Hamilelik, duyguların bir karışımını getirir ve hepsi iyi değildir.
Endişeli hissediyorsanız, yalnız değilsiniz. Endişe, özellikle bir kadının ilk hamileliği veya plansız bir hamileliği sırasında yaygındır.
Depresyon veya anksiyete ile uğraşıyorsanız daha da zor olabilir. Sağlığınız ve bebeğiniz için elinizden geldiğince kendinize iyi bakmalısınız.
İyi beslenmenizden, egzersiz yapmanıza, yeterince uyuduğunuzdan ve doğum öncesi vitaminlerinizi aldığınızdan emin olmalısınız.
Endişeli, üzgün veya gergin hissediyorsanız, biriyle bunun hakkında konuşun ve ne zaman yardım isteyeceğinizi bilin.
Öneri yazısı: Sağlıklı Hamilelik İçin 11 Adım
Gebelikte Ruh Sağlığı Önemi
Hamilelik bir dizi duygu ve his yaşamanıza neden olabilir. Bir tarafta bu küçük neşe paketinizi bu dünyaya davet etmekten heyecan ve mutluluk duyabilirsiniz, ancak hamilelik yolculuğunuzun nasıl ilerleyeceğine dair gerginlik ve belirsizlik duyguları ile de yutulmuş olabilirsiniz.
Zihninizi etkileyebilecek duygusal veya zihinsel değişikliklerle uğraşmaktan daha çok bedeninizde meydana gelen fiziksel değişikliklerle başa çıkmayı daha az stresli bulabilirsiniz.
Fiziksel sağlığınızın birinci derecede önemli olduğu gibi, zihinsel sağlığınıza dikkat etmek de zorunludur.
Bu yazıyı okuyarak hamilelik sırasında ruh sağlığınıza nasıl bakabileceğinizi anlayabilirsiniz.
Hamilelik Ruh Sağlığınızı Nasıl Etkiler?
Hamilelik hayatınızda birçok değişikliğe neden olur ve bebeğiniz geldiğinde hayatınız büyük ölçüde değişir.
Tüm fiziksel değişiklikler ve hormonal değişikliklerle uğraşmak, zihinsel sağlığınıza da zarar verebilir.
Bebeğinizin iyiliği konusunda endişeli hissedebilirsiniz veya yaklaşan doğum ve doğum konusunda gergin olabilirsiniz. Tüm bu duygular, hamilelikte ruh sağlığınızı etkileyebilir.
Gebelikte Ruh Sağlığı Sorunları ve Sorunları
Kadınların ve hatta bazı durumlarda erkeklerin bile hamilelikte zihinsel sorunlar yaşaması çok normaldir.
Hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek yaygın sorunlardan bazıları şunlardır:
Ne Duygular Olabilir?
Hamilelik sırasında ruh hali değişimleri normaldir. Ancak her zaman gergin veya halsiz hissediyorsanız, bu daha derin bir şeyin olup bittiğinin bir işareti olabilir.
Gebe kalmanın getirdiği stres, hamilelik sırasında vücudunuzdaki değişiklikler ve günlük endişeler çok kötüye gidebilir.
Bazı hamile kadınlarda depresyon veya anksiyete olabilir:
- Depresyon, bir seferde haftalarca veya aylarca hüzünlü veya huzursuz hissetmektir. Bazı kadınlar hamile kalmadan önce depresyon geçirebilir. Ancak bir takım nedenlerden dolayı hamilelik sırasında da başlayabilir. Örneğin, bir kadın hamile kalmaktan memnun değilse veya işte veya evde çok fazla stresle uğraşıyorsa duygu değişimine girer.
- Anksiyete, olabilecek şeyler karşısında endişe veya korku duygusudur. Yine de çok endişeleniyorsanız, hamilelik sırasında birçok şey sizi strese sokabilir. İyi bir anne olamayacağınızdan veya bir bebek yetiştirmeye gücünüzün yetmeyeceğinden endişelenebilirsiniz.
Hamilelik sırasında akıl sağlığı sorunlarını tedavi etmek önemlidir. Depresif, endişeli veya başka bir sorunu olan anneler ihtiyaçları olan tıbbi bakımı alamayabilir. Hamilelik sırasında kendilerine bakmayabilirler veya uyuşturucu ve alkol kullanabilirler.
***Bütün bunlar büyüyen bir bebeğe zarar verebilir.
Akıl sağlığı sorunu ya da depresyon durumları hissediyorsanız, hamileliğiniz sırasında ve sonrasında ihtiyacınız olan yardımı alabilmek için doktorunuzla konuşmanız en doğru yoldur.
