Hamilelik, kadınların hayatındaki en mutlu dönemlerden biridir. Anne adayları, büyük bir heyecanla bebeklerini beklerken bir yandan da korku ve stres altına hissedebilirler. Yapılan araştırmalar ise hamilelik sırasında ve sonrasında, her 7 kadından 1’inin depresyın yaşadığını göstermektedir.
Hamileliğin kadın vücudunda oldukça büyük değişikliklere neden olduğu bir gerçektir. Bu fizyolojik durum nedeniyle hamilelik döneminde karnın büyümesi, bebeğin büyümesi, kadının hormonlarda yaşanan değişimler anne adaylarını ciddi oranlarda etkilemektedir.
Hamilelik psikolojisi nasıl geçer? Hamilelik döneminde yaşanan ruhsal değişimlerin üstesinden gelmek mümkün müdür? Hamilelik depresyonu belirtileri nelerdir? Tüm bu soruların yanıtlarını, sizler için hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.
Hamilelik Psikolojisi Nedir?
Hamilelik psikolojisi ya da gebelik psikolojisi gebeliğin başladığı günden itibaren başlayan ve içinde bulunan ruh halini tanımlayan durumdur. Bu dönem içinde kadınlar, normal zamanlara kıyasla daha hassas ve duygusal olabilirler. Çevresindekiler daha fazla ilgi bekleyebilir ya da olur olmaz durumlarda ağlama krizlerine girebilirler. Bazı durumlarda ise kadınlar bu süreci çok daha ağır geçirebilir ve ciddi anlamda bir depresyon halline girebilirler.
Hamilelik psikolojisi çoğu zaman anne adayları için mutlulukla eşdeğer görülse de çoğu zamanda sinirli, huzursuz ya da gergin bir ruh haline neden olabilmektedir. Hamilelikte yaşanan psikolojik bozukluklar, ilerleyen dönemlerde kadına ve hamileliğin sürecine göre değişiklik gösterebilir, hatta büyük sorunlara neden olabilir.
Hamile olan ya da hamile kalmayı planlayan anne adayları Hamileyseniz Veya Hamile Kalmayı Planlıyorsanız: Size Özel Paket yazımızda ipuçlarını bulabilirsiniz.
Hamilelikte Psikolojik Bozukluklar Neden Olur?
Hamilelikte psikolojik bozuklukların başında ilk olarak, anne adayının hamilelik sürecinde yaşadığı fizyolojik değişimler gelmektedir. Gebelik nedeniyle kiloda yaşanan artış, kadında mutsuzluğa, kendini beğenmemeye başlamaya ve hoşnutsuzluğa neden olabilmektedir. Bunun yanında, hamilelikte değişen hormonal düzen, gebenin psikolojisini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Hormonların etkisi ile kadınlarda uyku problemleri ortaya çıkabilir. Uyku problemleri, hamilelikte yaşanan psikolojik bozuklukların en büyük nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Tüm bunların yanında, önceleri hamilelik hormonunun depresyona karşı koruyucu bir etkisinin olduğu düşünülmekteydi. Oysa bugün, hamilelikteki hormon değişiminin depresyonu tetikleyebileceği düşünülüyor. Gebelikte oluşabilecek stres ve gerginlik, eşlerle yaşanan sıkıntı ya da endişe durumları, anne adayının depresyona yatkın hale getiriyor. Bu nedenle, hamilelik döneminin olabildiğince rahat ve huzurlu geçirilebilmesi için tüm önlemlerin alınması önem taşımaktadır.
Hamilelikte Depresyon Nedenleri Nelerdir?
Hamilelikte depresyona neden olan etkenler, koşullara ve duruma göre değişmektedir. Ancak genel olarak anne adayları, şu nedenlerden dolayı gebelikte depresyonla mücadele etmek zorunda kalabilirler:
- Yaşam tarzında meydana gelen boşanma, işten çıkma ya da farklı bir yere taşınma gibi durumların neden olduğu stres durumları.
