Hamileliğin her dönemi farklıdır ve her biri hassas geçebilir. Ancak özellikle ilk aylar çok daha dikkatli ve özenli olmayı gerektirmektedir. Çünkü ilk üç aylık süreç içinde bebeğin organ gelişiminin büyük ölçüde tamamlanmaktadır. Bunun yanında ikinci üç aylık süreç ve son üç aylık süreçte de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Hazırladığımız yazıda; genel olarak hamilelik dönemini sağlıklı ve sorunsuz geçirebilmek için dikkat edilmesi gerekenleri derledik.
Sağlıklı Hamilelik İçin Ne Yapılmalı?
Kadınların yaşamlarındaki en önemli dönemlerden biri olan hamilelik biraz zorlu geçen bir süreçtir. Bu süreçte görülen bulantı, halsizlik, mide yanması ve baş ağrısı gibi şikayetler oluşmakta ve anne adayları için sıkıntılar meydana gelebilmektedir. Bu sorunların tümüyle ortadan kalkması mümkün değildir, ancak alınan önlemlerle ve birkaç noktaya dikkat ederek sağlıklı bir hamilelik geçirilebilir. İşte sağlıklı ve rahat bir hamilelik için atılması gereken 11 önemli adım...
1- Rutin Doktor Kontrollerini Aksatmayın.
Rutin doktor kontrolleri, hamilelik dönemi boyunca dikkat edilmesi gereken en önemli adımdır. Hamileliğin her döneminde dikkate alınmalıdır ve düzenli olarak gidilmelidir. Bu kontrollerde bebeğin gelişimi düzenli olarak takip edilebilir ve olası risk durumları önceden keşfedilebilir. Bunun yanında ilk üç aydaki doktor kontrolleri en önemli olanlardır. Çünkü bu kontrollerde bebeğin sağlık durumuna dair kritik kontroller yapılabilmektedir. İlerleyen dönemlerde ise rutin kontrollere devam edilmeli ve gereken testler yaptırılmalıdır.
2- Sağlıklı Beslenin.
Bebeklerin beyin gelişimi önemli oranda anne karnında tamamlanmaktadır. Zeka gelişimi için hamileliğin 1. ve 3. ay arası sağlıklı bir beslenme düzeni kurmak son derece önemlidir. Bu dönemde protein, demir, çinko, omega 3 ve omega 6 açısından zengin gıdalar ile beslenmek, hem anne sağlığı hem de bebeğin beyin gelişimi açısından olumlu sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Aynı zamanda ilk üç ay folik asit kaynağı besinler tüketmek, olası pek çok sağlık sorununun oluşmasını engelleyecektir. Bebekte görülebilecek gelişim geriliği olasılığını düşürmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek dikkat edilmesi gereken adımlardan biridir.
3- Yeterli Miktarda Sıvı Tüketin.
Hamilelik döneminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta yeterli sıvı tüketimi olmaktadır. Bu dönemde anne adayları sürekli idrara çıkma isteği duyabilirler ve bu nedenle bazen idrar kaçırmalar olabilir. Ancak bu durum yüzünden kesinlikle sıvı alımı azaltılmamalıdır. Çünkü sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için yeterli sıvı almak son derece önemlidir. Bunun yanında ihtiyaç duyulduğu her an idrara çıkılmalı ve asla idrar tutulmamalıdır. Aksi takdirde idrar yolu enfeksiyonları ortaya çıkabilir.
4- Sporu İhmal Etmeyin.
Spor hayatın her döneminde yer alması gereken bir eylemdir. Düzenli spor ya da egzersizlerle kaliteli bir yaşam elde etmek mümkündür. Bu durum, hamilelik döneminden önce de dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Bunun yanında spor sizin için bir yaşam tarzı olmayabilir, ancak günde 20 dakikalık kısa yürüyüşler bile hareketli bir yaşam için yeterli olacaktır. Egzersiz süresi ve ağırlığını doktor kontrolünde değerlendirerek yapmaya başlayabilir veya yoga ya da pilates gibi hafif egzersizlerle başlayabilirsiniz. Ev ortamında özel bir eğitmen ya da videolar yardımıyla 30 dakikalık egzersiz bile etkili sonuçlar doğuracaktır. Bu sayede kalori kontrolü, kas gücü artımı ile esneklik sağlanabilir, hamilelik ve doğum süreci en iyi şekilde geçirilebilir.
