Hayatın hangi riskleri getirdiği belli olmadığı için oluşacak risk durumlarına karşı önceden bir güvence alınmazsa maddi açıdan büyük sorunlar doğabilir. Bu durumun önüne geçmek için son zamanlarda hayat sigortası taleplerinde artış olmakta ve sigorta kapsamında pek çok risk durumuna karşı güvence sunulmaktadır. Ancak hayat sigortası konusunda sigorta yaptırmak isteyenler için temel sorular bulunmaktadır.
Hayat sigortasının adaylara sunduğu avantajları öğrenmek ve ürün detaylarını karşılaştırmak için yazımızı okumaya devam edebilir ve hayat sigortası fiyatı alabilirsiniz.
Hayat Sigortası Nedir?
Hayat sigortası sigortalı kişinin vefatı, sakatlığı ya da kritik hastalık durumlarında yaşam standardının korunmasını amaçlayan sigorta türüdür. Böylece kişinin ya da yakınlarının herhangi bir ekonomik kayıp yaşamadan yaşamlarına devam etmesini temin etmektedir. Sigortaya bu açıdan yatırım sigortası olarak bakmak yanlış olmayacaktır.
Sigorta kapsamına alınacak teminatlar ile çoğu duruma karşı güvence sağlayan hayat sigortası, olası risklerin oluşması halinde maddi hasarı karşılayacak ödeme yapmaktadır.
Kredi durumlarında söz konusu ola hayat sigortası hakkında bilgi almak için: Kredi Çekerken Hayat Sigortası Zorunlu Mu?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Kapsamında Sunulan Teminatlar Nedir?
Hayat sigortası ana teminat ile seçime bağlı olarak ek teminatları içermektedir. Bir başka deyişle ana teminat seçilmeden ek teminatlar seçilmemektedir.
Teminatların seçimine göre hazırlanacak poliçe kapsamında olası risk durumlarının gelişmesi halinde sigortalı kişiye ödeme yapılmaktadır.
Sunulan teminatlar, sigorta şirketlerine göre değişkenlik göstermekle birlikte şu şekildedir;
- Vefat teminatı; ana teminat olarak sunulan bu teminat, kaza ya da kazaya bağlı nedenler sonucunda olay anında ya da kazayı takip eden 1 yıl içerisinde sigortalının vefatı halinde, poliçede belirlenmiş yasal mirasçılarına tazminat ödenmesini içerir.
- Maluliyet teminatı; sigortalı kişinin kaza ya da kaza sonucunda olay yerinde veya olayı takip eden 2 yıl içerisinde malul kalma durumuna göre kendisine tazminat ödemesi yapılmaktadır. Bu sürede maluliyet oranı dikkate alınmaktadır. Maluliyet tazminatı tıbbi tedavinin bitmesine ve doktor raporuna dayandırılarak ödenmektedir.
- Hastalık teminatı; sigorta süresi içinde bir hastalık sonucunda oluşmuş maluliyet halinde tazminat ödemesi yapılmaktadır. Hastalığın poliçe başlangıç tarihinden itibaren oluşması gerekmektedir.
- Kanser koruma; sigorta poliçesinden sonra kanser olunması halinde teminat limiti dâhilinde ödeme yapılmaktadır. Fakat poliçenin başlangıcından itibaren geçerli olmamaktadır. Poliçenin hazırlanışından 90 gün sonra bu güvenceden yararlanılabilmektedir. Ayrıca teşhisten 30 gün sonra içinde de sigortalı kişinin sağ olması gerekmektedir.
- Tehlikeli hastalıklar teminatı; temelde hayat sigortası kaza durumlarını temel almaktadır. Ancak son yıllarda sigorta şirketleri daha fazla kişiye ulaşmak adına sağlık için risk oluşturacak tehlikeli hastalıkları da sigorta kapsamına almaktadır. Böylesi bir teminatın seçilmesi, karşılaşma olasılığı yüksek olan hastalıklar adına sigorta sahibi için yararlı olmaktadır. Bu teminat içeriği sigorta şirketlerine göre farklılık göstermekle birlikte; böbrek yetmezliği, kalp krizi, inme, körlük, organ nakli, iyi huylu tümör, kafa travması, karaciğer yetmezliği gibi hastalıkları kapsamaktadır. Hastalıklar sırasında tedavi masraflarının karşılanması gibi eğer hastalık sonucunda ölüm olursa tazminat ödemesi yapılmaktadır. Her hastalığın poliçe sözleşmesi hazırlandıktan sonra oluşması gerekmektedir. Her birine göre değişen bekleme süreleri bulunmaktadır.
- İşsizlik teminatı; çoğu sigorta şirketi tarafından hayat sigortası kapsamında sunulan işsizlik teminatı, kazaya bağlı olarak iş görememe ya da işten haksız çıkarılma durumlarında sigortalı kişiye günlük olarak ödeme yapılmaktadır. Sigorta şirketlerine göre ödeme süresi değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 6 ay ödeme yapılmaktadır.
- Birikim teminatı; bu teminat ile süre içerisinde sigortalı kişinin herhangi bir risk durumu gelmemesi halinde biriken primler geri iade edilmektedir.
Hayat sigortası hesaplama detaylarını için: 8 Adımda Hayat Sigortası Hesaplama Yöntemleri yazısına göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Yaptırılırken Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
Hayat sigortası yaptırılırken belirli konulara dikkat edilmesi, hayat sigortasının da niçin yaptırılacağını tayin etmesi açısından önemlidir.
