Hamilelik döneminde anne adaylarının yaşadığı duygu değişimleri ve fiziksel farklılıklar, baba adaylarını da etkileyebilmektedir. Anne adayları, bebeklerini kucaklarına almak için gün sayarken heyecanı ve mutluluğu bir arada yaşarlar. Bunun yanında, hormonal ve fiziksel değişimlerin tetiklediği bazı psikolojik sorunlar da meydana çıkabilir. Aynı şekilde baba adaylarında da hamilelikte oluşan duygu durum değişimleri ve fiziksel farklılıkların görülmesi muhtemeldir.
Hazırladığımız bu içerikte; Kuvad Sendromu olarak nitelendirilen ve nadir de olsa diğer aile bireylerinde de görülebilen, ancak daha çok babaları etkileyen hamilelik psikolojisini açıklamaya çalıştık.
Hamilelikte kadınların yaşadığı duygu durumları ve fiziksel değişimler bazı baba adaylarında da görülebiliyor.
Hamilelik Psikolojisi Nedir?
Hamilelik psikolojisi gebeliğin başladığı gün itibariyle belirti göstermeye başlayan ve anne adayının içinde bulunduğu ruh halini anlatan bir durumdur. Hamilelik sürecinde kadınlar, normal zamanlara kıyasla daha hassas ve duygusal bir yapıya sahip olabilirler. Buna bağlı olarak çevresindeki insanlardan daha fazla ilgi bekleyebilir ya da duygularını uçlarda yaşayabilirler. Bazı durumlarda ise kadınlarda bu süreç, daha ağır ilerleyebilir ve ciddi anlamda bir depresyon geçirebilirler
Hamilelik psikolojisi çoğu zaman anne adayları için mutlu bir çerçevede düşünülür. Bununla birlikte çoğu zaman sinirli, huzursuz ya da gergin bir ruh haline de neden olabilmektedir. Hamilelikte yaşanan psikolojik bozukluklar ilerleyen dönemlerde, anne adayına ve hamileliğin durumuna göre değişiklik gösterebilir, hatta oldukça büyük sorunlara neden olabilir.
Hamilelik, hayatta atılacak en güzel maceralardan biri olabilir. Bir insanı dünyaya getirmek ve yaşamının ilk yıllarına tanıklık etmek önemli bir deneyimdir. Aynı zamanda, önemli bir sorumluluk... Ancak bu özel dönem anne adaylarını, bedendeki pek çok fizyolojik değişimle birlikte ruhsal dalgalanmalara da açık bir hale getiri. Hamilelik dönemine dek anne adayının yaşadığı öfke, çaresizlik, kaygı, suçluluk, yetersizlik, değersizlik gibi duygusal birikimler, hamilelik ve doğum sürecinizi önemli oranda etkilemektedir.
Hamilelik psikolojisi hakkında merak ettiğiniz tüm detayları öğrenmek için Hamilelik Psikolojisi Nasıl Geçer? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Hamilelikte Baba Psikolojisi Nasıldır?
Hamilelik döneminde anne adayı, hormonlar ve fiziksel değişimler yüzünden annelik içgüdüsüne sahip olmaktadır. Bu durum baba adayları için mümkün değildir. Çünkü baba adaylarında salgılanan herhangi bir hormon yoktur ve baba olduklarını hissetme konusunda anne adaylarına göre farklılıklar yaşamaktadırlar. Bunun yanında bazı baba adaylarında anne adaylarında olduğu gibi ruhsal ve fiziksel değişimler görülebilir.
Bazı baba adayları, tıpkı anne adayının hamilelik nedeniyle yaşadığı belirtileri hamilelik sürecinde gösterebilirler. Bu durumun yaşanmasına neden olabilecek pek çok etken vardır, ancak genel olarak temelde psikolojik nedenler yatmaktadır.
Hamilelik Psikolojisi Erkeği Nasıl Etkiler?
Hamilelik, yalnızca kadınları fiziksel anlamda etkileyen bir süreçtir. Bununla birlikte, bu dönemlerde baba adayları da hamile kadınlar gibi hassas bir duygu durumu ve ruh hali içerisine girebilmektedir. Baba adayları eşlerinin hamile oldukları dönemde kendilerini farklı hissedebilir ve psikolojik anlamda çıkamaza girebilirler. Böyle durumlar için gelişen duygu durum değişimlerine yönelik farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Baba adayları, eşlerinin hamilelik sürecine ne kadar fazla dahil olurlar, düzenli kontrollere eşlik ederler ve eşinin yanında olmaya devam ederlerse; olası psikolojik sorunların yaşanması engellenebilir. Doğum için görüşülen doktor, anne adayı ile ne kadar sıklıkla görüşüyorsa baba adayı da ona her randevuda eşlik etmelidir. Bunun yanında, doğum öncesinde yapılacak testlerde eşinin yanında yer alması dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.