- İşsizlik, düşük gelir ya da iş bulamama gibi durumlar nedeniyle yaşanan stres.
- Sabah bulantıları, aşırı kilo problemi gibi hamilelikte yaşanan sorunlar.
- Daha önceki hamileliklerde yaşanan sorunlar
- Zorlu geçen hamile kalma süreci, kısırlık tedavisi ve düşük riski gibi ciddi durumların neden olduğu sorunlar.
- Fiziksel ve duygusal şiddete maruz kalma.
- Geçmişte depresyon ya da psikolojik kökenli geçirilen diğer rahatsızlıklar.
Hamilelikte Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Gebelikte depresyon, diğer pek çok ruhsal sağlık sorunu gibi klinik bir hastalıktır. Beyin kimyasını değiştiren bu hastalıklar, erken tedavi ve tanı ile kontrol altına alınabilir. İlerleyen zamanlarda depresyonun tedavisi zorlaşabileceği gibi kalıcı etkiler de bırakabilmektedir.
Peki, erken tanı için yapılması gerekenler nelerdir? Hamilelikte depresyon belirtileri nelerdir?
- İştah kaybı.
- Kilo kaybı.
- Aşırı hassas davranışlar.
- Alıngan ruh hali.
- Ruh hali dalgalanmaları.
- Tekrar eden intihar ya da kendine zarar verme düşüncesi.
- Sürekli üzüntü hali.
- Konsantrasyon zorluğu.
- Çok az ya da çok fazla uyumak.
- Kaygı hali.
- Suçluluk veya değersizlik duyguları.
- Cinsel isteksizlik.
- Aşırı unutkanlık.
Hamilelik psikolojisi ya da depresyonuna dair bu belirtilerden birkaçını gösteren anne adayları, sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilmek ve sağlıklı bir şekilde bebeğini kucağına alabilmek için en kısa süre içerisinde bir uzman desteği almalıdır.
Hamilelik belirtilerine dair detayları öğrenmek için Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hamilelik Psikolojisi Nasıl Geçer?
Anne adaylarının hamilelik psikolojisini atlatabilmek için uygulaması gereken adımlar şu şekilde olabilir:
- Düzenli egzersiz ile doğal olarak serotonin seviyesini yükseltebilir ve kortizol seviyesini azaltabilirsiniz.
- Yeterli uyku ile vücudun ve zihnin günlük zorluklarla başa çıkma yeteneğini büyük ölçüde düzenlenebilmektedir. Erken yatış ve erken kalkış saatleri ile hem bağışıklık sistemi güçlü kılınabilir, hem de depresyon riski en aza indirilebilir.
- Diyet ve dengeli beslenme programı ile stresle başa çıkma konusunda önemli adımlar atılabilir. Özellikle kafein, şeker, işlenmiş gıda, yapay katkı maddesi ya da düşük protein içeren besinlerin sık tüketilmesi, zihinsel ve fiziksel sağlığı olumsuz etkilemektedir. Anne adayları enerji ve mutluluk verecek besinleri tercih ederek, kendi sağlıkları yanında bebeklerinin sağlıklarını da güvence altına alabilirler.
- Akupunktur uygulaması kapsamında yapılan yeni düzenlemeler ile hamilelerin depresyon tedavisinde önemli çalışmalar yapılmaktadır. İlerleyen tanılarda ya da özel durumlarda bu tedavi yöntemi de tercih edilebilir.
- Omega – 3 yağ asitleri, birçok sağlık sorununa yardımcı olabilmektedir. Günlük alınan omega – 3 / balık yağı takviyesi ile depresyon semptomlarının önemli ölçüde azaldığı da kanıtlanmıştır. Hamile kadınlar cıva içermeyen ve uzmanlar tarafından miktarı belirlenen bir balık yağı takviyesi ile depresyon etkilerini kontrol altına alabilirler.
- Bitkiselilaçlar ise ruh halini düzenlemek için tercih edilebilecek bir diğer seçenektir. Ancak bu ilaçların doktor kontrolünde alınması son derece önemlidir.
