Hamilelik, vücudunuzda pek çok tuhaf değişikliklerin ve ortaya çıkabilecek beklenmedik sürprizlerin olduğu inanılmaz ve heyecan verici bir yolculuktur. İşte hamilelik hakkında bilmediğiniz 10 garip ve harika gerçek.
Sizin veya bebeğinizin duygusal veya fiziksel sağlığıyla ilgili endişeleriniz, ne kadar ilgisiz veya önemsiz göründüğüne bakılmaksızın, doktorunuzla tartışılmalıdır. Pek çok anne-baba bekliyor, bazıları daha az endişeli ve bazıları sizden daha endişeli ve sorun olmadığında sizi rahatlatabilir veya bir sorun olduğunda size daha fazla bilgi verebilir.
Hamilelik bilgisi her yerde. İlk doğum öncesi ziyaretinizde, doktorunuz size muhtemelen her testi ve üç aylık dönemi kapsayan kucak dolusu kitapçık verecektir.
Tüm bu bilgilere rağmen, işte hamileliğin getirebileceği 10 yaygın sürpriz.
Öneri yazısı: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur?
Bebeğinizin Büyümesini İzleyin
Görünüşe göre anne olmak kalbinizi mecazi olarak olduğu kadar tam anlamıyla da büyütür!
Kan hacminiz % 50'ye kadar artar ve kalbiniz daha hızlı ve daha güçlü atar, rahminizde büyüyen küçük mucizeye ayak uydurmak için daha da büyür.
1. Yuvalama İçgüdüsü
Birçok hamile kadın yuva içgüdüsünü, temizlik ve dekorasyon yoluyla evlerini bebeğe hazırlamak için güçlü bir dürtü hisseder.
Son tarihiniz yaklaştıkça, kendinizi dolapları veya duvarları yıkarken bulabilirsiniz - hamileliğinizin dokuzuncu ayında yapmayı asla hayal edemeyeceğiniz şeyler!
Evinizi hazırlama arzusu faydalı olabilir - doğumdan sonra daha az yapılacak işiniz olacaktır. Ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin.
2. Konsantrasyon Sorunları
İlk üç aylık dönemde yorgunluk ve sabah bulantısı birçok kadının kendini bitkin ve zihinsel olarak bulanık hissetmesine neden olabilir. Ancak iyi dinlenmiş hamile kadınlar bile konsantre olmada zorluk çekebilir ve unutkanlık dönemleri yaşayabilir.
Hormonal değişiklikler gibi bebek hakkında düşünmek de bir rol oynar. İş, faturalar ve doktor randevuları dâhil her şey bebekten ve yaklaşan doğumdan daha az önemli görünebilir. Liste yapmak, tarihleri ve randevuları hatırlamanıza yardımcı olabilir.
3. Ruh Hali Değişimi
Premenstrüel sendrom ve hamilelik birçok yönden benzerdir. Göğüsleriniz şişer ve hassaslaşır, hormonlarınız yükselir - düşer ve huysuz hissedebilirsiniz. Hamilelik sırasında daha şiddetli ruh hali değişimleri yaşamanız olasıdır. Sizi bir dakika mutlu olmaktan, ertesi gün ağlayacakmış gibi hissetmenize neden olabilirler.
Hamilelik sırasında ruh hali değişimleri çok yaygındır.
Birçok hamile kadının hamilelik sırasında depresyonu vardır. 2 haftadan daha uzun süredir uyku sorunları, yeme alışkanlıklarında değişiklikler ve ruh hali değişiklikleri gibi belirtileriniz varsa, sağlık uzmanınızla görüşmeniz faydalı olur.
4. Sütyen Boyutu
Göğüs büyüklüğündeki artış, gebeliğin ilk belirtilerinden biridir.
İlk üç aylık dönemde meme büyümesi, östrojen hormonlarının yüksek seviyelerine bağlıdır.
İlk üç aylık dönemdeki bu büyüme de son olmayabilir - göğüsleriniz hamileliğiniz boyunca büyümeye devam edebilir!
Sütyen bedeniniz de göğüs kafesinden etkilenebilir. Hamileyken, akciğer kapasiteniz artar, böylece daha fazla oksijen alabilir ve bu da daha büyük bir göğüs boyutuna yol açabilir. Hamileliğiniz sırasında sütyeninizi birkaç kez değiştirmeniz gerekebilir.
