Doğumu beklerken heyecanla gün saymaya başladığınızda, zaman hızla akıp gidecektir. Bebeğinizi kucağınıza alacağınız gün gelene kadar tüm eksikleri tamamlamak ve gereken her şeyi hazırlamak için kolları sıvamaya başlamalısınız. Peki, doğumdan önce yapılması gereken hazırlıklar nelerdir? Tüm hazırlıkları eksiksiz tamamlamak için ne yapmak gerekir? Bu soruların cevapları için içeriğimize göz atabilirsiniz.
Doğum Öncesinde Ne Yapılmalıdır?
Doğum öncesinde heyecanı azaltmak için pek çok farklı yöntem izlenebilir. Doğum öncesi seminerlerine katılabilir eğitimleri alabilir ya da doğumu yapmayı planladığınız hastaneyi önceden ziyaret ederek, kendinizi rahatlatabilirsiniz. Uzmanlara aklınıza gelen bütün soruları sorarak, rahatlayabilir ve merakınızı giderebilirsiniz. Ayrıca doğum sigortası ürünleri hakkında araştırma yaparak, doğum ve hamilelik sürecini güvence altına alabilirsiniz.
Doğum, anne – baba olmayı iple çeken ailelerin yaklaşık 9 ay boyunca sabırsızlıkla beklediği bir andır. Hamilelik sürecinde atılan tüm adımlar, alınan önlemler ya da bütün hazırlıklar doğum için yapılır ve olası tüm aksiliklere karşı güvence alınmak istenir. Bu hazırlıklardan biri de doğum sigortası yaptırmak olacaktır.
Yazımızın devamında; doğum öncesinde yapılabileceklere dair önerileri bulabilirsiniz.
1- Eğitimlere Katılabilirsiniz.
Hamilelik döneminde, doktorunuza danışarak ve merak ettiklerinizi sorarak hamileliğe ve doğuma dair pek çok şey öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda doğuma hazırlık kitapları, videoları, filmleri ya da eğitim setleri ile de gebelik sürecine dair detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz. Hamilelik döneminde büyük oranda fayda sağlayan bu, doğuma hazırlık kurslarına katılabilir ve diğer anne adayları ile fikir alışverişi yapabilirsiniz.
Eğitimlerin sunduğu avantajlardan birkaçı şu şekilde ifade edilebilir:
- Sizinle aynı şartlarda olan ve gebeliğin benzer dönemlerinde bulunan diğer anne adayları ile beraber olma şansı yakalarsınız, deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.
- Hamilelikle ilgili öğrenilmesi gereken önemli ve hassas noktaları, anne adaylarının yanına baba adayları da detaylı olarak öğrenebilir.
- Doktora rahatlıkla sorulamayan ya da ulaşılamayan durumlarda merak edilen soruları sorma fırsatı bulabilirsiniz.
- Doğum dersleri, tartışmalar, örnek modeller ve videolar üzerinden detaylı bilgiler edinebilirsiniz ve doğum belirtilerinden bebeğin başının görülmesine ya da göbek bağının kesilmesine kadar olan süreç hakkında her türlü detayı öğrenebilirsiniz.
2- Egzersiz Yapabilirsiniz.
Hamilelikte ve hatta doğum sırasında yaşanabilecek ağrılarla başa çıkabilmek, rahat bir doğum geçirmek için en etkili yöntemlerden biri de hamile egzersizleri olacaktır. Gevşeme, nefes teknikleri ya da vücut duruşunu kontrol etme gibi alanlarda egzersiz yaparak, deneyim kazanabilir ve doğuma kadar rahat bir süreç geçirebilirsiniz.
Hamile egzersizleri, gebelik süresince yaşanan ağrıları hafifletecek ve anne adaylarını mental olarak doğuma hazırlar. Normal doğum yapmayı tercih eden anne adayları, kegel egzersizleriyle pelvik taban kaslarını güçlendirebilir, ve böylece rahat bir doğumdan sonraki iyileşme sürecini dahi hızlandırabilirler. Bunun yanında hamile yogası ve pilates gibi çeşitli seçenekler de değerlendirilebilir.
3- Bebek İçin Alışveriş Yapabilirsiniz.
Bebeğiniz dünyaya gelmeden önce onun için birtakım temel ihtiyaçları tamamlamaya başlamak, son derece heyecanlı bir aktivite olacaktır. Bebek alışverişi zor ve uzun süren bir iştir ama yavaş yavaş ilk adımları atmaya başlayabilirsiniz.
