Hiçbir şey hayatınızı yeni bir bebek kadar değiştiremez. Heyecan ve neşeden gerginliğe ve hatta tam teşekküllü kaygıya kadar her türlü duyguyu hissediyor olabilirsiniz. Yatakta yatıp "İyi bir çocuk yetiştirecek miyim? Buna hazır mıyım?" yalnız değilsiniz. Anne adaylarının çoğunun kafasındaki büyük sorudan bahsetmiyorum bile: "Bebek sahibi olmadan önce ne kadar para biriktirmeliydim?" Belki sizde hazırlıksız yakalanmış bir ebeveynsiniz. O zaman bu makale sizin için.
İlginizi çekebilir: Hamile Olabileceğinizi Gösteren 10 İlginç Belirti
Bebeğiniz Gelmeden Önce Finansal Hedefler:
Evde yeni bir bebekle geçirilecek ilk birkaç gün hafta ve aylar harika bir döngüdür, bu nedenle, bazı finansal hedefler oluşturmak ve bunları gerçekleştirmek için şimdi zaman ayırırsanız, değişmekle meşgul olduğunuzda endişelenmeniz gereken daha az şey olur: Bebek bezi - emzirme – uyanmak…
Aşağıdaki kontrol listesi başlamanıza yardımcı olabilir.
Bebek Öncesi Giderler
Bebek sahibi olmakla ilgili maliyetleri hesaplamak oldukça kafa karıştırıcı olabilir - ve her şey bebek daha doğmadan gelmeden başlar!
Doğum öncesi muayeneleriniz, bebeğiniz için gerekli malzemeler ve hatta yeni giyeceğiniz kıyafetler için yeni bir gardırop arasında işler hızla artabilir.
İşte küçük çocuğunuz doğmadan önce bütçenize dâhil etmeniz gereken bazı bebek öncesi harcamalar.
Kontroller
Doğum öncesi bakımda en büyük maliyet doktor ziyaretlerinden kaynaklanmaktadır. Geleneksel olarak, hamile kadınlar ilk haftalarda kontrollere başlayarak, ayda bir ve son dört haftada bir doktora görünürler. Yine, bu sağlık uzmanınıza ve gebeliğin yüksek riskli olup olmadığına bağlıdır.
Doğum öncesi harcamalarınızın bir kısmını karşılayan sağlık sigortanız varsa, bu harika!
Ancak, teminatınızın neleri içerdiğini ve cepten beklenen katkılarınızın ne olacağını öğrendiğinizden emin olun. Planınızı önceden bilmek, ortaya çıkabilecek sürprizlere tamamen hazır olmanıza yardımcı olacaktır.
Merak edenler için: Normal Doğum Mu? Sezaryen Mi? Merak Edilenler
Sağlık Sigortanızı Anlayın
Bebeğin odasını hazırlamak, bebeğin ismini düşünmek ve bebeğinizin geleceği için para biriktirmek arasında, bazı ebeveynler genellikle tek bir şeyi gözden kaçırır. Sağlık sigortası yaptırmak.
En az tıbbi müdahaleye sahip bir doğum deneyimi bile yine de bir dereceye kadar profesyonel sağlık bakımı gerektirir. Günümüzde artan sağlık masrafları sebebiyle doğum sürecinde özel hastanelerden hizmet almak yüklü miktarlara eşdeğer gelmektedir. Hamilelik sürecinde hem sağlığınızı hem de bütçenizi güvence altına alabilecek bir poliçeniz var mı?
Bunun dışında kendinize sormanız gereken diğer sorular:
- Doğum öncesi ziyaretler ve diğer hizmetler için ek ödemelerim nelerdir?
- Poliçemin doğum öncesi bakım kapsamında neler var?
- İndirilebilir tutarım nedir?
- Muafiyetim nasıl uygulanır?
- Planım bir hastanede kalmayı kapsıyor mu?
- Poliçem doğum veya ebe hizmetlerini kapsıyor mu?
- Bebeğimi sağlık sigortası planıma nasıl eklerim?
