Yeni bir bebeğin dünyaya gelişi heyecan verici bir zamandır. Ancak, bu süreç finansal olarak ne bekleyeceğinizi düşündüğünüz için planlama ve hazırlık gerektirebilir. Bebekler sevimli, heyecanlı ve bütçenin düşünülmesi gereken bir süreci ifade etmektedir. Ancak bebek doğmadan önce ve sonra neyle karşılaşabileceğinizi bilmek önemlidir. Bir bebeğe doğmadan önce finansal olarak hazırlık yapmak, sorunsuz bir geçiş sağlamanın ve finansal güven kazanmanın en iyi yoludur.
Finansal olarak bir bebek için veya ailenize yeni bir kişi için hazırlanıyorsanız, muhtemelen aklınızdan geçen milyonlarca şey vardır. Zihniniz çocuk bezi üzerinde olsun veya çocuk bakım masraflarından endişe duyuyorsanız, yeni aile üyenizin gelişine hazırlanmanıza yardımcı olmak için bu listeyi bir araya getirdik.
Finansal istikrar için bu adımları izleyin, böylece aileniz bir yıldan kısa bir süre içinde doğru yolda olabilir.
İlginizi çekebilir: Kaç Haftalık Hamileyim? Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?
Bir Bebeğe Finansal Olarak Hazırlanma Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Çocuğunuzun gelişini planlarken bir bütçe planına sahip olmak ve çocuk yetiştirme sırasında ortaya çıkacak harcamalar konusunda bir farkındalığa sahip olmak çok önemlidir.
Ebeveynlik sırasında yardım istemeye ve kabul etmeye istekli olmak, ailenizi finansal başarıya hazırlamanın anahtarıdır.
Güvenli bir yerde uyumaya, sonsuz sayıda biberon ve bebek oyuncağına kadar, anne babaların aklında çok şey olduğunu ve yapılacaklar listelerinde daha fazlasını olduğunu söylemek abartı olmaz. Eğer ilişki kurabilirseniz, ebeveynliğin yaklaşmakta olan mali sorumluluklarından da biraz bunalmış olabilirsiniz. Daha sağlıklı bir finansal geleceğe doğru adımlar atmaya hazırsanız, yeni bir bebeğe hazırlanmak için 8 finansal ipucunu okumaya devam edin.
Bebek için hazırlık yapmak sadece küçük giysiler ve iç açıcı ultrason fotoğrafları değildir; çok fazla mali hazırlık gerektirir. Bu kılavuz, hamilelikten bebeğin ilk yıllarına kadar en önemli finansal görevleri ortaya koyacaktır.
1. Bebek Gelmeden Önce
Bebeklerin daha ortaya çıkmadan önce maliyeti vardır. Bunlar ilk mutlu anların başlangıç noktasıdır. Bu sebeple ilk harcamalar gözünüze çok fazla gelmeyebilir.
Tıbbi harcamalar, başlangıçtan itibaren önemli harcamalardır. Hamileliğinizi etkileyebilecek altta yatan koşulların bulunmadığından emin olmak için bir kontrole ihtiyacınız olacak ve gebe kaldıktan sonra birçok doğum öncesi randevu planlayacaksınız.
- Sağlık sigortanızı dikkatlice gözden geçirerek başlamalısınız. Doğum öncesi sigortanız var mı? Doğum ve hastane maliyetleri ve yeni doğan bakımı ne olacak? Muafiyetinizi, ek ödemelerinizi ve sigortanızın hangi tıbbi ürünleri, süreçleri, prosedürleri ve olanakları kapsadığını anladığınızdan emin olun. Ayrıca, bebek sahibi olmanın istihdamınız üzerindeki etkisini de göz önünde bulundurun.
- Şu anda çalışıyorsanız, ne kadar doğum veya babalık izni alacağınızı düşünün.
- İşvereninizle ne zaman işe dönmeyi planladığınızı ve izniniz sırasında tazminat alıp almayacağınızı konuşun.
- Cepten tıbbi masraflara ne kadar harcayacağınızı öğrendikten sonra, gelirinizin önümüzdeki aylarda nasıl etkileneceğini anlayın ve yeni ilaveniz için bir alışveriş listesi hazırlayın, bütçenizi buna göre ayarlayın.
- Bebekler çok fazla masrafla gelir, bu nedenle hem gerekli hem de isteğe bağlı satın alımlar için bir sınır belirleyin.
2. Finansal Nabzın Kontrolü
Bebeğiniz için hazırlanmadan önce kendi mali durumunuza daha yakından bakmalısınız. Henüz yapmadıysanız, not alın ve gelirinizi, giderlerinizi, borcunuzu ve diğer mali yükümlülüklerinizi analiz etmeye başlayın.
Kişisel bir bütçeyi korumak, yeni bebek masraflarını nasıl karşılayacağınızı ve nasıl tasarruf etmeye başlayacağınızı anlamanın en iyi yolu olacaktır.
- Kişisel mali kontrolünüz, varlıklarınızı ve borçlarınızı gözden geçirmeye odaklanmalıdır.
- Varlıklar, elinizdeki nakit paranızı ve sahip olduğunuz her şeyi içerir.
- Borçlar, başkalarına borçlu olduğunuz ve karşılığında düzenli olarak ödeme yaptığınız mali sorumluluklardır.
- Güncel borçları doğum öncesine kadar bitirmeniz yükünüzü hafifletir.
Yeni bebeğiniz için finansal olarak planlama yaparken yapmanız gereken ilk önemli hazırlık, bir bütçe oluşturmaktır. Sizin ve eşinizin zaten bir bütçesi varsa, işin çoğu zaten yapılmıştır ve bu planı ailenizin en yeni üyesinin masraflarını içerecek şekilde ayarlamanız yeterlidir. Bu durumda, bu adımı atlayabilirsiniz. Bununla birlikte, daha önce hiç ayrıntılı bir bütçe oluşturmadıysanız, önünüzde biraz daha iş var.
Merak edenler için: Hamilelik Doğum Masraflarımı Nasıl Teminat Altına Alabilirim?
3. Çocuk Giderlerine Ayrılan Bir Tasarruf Hesabı Oluşturun
Bebek harcamalarınız için ayrı bir tasarruf hesabına sahip olmak akıllıca bir finansal harekettir. Bu, yeni çocuğunuz için ayırdığınız paranın bu masraflara gitmesini ve acil durum fonu veya ev onarım bütçesi gibi başka bir masraf tarafından karşılanmamasını sağlayacaktır. Ayrıca, özellikle paraya kolay erişime izin vermeyen bir hesap olmak üzere, ayrı bir yerde tutulurlarsa, bu tasarruflara dalmak için daha az cazip olacaksınız.
4. Doğum Öncesi Bakım ve Doğum Maliyetlerinin Tahmin Edilmesi
Bebeğinizi doğurmak ve sağlığını sağlamak, bir bebek için finansal olarak hazırlanırken bekleyeceğiniz şeylerin sadece başlangıcıdır.
Doğum süreciniz için sağlık sigortası yaptırmaya ihtiyaç duyabilirsiniz ve yeni doğan teminatı ile bebeğinizi poliçenize ekleyebilirsiniz.
Yeni bebeğinizi sağlık sigortası poliçenize eklemeniz gerekecek, bu yüzden her şey nispeten sakinken poliçenizi şimdi gözden geçirmek için zaman ayırın. Şu anda işinizin kapsamındaysanız, insan kaynakları ile iletişime geçerek veya sigorta uzmanınızla konuşarak nasıl yapılacağını öğrenebilirsiniz. Ayrıca, sağlık sigortasında bile, doğum ve aile sigortası planları söz konusu olduğunda bazı cepten yapılan harcamalardan sorumlu olabileceğinizi unutmayın. Erken gözden geçirerek soru sormak ve tasarruf etmeye başlamak için daha fazla zamanınız olacak.
- Doğum sigortasına sahip olmanız sonucunda hastane masraflarınız minimuma iner ve bütçe stresiniz ortadan kalkar.
- Sigorta kapsamında olan anlaşmalı hastaneden ve istediğiniz doktordan hizmet alabilirsiniz.
- Bebeğinizin ilk doktor randevusu hayatının ilk haftasında gelecektir, bu nedenle bir doktor seçimi isteyeceksiniz. Doğum sigortanız buna izin verir.