5. Cilt Değişiklikleri
Hormonal değişikliklerden ve cildinizin gerilmesinden kaynaklanabilecek birçok etkiden biridir.
Hamile kadınlar, rahim ve diğer organlara, özellikle böbreklere ekstra kan akışı sağlamak için kan hacmini artırmıştır. Hacim arttıkça damarlara daha fazla kan gelir ve yağ bezi salgılanması artar.
Bazı kadınların yüzlerinde "gebelik maskesi" adı verilen kahverengimsi veya sarımsı lekeler oluşur. Ve bazıları alt karın orta çizgisinde linea nigra (veya linea negra) olarak bilinen koyu renkli bir çizgi fark edecek. Ayrıca meme uçlarında, dış genital bölgede ve anal bölgede hiperpigmentasyon (ciltte koyulaşma) olabilir. Bunun nedeni, hamilelik hormonlarının vücudun daha fazla pigment üretmesine neden olmasıdır.
Bu artan pigment eşit olmayabilir, bu nedenle koyulaşmış cilt renk lekeleri olarak görünebilir. Kloazma önlenemez, ancak güneş kremi kullanmak ve UV ışığından kaçınmak etkilerini en aza indirebilir.
Derideki yağ bezleri daha fazla yağ ürettiği için hamilelikte sivilce yaygındır. Hamilelikten önce sahip olduğunuz benler veya çiller büyüyüp koyulaşabilir. Bu cilt değişikliklerinin çoğu doğum yaptıktan sonra gidebilir.
Birçok hamile kadında ayrıca nem ve terleme nedeniyle kızarıklık görülür. Genel olarak, hamilelik bir kadın için kaşıntılı bir dönem olabilir. Karın üzerinde gerilen deri, kaşıntıya ve dökülmeye neden olabilir. Doktorunuz, kuru veya kaşıntılı cildi yatıştırmak için kremler önerebilir.
İlginizi çekebilir: Doğumla İlgili Merak Edilen İlginç Bilgiler
6. Saç ve Tırnaklar
Birçok kadının hamilelik sırasında saç yapısında ve uzamasında değişiklikler olur. Hormonlar saçınızın daha hızlı uzamasına ve daha az dökülmesine neden olabilir. Ancak bu saç değişiklikleri genellikle kalıcı değildir. Birçok kadın doğum sonrası dönemde veya emzirmeyi bıraktıktan sonra bir miktar saç kaybeder.
Bazı kadınlar, yüzleri, göbekleri veya meme uçları gibi istenmeyen yerlerde kıl çıkardıklarını fark ederler. Saç dokusundaki değişiklikler saçı daha kuru veya daha yağlı hale getirebilir. Hatta bazı kadınlar saçlarının rengini değiştiriyor.
Saçlar gibi tırnaklar da hamilelik sırasında değişebilir. Ekstra hormonlar onları daha hızlı büyütebilir ve daha güçlü hale getirebilir. Ancak bazı kadınlar, hamilelik sırasında tırnaklarının daha kolay kırıldığını fark eder. Saçtaki değişiklikler gibi tırnak değişiklikleri de kalıcı değildir. Hamileyken tırnaklarınız daha kolay yarılır ve yırtılırsa, tırnaklarınızı kesilmiş halde tutun ve oje çıkarıcıdaki kimyasallardan kaçının.
7. Ayakkabı Ölçüsü
Hamilelik öncesi kıyafetlerinizden hiçbirine sığamasanız bile, hala ayakkabılarınız var, değil mi?
Belki - ama belki değil.
Hamile vücutlarındaki fazla sıvı, birçok kadının ayaklarının şişmesi ve daha büyük ayakkabı giymesi gerektiği anlamına gelir. Özellikle yaz aylarında daha büyük beden ayakkabı giymek daha rahat olabilir.
8. Ortak Hareketlilik
Hamilelik sırasında vücudunuz, kasık bölgesini ve rahim ağzını doğum için hazırlamaya yardımcı olduğuna inanılan hormonu gevşetir.
Vücudunuzdaki bağları gevşeterek sizi daha az stabil hale getirir ve daha fazla yaralanma riski taşır.
9. Varisli Damarlar, Hemoroidler ve Kabızlık
Genellikle bacaklarda ve genital bölgede bulunan varisli damarlar, hamilelik hormonları tarafından damarlardaki kan havuzlarının genişlemesi sonucu oluşur. Varisli damarlar genellikle hamilelikten sonra kaybolur. Onları önlemeye yardımcı olmak için:
- Uzun süre ayakta durmaktan veya oturmaktan kaçının.
