Hayat sigortası, son zamanlarda rağbet gören ve sigortalı kişinin kaza durumlarına karşı güvence veren sigorta türüdür. Ancak hayat sigortası hakkında çoğunlukla eksik bilgiden kaynaklı hatalı değerlendirmeler mevcuttur. Hayat sigortasının sunmuş olduğu teminatları ve teminat dışı kalan durumların bilinmesi bu konunun anlaşılması için oldukça önemlidir.
Hayat Sigortası Nedir?
Yaşam her zaman öngörülemez kazalardan oluşmaktadır. Bu kaza durumlarının yaşanması halinde hem kişilerin kendilerine hem de yakınlarına büyük sorunlar doğabilmektedir. Özellikle ekonomik anlamda yaşam standardının düşmesi anlamı taşıyan bu durumlara karşı güvence veren sigorta türüne hayat sigortası denilmektedir.
Hayat sigortası kapsamında belirlenecek limit dâhilinde kaza durumları sonucunda oluşan vefat yaralanma, iş görememe gibi hallerde sigorta tarafından ödeme yapılmaktadır. Hayat sigortası bu açıdan bir tasarruf ya da risk sigortası olarak da görülebilir. İlgili hallerin gerçekleşmesi durumunda sigortalı kişiye ya da yakınlarına tazminat ödenmesini içermektedir.
Poliçe türleri hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Çeşitleriiçeriğini okuyabilirsiniz.
Neden Hayat Sigortası Yaptırılır?
Sigortalı kişinin kendisini ve yakınlarını, başına bir şey gelmesi halinde ekonomik anlamda koruması adına hayat sigortası yaptırmanın büyük yararı bulunmaktadır. Ayrıca paket seçenekleri kişiye özel olarak da belirlenmektedir. Çoğu sigorta şirketinin sunmuş olduğu prim iadeli paketin seçilmesi ile risklerin gerçekleşmemesi durumunda ödenen primlerin iadesi de sağlanabilmektedir.
Birikimli poliçe tercih etmek isteyen adaylar: Birikimli Hayat Sigortası Nedir, Neler İçerir?Yazısına göz atabilir.
Hayat Sigortası Teminatları Nedir?
Hayat sigortasının teminat dışında kalan durumlarını bilmek için öncelikli olarak sigorta kapsamında sunulan teminatların bilinmesi yararlı olacaktır.
Bu açıdan sigorta tarafından sunulan teminatlar şu şekilde sıralanabilir;
- Vefat teminatı; hayat sigortasının temel olarak hazırlandığı, ana teminatı oluşturan güvencedir. Sigortalı kişinin vefatı halinde poliçede belirlenmiş limit tutarı kadar, sigortalının yakınlarına tazminat ödemesi yapılmaktadır. Sigortalının poliçede belirtmiş olması koşuluyla başka kimselere ya da kuruluşlara da tazminat ödemesi yapılabilmektedir.
- Kaza sonucunda vefat; sigortalı kişinin kaza sonucunda olay yerinde ya da kazayı takip eden 1 yıl içerisinde kaza sebebiyle vefat etmesi durumunda poliçede belirtmiş olduğu yakınlarına tazminat ödemesi yapılmaktadır.
- Kaza sonucunda tam ve kısmi maluliyet; kaza sonucunda sigortalı kişinin olay yerinde ya da olayı takip eden 2 yıl içerisinde tam ya da kısmi maluliyet durumu yaşamasında tazminat ödenmektedir. Tam ve kısmi maluliyet durumunda da tazminat alabilmek için tıbbi tedavinin sona ermesi ve doktor raporu ile malul durumunun ispatlanması gerekmektedir.
- Kaza sonucunda maluliyet ve tedavi; sigortalı kişinin kaza anında ya da kazayı takip eden 2 yıl içerisinde oluşacak maluliyet durumu için tazminat ödemesi yapılmakta, ayrıca kazanın hastane masrafları da karşılanmaktadır.
- Gündelik tazminat; kaza sonucunda kişinin günlük yaşamanın aksaması, iş göremez hale gelmesi vb. sebeplerden ötürü oluşan iş göremez hali yüzünden yaşadığı ekonomik kayıpların telafisi yapılmaktadır. Kişiye günlük belirlenen limitler üzerinden ödeme yapılmaktadır.
- Tehlikeli hastalıklar teminatı; her ne kadar hayat sigortası kaza durumlarını temel alıyor olsa da son zamanlarda sigorta şirketleri tarafından cazip kılınması amacıyla böbrek yetmezliği, kalp krizi, felç, kanser, körlük, MS, iyi huylu tümör gibi hayati risk taşıyan hastalıklara karşı da güvence sağlanmaktadır. Ancak bu hastalıkların sigorta poliçesinin başlangıç tarihinden en erken 90 gün sonra ortaya çıkması gerekmektedir. Haliyle sigortadan önceki hastalıklar için sigorta herhangi bir ödeme yapmamaktadır.
Poliçe özellikleri hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Özellikleri Nelerdir?Yazısına göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Kapsamı Dışında Kalan Durumlar Nelerdir?
Hayat sigortası, sözü geçen teminatlar dışında herhangi bir ödeme yapmamaktadır. Teminat dışı kalan halleri bilmek, sigortanın hangi koşullarda geçerlilik kazandığını da bilmek anlamına gelmektedir.