Hastane faturanız beklediğinizden daha yüksek gelirse, her masrafı kontrol edebilmek için ayrıntılı bir fatura talep etme hakkına sahip olduğunuzu unutmayın. Ayrıca, katılmadığınız tüm ücretlere itiraz edebilirsiniz.
9 aylık hamilelik sürecinde hastane masraflarını düşünmek herkese zor gelebilir ve strese yol açabilir. Bunları düşünmemek adına bir sağlık sigortası poliçesi satın almayı denemelisiniz.
Ultrason ve Laboratuvar Çalışması
Bu ziyaretlerin maliyetine ek olarak, her ultrason aldığınızda ayrı bir fatura alabilirsiniz. Ultrasonlar, küçük çocuğunuza bir göz atmak için harika bir fırsattır, ancak faturayı ödüyorsanız gerçekten zorlayıcı olabilir.
Tipik olarak, sağlık sigortası, bebeğin organ gelişimini kontrol etmek (ve isterseniz cinsiyeti göstermek) için ilk üç aylık bir randevu ve yaşayabilirlik taramasının yanı sıra yaklaşık tüm sürecinizi kapsayacaktır.
Sigorta şirketinize ve teminatlarınıza bağlı olarak neyin kapsadığını bilirseniz, ek olarak herhangi bir şey sizin için ekstra bir maliyete gerek kalmaz. Ve tabii ki, herhangi bir kapsama başlamadan önce indirilebilir olana ulaşmanız gerekebilir.
Testler, laboratuvar çalışmaları ve kan alımı da oldukça pahalı olabilir. En gerekli veya standart testler sigorta şirketiniz tarafından karşılanmalıdır, ancak seçmeli testler olmayabilir. Yine, bu sigortanıza ve teminatlarınıza göre değişiklik göstereceği için planınızı satın almadan önce incelemelisiniz.
Doğum Öncesi Vitaminler
Doğum öncesi vitaminler, büyüyen bebeğinizin sağlığı için hayati öneme sahiptir.
Kullanmanız gereken bir vitamin varsa bunu mutlaka doktorunuz eşliğinde bilgi alarak kullanmalısınız.
Ev Bütçenizi Güncelleyin
Bebek malzemeleri için bütçeniz büyük ölçüde zevkinize, bebeğin ihtiyaçlarına, ne kadar harcamanız gerektiğine ve ailenizden - arkadaşlarınızdan hediye olarak ne alacağınıza bağlıdır. İlk kez anne - baba oluyorsanız, küçük bir sır bilmeniz gerekir: Bebeklerin mutlu olmak için fazla bir şeye ihtiyacı yoktur.
Temiz bir bez, tok bir karın ve çok sayıda kucaklamak genellikle işe yarar.
Normal bütçenizde bir bebek için finansal olarak nasıl plan yapacağınızı belirlerken aşağıdakileri göz önünde bulundurun.
- Yeni doğmuş bir bebek günde 10 bezi rahatlıkla geçirebilir. Kullandığınız markaya bağlı olarak bebek bezi ve ıslak mendillere ayda ne kadar harcayacağınızı planlayın.
- Giysiler ve oyuncaklar, kullanılmış ürünler yerine yeni ürünler tercihinize bağlı olarak temelde istediğiniz kadar pahalı veya ucuz olabilir.
- Büyük olasılıkla bu eşyalardan bazılarını hediye olarak alacaksınız, bu nedenle bebek doğana kadar bu eşyaları satın alırken aşırıya kaçma dürtüsüne direnin.
- Bunların dışında arabanız varsa bebeğinizin pusetini yerleştirerek yerini hazırlamalısınız.
Öneri yazısı: Bir Bebeğe Finansal Olarak Hazırlanmak
Acil Durumlar İçin Tasarruf Edin
Bütçe konusunda ne kadar bilgili olursanız olun, yeni bir bebeğiniz olduğunda ortaya çıkacak her yeni masrafı veya beklenmedik maliyeti tahmin etmek imkânsızdır. Örneğin, işte geç kalmanız gerektiğinde veya hafta sonu bir plana dâhil olduğunuzda ekstra bebek bakıcılığı hizmetleri, emzirmenin işe yaramadığı zamanlarda yedekte olacak süt, gece yarısı acil servise gitme veya ekstra çocuk doktoru ziyaretleri ve ilaçlar.