- Gevşek giysiler giyin.
- Otururken ayaklarını kaldırın.
Hemoroidler - rektumdaki varisli damarlar - hamilelik sırasında da yaygındır. Kan hacminiz arttı ve rahminiz pelvisinize baskı uyguladı. Böylece rektumunuzdaki damarlar üzüm benzeri kümeler halinde genişleyebilir. Hemoroitler çok ağrılı olabilir ve özellikle bağırsak hareketi (BM) sırasında veya sonrasında kanayabilir, kaşınabilir veya batabilir.
Kabızlık, başka bir yaygın hamilelik sıkıntısıdır. Hamilelik hormonlarının yiyeceklerin gastrointestinal sistemden geçişini yavaşlatması nedeniyle olur. Hamileliğin sonraki aşamalarında, rahminiz kalın bağırsağınıza baskı yapabilir ve BM'ye sahip olmanızı zorlaştırabilir. Kabızlık hemoroide katkıda bulunabilir çünkü gitmek için zorlanmak rektumun damarlarını genişletebilir.
Kabızlık ve hemoroid ile baş etmenin en iyi yolu onları önlemektir. Lif açısından zengin bir diyet, her gün bol miktarda sıvı içmek ve düzenli egzersiz yapmak BM'lerin düzenli kalmasına yardımcı olabilir.
Doğum sigortası hakkında bilgi alabilirsiniz: Beklenmedik Doğum Masrafları Nasıl Güvence Altına Alınır?
10. Doğum Sırasında Vücudunuzdan Çıkan Şeyler
Yani ruh hali değişimlerinden ve hemoroitlerden kurtuldunuz ve sürprizlerinizin bittiğini düşünüyorsunuz. Ama doğum yaptığınız gün muhtemelen en büyük sürprizleri yaşayacaktır.
Hamilelik sırasında sıvı, bebeğinizi amniyotik kese içinde çevreler. Bu kese doğumun başlangıcında veya doğum sırasında kırılır (veya "yırtılır") - bu an genellikle suyun kırılması olarak adlandırılır. Doğum yapan çoğu kadın için kasılmalar su gelmeden önce başlar. Bazen doktorun amniyotik keseyi yırtması gerekir.
Ne kadar su bekleyebilirsiniz? Tam süreli bir bebek için yaklaşık 2 ila 3 bardak amniyotik sıvı vardır. Bazı kadınlar, suyu geldiğinde sıvı fışkırmasına neden olan yoğun bir idrar yapma dürtüsü hissedebilir. Diğerleri, sıvının çoğunun dışarı sızmasını önlemek için bebeğin kafası bir tıpa görevi gördüğü için sadece bacağından aşağıya bir damlama hissedebilir.
Amniyotik sıvı genellikle tatlı kokulu ve soluk veya renksizdir. Her 3 saatte bir vücudunuz tarafından değiştirilir, bu nedenle doğuma kadar saatte yaklaşık bir fincan sıvı sızmaya devam ederseniz şaşırmayın.
Doğum sırasında vücudunuzdan başka beklenmedik şeyler çıkabilir. Bazı kadınlarda mide bulantısı ve kusma görülür. Diğerleri doğumdan önce veya doğum sırasında ishal olur ve gaz geçişi de yaygındır. Doğum eyleminin itme aşamasında mesanenizin veya bağırsaklarınızın kontrolünü kaybedebilirsiniz.
Bir doğum planı, sağlık hizmeti sağlayıcınıza bu ve doğumun ve doğumun diğer yönlerinin nasıl ele alınacağı konusunda isteklerinizi iletmenize yardımcı olabilir.
Hamileyken sizi pek çok sürpriz bekliyor - ancak yeni doğan bebeğiniz kollarınızdayken hissettiğinizden daha tatlı değil!
Bebeğiniz için HER ZAMAN korkacaksınız. İster ultrason yaptırmak üzere olun, ister herhangi bir teste giriyor olun; sonuç hakkında her zaman şüpheci olacaksınız.
Tüm bunları söyledikten sonra, hamilelik güzel bir yolculuktur ve tatlı anıları size sonsuza dek eşlik edecek. Üzüntüler çoktur ama bir hayat taşıma mucizesi hepsini geride bırakacaktır!