Erkekler, eşleri gebe kaldıktan bir süre sonra, tıpkı anne adayında yaşanan fiziksel belirtileri gösterebilmektedir. Genel olarak belirtiler; bulantı, kusma, karında büyüme, iştah artması ya da azalması, kokuya karşı duyarlılık, sırt ağrıları, bacak krampları, halsizlik, uyku düzeni değişikleri, diş ağrısı, deride isilik, bayılma ve kilo alma gibi problemlerle kendini gösterebilmektedir. “Kuvad Sendromu” olarak adlandırılan bu durum, fiziksel belirtilerin yanında anksiyete, depresyon, stres, asabiyet, ruhsal değişimler, kaygı ve tedirginlik gibi durumlar da ortaya çıkarabilmektedir.
Hamilelik sürecinin kadını, sadece fiziksel olarak etkilediği görülse de ruhsal etkileri de yoğundur. Aynı zamanda, baba adaylarında da fiziksel ve ruhsal değişimler görülebilir. Bu nedenle hamilelik süreci, doğum ve doğum sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili olarak erkeğin de bilgi sahibi olması ve araştırmaları yapması önemlidir.
Kuvad Sendromu Nedir?
Kuvad Sendromu; baba adaylarında eşlerinin gebelik dönemleri boyunca, doğum sırasında ya da bu dönemlerin hepsinde çeşitli fiziksel belirtilerle kendini gösteren bir bozukluk olarak tanımlanabilir. Bu sendrom, Fransız Bask dilinde kuluçkaya yatmak, yumurtadan çıkmak anlamına gelen couver kelimesinden ismini almaktadır.
Yapılan çalışmalar sonucunda Kuvad Sendromunun yaygınlığının % 11 ile % 65 oranları arasında olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında kişilerin yaşamlarını etkilemeyecek düzeydeki hafif belirtiler de dahil edildiğinde oran daha da yükselmektedir. Durum böyleyken Kuvar Sendromunun görülme oranları, oldukça yaygındır. Sendromun belirtileri genellikle, gebeliğin son 3 ya da son 1 ayında görülmektedir.
Kuvad Sendromunun en sık görüldüğü baba adaylarının ortak özellikleri ise genel olarak şöyle olmaktadır:
- Düşük eğitim düzeyi
- Etnik ya da dinsel kimlik çatışması
- Evlilikte yaşanan sorunlar
- Küçük yaşta baba figürü ile yaşanan sorunlar
- Annesi ile ilişkin bağımlılık derecesinde olması
Kuvad Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Kuvad Sendromunun en sık görülen belirtileri arasında;
- iştahsızlık,
- diş ağrısı,
- bulantı ve kusma,
- hazımsızlık,
- karın ağrısı,
- kabızlık
- ishal sayılabilir.
Bunun yanında sendromun sadece fiziksel belirtileri bulunmaz. Bu belirtilere ek olarak depresyon, gerginlik, uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk, ani öfke patlamaları ve baş ağrıları gibi psikiyatrik semptomlar da görülmektedir. Ayrıca nadir de olsa baba adaylarında karında şişmenin olduğu da görülmektedir.
Kuvad Sendromunun belirtileri, hamilelik belirtileri ile benzerlik gösterir. Hamilelik belirtilerini öğrenmek isterseniz; Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kuvad Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Kuvad Sendromunun nedenleri, henüz tam anlamıyla bilinmemektedir. Psikodinamik ya da biyolojik zemin çerçevesinde araştırıldığında ortaya çıkan sebeplerin kişilerden kişilere değiştiği görülmüştür. Psikodinamik zemin bağlamında, baba adayının bilinçdışı doğuma imrenme, anne adayıyla özdeşim kurma, babalığa ilişkin karışık duygular yaşama, fetüsü rakip olarak algılama gibi nedenlerin etkili olduğu düşünülmektedir.
Kuvad Sendromundan muzdarip olan kişilerin genellikle tedavi olmasına gerek görülmez. Çünkü belirtilerin birçoğu, bebeğin dünyaya gelmesinden önce ya da baba adayı durumu fark edene kadar yok olmaktadır. Ancak, ilerleyen bazı durumlarda baba adaylarını psikoterapiye yönlenmesi gerekebilir. Kaygı seviyesindeki artışın sonucunda, baba adaylarının ruhsal sağlıklarını koruyabilmek için psikoterapi alması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Doğum İçin Sağlık Sigortası Yaptırmak Mantıklı Mı?
Anne ve baba adayları, dünyaya bebeklerini getirmeden önce tüm hazırlıkları tamamlamaya çalışırlar ve gerekli tüm önlemleri almak isterler. Gebelik süreci, düzenli olarak kontrollerin yapılması ve gerekli tedavilerin alınması gereken oldukça hassas bir süreçtir. Bu nedenle sağlık hizmetlerine ulaşımda herhangi bir pürüz yaşanmaması gerekir.