Bu kapsamda şu haller kapsam dışında kalmaktadır;
- Sigortalı kişinin intihar ya da intihara teşebbüs etmesi halinde oluşacak vefat ya da diğer durumlar sigorta dışında kalmaktadır. Ancak sigortalı kişinin poliçesi aralıksız olarak 3 yıldır devam ediyorsa sigorta şirketi tarafından sigorta teminatının tamamı ödenmektedir. Konuyla ilgili bir başka belirtilmesi gereken durum, sigortalı kişinin intiharına yardım etmiş olan poliçedeki yasal hak sahipleri, böylesi bir durumda tazminat alamamaktadır. Aynı zamanda sadece intihar değil, sigortadan faydalanacak kimse sigortalı kişiyi öldürmüş ya da onun ölümüne sebep olmuşsa ya da suç ortaklığına karışmışsa sigorta bedelinden mahrum bırakılmaktadır.
- Sigorta, savaş durumlarında geçerli değildir. Fakat sigortalı kişinin savaş ve savaşa bağlı nedenler ile ölmesi durumunda ölüm tarihindeki riyazi ihtiyatlar teknik faizleri ile beraber poliçedeki yasal hak sahiplerine ödenebilir.
- Sigortalı kişinin AIDS, nükleer, kimyasal, biyolojik silah kullanımı ya da nükleer maddelerin açığa çıkmasından ötürü her türlü saldırı ve sabotaja maruz kalması halinde sigorta şirketi tarafından sadece riyazi ihtiyat ödenmektedir. Bir başka deyişle sigortanın tazminat tutarı bu durumlarda geçerli değildir.
- Sigortalı, hava yolunda ancak yolcu sıfatı ile seyahat edebilmektedir. Eğer yolcu sıfatı dışında yapılan uçuşlarda herhangi bir zarara maruz kalırsa bu durum karşısında sigorta tazminat ödemesi yapmamaktadır.
Detaylı bilgi almak için: Hayat Sigortası Kapsamı Nedir, Neleri Kapsar? Yazısını okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortasında Kapsamında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nedir?
Hayat sigortasının teminat ve teminat dışı kalan hallerinin öğrenilmesinden sonra dikkat edilecek en önemli konu sigortanın hangi hallerde geçerli olduğudur. Kasıtlı ölümlerde ya da sigorta tanımının dışında kalan vefat, yaralanma gibi hallerde sigorta geçersiz olduğu için bu duruma dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca hayat sigortasından tam olarak yararlanmak için prim ödemelerinin düzenli olarak yapılması, kişinin sağlığıyla ilgili herhangi bir değişiklik olduğunda da bunun mutlaka bildirilmesi gerekmektedir.
Önemli detayları öğrenmek için: Hayat Sigortası Kimlere Yapılır, Şartları Nelerdir? Yazısına göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortasında Vergi Avantajından Yararlanılır mı?
Gelir mükellefi olan kimseler, eşleri ve 18 yaşından küçük çocukları için ödenen hayat sigortası primleri üzerinden belirli oranlarda vergi indiriminden yararlanmak mümkündür. Böylece vergi oranları azaldığı için aslında prim ödemeleri de aşağıda tutulmaktadır.
Hayat Sigortasına Ara Verilir mi?
Hayat sigortası hakkında kapsam açısından en çok merak edilen konuların başında hayat sigortasından çıkış yapmanın mümkün olup olmadığıdır. Hayat sigortasından çıkmak isterseniz ilk yılın dolmasını beklemeniz gerekmektedir. Aksi halde cezai yaptırımlar ile karşılaşabilirsiniz.
Hayat Sigortası Kapsamında Ödenen Primler Geri Ödeniyor mu?
Hayat sigortası bir tür risk sigortası olduğu için genelde yapılan prim ödemeleri ilgili sürenin sonunda iade edilmemektedir. Ancak prim iadeli hayat sigortası seçildiğinde ödenen tüm primler sigortanın iptali ya da çıkış durumunda tarafa iade edilebilmektedir. Bu teminatın bedeli diğer sigortaya göre yüksek olsa da primlerin boşuna gitmemesi adına tercih edilmesinde büyük yarar oluşmaktadır.
Poliçe iptalleri hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası İadesi Nasıl Gerçekleşir, İptal Dilekçesi Nedir?İçeriğini okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortası Sağlık Giderlerini Karşılar mı?
Hayat sigortası sıklıkla sağlık sigortası ile karıştırılmaktadır. Aslında aralarındaki ayrım oldukça nettir. Hayat sigortası, kazaya bağlı olarak sigortalı kişiye ya da yasal varislerine tazminat ödemesi yapmaktadır. Sağlık sigortası sağlıkla ilgili oluşmuş hastalıkların giderilmesi ve ufak tetkikler, muayeneler için kullanılmaktadır. Bu yüzden ek bir sözleşme yoksa hayat sigortası tedavi masraflarını karşılamamaktadır. Ancak kişinin talebi üzerine hastane durumlarını da kapsayan bir sigorta haline gelebilmektedir.
Hayat sigortası hesaplaması yapmak için: 8 Adımda Hayat Sigortası Hesaplama Yöntemleriyazısından detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hayat Sigortası Yaptırmak İçin Şartlar Nedir?
Hayat sigortası yaptırmak için Türkiye vatandaşı ya da mavi kart sahibi olmak yeterlidir. Her yaş grubunu içine alan bu sigorta, kişilere özel teminatlar da sunabilmektedir.
Hayat sigortası yaptırmak isteyen tüm adaylar Sigorta Dünyası uzmanları ile iletişime geçebilir.