Uyku, vazgeçilmez ve en temel ihtiyaçlarımız arasında yer almaktadır. Gün içinde yaşanan stresi yorgunluk ya da koşturma sonucunda uyku ile vücudun dinlenmesi ve yeni güne hazırlanması gerekmektedir. Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan maddelerin salgılanması, enerji depolanması ve hem beynin hem de vücudun dinlenmesi için kaliteli bir uyku en önemli gereksinimlerden biridir. Yeteri kadar uyumamanın sonuçları ise ilerleyen dönemlerde ciddi problemler olarak geri dönecektir.
Hamilelikte uykusuzluk ise anne adayının bağışıklık sistemine zarar verebilecek ve bebeğin anne karnında kilo alımını dahi etkileyebilecek ciddi bir durumdur. Uykusuzluk hamileliğin erken ya da geç dönemlerinde hayat kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur ve hamile kadınların % 44’ü bu dönemde uykusuzluktan şikayet edebilmektedir.
Hazırladığımız bu yazıda; hamilelikte yaşanan uykusuzluğun nedenleri ve bu probleminin çözümü için yapılması gerekenleri açıklamaya çalıştık.
Hamilelikte Uykusuzluk Neden Olur?
Hamilelik döneminde hormon seviyesindeki değişiklikler ve özellikle progesteron hormonundaki artış, gün içinde şekerleme yapmaya neden olur. Bu durum da gece uykusuzluk çekilmesine ve uyku düzeninin bozulmasına yol açacaktır.
Hamileliğin ilk aylarında progesteron hormonu etkisiyle her fırsatta uyumak isteyen gebeler, 2. trimester denilen 4., 5. ve 6. aylarda normal uyku düzenine yaklaşabilirler. Ancak son üç aylık dönemde ise büyüyen karın ve buna bağlı sık idrara çıkma isteği oluşması nedeniyle uyku problemleri ortaya çıkacaktır. Hamilelikte uykusuzluk, hormonlardaki değişimlerin yanı sıra şu sebeplerden oluşabilir:
- Açlık.
- Yatmaya yakın yenen abur cubur.
- Depresyon.
- Sık sık idrara çıkma isteği.
- Nefes darlığı.
- Mide bulantısı ya da kusma.
- Mide ekşimesi.
- Sırt ağrısı.
- Karında rahatsızlık.
- Göğüslerde hassasiyet.
- Bacak ağrısı.
- Canlı rüyalar.
- Huzursuz bacak sendromu.
Uykusuzluk ve uyku problemleri hamilelik ilerledikçe artabilir. Aynı zamanda vu sorun, hamileliğin her döneminde başlayabilir.
Hamilelik süreci sonunda heyecanla beklenen doğum hakkında merak edilen ilginç bilgileri Doğumla İlgili Merak Edilen İlginç Bilgiler yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte Uykusuzluk İçin Ne Yapmalı?
Uykusuzluk, uykuya dalmada ve uykuyu sürdürme zorlanma durumu olarak tanımlanabilir. Bu sorun, gebelikte sıkça rastlanan bir durumdur. Yorgun hissedilmesine rağmen uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte zorlanan anne adayları, farklı sebepler nedeniyle bu sorunu yaşayabilirler. Uykusuzluk gebelerin % 44’ünü etkilemekte ve gebeliğin en belirgin olduğu son üç ayda daha çok kendini göstermektedir.
Hamilelik döneminde uyuyamamak, anne adaylarını oldukça hassas olan bu dönemde fazlasıyla zorlayacaktır. Bununla birlikte alınan bazı önlemler ile hamilelikte uyku problemi tümüyle çözebilir ve kaliteli bir uyku çekmek için gereken ortam hazırlanabilir.
Uyku problemlerinin çözümüne dair detaylara Uyku Problemi Nasıl Çözülür? Rahat Uyumanın Yolları yazımızdan ulaşabilirsiniz.
1- Beslenme Takviyesi Tedaviler Alın.
Hamilelik döneminde doktor kontrolünde olmadığı sürece ilaç kullanımı asla yapılmamalıdır. Anne ve bebek sağlığı için bu son derece dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Ancak farklı gıda takviyeleri ile var olan uykusuzluk problemlerine dair etkili çözümler bulunabilir. Demir ve folik asit eksikliği nedeniyle oluşabilen uykusuzluk sorunu, besin takviyeleri ile çözülebilir.