Doğum sigortası, hamilelik sürecinde ihtiyaç duyulan tüm tedavi ve sağlık hizmetlerine ulaşımı sağlayan ve masrafları karşılayan bir sağlık sigortası ürünüdür. Var olan sağlık sigortalarına ek olarak dahil edilebilen doğum teminatı üzerinden güvence alınabilir. Sunduğu geniş teminat seçenekleri ve özel sağlık kurumlarında uygun fiyatlarda ya da ücretsiz hizmet alabilme imkanı sayesinde doğum teminatı, gebeliğin başlangıcından doğuma kadar anne adaylarına tüm desteği sağlamaktadır.
Hamilelikte yaşanabilecek tüm sorunların önüne geçmek ve sağlıklı bir süre yönetmek için doğum sigortası yaptırılmalıdır. Üstelik sağlık harcamaları ve doğum masraflarının oldukça maliyetli olduğu bu dönemde doğum poliçesi, ekonomik anlamda da avantaj sağlayacaktır.
Anne adayları için önemli güvenceler sunan doğum sigortasına dair merak edilen tüm detayları Anne Adayları Neden Doğum Sigortası Yaptırmalı? Yazımızda bulabilirsiniz.
Doğum Sigortası Nedir, Ne Zaman Yaptırılmalıdır?
Doğum ya da hamilelik sigortası genel bir ifadeyle özel sağlık sigortası veya tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeleri kapsamına dahil edilebilen bir ek teminat seçeneğidir. Doğum sigortası ürününün sunduğu hizmetlerden ve avantajlardan yararlanabilmek için bir sağlık poliçesinin alınması gerekmektedir. Var olan sağlık poliçelerine, uzmanların da yardımı ile doğum paketi dahil edilebilmektedir.
Doğum sigortası teminatları sigorta şirketlerine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Genel olarak bu teminatlar, doğum sigortası poliçelerinin ilk ödemeleri yapıldıktan sonra 12 ayın sonunda devreye girmektedir. Bekleme süresi olarak nitelendirilen bu süre bazı şirketlerde daha kısa olabilmektedir. Planlı hamilelikler için yaptırılması avantaj sağlayan doğum sigortası, gebelikten en az 1 yıl önce başlatılmalıdır. Bu sayede sigorta ürününün sunduğu tüm hizmetler en verimli şekilde alınabilir.
Doğum sigortası başlatmak için en önemli zamanı bulmada bekleme sürelerine mutlaka dikkat edilmelidir. Özel sağlık sigortası kapsamında alınan doğum teminatları, bekleme süresi tamamlanmadan hizmet vermez. Bunun yanında, tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında bekleme süresiz doğum teminatı almak mümkündür.
Doğum sigortasının ne zaman yapılması gerektiğine dair detayları Doğum (gebelik) Sigortası Ne Zaman Yapılmalı? Yazımızda bulabilirsiniz.
Doğum Sigortası Nasıl Yapılır?
Doğum sigortası, özel sağlık ya da tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında sunulan teminatlardan biridir. Bu sebepten dolayı sigorta yaptırmak için ilk olarak sağlık sigortası başlatmak gerekir. Eğer anne adayına ait bir sağlık sigortası bulunmuyorsa eşler üzerinden doğum sigortası yapılabilmektedir.
Anne adayları, sağlık poliçelerine ek olarak doğum teminatı eklemek istediklerini sigorta şirketine ileterek işlem başlatabilirler. Pek çok sigortas şirketi, doğum teminatını hizmete sunmak için belirli bir bekleme süresi şartı koyarlar. Bu nedenle, bekleme sürelerine dikkat ederek başvuru yapmak önemli olmaktadır. Bekleme süresi tamamlanmadan, doğum teminatı aktif hale gelmez.
Sigorta Dünyası web sitesi aracılığıyla doğum sigortası ürünü için ücretsiz sorgulama yapabilir ve fiyat teklifi alabilirsiniz. Doğum Sigortası (Hamilelik Sigortası) sayfamızı ziyaret ederek, başvuru formunu doldurabilir ve ücretsiz teklif alabilirsiniz. Başvurunuza yönelik teklif bilgisini, sağlık uzmanlarımız sizinle en kısa sürede paylaşacak ve planlama oluşturmanıza yardımcı olacaklardır.
En iyi doğum sigortası tekliflerini almak için web sitemiz üzerinden sorgulama başlatabilir ya da çağrı merkezimizden 7 / 24 sağlık uzmanlarımıza ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ücretsiz Doğum Sigortası sorgulaması yapmak için şimdi başvuru formunu doldurabilirsiniz.