1. Kaygı
Geleceğin nasıl gelişeceği ya da işlerin nasıl olacağı konusunda endişelenirseniz kaygı artar. Gelecek için gereksiz yere endişelenmek, hamilelik sırasında ruh sağlığınıza zarar verebilir. Bebeğinizi iyi besleyip besleyemeyeceğiniz veya bebeğiniz için mükemmel bir anne olup olmayacağınız konusunda endişelenebilirsiniz.
2. Depresyon
Hamile bir kadını etkileyebilecek bir başka akıl hastalığı da depresyondur. Negatif duygular haftalarca devam ederse, depresyonla mücadele ediyor olabilirsiniz. Bir kadın hamile kalmadan önce veya sonra depresyona girebilir; her iki senaryo da sizin veya doğmamış bebeğiniz için iyi değildir. Hamilelikte depresyon, planlanmamış hamilelik, mantıksız iş talepleri, sorunlu ilişkiler vb. Gibi bir takım nedenlerle ortaya çıkabilir.
Uykusuzluk durumları hakkında bilgi almak için: Hamilelikte Uykusuzluk İçin Ne Yapmalı?
Gebelikte Ruh Sağlığı Sorunlarına Nasıl Yardım Alabilirim?
Endişeli veya depresyonda hissediyorsanız, bir doktor, danışman veya terapistle konuşun ve hemen yardım alın. Ne kadar erken tedavi başlarsa, o kadar çabuk daha iyi hissedersiniz.
Ayrıca genel sağlığınız ve geçmişte yaşadığınız zihinsel sağlık sorunları hakkında bir doktorla konuşun. Hamileliğiniz sırasında veya sonrasında herhangi bir şey olması durumunda doktorunuzun tam tıbbi geçmişinizi bilmesi en iyisidir.
Bir bebeğiniz olacak ve hayatınızda bir zihinsel sağlık sorunu yaşadınız. Birçok insanın her gün ruh sağlığı sorunları ve ebeveynleri vardır. Bu kaynak, zihinsel sağlık sorunu yaşayan ve onlara yardımcı olan birkaç fikir sunmak isteyen yeni ebeveynler tarafından sizin için yazılmıştır.
Anneler önemlidir ve fiziksel sağlığınız gibi hamilelikte de ruhsal sağlığınız önemlidir. Sizinle ilgilenmekle ilgilenen tüm kişilerin bunu iyi yapmak için ihtiyaç duydukları tüm bilgilere sahip olduklarından emin olun. Gerçekten önemli.
Doktorunuz / Ebeniz ile zihinsel sağlık sorunlarınız, geçmişiniz, ilaçlarınız ve şu anda (veya yakın zamanda) olan herhangi bir tedavi hakkında konuşun. Partnerinizin akıl sağlığı sorunları varsa veya geçmişse, geçmişlerini ve sahip olabilecekleri endişelerini veya sorularını doktorunuzla paylaşmaları da önemlidir. Her iki ebeveyn de bu noktada önemlidir.
Sizin ve / veya bir aile üyenizin akıl hastalığının nedenleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız veya bebeğiniz için olası riskler konusunda endişeleriniz varsa, bir Genetik Danışmanla konuşun.
Ruh sağlığınız ve doğum öncesi bakımınız hakkında bilmeniz gereken herhangi bir şey olup olmadığını Doktorunuza / Ebenize sorun. Herhangi bir ilacı değiştirmeden veya bırakmadan önce doktorunuzla konuşun, bilinçli bir karar verin. İlaçlarınızı değiştirirseniz, değişiklikleri çevrenizdekilere anlattığınızdan emin olun.
Doktorunuzdan / Ebenizden, aylık doğum öncesi ve sonrası randevularınıza bir akıl sağlığı kontrolü dahil etmesini isteyin.
Danışmanınız / Terapistinizle konuşun ve hamile olduğunuzu söyleyin. Hamilelik sırasında ve sonrasında zihinsel ve fiziksel sağlığınıza bakmak için neler düşünmeniz ve yapmanız gerekebileceğini konuşun.
Eşinizle ve / veya destek görevlisiyle yaşadığınız sosyal, duygusal, fiziksel ve ekonomik değişiklikler hakkında konuşun.
Babalar için: Hamilelik Psikolojisi Erkeği Nasıl Etkiler? Kuvad Sendromu
Ebeveyn Olurken Ruh Sağlığınızı Yönetmek İçin Destek Gerekebilir!
Ebeveyn olmak büyük bir mesele!
Heyecan verici ama aynı zamanda bir bebek sahibi olmak ve bir çocuk büyütmek de bunaltıcı olabilir. Hamileyken bir destek sistemi oluşturmak her yeni ebeveyn için harika bir fikirdir ve zihinsel sağlığınızla mücadele etmeye başlarsanız gerçekten yardımcı olabilir.
Hepimizin hayatımızda bize yardım edecek insanlara ihtiyacı var ve sizi tanıyan, bebeğinize yardım edebilecek ve nasıl yaptığınız ve neye ihtiyacınız olduğu hakkında konuşabileceğiniz insanların olduğundan emin olmak önemlidir. İnsanlar yardım etmeyi sever. Bırakın insanlar yardım etsinler.
- Bunun dışında olabildiğince iyi yemeğe çalışın.
- Mümkün olduğunda dışarı çıkın.
- Yardıma ihtiyacınız olursa hemen birilerine anlatın.
Unutmayın, siz en önemlisiniz ve yardıma ihtiyacınız olabilir.
Konuşabileceğiniz kişiler: aile doktoru, ebe, halk sağlığı hemşiresi, psikiyatrist, aile ve arkadaşlardır.
Bir Sağlık Uzmanından Ne Zaman Tavsiye Alınır?
Tıpkı hamilelikte diyetinize ve beslenmenize özen gösterdiğiniz gibi, ruh sağlığınıza da azami özen göstermelisiniz.
Aşağıdaki belirti veya semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, derhal bir sağlık uzmanına danışmalısınız:
- Çoğu zaman endişeli iseniz ve bununla başa çıkamıyorsanız.
- Negatif düşünceleriniz günlük işleyişinizi etkiliyorsa ve bunlarla başa çıkamıyorsanız.
- Neredeyse iki hafta veya daha uzun süre sürekli olarak olumsuz veya kötü hisler yaşıyorsanız.
- Obsesif-kompulsif davranışsal özellikler yaşıyorsanız veya panik atak geçiriyorsanız.
- Umutsuzluk duygularıyla çevriliyseniz, günlük faaliyetlere ilginizi kaybediyorsanız, başa çıkamıyorsanız veya kısaca depresyon belirtileri gösteriyorsunuzdur.
Yukarıda bahsedilen duygulardan herhangi birini kaydederseniz, bir tür zihinsel sorunla ilişkili olabilir.
Aynısı için bir çeşit akıl sağlığı hamilelik desteği almanız zorunlu hale gelir.
Birçok profesyonel birim, bu tür ruh sağlığı sorunlarından mustarip insanlarla yakın bir şekilde çalışır. Doktorunuzla iletişime geçebilir ve aynı konuda daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Önemli adımlar hakkında: Doğum Sigortası Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Faktör
Sorunlar Nasıl Tedavi Edilir?
Akıl sağlığı sorunlarının tedavisi şunları içerebilir:
- Reçeteli İlaç: Hamileliğiniz sırasında herhangi bir ilacı almaya başlamadan veya almayı bırakmadan önce daima bir doktorla konuşun. Akıl sağlığı sorunu için herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ve hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, doktorunuza söyleyin. Doktorunuz size söylemediği sürece almayı bırakmayın. Bazı ilaçlar büyüyen bir bebek için sorunlara neden olabilir, ancak ilacınızı kesmek işleri daha da kötüleştirebilir. Doktorunuz siz ve bebeğiniz için en iyi tedavi planını yapabilir.
- Konuşma Terapisi: Bir terapistle bire bir konuşmak, stresi yönetmek, depresyonla başa çıkmak ve hamilelik sırasında kaygıyı hafifletmek için harika bir yol olabilir. Neler yaşadığınızı bilen diğer annelerle endişelerinizi paylaşabileceğiniz bir destek grubu bulmak da yardımcı olabilir. Bir sosyal hizmet uzmanı veya danışmanla konuşmak, para sorunları, çocuk yetiştirme endişeleri veya hayatınızdaki diğer streslerle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
- Diğer Yaklaşımlar: Birçok kadın yoga, egzersiz ve meditasyon gibi aktivitelerde rahat eder. Kendinizi stresli veya bunalmış hissediyorsanız, bir arkadaşınızla, aile üyenizle veya inanç lideriyle konuşmak daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Birçok anne hamileliğinin bir noktasında endişeli veya depresif hisseder ve hatta bazılarının bunun için tedaviye ihtiyacı olabilir. Ancak bir akıl sağlığı sorununun sizin veya bebeğiniz için bir sorun olması gerekmez. Kendinizi daha iyi hissetmek için ihtiyacınız olan yardımı alın ve ikiniz için de en iyisini yapacaksınız.
Hamilelikte Zihinsel Sağlığı İyileştirmek İçin İpuçları
Bazı anneler hamilelikleri boyunca heyecanlı ve mutlu hissetmeyi bekler. Maalesef bu her zaman böyle değildir, ancak akıl sağlığınıza dikkat etmek için yapabileceğiniz şeyler vardır.
Hormonal değişiklikler nedeniyle hamilelik sırasında duygusal hissetmek yaygındır. Bu nedenle, kendinizi her zamankinden daha stresli veya endişeli hissetmek doğaldır. Ve hamile anneler olarak, tüm odak noktası büyümekte olan bebeğinize odaklanarak duygusal sağlığınız kolayca gözden kaçabilir. Duygusal sağlığınızı korumanın birçok pratik yolu vardır.
Aşağıdaki öneriler, annelerin hamilelikte karanlık günlerle başa çıkmak için yaptıklarını söylediklerine dayanmaktadır.
- Anne olmak yalnız bir iş olabilir, bu nedenle diğer ebeveynleri tanımak hayat kurtarıcı olabilir.
- Ebeveynliğin dertlerini paylaşabilir ve anne olmanın ya da hamile kalmanın o kadar da komik olmayan yönlerine gülebilirsiniz.
- Yakınınızdaki doğum öncesi kursları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
- Benzer bir zamanda bebek bekleyen annelerle tanışabilirsiniz. Eğer utangaç hissediyorsanız, internette neler olduğuna bakabilirsiniz.
- Forumlarda insanlarla sohbet etmek, korkularınız ve endişeleriniz için faydalı bir çıkış olabilir.
Unutma, eğer konuşmak istiyorsan ebenin de senin yanında!
Merak edenler için: Sezaryen Doğum Hakkında Merak Edilenler
Egzersiz Yapmak
Yüzmeyi, yürümeyi, koşmayı, dans etmeyi, yogayı deneyebilirsiniz. Sizin için ne işe yararsa, hamilelik boyunca yapmaya devam edin.
Egzersiz, size farklı bir şeye odaklanma şansı verir ve sizin ve bebeğinizin sağlığı için harikadır.
Bir endorfin dalgası veya stres giderici esnemeler, kendinizi iyi hissetmenize ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.
Meditasyon, Nefes Alma Tekniklerini Deneyin
Birçok anne, meditasyon ve nefes alma tekniklerinin hamilelikte rahatlamalarına ve doğum sancılarını yönetmelerine yardımcı olduğunu düşünüyor.
Kendinizi Şımartın
Neden hamileliğinizin her ayı için bir tedavi rezervasyonu yapmıyorsunuz? Bu, bir sinema gezisinden veya akşam yemeğinden masaj veya maniküre kadar her şey olabilir.
Kendinize, tüm hamilelik ve bebek düşüncelerinden (ve varsa diğer çocuklardan) uzakta, dört gözle bekleyeceğiniz bir şey verecektir.
Ekstra Destek Alın
Hamileliğinizle duygusal veya fiziksel olarak başa çıkmakta zorlanıyorsanız yardım alın. Ev işlerinde, alışverişte veya çocuk bakımında yardım olsun. Kendinizi yormamaya çalışın.
Hamilelik çok duygusal bir deneyim olabilir ve bazen duygularınızın yönetilebilir mi yoksa daha ciddi bir şeyin işareti mi olduğunu bilmek zor olabilir.
Kendinize güvenin: Duygularınızın sizin için normal olup olmadığına en iyi siz karar verirsiniz. İki haftadan uzun süredir kendinizi kötü hissediyorsanız aile doktorunuzla konuşun.
Danışmanlığı Düşünün
Bazen seni tanımayan biriyle konuşmak daha kolaydır.
Danışmanlık, tüm endişelerinizi dile getirmek ve olumsuz düşünceleri anlamlandırmak veya kontrol etmek için güvenli bir alan sağlayabilir. Kendinizi yerel bir danışmanlık servisine anlatabilir veya aile doktorunuzdan bir sevk isteyebilirsiniz. Ayrıca özel danışmanlık için ödeme yapabilirsiniz.
Bebeğinize Bağlanmanın Yollarını Bulun
Anneler, kısa bir süre bebeğe odaklanmanın hamilelikleri konusunda kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olduğunu söylüyorlar.
Ebenizle Konuşun
Endişeleriniz veya ruh haliniz günlük yaşamınızı etkiliyorsa, lütfen ebenizle konuşmaktan çekinmeyin. Pek çok anne bu şekilde hissediyor ve ebeniz size yardım etmek için orada. Kendinizi iyi hissetmeniz için çok fazla baskı yapmayın.
Bir Sağlık Planı Yapın
Doğum sigortasına sahip olmayı düşünmek, hamilelik ve doğumda en kritik noktadır. Hamilelik sürecinde alacağınız tedavileri ve kaliteleri hizmetleri size sunar. Hem bütçenizi hem sağlığınızı hem de bebeğinizi güvence altına alır.
Eşinizle, ailenizle, arkadaşlarınızla bunun üzerine konuşabilirsiniz. Ya da sigorta uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Onlar geniş teminatları ve paket avantajlarını size sunmak için burada!