2- Ağır Yemekler Yemeyin.
Akşam yemeklerinde sindirimi güç ağır yemeklerin yenmesi, gece uykusunun kalitesini düşürecektir. Bu durum hamilelik dönemi için de geçerlidir. Ağır yemekler, midede gereksiz şişkinlik ve rahatsızlık hissi oluşturacak ve huzursuzluk yaratacaktır. Ancak aç kalmanın da uykusuzluğa neden olduğu unutulmamalı ve yeterli ölçüde yemek yenmelidir.
3- Kafein Tüketimini Azaltın.
Kafein uykusuzluğa neden olan en etkin maddelerden biridir. Çay, kahve gibi kafein içeren içecekler, hamilelik dönemi için fazla tüketilmesi önerilmeyen içeceklerdir. Bu tür içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Fazla kahve ya da çay tüketimi, uyku düzeninin bozulmasına neden olacaktır.
4- Gevşeme Teknikleri Öğrenin.
Hamilelik döneminin yarattığı stres ve gerginlik, uykusuzluğu tetikleyen bir diğer nedendir. Gevşeme teknikleri, zihninizi sakinleştirir ve gerginliği büyük ölçüde azaltır. Meditasyon ve yoga gevşemenize yardımcı olabilecek seçenekler arasındadır.
5- Egzersiz Yapın.
Düzenli ve kaliteli bir uyku için günlük egzersiz programı oluşturmak, en etkili yöntemlerden biri olacaktır. Haftanın en az 3 günü egzersiz yaparak uyku kalitesinin arttığını görebilirsiniz. Gebelik dönemi içinde yapılabilecek egzersizleri araştırarak işe başlayabilirsiniz. Eğer düzenli bir egzersiz programı yapamıyorsanız; hiç yoktan gün içinde mutlaka kısa yürüyüşlere çıkın.
6- Liste Yapın.
Gece uykularının kaçmasına neden olan önemli etkenlerden biri de ertesi günü planlarken düşüncelere boğulmaktadır. Bir sonraki günü düşünüp endişelenmek yerine,önceki günden bir liste oluşturarak planlama yapabilirsiniz. Böylece stres seviyeniz azalır ve gece başınızı yastığa koyduğunuzda, rahatça uyursunuz.
7- Stres Yönetimini Sağlayın.
Uykudan önce zihni ve vücudu rahatlatabilmek için stres kontrolünü sağlamak gerekir. Stres yönetimi sağlandığında, uykuya dalmak daha rahat olabilir. Stresli bir günü sonucunda, uykunuz gelmiyorsa; uyumak için kendinizi zorlamayın. Bunun yerine özel teknikler içeren stres yönetimi yöntemlerini uygulamaya çalışın. Bunun için meditasyon ya da müzikli yöntemleri tercih edebilirsiniz.
8- Yastık Kullanın.
Hamilelik döneminden günden güne büyüyen karın nedeniyle yatakta rahat hareket edememeye başlayabilirsiniz. Bu da yastık sayısında artışa ihtiyaç doğurabilir. Genelde birini başınızın altına, birini dizlerinizin arasına koyacağınız iki yastık işinizi görecektir. Ancak son aylarda artan sağa sola dönme problemini en aza indirgemek için dizlerinizin arasının yanında, bir üçüncü yastığı da sırtınıza yastık koyabilirsiniz. Aynı zamanda kullandığınız yastıkların sert ya da çok yumuşak olması da uyku problemine neden olabilir. Orta sertlikte ya da başınızın şeklini alan özel yastıklar tercih edebilirsiniz.
9- Odanızı Hazırlayın.
Düzenli bir uyku için yatak odanızın yeteri kadar ısınmış ve havalandırılmış olması da önemlidir. Oda sıcaklığını 21 dereceye sabitleyin ve yatacağınız odayı mutlaka düzenli olarak havalandırın. Tüm bunlara ek olarak yatmadan en az 1 saat önce televizyon, telefon, bilgisayar gibi elektronik cihazları kullanmayı bırakın.
Hamilelikte Psikolojik Bozukluklar Neden Olur, Nasıl Geçer?
