Hamileliğin öğrenilmesinden itibaren anne adaylarının aklına ilk gelen sorulardan biri hangi doğum yönteminin daha iyi olacağıdır. Doğum yöntemleri ve doğumun nasıl olacağı ile ilgili araştırmalar yapılmaya başlanır; en iyi yöntemin hangisi olduğuna karar verilir ve bir doğum planı hazırlanabilir.
Doğumun nasıl yapılacağı genel olarak doğum anına kadar net bir şekilde belli olmaz. Bunun nedeni; son dakika yaşanan komplikasyonların doğum şeklini değiştirebilmesidir. Ancak hamileliğin son haftalarına doğru yapılan kontrollerin sonucunda doğum yöntemine dair bir karara ulaşılabilir.
Hazırladığımız bu yazıda ise doğum yöntemleri içinde en çok tercih edilenlerden biri olan sezaryen doğum hakkında en çok merak edilen 10 soruyu sizler için cevapladık.
1- Sezaryen Doğum Nedir? Normal Doğumdan Farkı Nelerdir?
Normal doğum bebeğin vajinal yoldan geldiği ve ilk akla gelen doğum şeklidir. Uzmanlar tarafından da, aksi bir durum olmadığı sürece, önerilen doğum yöntemidir. Sezaryen doğum ise, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, karnın hemen altından cerrahi bir operasyon ile bir kesik açılarak bebeğin çıkarılması işlemidir. Buna göre normal doğum ve sezaryen doğum arasındaki farklar şöyle olmaktadır:
- Normal doğum, doğal bir doğum yöntemidir; sezaryen ise, bir operasyondur.
- Normal doğum vajinal yoldan gerçekleşir; sezaryen ise karın bölgesinden atılan bir kesikle rahme ulaşılmasına olanak sağlayan bir işlemdir.
- Sezaryen doğumda, normal doğuma göre iki kat daha fazla anestezi uygulaması yapılmaktadır.
- Sezaryen doğumda iyileşme süresi, normal doğuma göre çok daha uzun olmaktadır.
- Bebekte oluşabilecek sorunlar düşünüldüğünde ise sezaryen doğum daha avantajlıdır.
2- Sezaryen Doğumu Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Anne ve bebek sağlığı açısından en iyi ve güvenli doğum yöntemi normal doğum olacaktır. Herhangi bir operasyon ya da işlem gerektirmeyen bu yöntemde, bebek doğum zamanı geldiğinde doğal bir şekilde dünyaya gelecektir.
Bununla birlikte bazı durumlarda, normal doğumun gerçekleşmesi mümkün olmayabilir ve anne – bebek sağlığını riske atabilecek komplikasyonlar oluşabilir. Böyle durumlarda, sezaryen doğuma başvurulmalıdır. Sezaryen doğumun gerekli olduğu durumlar ise şu şekilde açıklanabilir:
- Bebeğin eşinin yani plasentanın bebekten önce geldiği durumlarda sezaryen doğum yapılmalıdır.
- Bebeğin fazla kilolu olması, vajinal yoldan geçmesine engel olacak ve vajinal yırtılmalara yol açabilecektir. Böyle durumlarda sezaryen doğum yapılabilir.
- Annenin çatısının dar olması nedeniyle normal yolla doğumun gerçekleşmesi mümkün olmayabilir ve doktorlar sezaryen doğumu önerebilir.
- Bebeğin doğum kanalına yan veya ters girmesi, normal doğumu riskli kılar. Bu nedenle sezaryen doğum en güvenli yol olacaktır.
- İkiz, üçüz gibi çoğul gebeliklerde normal doğum risk oluşturur ve sezaryen yapılır.
- Annede veya bebekte herhangi bir kalp sorunu meydana gelirse, acil olarak sezaryen yapılmalıdır.
- Anne adayı, daha önce sezaryen ile doğum yapmışsa ikinci doğumunu da sezaryen doğumla yapmalıdır. Aksi durumlarda, önceki doğumdan kalan ameliyat izi zorlanabilir.
- Doğum sancılarından veya normal doğumdan korkan anne adayları, kendi tercihleri ile sezaryen doğumu seçebilir.
3- Sezaryenden Sonra Normal Doğum Yapılabilir Mi?
Sezaryen doğum yapan kadınların sonraki dönem için en çok merak ettiği soruların başında, diğer doğumların normal doğum olarak yapılıp yapılmayacağıdır. Bu sorunun cevabı, ikinci hamilelikte anne adayının ve bebeğin sağlık durumlarına göre verilebilir.