Hayat sigortası yaptırmak isteyen tüm adaylar detaylı görüşme sağlamak için Sigorta Dünyası uzmanları ile görüşebilir. Bu noktada uzman desteği almanız sizlere avantaj sağlar. Tüm sorularınıza yanıt bulabilir ve avantajlı durumları değerlendirebilirsiniz.
- Sigorta öncesinde hayatın her zaman riskler taşıdığını ve bu riskler herkesin başına gelebileceği bilinmelidir. Bu kapsamda yapılan meslek, bulunulan bölge ve medeni hal gibi durumlar dikkate alınmalıdır.
- Riskli işlerde çalışan, eşleri ise çalışmayan kimseler için hayat sigortası yaptırmanın önemi daha fazla olmaktadır. Çünkü olası vefat durumunda geride kalanların maddi sıkıntılar yaşamaması gerekmektedir.
- Hayat sigortası aynı zamanda bir birikim sigortası olduğu için illa riskli durumlar gözetilerek karar verilmemelidir. Birikim ürünleri seçilerek, ilgili süre sonunda belirli bir meblağ elde etmek de mümkündür. Böylece hayat sigortası hem olası risklere karşı sizi korurken bir taraftan da birikim yapmanızı sağlar.
- Hayat sigortası kapsamına alınacak teminatların dikkatli seçilmesi gerekmektedir. Hangi riskli durumlara karşı sigortanın ödeme yaptığını detaylı olarak bilmezseniz, olası riskler sonunda mağdur olabilirsiniz.
- Sigorta kapsamında belirtilen sözleşme süresi dolmadan ayrılma durumunda erken ayrılma kesintisi yapılmaktadır. Bu kesintiye maruz kalmamak için sigortadan erken ayrılmamaya çalışmanız yararlı olacaktır.
- Sigorta primlerinin düzenli olarak ödenmesi gerekir. Düzenli ödenmeyen hallerde sigorta geçersiz olmaktadır.
- Hayat sigortası, özel sağlık sigortası yerine geçmemektedir. Kişinin hastalıkları ya da tedavi masraflarını karşılamaktan çok kaza sonucunda vefat ya da sakatlık durumundaki oluşan durum neticesinde ekonomik anlamda katkı sağlamaktadır.
- Bireysel emeklilikten farklı olarak riskli durumların gerçekleşmesi halinde ödeme yapmaktadır.
Detaylı bilgi için: Hayat Sigortası Kimlere Yapılır, Şartları Nelerdir? Yazısını okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortası Neden Yaptırılmalı?
Hayatın getireceği riskler belli olmadığı için, kişinin başına gelecek riskli durumlara karşı önceden güvence almak oldukça önem taşımaktadır. Her şeyden önce bu riskli durumlarda oluşacak ekonomik sorunların hem sigortalı hem de yakınları için giderilmesi sürecin çabuk atlatılması adına önem taşımaktadır.
Bunun yanı sıra genel anlamda hayat sigortası yaptırmanın şu faydaları bulunmaktadır;
- Vefat halinde, vefat edenin ardında kalanlar maddi açıdan zorluk yaşayacaklardır. Hayat sigortası kapsamında sigortalı kişinin yakınlarına tazminat ödemesi yapılmaktadır. Bu sayede ekonomik olarak yaşam standartlarının etkilenmemesi sağlanmaktadır.
- Maluliyet halinde kişide oluşacak yaşam standardının değişime uğraması nedeniyle hayat sigortası yaptırmak önemlidir. Bu durumda en azından ekonomik sorunlar yaşanmaması için tazminat ödemesinin yapılması büyük yarar sağlamaktadır.
- Kazalar sonucunda oluşacak yüksek tedavi masrafları karşılanmaktadır. Böylece kaza durumlarına bağlı olarak gelişecek hastane masrafları ödememek de süreci ekonomik açıdan rahat atlatabilmek adına öne çıkmaktadır. Teminat kapsamında her türlü kaza; trafik, iş, ev vb. durumlar poliçe kapsamına alınmaktadır.
- Borçlara karşı kaza sonucunda ödeme güvencesi verilmektedir. Kazanın yarattığı iş görememe durumunda hem günlük ödemeleri karşılamak hem de kredileri ödemek adına sigorta tarafından ödeme yapılmaktadır.
- Günlük ihtiyaçlar da sigorta kapsamında değerlendirilir. Kaza sonucunda kişinin iş göremez halinde belirlenen limitler kapsamında günlük ödeme yapılmaktadır.
- Ücretli çalışanlar ya da serbest meslek çalışanları için belirli oranlarda vergi indiriminden yararlanılmasını sağlar. Aylık brüt ücretin üzerinden yüzde 15’e varan miktarlarda vergi indirimi sunulmaktadır.
Görüldüğü üzere hayat sigortası, hem tasarruf yapmak hem de oluşacak tatsız durumlara karşı önlem almak adına öne çıkan bir sigorta olmaktadır. Sigorta ana teminat olarak vefat durumunu içeriyor olsa da teminatlar ile pek çok duruma karşı güvence altına alınabilmektedir. Böylece hem sigortalı kişi hem de yakınları açısından hayat sigortası yaptırmak önem kazanmakta, oluşacak maddi sıkıntıların bir an önce giderilmesi için büyük avantajlar sağlamaktadır.
Hayat sigortaları, uzun vadeli yatırımlar olarak değerlendirildiklerinde poliçe fiyatlarının sanıldığı kadar pahalı olmadığı anlaşılmaktadır.
Uzman desteği alarak karar verme sürenizi en aza indirebilirsiniz. En doğru seçenekleri değerlendirmek için uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.