Doğum Sigortası Nedir, Neden Yaptırılmalıdır?
Doğum ya da hamilelik sigortası; genel olarak özel sağlık sigortasıya da tamamlayıcı sağlık sigortası poliçelerine dahil edilebilen bir ek teminat seçeneğidir. Doğum sigortası için teminat oluşturmadan önce sağlık sigortası poliçesi alınmalı ve uzmanların yardımını alarak doğru doğum paketleri oluşturulmalıdır.
Hamilelik serüvenini güvence altına almak isteyen anne adayları, doğum sigortası yaptırarak sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaştırabilirler. Doğum sigortası ile özel sağlık kurumlarında uygun fiyatlarda hizmet alınabilir, doktor ve hastane seçimi kişinin tercihinde olabilir ve ayrıcalıklardan yararlanılabilir.
Doğum sigortası, sunduğu geniş güvence alanı ve özel hastanelerde tedavi imkanı ile anne adaylarına kolaylıklar sağlamaktadır. Anne adayı, doğum sigortası poliçesi kapsamında yer alan teminatlar kapsamında koruma altına alınmakta ve sağlık hizmetlerine ulaşımında sorun yaşama şansını azaltmaktadır. Üstelik doktor ve hastane seçiminde de dilediğini seçebilir ve kendini daha fazla güvende hissedebilir.
Doğum sigortası, gebelikte ihtiyaç duyulan her türlü sağlık hizmetine ulaşımı sağlar ve tedavilerden kaynaklı masrafları karşılar. Poliçe kapsamında sunulan teminat seçenekleri ile geniş güvenceler sunan bu ürün ile anne adayları ve bebekleri koruma altına alınabilir.
Doğum sigortasının anne adayları için ne kadar gerekli olduğuna dair detayları Anne Adayları Neden Doğum Sigortası Yaptırmalı? Yazımızda bulabilirsiniz.
Doğum Sigortası Ne Zaman Alınır?
Doğum ya da gebelik sigortası, anne adayları için sağlık güvencesi sunan ve hamilelik döneminde sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaştıran bir sigorta ürünüdür. Gebelik döneminde ihtiyaç duyulacak olası sağlık harcamalarını karşılayan bu ürünün yaptırılması gereken zaman iyi belirlenmelidir.
Sigorta şirketleri, doğum sigortası kapsamında hizmet sunmak için belirli bir bekleme süresinin tamamlanmasını isterler. Bekleme süresi tamamlanmadan, sigorta poliçesi kapsamında yer alan teminatlardan yararlanma şansı yoktur. Doğum sigortası için bekleme süresi; tamamlayıcı sağlık sigortası ürünlerinde genel olarak 3 ile 6 ay arasında değişirken, özek sağlık ürünlerinde 6 ile 12 ay arasında değişmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı doğum sigortası yaptırmadan önce bekleme süreleri dikkate alınmalıdır. Gebelik başlamadan önce doğum sigortası poliçesi için başvuru yapılmalıdır.
Bunun yanında, tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında bekleme süresiz doğum teminatı almak mümkündür.
Doğum sigortasının alınması gereken doğru zamanı öğrenmek için Doğum (gebelik) Sigortası Ne Zaman Yapılmalı? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Doğum Sigortası Nasıl Yapılır?
Doğum sigortası poliçesi satın almak için aktif bir sağlık sigortasının bulunması gerekir. Sağlık sigortalarına ek teminat olarak dahil edilen doğum teminatı için tamamlayıcı sağlık ya da özel sağlık poliçesi üzerinden işlem yapılmaktadır.
Anne adayları ve bebekler için güvence sunan ve sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirilmesine olanak sağlayan doğum sigortası hakkında bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanlarına ulaşabilirsiniz. Web sitemiz üzerinden başvuru yapabilir ya da çağrı merkezimizi arayarak, sağlık uzmanlarımıza danışabilirsiniz.