Anne adayı, sezaryen ameliyatı dışında daha önce rahim ile ilgili herhangi bir ameliyat olmadıysa, doğum kanalı normal doğum için uygunsa ya da bebeğin kilosu normal standartlardaysa normal doğum yapılabilir. Bunun yanında annede diyabet veya yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar varsa, rahim ile ilgili operasyon geçirdiyse ya da bebek fazla kiloluysa sezaryen sonrası normal doğum yapılamayacaktır. Ancak bu konu ile en doğru ve detaylı bilgi doktor kontrolünden sonra öğrenilebilecektir.
4- Sezaryen Doğum Kaç Kere Yapılabilir?
İlk doğumunu sezaryen yöntemi ile yapan annelerin merak ettiği bir diğer soru ise sezaryen operasyonunun kaç kere yapılabileceğidir. Sezaryen doğumdan sonra yeniden hamile kalınması halinde, ikinci doğum normal yolla yapılamayabilir. Konu hakkında kanıtlanmış kesin yargılar yoktur ancak uzmanlar, yapılan her bir sezaryen doğumun farklı ölçülerde riskleri artırdığını gözlemlemiştir. Özellikle 3. sezaryen doğumdan sonra karın içi yapışıklık veya plasentanın yerleşim yerinin yanlış olması gibi risklerin yükseldiğini belirtiyor. Bu nedenle çok fazla sezaryen işleminin uygulanması önerilmemektedir.
5- Sezaryen Doğumda Sadece Genel Anestezi Mi Uygulanır?
Sezaryen doğum yöntemi, uygulanmaya başladığı yıllardan itibaren genel anestezi ile uygulanmıştır. Bununla birlikte tıpta yaşanan gelişmeler ışığında son zamanlarda spinal veya kombine epidural – spinal anestezi gibi anestezi türleri de tercih edilmeye başlanmıştır.
Annenin doğum anını yaşayabilmesi ve doğumdan hemen sonra bebeği ile sağlıklı bir iletişim kurabilmesi için bölgesel anesteziler daha fazla avantaj sağlamaktadır. Bunun yanında anestezi yöntemi ile ilgili son karar doktora ait olmaktadır.
6- Sezaryen Doğum Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Sezaryen doğum, normal doğumdan farklı olarak cerrahi bir operasyondur. Bu yüzden her ameliyat gibi belirli bir iyileşme süreci bulunmaktadır. Normal doğum ile bebeklerini dünyaya getiren anneler, kısa bir süre sonra ayağa kalkabilirler. Ancak bu durum, sezaryen doğumlarda biraz daha uzun ve sancılı olabilir.
Sezaryen doğumdan sonra ağrı hissedilse bile, en geç ikinci gün sonra dolaşımın sağlanması ve gaz probleminin giderilmesi için kısa yürüyüşlere çıkılmalıdır. Bunun yanında, dikişler ise genellikle bir hafta ya da 10 gün içinde kendiliğinden erimektedir. Bu süre içinde dikiş bölgesini koruyan bantlardan kullanılmışsa, anne adayı rahat bir şekilde duş alabilir.
Normal doğumdan sonra anneler, genelde bir gün hastanede kalır ve taburcu olurlar. Sezaryen doğumlardan sonra ise bu süre 2 güne kadar uzayabilmektedir. Aynı zamanda ameliyattan hemen sonra anestezinin etkisi belirli bir süre devam edebilir ve hafif ağrılar olabilir. Böyle durumlara anneye basit ağrı kesiciler verilebilir ve ağrısı kontrol altına alınabilir. Normal hayata dönüş ise en geç 1 hafta içinde gerçekleşecektir.
7- Sezaryen İzi Geçer Mi?
Sezaryen doğumdan sonra cildin en üst epitel tabakasının yeniden oluşması, birkaç gün için sürebilir. Cilt dokusunun güçlü bir şekilde yapışması ise en fazla 1 hafta ya da 10 gün sürmektedir. Bu süreçte koruyucu bant takmıyorsanız, ilk 3 – 4 gün duş alınmamalıdır. Bunun yanında, koruyucu aparatlar kullanıldığı takdirde, daha erken duş almak mümkün olacaktır. Ancak eğer kendiliğinden eriyen dikiş kullanıldıysa dikişlerinizi aldırmanıza da gerek kalmaz.
Uzun yıllardır yapılan sezaryen operasyonlarında kesilen yer, iplik ile dikilir ve dikiş yeri kaynadıktan sonra ise doktor kontrolü altında bu dikişler alınırdı. Ancak günümüzde, estetik dikiş yöntemi ile, kesilen yer içeriden dikiliyor ve dışarıdan herhangi bir dikiş izi oluşmasının önüne geçilebiliyor. Bu yöntem sayesinde, dikişler kaynadıktan sonra iplikler kendiliğinden erir ve herhangi bir ek işlem yapılması gerekmez. Sezaryen izi olarak, bazı kadınlarda çok ince bir pembe çizgi olurken bazı kadınlarda ise hiçbir iz kalmayabilir.