5- Enfeksiyonlardan Korunmaya Çalışın.
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, grip ya da soğuk algınlığı gibi enfeksiyon kaynaklı pek çok hastalığa yakalanılabilir. Ancak enfeksiyonlar nedeniyle oluşan yüksek ateş,hamilelik döneminde ciddi sorunlara yol açabilir ve anne karnındaki bebeği olumsuz etkileyebilir. 39 derece ve üstü ateş, kontrol altına alınması gereken acil bir durumdur. Özellikle ateş rahim içi enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa, vakit kaybetmeden tedaviye başlanılması gerekir. Bu yüzden hamilelik döneminde enfeksiyonlardan olabildiğince korunma sağlanmalı, kalabalık ortamlara girilmemeli, sıvı alımına dikkat edilmeli ve vitamin açısından zengin gıdalar tüketilmelidir.
6- Doktor Kontrolünde İlaç Kullanın.
Hamilelik döneminde ilaç kullanımı dikkatle yapılmalı ve gerekli olmadıkça tercih edilmemelidir. Bu dönemde kullanılan ilaçlar, kan damarlarının daralmasına neden olabilir ve plasentanın işlevini olumsuz yönde etkileyebilir. Doktor kontrolü ve onayı olmadan hafif bir ağrı kesici dahi kullanmamak gerekir. Pek çok hastalık için hamilelik dönemine uygun içeriğe sahip muadil ilaçlar bulunmaktadır ve doktor tavsiyesi ile bu ilaçlar kullanılabilmektedir.
7- Gıda Destek Ürünleri Alın.
Hamilelik döneminizde bol miktarda sebze ve meyve tüketimi son derece önemlidir. Gerekli olan vitamin ihtiyacının taze sebze ve meyvelerden alınması en doğrusudur, ancak günümüz şartlarında büyük şehirlerde organik sebze ve meyvelere ulaşmak zor olmaktadır. Bu nedenle özellikle kış mevsiminde vücut direncinizi korumak ve sağlıklı bir bebek gelişimini sağlamak için C vitamini, demir, kalsiyum ve D vitamini gibi multivitaminleri uygun dozlarda gıdalara ek olarak almak gerekebilir. Ancak bu vitaminleri alırken doktor kontrolünde dozlarını belirlemek gerekmektedir.
8- Kimyasal Maddelerden Uzak Durun.
Hamilelik dönemi boyunca doğal ve organik ürünler kullanmak en doğrusu olacaktır. Kimyasal içeren krem, saç boyası, kozmetik ürünü ya da temizlik malzemelerinden uzak durmak gerekmektedir. Hamilelikte saç boyama ile ilgili yapılan araştırmalar tam olarak sorun olduğunu göstermese de pek çok uzman, bu dönemde saç boyamaya ara verilmesini önermektedir.
9- Stresten Uzak Durun.
Hamilelikte psikolojik bozuklukların başında ilk olarak, anne adayının hamilelik sürecinde yaşadığı fizyolojik değişimler gelmektedir. Gebelik nedeniyle kiloda yaşanan artış, kadında mutsuzluğa, kendini beğenmemeye başlamaya ve hoşnutsuzluğa neden olabilmektedir. Bunun yanında, hamilelikte değişen hormonal düzen, gebenin psikolojisini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.
Değişen hormon seviyesi ve yaşam standartları nedeniyle stres altında hisseden anne adayları, gebeliği riske atabilirler. Sağlıklı ve rahat bir hamilelik için stresten uzak durmalı ve kontrolü sağlanmalıdır. Bunun için nefes egzersizleri yapılabilir, meditasyona başvurulabilir ya da doktor kontrolünde rahatlatıcı bitki çayları içilebilir.