Doğru doktoru ararken, sigorta kapsamında olup olmadığını iki kez kontrol etmeyi unutmayın. Kliniğe sorun, ancak sigorta şirketinizi arayarak doğrulayın, böylece beklenmedik ağ dışı ücretlerle karşılaşmazsınız.
Hamileyseniz göz atmanızı öneririz: Bekleme Süresiz Doğum Sigortası Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey
5. Kapsamlı Bir Sigorta İncelemesi Planlayın
Büyüyen ailenizin ışığında sağlık sigortası ve doğum teminatı ihtiyaçlarınızı gözden geçirmelisiniz.
Gençseniz, doğum sigortası ucuz ve gereklidir. Bu tamamen isteğe bağlıdır. Bütçenizi ve 9 aylık hamilelik sürecinizi güvence altına almak için tercihiniz olmalıdır.
Ne kadar sigorta teminatına ihtiyacınız olduğunu bilmiyorsanız, uzmanlarımız size yardımcı olabilir.
6. Kontroller
Doğum öncesi bakımdaki en büyük maliyet doktor ziyaretlerinden kaynaklanmaktadır.
Geleneksel olarak, hamile kadınlar ilk iki hafta birkaç kez, üçüncü haftadan başlayarak ayda bir ve son dört haftada bir doktor kontrollerine giderler. Yine, bu sağlık uzmanınıza ve gebeliğin yüksek riskli olup olmadığına bağlıdır.
Doğum öncesi harcamalarınızın bir kısmını karşılayan sağlık sigortanız varsa, bu harika!
Ancak teminatınızın neleri içerdiğini ve cepten beklenen katkılarınızın ne olacağını öğrendiğinizden emin olun. Planınızı önceden bilmek, ortaya çıkabilecek sürprizlere tamamen hazır olmanıza yardımcı olacaktır.
7. Doğum Masrafları
Şimdi tatlı bebeğinizi dünyaya getirme zamanı!
Doğum yapmanın maliyeti tamamen nerede yaşadığınıza, bebeğinizi nasıl doğurduğunuza ve bir doğum sigortasına sahip olup olmadığınıza bağlıdır.
Doğum sigortanız varsa 9 aylık olan süreçte hiçbir hastane masrafınızı düşünmenize gerek kalmaz ve içiniz son derece rahat olur. Bunun yerine hastaneye ödeyeceğiniz bütçeyi başka ihtiyaçlarınız için kullanırsınız.
Bilirsiniz, doğum sürecinde bütçe stresi ve gerginlikler çok fazla olur. Bu sebeple sizin her zaman stresten uzak kalmanız gerekir. Doğum sigortasına sahip olmanız sadece masraflarının karşılanmasını sağlamaz, aynı zamanda iç huzuru ve bebeğinizin kaliteli hizmet alabilmesini de sağlar.
Karar veremeyenler için: Bebek Sahibi Olmak İçin Sağlık Sigortasına İhtiyacınız Var Mı?
8. Bebeğinizi Sağlık Planına Kaydetmeye Hazırlanın
Bebeğinizin gelişinden sonra onu sağlık sigortası planınıza dâhil etmek için genellikle 14 gününüz olacak.
Kendinizi sigorta poliçenizin artıları ve eksileri konusunda eğitirken, potansiyel maliyetler hakkında daha iyi bir fikre sahip olacaksınız.
Sağlık sigortası kapsamınız, yeni bir çocuğun doğumu ile ilgili finansal gerçekliğinizin büyük bir parçası olacaktır. Ailenizi hazırlamak için, sigorta poliçenizin bilgini olmanız gerekecek. Bebeğiniz dünyaya gelmeden önce, poliçeniz hakkında bilgi sahibi olmak için gerekli şartları okuyun. Güncel sağlık sigortası poliçenize yeni doğan teminatı ile bebeğinizi ekletebilirsiniz. Böylece dünyaya geldiği süreçten itibaren sağlığını güvence altına almış olursunuz.
Bebek sahibi olmak, olayları yepyeni bir hayata hazırlamaktır. Bebeğiniz doğduktan sonra onu sigorta kapsamına almanız iyi bir fikirdir.
Doğum sigortası hakkında bilgi sahibi değilseniz, hemen başvuru formunu doldurun uzmanlarımız bilgi versin.