Alışverişi kategorilere bölerek bebek odası, kıyafet, araç-gereçler, bakım ürünleri ve oyuncaklar gibi çeşitli bölümlere ayırabilirsiniz. Her kategori için ayrı listeler hazırlayarak alışverişi hızlı ve kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Bebeğiniz için almanız gereken eşyalar, öncelikli olarak şunlar olabilir:
- Bebek çantası
- Bol bol pamuk
- Bebek bezi
- Bebek telsizi
- Manikür seti
- Banyo havlusu
- Şampuan, sabun, bebe yağı
- Battaniye
- Dijital termometre
- Biberon
- Emzik
- Boydan tek parça tulum
- Çıtçıtlı badi
- Eldiven
- İkili takımlar
- Çorap
- Önlük
4- Doğuma Hazırlık Çantası Hazırlayabilirsiniz.
Aylardır gelişini beklediğiniz bebeğiniz dünyaya gelmeden önce yapacağınız hazırlıklar ile dünyaya gelişini kutlayabilirsiniz. Yapacağınız önemli hazırlıklardan biri de doğuma giderken yanınıza almanız gerekenleri toplayacağınız bir hastane çantası olacaktır. Çantaya koymanız gereken malzemeler konusunda ise titiz ve kapsamlı düşünmeniz önemlidir. İşte hastane çantasında olması gerekenlere öneriler:
- İlk olarak nüfus cüzdanı, sağlık sigortası ile ilgili belgeler ya da herhangi bir hastalığınız varsa onunla ilgili ilaçların hastaneye gitmeden önce mutlaka yanınızda bulunması gerekir.
- Saç fırçası, diş fırçası ve macunu, deodorant, şampuan, duş jeli, banyo lifi, el kremi ya da toka gibi günlük kullandığınız ürünlerin elinizin altında olması işinize yarayacaktır.
- Doğum çantası hazırlarken eklenmesi gereken bir diğer eşya ise belki de en çok ihtiyaç duyulacak olan emzirme sütyenleri olacaktır. Kolay bir şekilde tek göğüsten açılan ve sadece göğüs ucunu açıkta bırakan emzirme sütyenlerinden mutlaka almalısınız.
- Hastanede kaldığınız süre boyunca, rahatınızı düşünmek zorundasınız. Yanınıza alacağınız gecelik, sabahlık ya da bebeğinizi kolay emzirmenizi sağlayacak kıyafetler ile rahat edebilirsiniz.
- Doğumdan sonra ayaklarınız üşüyebilir ve sıcak tutacak bir şeyler arayabilirsiniz. Bunun için doğuma gitmeden önce mutlaka çantaya bir çift çorap ve terlik eklemeyi de unutmayın.
- Hastanelerde size özel ve temizlenmiş yastık, çarşaf ya da yorgan elbette vardır. Ama siz kendiniz de götürmek isteyebilirsiniz. Stres ve ıkınmalar nedeniyle çatlayan dudaklarınızı kısa sürede onarmak için yanınıza dudak nemlendiricisi de alabilirsiniz.
- Doğum sonrasında belirli bir süre daha devam eden kanamalar olacaktır. Bu kanamaların şiddeti, kadından kadına değişebilir. Hastaneye giderken hazırladığınız çantada lohusa pedi adı verilen petlerden bulunması büyük kolaylık sağlayacaktır.
- Hastaneler genellikle yeni doğan bebeğiniz için bebek bezi temin ediyor ama yine de her olasılığı göz önünde almalı ve doğum çantası içine yedek bebek bezini de koymalısınız.
- Doğum çantası hazırlarken almanız gerekenler arasında en önemlilerinden biri de bebeğinizin giyeceği ilk kıyafetler olacaktır. Hastanede doğumdan sonra bebek, hemşirelere tarafından giydirilecektir ancak yine de fazla kıyafete ihtiyaç olabilir.
- Son olarak hastane odasındayken bebeği sıcak tutmak ve üstünü örtmek için minik bir battaniye almalısınız.
Doğuma giderken yanınıza almanız gerekenler hakkında detayları Doğuma Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler yazımızda bulabilirsiniz.
5- Doğum Süreci Hakkında Araştırma Yapabilirsiniz.
Doğum anı, pek çok anne adayını endişelendirebilir ve korkmalarına neden olabilir. Ancak doğum öncesinde doğumla ilgili bilgi sahibi olan kadınlar, kendi doğum süreçlerine dahil olabilir ve daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayabilirler.
Doğum eylemine, ağrı yönetimine, solunum tekniklerine ve doğum sırasında kullanılabilecek tıbbi ekipmana dair bilgi edinerek daha rahat bir hamilelik süreci geçirebilirsiniz. Normal doğum, suda doğum, epidural doğum hakkında gerçek doğum videolarını izleyerek, doğum yapmanın farklı yollarını öğrenebilirsiniz. Gereken araştırmayı yaptıktan sonra, tercihlerinizi bir doğum listesi üzerinden düzenleyebilir ve doğum planlaması yapabilirsiniz.
6- Tecrübeli Annelerden Yardım Alabilirsiniz.