10- Gerekirse Psikolojik Destek Alın.
Gebeliğin ilk dönemlerinde anne adayının sinirli ve gergin hissetmesi son derece normaldir ve bunun en önemli nedeni, hormonal değişimlerdir. Aynı zamanda ilk 3 aylık dönem gebeliğe alışma sürecidir ve kadın için zorlu geçebilir. Eğer gerginlik ve asabiyet zaman içinde geçmezse, bir uzmandan yardım almak en iyi yol olacaktır. Bunun yanında böyle durumlarda daha önce karşılaşmış kişilerle görüşmek ve deneyimleri paylaşmak faydalı olacaktır.
11- Doğum Sigortası Yaptırın.
Hamilelik dönemini güvence altına almak ve sağlık harcamalarını rahatça karşılamak için doğum sigortası yaptırılmalıdır. Sağlıklı ve yolunda giden bir hamilelik için doğum sigortası etkili bir güvence olacaktır. Hamilelik ya da doğum sigortası, gebelik dönemi boyunca ihtiyaç duyulacak tedavi ve kontrollerin yanında doğum giderlerini de karşılayan bir sağlık sigortası ürünüdür. Sağlık sigortası poliçelerine ek olarak dahil olan doğum teminatı üzerinden doktor muayenesi, tahlil ve tetkikler, normal ya da sezaryen doğum masrafları ve gebeliğe bağlı gelişen komplikasyonlar karşılanmaktadır.
İster özel sağlık sigortası olsun, ister tamamlayıcı sağlık sigortası, bazı hastalıklar ya da sağlık hizmetleri için sigorta şirketleri belirli bir bekleme süresi şartı koyarlar. Bekleme süresine tabi tutulan durumlardan birisi de doğum teminatıdır. Ancak ülkemizde hizmet veren az sayıda sigorta şirketi, bekleme süresine gerek duymadan doğum sigortası poliçesi hazırlamaktadır.
Hamileyken doğum sigortası yapılabilir. Hamileyken alınabilen doğum sigortası ile anne adayları poliçe hazırlandığı andan itibaren koruma altına alınmaktadır. Bu sigorta ürünü için bazı özel şartların yerine getirilmesi gerekir. En önemli şart ise gebeliğin başlamış olmasıdır.
Hamilelikte başlatılan doğum sigortasına dair detaylara Hamileyken Doğum Sigortası Alınır Mı? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
En İyi Doğum Sigortası Poliçesi Nasıl Oluşturulur?
Hamilelik sigortası ya da doğum sigortası için en iyi poliçeyi hazırlamak, önemli avantajları da beraberinde getirmektedir. Anne ve bebekler için sağlıklı bir süreç yönetilmesine olanak sağlayan doğum sigortasından en iyi verimi alabilmek, bazı noktalara dikkat etmekten geçiyor. Doğum sigortası kapsamında en iyi planı oluşturmak için dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle açıklanabilir:
- Sigorta şirketlerinin başta bekleme süresi prosedürleri olmak üzere hizmet seçenekleri incelenmelidir.
- Poliçede yer alacak teminatlar, hizmetler ve limitler belirlenmelidir.
- Riskli gebelik kriterlerine dair sunulan hizmetler detaylı bir şekilde öğrenilmelidir.
- Limitsiz doğum sigortası ürünleri hakkında bilgi edinilmelidir.
- Doğum sigortası şirketlerinin ürünleri ve teklifleri karşılaştırılmalıdır.
- Anlaşmalı sağlık kurumlarına yakınlık ve hizmet kalitesi dikkate alınmalıdır.
- Poliçe için ödenmesi gereken prim bedelleri ve ödeme koşulları detaylı olarak öğrenilmelidir.
- Deneyimli sigorta uzmanlarından destek alınarak planlama yapılmalıdır.
En iyi doğum sigortası ürünlerine ve tekliflerine ulaşmak için Sigorta Dünyası web sitemizi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimiz üzerinden sağlık uzmanlarımızdan danışma alabilirsiniz.