süre içerisinde poliçede bulunan vefat teminatı azaltılarak sigortalı kişiye verilir.
Ara verme durumunda sigortalıya güncel teminatların bulunduğu poliçe hazırlanır. Ara verme sonunda yani tekrar prim ödemeleri başladığında vefat teminatı ilk poliçe yapıldığı haldeki tutarına yükseltilir. Ancak bu durumun gerçekleşmesi için primleri ödenmemiş aylar için bir defada toplu ödemenin yapılması gerekir. Ara verme durumunda; vade sonuna kadar ödeme yapılmadığı durumlarda, sadece o güne kadar ödenen primler kesintiye uğramadan ödemesi gerçekleştirilir. Ayrılma durumunda ise ayrılma tarihindeki kesinti oranları uygulanarak poliçeden ayrılma sağlanır.
2. Prim Ödemesi Yapılırken Kayıp Yaşanır mı?
Belirlenen süre sonunda alacağınız tutar kesinti yapılmadan ödenir ancak primler o günkü ABD kuru karşılığı olarak ödendiği için kurdan dolayı farklılık yaşanabilir.
Vefat tazminatı hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir, Ölüm Halinde Ne Olur?Yazısına göz atabilirsiniz.
Geri Ödemeli Hayat Sigortası Kapsamında İstenen Belgeler Nelerdir?
Geri ödemeli hayat sigortası kapsamında yaşanacak durumlar için istenecek belgelerin bilinmesi, daha sonraki süreçte zaman kazanmak açısından önem taşımaktadır.
İlgili duruma göre istenecek belgeler şunlardır;
- Poliçeden ayrılma durumunda gereken belgeler; dilekçe, sigortalı kişinin kimlik fotokopisi, sigortalı kişinin vadesiz hesap bilgileri, poliçe aslı –şayet aslı yoksa kayıp olduğuna dair dilekçe.
- Süre sonu tazminatı için gerekli belgeler; dilekçe veya vade sonu mektubu, sigortalı kişinin kimlik fotokopisi, sigortalının hesap bilgileri, poliçe aslı veya aslı yoksa kayıp dilekçesi.
- Vefat tazminatı için gerekenler; ölüm tarihi işlenmiş Vukuatlı Nüfus Kayı Örneği’nin aslı –Nüfus Müdürlüğü’nden ya da Noterden onaylı olmalıdır, Mernis Ölüm Tutanağı veya ölüm nedenini açıklayan doktor raporu, sigortalının vefatı eğer kaza ile oluşmuşsa kaza tespit tutanağı, sigortalının kaybolması neticesinde gaiplik kararı, veraset ilamı, vefat nedeni eğer hastalık ise hastalık tanısının ne zaman konulduğuna dair hastane raporları, patoloji raporu, sigortalı adli bir durum neticesinde vefat etmişse emniyet tarafından düzenlenen Olay Tespit Tutanağı, Soruşturma Tutanakları, İddianame ya da Takipsizlik Kararı gerekir.
- Maluliyet Tazminatı için gerekenler; tazminat talebini içeren ıslak imzalı dilekçe, kalıcı maluliyet hakkında karar alma yetkisine sahip hastanelerden kalıcı maluliyet oranını da içeren sağlık kurulu belgesi, maluliyet kararı öncesi sigortalının görmüş olduğu tedavileri içeren doktor raporu, eğer hasar trafik kazası sonucu meydana gelmişse Trafik Kazası Tespit Tutanağı gerekmektedir.
Sigorta Dünyası uzmanları ile görüşerek hayat poliçeleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.