Doğum öncesinde yapılması gereken bir diğer şey ise tecrübeli annelerin fikirlerinden ve önerilerinden yararlanmak olacaktır. Deneyim sahibi annelere, merak ettiğiniz her türlü soruyu sorabilir ve muhtemelen en doğru cevapları alabilirsiniz. Annelerin deneyimlerini öğrendikten sonra gebelik ve doğum sürecine dair şok faktörünü büyük orana azaltabilirsiniz.
Bunun yanında, hamilelik sürecinde olumsuz düşüncelerden ve endişelerden uzak kalmanız gerektiğini unutmayın. Başından kötü ve zorlu bir doğum deneyimi geçmiş yakınlarınızla fikir paylaşımı yaparken dikkatli olun ve mümkünse konuyu, daha temel başlıklara çevirin. Gebelik, doğum ve çocuk yetiştirmenin tüm püf noktalarına dair detayları, anne olmuş kadınlardan öğrenmeniz mümkündür.
7- Doğum Sigortası Ürünlerini İnceleyebilirsiniz.
Son olarak, aklınızdaki endişeleri azaltmak ve doğum için gerekli olan masrafları düşünmeyi bırakmak için doğum sigortası seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Doğum ya da hamilelik sigortası genel bir ifadeyle özel sağlık sigortası veya tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeleri kapsamına dahil edilebilen bir ek teminat seçeneğidir. Doğum sigortası ürününün sunduğu hizmetlerden ve avantajlardan yararlanabilmek için bir sağlık poliçesinin alınması gerekmektedir. Var olan sağlık poliçelerine, uzmanların da yardımı ile doğum paketi dahil edilebilmektedir.
Doğum sigortası planlaması hakkında daha fazla detaya En İyi Doğum Sigortası Planları Neler? Avantajlı Poliçe Seçimi yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Doğum Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Doğum, anne – baba olmayı iple çeken ailelerin yaklaşık 9 ay boyunca sabırsızlıkla beklediği bir andır. Hamilelik sürecinde atılan tüm adımlar, alınan önlemler ya da bütün hazırlıklar doğum için yapılır ve olası tüm aksiliklere karşı güvence alınmak istenir. Bunun yanında, doğum sırasında da dikkat edilmesi gereken durumlar bulunmaktadır.
Doğum sırasında sakin kalarak ve doktorun söylediklerine odaklanarak, rahat bir şekilde bebeğinizi dünyaya getirebilirsiniz. Her şeyden önce anne adayı, sadece doğuma odaklanmalı ve olumsuz düşüncelere kapılmadan, rahat bir doğum gerçekleştirmelidir. Anne adayının tercihine göre karar vereceği normal doğum, sezaryen doğum ya da suda doğum gibi doğum yöntemlerinden biri seçilebilir. Bu yöntemlerin gerekliliklerine uygun davranılmalı ve doktorun tavsiyelerine bağlı kalınmalıdır.
Doğum yapmak, ağrılı ve zor bir süreç olabilir. Ancak dikkatli davranarak ve gereken tüm önlemleri alarak güven içinde bebeğinizi kucağınıza almak mümkündür. Bunun için doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında oluşabilecek risk durumlarına karşı doğum sigortası ile gereken güvenceyi almak, anne adaylarının daha rahat ve güvende hissetmesini sağlayacaktır. Gebeliğe bağlı gelişen komplikasyonlar, muayene, tahlil ve testlerin ücretlerinin yanında normal ve sezaryen doğum için gereken masrafları karşılayan doğum sigortası ürünleri hakkında bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanlarına danışabilirsiniz.
Bunun yanında doğum seçenekleri hakkında daha fazla bilgi almak için Normal Doğum Mu? Sezaryen Mi? Merak Edilenler yazımızı okuyabilirsiniz.
Doğum Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalıdır?
Doğum ya da hamilelik sigortası genel bir ifadeyle özel sağlık sigortası veya tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeleri kapsamına dahil edilebilen bir ek teminat seçeneğidir. Doğum sigortası ürününün sunduğu hizmetlerden ve avantajlardan yararlanabilmek için bir sağlık poliçesinin alınması gerekmektedir. Var olan sağlık poliçelerine, uzmanların da yardımı ile doğum paketi dahil edilebilmektedir.
Doğum sigortası teminatları sigorta şirketlerine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Genel olarak bu teminatlar, doğum sigortası poliçelerinin ilk ödemeleri yapıldıktan sonra 12 ayın sonunda devreye girmektedir. Bekleme süresi olarak nitelendirilen bu süre bazı şirketlerde daha kısa olabilmektedir.
Planlı hamilelikler için yaptırılması avantaj sağlayan doğum sigortası, gebelikten en az 1 yıl önce başlatılmalıdır. Bu sayede sigorta ürününün sunduğu tüm hizmetler en verimli şekilde alınabilir.
En iyi doğum sigortası ürünlerine ve tekliflerine ulaşmak için Sigorta Dünyası web sitemizi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimiz üzerinden sağlık uzmanlarımızdan danışma alabilirsiniz.