Bir bebeğin doğumu, heyecan ve neşeden korku ve endişeye kadar güçlü duyguların karmakarışıklığını tetikleyebilir. Doğum, aynı zamanda beklemeyeceğiniz bir şeye de yol açabilir.
Yeni annelerin çoğu, doğumdan sonra genellikle ruh hali değişiklikleri, ağlama büyüleri, anksiyete ve uyku güçlüğünü içeren doğum sonrası "doğum sonrası hüznü" yaşar.
Doğum sonrası hüzün, genellikle doğumdan sonraki ilk iki ila üç gün içinde başlar ve iki haftaya kadar sürebilir. Ancak bazı yeni annelerde, doğum sonrası depresyon olarak bilinen daha şiddetli, uzun süreli bir depresyon şekli yaşarlar.
Doğum sonrası depresyon bir karakter kusuru veya zayıflık değildir. Bazen doğum yapmanın bir komplikasyonudur. Doğum sonrası depresyonunuz varsa, hızlı tedavi belirtilerinizi yönetmenize ve bebeğinizle bağ kurmanıza yardımcı olabilir.
Sürecin başında olanlara özel yazımız: Gebe Kalmadan Önce Bunları Yapın!
Doğum Sonrası Depresyon Nedir?
Doğum sonrası depresyon bazı kadınlarda doğumdan sonra meydana gelen fiziksel, duygusal ve davranışsal değişikliklerin karmaşık bir karışımıdır. Halk arasında lohusa depresyonu olarak bilinen doğum sonrası (postpartum) depresyonudur.
Ruhsal bozuklukları teşhis etmek için kullanılan bir kılavuz göre, doğumdan sonraki 4 hafta içinde başlayan bir majör depresyon şeklidir.
Doğum sonrası depresyon tanısı sadece doğum ile başlangıç arasındaki sürenin uzunluğuna değil, aynı zamanda depresyonun ciddiyetine de dayanmaktadır. Doğum sonrası depresyon, bebek sahibi olurken meydana gelen kimyasal, sosyal ve psikolojik değişikliklerle bağlantılıdır. Bu terim, birçok yeni annenin yaşadığı bir dizi fiziksel ve duygusal değişikliği tanımlar.
Doğum sonrası yoğun bir depresyon yaşayan anne adayları bunu doktor eşliğinde çözmelidir. Gerekli durumlarda uzman eşliğinde ilaç verilebilir. Kimyasal değişiklikler doğumdan sonra hormonlarda hızlı bir düşüşü içerir. Bu düşüş ile depresyon arasındaki gerçek bağlantı hala net değildir. Ancak kadın üreme hormonları olan östrojen ve progesteron düzeylerinin gebelikte on kat arttığı biliniyor.
Daha sonra doğumdan sonra keskin bir şekilde düşer. Bir kadın doğum yaptıktan 3 gün sonra, bu hormonların seviyeleri hamile kalmadan önceki seviyelerine geri döner. Bu kimyasal değişikliklere ek olarak, bebek sahibi olmanın sosyal ve psikolojik değişiklikleri artan bir depresyon riski yaratır.
Yeni annelerin çoğu doğumdan sonra " doğum sonrası hüznü" yaşar. Bu kadından yaklaşık her 10 kişiden 1'i doğumdan sonra daha şiddetli ve daha uzun süreli bir depresyon görülebilir.
İlginizi çekebilir: Gebelik Sırasında Karşılaşabileceğiniz Riskli Durumlar
Tetikleyici Olarak Hormonlar
Depresyona girmenizin birçok nedeni vardır. Bir kadın olarak vücudunuz hamilelik sırasında ve sonrasında birçok hormonal değişikliğe uğrar. Bir kadın hamile kaldığında, vücudu çok daha büyük miktarlarda östrojen ve progesteron hormonları üretir. Ancak doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde bu hormon seviyeleri hızla gebe olmayan düzeylerine geri döner. Bu hormon değişiklikleri, adet hormonu değişikliklerinin adet döneminiz sırasında ve sonrasında benzer semptomları tetiklemesine benzer şekilde depresyona yol açabilir.
Bazı kadınlarda, hamilelikten sonra bu semptomların bir başka olası nedeni, tiroid bezi tarafından üretilen tiroid hormonlarındaki düşüştür. Bu hormonlar, vücudunuzun enerji kullanma şeklini düzenlemeye yardımcı olur. Düşük tiroid seviyeleri, depresif veya tahriş olmuş ruh hallerine, uyku ve konsantrasyon sorunlarına ve kilo alımına neden olabilir.
Vücudunuzdaki bu değişiklikleri hayatınızdaki dramatik değişikliklerle birleştirin - yeni sorumluluklarla boğulmuş olmanın normal duyguları, "harika" bir anne olma baskısı, daha önce yaşadığınız hayatla ilgili bir kayıp hissi - risk altında olabilirsiniz.
Doğum Sonrası Depresyonu Anlamak: Semptomlar
Hamile kaldıktan sonra işler değişti mi? Yeni bir anne olarak işler beklediğinizden farklı mı? Pek çok anne için hamilelik ve doğum deneyimini genellikle üzüntü, korku, endişe ve karar vermede güçlük izler.
Birçok kadın kendilerine, bebeklerine ve ailelerine bakacak enerjiyi bulmakta güçlük çekiyor. Hatta bazılarının kendilerine ve çocuklarına zarar verme konusunda duyguları bile ortaya çıkabiliyor. Bunlar depresyon belirtileri olabilir.
Doğumdan sonra depresyonun belirti ve semptomları değişiklik gösterir ve hafiften şiddetliye kadar değişebilir.
