Bilindiği üzere bankalardan kredi çekerken kredi kapsamında hayat sigortası düzenlenmektedir.
Hayat sigortalarını bankalar, kredi sahibinin vefatı halinde oluşacak maddi kayıplarını engellemek adına yapmaktadırlar. Fakat çoğu kullanıcının bilmediği durum hayat sigortası, bankadan kredi çekerken zorunlu olarak yapılmasına rağmen mevzuat gereği zorunlu olmadığıdır. Bu konuda bilgi sahibi olmak, kredi kapsamında hayat sigortası istemeyenler için oldukça yararlı olacaktır.
Hayat sigortasının tanımını, önemini ve içerdiği durumları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Hayat Sigortası Nedir?
Hayat sigortası kişinin kaza sonucunda vefat etmesi ya da malul hale gelmesi durumunda sigorta şirketi tarafından tazminat ödemesinin yapıldığı sigorta türüdür. Böylece kişi hem kendisini hem de yakınlarını güvence altına almaktadır.
Hayat sigortaları isteğe bağlı sigortalar olmalarına rağmen yapılmaları halinde sunmuş oldukları güvenceler ile büyük yararlar sağlamaktadır. Ayrıca poliçe kapsamına sadece vefat ve sakatlanma halleri değil, diğer teminatlar ile geniş çapta güvenceler alınabilmektedir. Ayrıca birikimli hayat sigortaları kapsamında sigortalı kişilerin tasarruf yapmasına da olanak sağlanmakta, belirtilen süre sonucunda sigortalı kişinin talebi halinde biriken primleri ödenmektedir.
Poliçe detaylarını öğrenmek için: Hayat Sigortası Kimlere Yapılır, Şartları Nelerdir? İçeriğine göz atabilirsiniz.
Bankalar Neden Hayat Sigortası Yapar?
Söz edildiği gibi hayat sigortaları, sigortalı kişinin ölmesi ya da sakatlanması durumunda tazminat ödemesi yapmaktadırlar. Bu açıdan hayat sigortası bir risk sigortasıdır. Kaza durumlarına karşı güvence veriyor olsa da çoğu zamanda riskler gerçekleşmediği için sigorta şirketleri açısından daha avantajlı bir konuma gelmektedir. Ancak çoğu kişi için hayat sigortası isteğe bağlı olarak değil, bankadan kredi çekerken yapılmaktadır.
Bankadan ihtiyaç, konut ya da taşıt kredisi çekerken başvuru sahibinin adına düzenlenen hayat sigortası, temelde bankanın verdiği krediyi kredi çekenin vefatı halinde alabilmesi amacıyla düzenlemektedir. Bir başka deyişle sigortanın vefatı halinde teminat olarak vereceği tazminat, bankaya ödenmektedir çünkü banka kredi sözleşmesinde krediyi çekenin vefatı halinde alacağı tutar kadar yasal varisi olmaktadır. Bu durum yüzünden bankalar hayat sigortasını zorunlu olmamasına rağmen kredi kullanıcı adına düzenlemektedir.
Geri ödemeli durumlar için:Geri Ödemeli Hayat Sigortası Nedir, Neleri İçerir?Yazısını okuyabilirsiniz.
Kredi Çekerken Hayat Sigortası Yasal Zorunluluk Mu?
Kredi çekerken hayat sigortası yapılması için herhangi bir yasal düzenleme bulunmazken, bankalar kredi esnasında müşterilerine hayat sigortası yapmaktadırlar. Yaptırılan bu hayat sigortaları, krediyi çeken kişinin vefatı halinde mevcut borcu tazminat üzerinden bankaya ödemektedir. Ayrıca bir diğer nokta ise düşen kredi faizi oranlarındaki açığı hayat sigortası kapsamında gidererek kişiye de güvence sağlamaktır.
Örneğin kredi tamamlandıktan sonra kredi için kesilmiş tutarın üçte biri iade edilmektedir. Bu yüzden bankalar, sigorta yaptırarak da kendileri için kâr sağlamaktadır. Aynı zamanda kredilerle alakası olmamasına rağmen ferdi kaza sigortası da yine bankadan kredi çekerken yapılan bir başka sigortadır.
Yasal düzenlemeler gereği bankadan kredi çekerken masraflar sadece yasal dosya masrafları olan cüzi miktarda ödemelerden oluşmaktadır. Bu yasal dosya ücreti ise toplam 52 TL olarak belirlenmiştir. Ancak çoğu banka, sigorta poliçesi düzenlemesi sayesinde yaklaşık 500 TL’ye varan bir tutarı, krediden düşmektedir. Dolayısıyla bu durumda hayat sigortası yaptırma gibi bir zorunluluklarının olmadığını kredi çekenler tarafından bilinmesinde büyük önem bulunmaktadır.
Genel şartlar hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Genel Şartlarıyazısını okuyabilirsiniz.
Konut Kredisi Çekerken Zorunlu Olan Sigorta Nedir?
Konut kredisi çekerken zorunlu deprem sigortası yani DASK yasa gereğince gerekli tutulmaktadır. Zaten bankanın alacağını tahsil edebilmesi adına bu sigortanın zorunlu tutulması anlaşılır olmaktadır. Ancak konut kredilerinde, diğer alanlarda olduğu gibi hayat sigortası yaptırma zorunlulukları bulunmamaktadır. Lakin konut kredisinde de kredi çeken kullanıcılara hayat sigortası düzenleyebilmektedirler.
Sigorta çeşitlerini değerlendirmek için: Hayat Sigortası Çeşitleriyazısına göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Yaptırmadan Kredi Nasıl Çekilir?
Hayat sigortası olmadan kredi çekmek mümkün olsa da bankalar politikaları gereği sigorta yaptırmayan kimselere kredi onayı vermemektedirler. Bu geri çevirişleri tamamen keyfi bir uygulama olup gerekli mercilere başvuru sonucunda sigorta olmadan da kredi çekmek mümkün gözükmektedir. Yargıtay’ın 2014 / 13 - 111 tarihli emsal niteliğinde kararında, bankanın yapmış olduğu hayat sigortasını yaptırmak istemeyen kişinin lehinde karar verilmiş, tüm masraflar tarafına iade edilmiştir. Ancak bu dava kredi çekildikten sonra açılmıştır yani krediyi aldıktan sonra hayat sigortasının iptali için dava açılmıştır. Bu durumda da görüldüğü üzere hayat sigortasının iptalinin istenmesi durumunda mahkeme tarafından davacı haklı bulunmuştur.
Başka bir ifade ile söylenecek olursa kredi çekmek için hayat sigortası yaptırılması zorunluluğu bulunmamaktadır.
Durum hukuksal yollara başvurulduğunda değişebilmekte ve hayat sigortasının iptali gerçekleşebilmektedir. Ancak krediyi çekmeden önce hayat sigortası yaptırmamak her ne kadar kağıt üzerinde olanaklı olsa da çoğu banka politikası gereği buna yanaşmamakta, kredi talebini geri çevirmektedir.
Hayat Sigortası Bankadan Yaptırılmak Zorunda Değildir
Tüm bu süreç sonucunda kredi çekilecekse ve banka da hayat sigortası olmadan kredi vermeye yanaşmıyorsa, bu durumda bankanın önünüze hızlıca sunduğu hayat sigortası sözleşmesini geri çevirebilir ve başka bir sigortadan hayat sigortası yaptırabilirsiniz. Çoğu bankanın kendisine bağlı sigorta şirketi olduğu için kredi kapsamında yapılacak hayat sigortalarında kendi şirketleri üzerinden yapmak isterler. Ancak sigortacılık mevzuatı gereği bir kişi tek bir şirketten sigorta alması için sınırlandırılamaz. Dolayısıyla istediği yerden sigortasını yaptırabilir ve zaten sigorta ile kredi arasında temelde bir ilişki olmadığı için bu durum da kredisi üzerine herhangi bir etkisi bulunmaz.
Bu durumda öncelikli olarak bankanın kredi kapsamında masraf olarak sunduğu masrafları detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Çoğu banka masrafları açıklamaz, genelleme yaparak oluşan tutara masraf demektedir. Banka masraflar için detaylı bilgi istediğinizde sigortanın ederinin ne kadar olduğunu görebilirsiniz. Bu durumda, eğer daha uygun fiyata bir poliçe bulmuşsanız bankaya durumu bildirerek hayat sigortasını istemediğinizi, başka bir sigorta şirketinden yaptırdığınızı belirtebilirsiniz. Bu nokta özellikle önemlidir. Örneğin iki farklı bankadan kredi çekiliyor olsun, bu durumda iki banka da hayat sigortası düzenleyecektir. Ancak bir hayat sigortası zaten kredi borçları için teminat kapsamına girmektedir. Haliyle mevcut hayat sigortanızı kredi çekiminde kullanabilirsiniz.
İade durumları hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası İadesi Nasıl Gerçekleşir, İptal Dilekçesi Nedir? Yazısını okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortası ile Bankanın Bir İlişiği Var Mıdır?
Bankanın, hayat sigortası ile ilişiği bulunmamaktadır. Çünkü sigorta ile finansal bölümler farklı alanları içermektedir. Ancak banka, kendisine bir teminat istediği için hayat sigortasının düzenlenmesini gerekli kılmaktadır. Bu durumda, hayat sigortası bankadan bağımsız olarak da yapılabilmektedir.
Kredi Ödemesi Devam Ederken Poliçe Süresinin Bitmesinde Ne Olur?
Kredi kapsamında hazırlanmış hayat sigortası poliçesinin süresi krediden önce bitmiş ise tekrar hayat sigortası yaptırmak adına herhangi bir yasal dayanak bulunmamaktadır. Eğer banka bu durumu öne sürerek hayat sigortasını yenilemek isterse, duruma itiraz edilerek krediyi çeken kişi kendisini sigorta dışında tutabilir.
Hayat sigortası hesaplaması yapmak isteyen adaylar: 8 Adımda Hayat Sigortası Hesaplama Yöntemleri içeriğine göz atabilir.
Kredi Ödemesinin Bitmesi Durumunda Sigortaya Ne Olur?
Eğer kredi ödemesi, poliçe süresinden önce bitmişse sigorta derhal iptal edilmektedir. Aslında poliçe kredi süresine göre uzun vadeli olarak ayarlanmıştır. Ancak kısa sürelerde kredinin kapatılması halinde, masraflar ve çıkış aidatı kesilerek cüzi bir miktar kredi sahibine sigorta bedeli olarak iade edilmektedir. Eğer sigortanın devam edilmesi isteniyorsa kredi kapatılması sırasında bu mutlaka bildirilmelidir.
Hayat sigortası hakkında sigorta uzmanlarından detaylı bilgi almak isteyen adaylar Sigorta Dünyası ile iletişime geçebilir. 0(850) 611 08 50 - 0(216) 880 07 24 iletişim numarasından veya başvuru formunu doldurarak detaylı bilgi alabilirsiniz.