Hamilelikte psikolojik bozuklukların başında ilk olarak, anne adayının hamilelik sürecinde yaşadığı fizyolojik değişimler gelmektedir. Gebelik nedeniyle kiloda yaşanan artış, kadında mutsuzluğa, kendini beğenmemeye başlamaya ve hoşnutsuzluğa neden olabilmektedir. Bunun yanında, hamilelikte değişen hormonal düzen, gebenin psikolojisini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Hormonların etkisi ile kadınlarda uyku problemleri ortaya çıkabilir. Uyku problemleri, hamilelikte yaşanan psikolojik bozuklukların en büyük nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Tüm bunların yanında, önceleri hamilelik hormonunun depresyona karşı koruyucu bir etkisinin olduğu düşünülmektedir. Oysa bugün, hamilelikteki hormon değişiminin depresyonu tetikleyebileceği düşünülüyor. Gebelikte oluşabilecek stres ve gerginlik, eşlerle yaşanan sıkıntı ya da endişe durumları, anne adayının depresyona yatkın hale getiriyor. Bu nedenle, hamilelik döneminin olabildiğince rahat ve huzurlu geçirilebilmesi için tüm önlemlerin alınması önem taşımaktadır.
Anne adaylarının hamilelik psikolojisini atlatabilmek için uygulaması gereken adımlar şu şekilde olabilir:
- Düzenli egzersiz ile doğal olarak serotonin seviyesini yükseltebilir ve kortizol seviyesini azaltabilirsiniz.
- Yeterli uyku ile vücudun ve zihnin günlük zorluklarla başa çıkma yeteneğini büyük ölçüde düzenlenebilmektedir.
- Diyet ve dengeli beslenme programı ile stresle başa çıkma konusunda önemli adımlar atılabilir.
- Akupunktur uygulaması kapsamında yapılan yeni düzenlemeler ile hamilelerin depresyon tedavisinde önemli çalışmalar yapılmaktadır.
- Omega – 3 yağ asitleri, birçok sağlık sorununa yardımcı olabilmektedir. dan miktarı belirlenen bir balık yağı takviyesi ile depresyon etkilerini kontrol altına alabilirler.
- Bitkisel ilaçlar ise ruh halini düzenlemek için tercih edilebilecek bir diğer seçenektir.
Hamilelik psikolojisine ve atlatma yollarına dair daha fazla detay öğrenmek için Hamilelik Psikolojisi Nasıl Geçer? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Anne Adayları İçin Doğum Sigortası Gerekli Mi?
Hamilelik dönemi için güvence sağlayan doğum sigortası, özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında alınabilmektedir. Sağlık sigortaları kapsamında ek teminat olarak alınan doğum sigortası, anne adayları için sayısız avantaj sağlamaktadır.
Hamilelik dönemi, her ne kadar heyecanlı ve tatlı bir serüven olsa da stresli ve telaşlı da geçen bir süreçtir. Bu süreci iyi yönetmek ve gereken tüm önlemleri almak, hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlığı için son derece önemlidir.
Doğum sigortası ile geniş teminat seçenekleri ve özel sağlık kurumlarından hizmet alma olanakları sunulmaktadır. Anne adayı, sigorta poliçesi kapsamında sunulan teminat seçenekleri ve limitleri kapsamında yer alan hizmetler dahilinde korunmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı anne adayları için doğum sigortası, önemli bir gerekliliktir.
Sigorta Dünyası iletişim kanalları üzerinden en iyi doğum sigortası fiyatlarına dair bilgi alabilirsiniz. Sağlık uzmanlarımıza 7 / 24 müşteri hizmetlerimizden ulaşım sağlayabilir ve doğum sigortası detaylarını öğrenebilirsiniz. Bunun yanında web sitemizden tüm doğum şirketlerini karşılaştırabilir ve sizin için en uygun olanı keşfedebilirsiniz. Ücretsiz sorgulama yapmak için başvuru formunu hızlı ve kolay bir şekilde doldurmanız yeterlidir. Bunun sonucunda, teklif almak için talep oluşturabilirsiniz. Sigorta uzmanlarımız en kısa sürede size dönüş yapacak ve en uygun doğum sigortası fiyat teklifini sunacaklardır.