Beklenmedik anlar ve planlanmamış faturalar için tasarruf etmek, sizi borç almaktan veya ailenizden ve arkadaşlarınızdan borç para istemekten alıkoyacaktır.
6 ila 9 aylık yaşam masraflarını ayrı bir hesaba koymayı hedefleyebilirsiniz. Unutmayın, herhangi bir yerden başlamak yardımcı olur, bu nedenle bu hesaba otomatik transferler ayarlayarak küçük miktarlarda tasarruf etmeye başlayabilirsiniz.
Öneri yazısı: Doğumdan Önce Yapmanız Gereken Hazırlıklar
Bir Aile Olarak Finansal Yolu Devam Ettirmek
Bir bebeğe finansal olarak hazırlanmanın birkaç adımı vardır ve bebek sahibi olmanın maliyeti kişisel durumunuza göre değişir. Hamilelik ve bebek mali durumuyla nasıl başa çıkacağınız konusunda ilham almak için hesaplamanızı yapmanız avantaj sağlar.
Aşağıdakiler gibi en iyi yapılacaklarınızı belirleyerek başlayabilirsiniz:
- Sağlık sigortası kapsamını tam olarak ayarlayın.
- İşvereninizle aile izni seçenekleri hakkında konuşun.
- Bütçede nitelikli günlük bakım limiti ayarlayın.
- Acil durum fonu oluşturun.
- Var olan borçlarınızı en aza indirmeye çalışın.
- Bir hayat sigortası poliçesi almayı düşünün.
- Aile bütçesini güncelleyin.
Hala nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Sağlık sigortası veya doğum teminatlı sağlık sigortası planlarını şimdi değerlendirin.
Bebeğiniz büyüdükçe, sorumluluklarınız daha fazla artacaktır. Yeni ebeveyn olarak nasıl hissedeceksiniz? Faturalar ve tasarruf hedefleriniz konusunda aynı fikirde kalacak mısınız? Uygulanması gereken adımları ayda bir kez bile kontrol etmek, bütçenizi ayarlamanıza ve sonraki adımları planlamanıza yardımcı olabilir. Çok geçmeden, "yeni normal" rutininizin hızına girecek, yeni aileniz için güvenli bir ev ve finansal temel oluşturacaksınız.
Hamile annelere özel: Bekleme Süresiz Doğum Sigortası Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey
Doğum Sigortası Ne Zaman Yapılmalıdır?
Bebek sahibi olmayı mı planlıyorsunuz? Bu harika bir haber! Doğum öncesi ve sonrası masrafları ve çok daha fazlasını karşılamak için doğum sağlık sigortasını kullanabilirsiniz.
Her kadın hayatında anneliğin en önemli olduğu çeşitli aşamalardan geçer. Yolculuk her zaman pürüzsüz olmasa ve birçok engeli aşmak zorunda kalsa da, her kadın onu tamamlarken anne olmayı özlüyor. Bu nedenle, doğum teminatı sunan bir sağlık sigortası planı her kadın için gereklidir.
İdeal bir plan, teşhis testleri hastaneye yatış gibi doğum masraflarını karşılayan bir plandır. Zaman değişti ve sağlık hizmetleri de günden güne değişiyor.
Bebek sağlık sigortası teminatlı annelik sigortası, bu tür zamanlarda genellikle çok maliyetli olan ilgili tıbbi masrafları karşılayarak mali yükü hafifletir. Annelik planı kapsamındaki her yardımın, garanti edilen temel tutara tabi olarak kendine özgü bir limiti vardır.
Doğum sigortalarının çoğu teminattan yararlanabilmeniz için bir bekleme süresi ekler. Bu yüzden böyle bir sigorta için erken plan yapmak akıllıca olacaktır. Fakat ani ve beklenmedik olan gebelik durumlarında da tercih edebileceğiniz poliçe vardır.