8- Sezaryen Doğuma Nasıl Hazırlanılır?
Hamilelik süreci anne adayları için heyecanlı ancak bir o kadar da zorlu bir süreçtir. Sezaryen doğumda ise her ameliyat sürecine hazırlanabilmek için öncesinde yapılması ve yapılmaması gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Sezaryen doğum öncesindeki dikkat edilmesi ve hazırlanması gereken durumlar şu şekildedir:
- Doğuma gitmeden bir gece önceden hafif bir akşam yemeği yenmelidir. Akşam yemeğinde daha önce hiç tüketilmeyen, riskli bir yiyecek yememeye özen gösterilmelidir.
- Aşırı meyve gibi karında şişlik yapabilecek besinlerden uzak durulmalıdır.
- Anne adayları gece yarısından itibaren yemek yemeyi ve bir şeyler içmeyi bırakmalıdır.
- Bir hafta öncesinden genital bölge tüyleri alınmamalıdır. Çünkü bu işlem enfeksiyon riskini arttıracaktır. Ameliyattan ne kadar zaman önce tüylerin alınabileceği konusunda mutlaka doktora danışılmalıdır.
- Ameliyattan önceki gece ılık bir duş alınabilir. Böylece, hem anne adayının rahatlaması hem de enfeksiyon kapma riskinin azaltılması sağlanabilir.
- Hamilelik dönemi boyunca olması gerektiği gibi doğumdan önce de kesinlikle sigara ve alkol tüketilmemelidir. Ayrıca doktorun önerisi dışında hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.
- Gebelikte kullanılan kan sulandırıcı ilaçların, ameliyattan ne kadar önce bırakılması gerektiği konusunda ise mutlaka doktordan bilgi alınmalıdır.
- Bir gece öncesinde yeteri kadar uyumak son derece önemlidir.
- Son olarak anne adayları duygusal açıdan da kendilerini sezaryen doğuma ve sonrasına hazırlamalıdır. Aynı zamanda, bir gece öncesinde bebekle iletişim kurmak ve onunla konuşmak duygusal açıdan rahatlama sağlayacaktır.
9- Sezaryen Doğumun Riskleri Nelerdir?
Gebeliğin sonuna doğru pek çok anne adayında korku ve endişe meydana gelebilir. Bunun sonucunda anne adayı, normal doğum sebebiyle oluşacak ağrı ve acıdan çekinerek, sezaryen doğuma yönelebilirler. Ancak sezaryen doğum, doğum sonrası iyileşme sürecinin zor ve uzun olması ya da daha sonraki doğumlarda yüksek risk oluşturması nedeniyle uzmanlar tarafından ilk tercih olarak önerilmez. Sezaryen doğum yalnızca doktor tarafından gerekli görüldüğünde gerçekleştirilmelidir. Sezaryen doğumun neden olabileceği riskler ise şöyle açıklanabilir:
- Normal doğuma göre sezaryen doğumda kanama riski 2 kat fazla olmaktadır.
- Enfeksiyon riski normal doğuma göre sezaryen doğumda neredeyse 5 kat daha fazladır.
- Kanın damar içinde pıhtılaşma riski sezaryen doğumda oldukça yüksektir.
- Anesteziye bağlı gelişen komplikasyon ve ölüm oranları daha fazla olabilir.
- Anne adayının toparlanma ve hastanede kalış süresi daha uzun olmaktadır.
- Ameliyat sırasında kesilen bölgedeki yara yerinde ve karın bölgesinde yapışıklıklara bağlı uzun süreli ağrılar olabilir.
- Doğum sonrası depresyon oranı ve bebeğe yabancılık hissi daha fazla olabilmektedir.
10- Doğum Sigortası Sezaryen Masraflarını Karşılar Mı?
Doğum sigortası kapsamında normal doğum ya da sezaryen doğum masrafları karşılanmaktadır. Gebelik sürecini koruma altına alan doğum sigortası ürününü yaptırmak isteyen adaylar, var olan sağlık sigortası poliçelerine ek olarak doğum teminatını dahil edebilirler. Bunun için işlem yaptıkları sigorta şirketine başvuru talebinde bulunabilir ve isteklerini belirtebilirler. Sonrasında ilgili sigorta şirketinin prosedürleri üzerinden gerekli risk değerlendirmeleri yapılacak ve poliçeye doğum teminatı dahil edilecektir.
Sigorta Dünyası üzerinden en iyi doğum sigortası ürünlerine ulaşım sağlayabilirsiniz. Web sitemiz ya da çağrı merkezimiz aracılığıyla sağlık uzmanlarımıza ulaşabilir ve doğum sigortası detaylarını öğrenebilirsiniz.