Bebeğiniz doğduktan sonra sadece birkaç gün ila bir veya iki hafta süren bebek mavisinin belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
- Ağlama hissi
- Azaltılmış konsantrasyon
- Bunalmış hissetmek
- İştah sorunları
- Kaygı
- Ruh hali
- Sinirlilik
- Uyku problemi
- Üzüntü.
Hamileyseniz: Bekleme Süresiz Doğum Sigortası Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey
Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri:
Doğum sonrası depresyon ilk başta bebek hüznü ile karıştırılabilir - ancak belirtiler ve semptomlar daha yoğun ve daha uzun sürer ve sonunda bebeğinize bakma ve diğer günlük görevleri yerine getirme becerinizi engelleyebilir.
Doğum sonrası depresyon belirti ve semptomları şunları içerebilir:
- Açık düşünme, konsantre olma veya karar verme becerisinde azalma
- Aileden ve arkadaşlardan çekilme
- Aşırı ağlama
- Aşırı yorgunluk veya enerji kaybı
- Bebeğinizle bağ kurmada zorluk
- Değersizlik, utanç, suçluluk veya yetersizlik duyguları
- Depresif ruh hali veya şiddetli ruh hali değişimleri
- Huzursuzluk
- İştahsızlık veya normalden çok daha fazla yemek yeme
- İyi bir anne olmadığından korkma
- Kendinize veya bebeğinize zarar verme düşünceleri
- Şiddetli kaygı ve panik atak
- Umutsuzluk
- Uyuyamama (uykusuzluk) veya çok fazla uyku
- Yoğun sinirlilik ve öfke
- Zevk aldığınız aktivitelere karşı azalan ilgi
Tedavi edilmeyen doğum sonrası depresyon, aylarca veya daha uzun sürebilir. Bu duyguları yoğun hisseden anne adayları mutlaka doktor eşliğinde destek almalıdır.
Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Semptomlar genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde gelişir, ancak daha erken - hamilelik sırasında - veya daha sonra - doğumdan bir yıl sonrasına kadar başlayabilir.
Lohusa depresyonu yaşayan bir kadın genellikle bu semptomlardan birkaçına sahiptir. Semptomlar ve şiddetleri değişebilir. Bu semptomlar, yeni annelerin izole, suçlu veya utanç hissetmesine neden olabilir. Depresyon teşhisi konulabilmesi için semptomların hamilelik sırasında veya doğumdan sonraki dört hafta içinde başlaması gerekir.
Araştırmalar, hamilelik sırasında ve doğumdan sonra cinsiyet ve stres hormonları ve tiroid hormon düzeylerindeki hızlı değişikliklerin ruh hali üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu ve depresyona katkıda bulunabileceğini göstermektedir. Diğer faktörler arasında hamilelikle ilgili fiziksel değişiklikler, ilişkilerde ve işte değişiklikler, ebeveynlik endişeleri ve uykusuzluk yer alır.
Pek çok kadın, mücadelelerini hamileliğin ve doğumun normal bir parçası olarak görmezden gelerek sessizlik içinde acı çekebilir ve destek aramada başarısız olabilir. Hamilelik sırasında depresyon tedavisi son derece önemlidir. Daha fazla farkındalık ve anlayış, kadınlar ve bebekleri için daha iyi sonuçlara yol açabilir.
İlgili öneri yazısı: Anne ve Baba Adaylarına Doğum Sürecindeki Önemli Tavsiyeler
Yeni Babalarda Doğum Sonrası Depresyon Yaşanır Mı?
Yeni babalar da doğum sonrası depresyon yaşayabilir.
Üzgün veya yorgun hissedebilirler, bunalmış olabilirler, kaygı yaşayabilirler veya normal yeme ve uyku düzenlerinde değişiklikler olabilir.
Doğum sonrası depresyon deneyimi olan anneler için aynı belirtiler görülebilir.
Genç, depresyon öyküsü olan, ilişki sorunları yaşayan veya maddi olarak mücadele eden babalar doğum sonrası depresyon riski en yüksek olanlardır. Babalarda doğum sonrası depresyon - bazen babadan kaynaklanan doğum sonrası depresyon olarak adlandırılır.
Eş ilişkileri ve çocuk gelişimi üzerinde annelerde doğum sonrası depresyon gibi aynı olumsuz etkiye sahip olabilir. Yeni bir babaysanız ve eşinizin hamileliği sırasında veya çocuğunuzun doğumundan sonraki ilk yıl içinde depresyon veya anksiyete belirtileri yaşıyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşmanız size iyi gelecektir.
Doğum sonrası depresyonu olan annelere sağlanan benzer tedavi ve destekler, babalar içinde sağlanabilir. Gerekli durumlarda doğum sonrası depresyon tedavisi faydalı olabilir.
Doğum Sonrası Depresyonda Yardım Alınmalı Mı?
Doğum sonrası depresyonunuz olduğunu düşünüyorsanız, yalnız mücadele etmeyin.
Bu, kötü bir anne olduğunuzun veya başa çıkamayacağınızın bir işareti değildir. Doğum sonrası depresyon bir hastalıktır ve yardım almanız gerekir. Öyleyse doktorunuza görünün veya birinden sizin için randevu almasını isteyin.
Nasıl hissettiğiniz hakkında biriyle konuşmak önemlidir. Bir sağlık uzmanıyla konuşmaktan endişeleniyorsanız, size eşlik edecek yakın bir arkadaşınızdan veya aile üyesinden destek istemeyi düşünebilirsiniz.
Hamileyseniz veya hamilelik planlıyorsanız: Doğum Sigortasını Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler