Hamilelik heyecanlı olduğu kadar ekonomik açıdan da külfetli olacak bir dönemdir. Çünkü anne adayının fiziksel ve psikolojik değişimlerine bağlı olarak tedavi giderleri artış göstermektedir. Bu durumda iyi ve ekonomik bir tedavi almak için doğum sigortası öne çıkmaktadır. Doğum sigortası ile hamilelik sürecini hesaplı hale getirmeniz mümkündür.
Doğum sigortasının önemli bilgilerini okuyarak, kapsamı hakkında bilgi alabilirsiniz.
Doğum Sigortası Nedir?
Hamilelik süreciniz boyunca oluşacak tedavi masraflarını doğum dâhil olmak üzere karşılayan sigorta türüne doğum sigortası denilmektedir.
Özel sağlık sigortasına ek olarak seçilen doğrum teminatı – doğum sigortası hamilelik süresi boyunca sunmuş olduğu avantajlar ile son zamanlarda sık olarak tercih edilen sigorta türünün başında gelmektedir. Doğum sigortası ile ekonomik açıdan da zorlu olan bir süreç rahat bir şekilde atlatılabilmektedir.
Doğum sigortası anne adaylarını artan tıbbi enflasyona karşı güvence altına alır. Bütçenin korunmasını sağlarken aynı zamanda da en kaliteli hastanelerden hizmet alarak bebeğinizi en güzel şekilde dünyaya getirmenizi sağlar.
Poliçenizi doğru zamanda yaptırmak için: Doğum (Gebelik) Sigortası Ne Zaman Yapılmalı? Yazısına göz atabilirsiniz.
Doğum Sigortası Neleri Kapsar?
Doğum sigortası kapsamında hamilelik kontrolleri, tahlil ve tetkikler, TORCH taraması, NST testi, gebelik komplikasyonları, zorunlu kürtaj, düşük tehdidi, preeklampsi, hiperemezis tedavileri ile normal ya da sezaryen doğum masrafları karşılanmaktadır. Ayrıca gerekli görüldüğü hallerde iki geceye kadar hastanede yatış imkânı ile doğum sırasında gerekli hallerde anestezi kullanımı da sigorta kapsamı içindedir. Bu doğrultuda doğum sigortasının hamileliğin gerektirdiği tüm ihtiyaçları kapsadığı söylenebilir. Doğum sigortası kapsamı sigorta şirketlerine göre farklılık göstermektedir. Bu sebeple poliçenizi yaptırmadan önce mutlaka tüm şirketlerin poliçe teminatlarını karşılaştırmalısınız.
Hamilelik özel bir süreç olup anne adayının psikolojisinde ve fizyolojisinde belirli değişikliklerin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde haliyle sağlık masrafları artmaktadır. Eğer gerekli müdahaleler yapılmazsa ve aynı zamanda önlemler alınmazsa hem anne adayının hem de bebeğin sağlığında ciddi riskler oluşabilir. Bu durumun önüne geçmek ise düzenli doktor muayenesinden geçmektedir. Fakat özel hastanelerde belirli sebepler yüzünden muayene ve tedavi fiyatları oldukça yüksektir. Ancak özel hastaneler uzman kadroları ve tıbbi cihaz yeterlilikleri yüzünden en iyi tedaviyi sunmaktadır. Bu durumda özel hastanelerde tedavi olmak için yapılması gereken en iyi yöntem doğum sigortası yaptırmaktır. Çünkü doğum sigortası kapsamında pek çok tedavi ücretsiz olarak sunulacaktır.
Hamile adaylar:Hamileyken Özel Sağlık Sigortası Yapılır Mı?İçeriğinden detaylı bilgi alabilir.
Hamileyken Yapılması Gereken Testler Nedir?
Hamilelik sürecinde neden doğum sigortasına ihtiyaç duyulduğunu daha iyi anlamak için hamilelik döneminde yapılması gereken testlerden bahsetmek yerinde olacaktır.
Bu kapsamda hamilelerin yaptırması gereken testler sıralanacak olursa;
- 4 ile 28 haftalar arasında; glukoz ölçümü için şekerli su testi, yine şeker durumu için OGTT testi, kan uyuşmazlığı bulunuyorsa IDC testi yapılması gerekmektedir. Bunlar bebeğin sağlıklı olması açısından önem taşıyan testlerdir.
- 11 ile 14 haftalar arasında; bebeğin ense kalınlığının ölçülmesi için NT testi ve kan tahlili yapılır. Bebeğin sağlık durumu ve gelişimi için önemli olan testlerdir.
- 16 ile 20 haftalar arasında; üçlü ya da dörtlü test yapılmaktadır. Bu testler sonucunda bebeğin sağlık durumunun nasıl olduğu anlaşılmaktadır.
- 33 ile 37 haftalar arasında; Grup B Streptokok denilen bakteri taraması yapılmalıdır. Bebeğin mevcut sağlık durumunun anlaşılması ve annenin de sağlığının ne durumda olduğunun anlaşılması için yapılması gerekli bir tarama olarak öne çıkmaktadır.
- Bebeğin sağlık anlamında zorluk yaşadığı düşünülen durumlarda ise NST taraması yapılır. Bebeğin durumunu değerlendirmeye yarayan bu test ile eğer bebeğin gelişiminde herhangi bir sorun bulunuyorsa önlem alınır.
Görüldüğü üzere hamilelik sürecinde anne ve bebek sağlığı için yapılması gereken testler oldukça fazladır. Bu testlerin ihmal edilmemesi ikisinin de sağlığı açısından önem taşımaktadır. Ancak devlet hastanelerinde bu testleri yaptırmak süre açısından sıkıntılı olduğundan, özel hastanelerde yaptırmak daha yararlı olmaktadır. Fakat sigorta olmadan bu testler yapılacak olduğunda, özel hastanelere çok yüklü miktarda paralar ödeyebilirsiniz. Bu yüzden doğum sigortası kapsamında hamilelik süreci oldukça ekonomik bir hale gelebilmektedir.
Üstelik normal ya da sezaryen doğum da oldukça masraflı uygulamalardır. Doğum sigortası, doğum için oluşacak masrafları da karşıladığı için bu durumda da ekonomik açıdan büyük bir rahatlama yaşarsınız. Aynı şekilde doğumdan sonra ilk müdahale de hastane tarafından yapılır ve gerek annenin gerekse yeni doğan bebeğin sağlık durumu kontrol edilir. Bu da oluşacak komplikasyonların önüne geçmek adına oldukça yararlı bir uygulama olarak öne çıkmaktadır.
Uzman yorumlarına göz atmak için: Doğum Sigortası Yaptırmak İsteyenlere 8 Öneri içeriğine geçiş yapabilirsiniz.
Hamilelik Süreci Boyunca Psikolojik Değişiklikler Nedir?
Hamileliğin fizyolojik değişimlerinin yanı sıra anne adayının psikolojisinde de ciddi değişiklikler oluşmaktadır. Hamileliğin başlangıcında bebeği kabul edemeyen anne bu süreçte bebeği yadsıyacak ya da iyi bir anne olamayacağı kaygısıyla uğraşacaktır. Bu sürecin atlatılması üç ayı bulabilmektedir ve ardından başlayan süreçte de anne adayı bu sefer bebeğini kabul etmeye, onunla ilgili bağ kurmaya başlayacaktır.
Son aylarda ise annenin kaygıları artmış olacak, çevresine karşı kırıcı olabilecektir. Bu sürecin iyi yönetilmesi adına çevresindekilerin desteği kadar uzman desteğinin de alınması önemlidir. Doğum sigortası, sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte psikolojik danışmanlık hizmeti de sunmaktadır. Uzman doktorun yardımı ile bu süreçteki duygusal iniş çıkışların önüne geçilebilecek ve bu doğrultuda oluşacak maddi harcamalar da engellenecektir.
Bu süreçte alınacak uzman desteği ile hem anne hem de bebek kendini rahat hissedecektir.
Önemli detaylar hakkında bilgi almak için: Doğum Sigortasından Kimler Yararlanabilir?Yazısını okuyabilirsiniz.
Doğum Sigortası Hamilelik Dönemini Ekonomik Hale Getirir mi?
Hamilelik hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan zorlu bir süreç olduğu için anne adayının, rahimdeki bebeğin ve çevresindekilerinin ekonomik açıdan zorlanacakları bir süreç olarak kabul edilebilir. Bu durumda özellikle fizyolojik müdahaleler neticesinde anne adayının ve bebeğin sağlığının korunması kapsamında doktor tetkik ve tahlilleri büyük önem taşımaktadır.
Gerekli yapılmayan müdahaleler sonucunda hem annenin hem de bebeğin sağlığı ciddi boyutlarda geri dönülemez hasarlar alabilir. Sürecin iyi yönetilmesi adına tedavilerin aksatılmadan, yerinde yapılması gerekmektedir ancak özel hastanelerin tedavi fiyatları yüksek olmasından dolayı bu durumda ekonomik anlamda zorluklar baş göstermektedir.
Doğum sigortası ise gerekli olan bu tedavilerin ücretsiz bir şekilde yapılmasını sağlaması açısından oldukça ekonomik bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Hamilelik dönemini şansa bırakmamak için, her türlü ihtimali düşünerek doğum sigortası yaptırmanız hem sağlığınız hem de maddi durumunuz için yarar sağlamaktadır.
Doğum sigortası fiyatlarını hesaplamadan önce: Doğum Hamilelik Sigortası HesaplamaAdımları yazısına göz atabilirsiniz.
Doğum Sigortası Nasıl Yapılır?
Ekonomik avantajları nedeniyle doğum sigortası yaptırmak istiyorsanız öncelikli olarak bilmeniz gereken ilk konu, doğum sigortası, özel sağlık sigortasına ek olarak yapılabilmektedir. Yani sağlık sigortasının bir teminatı durumundadır. Öncelikli olarak sağlık sigortası yaptırmalı ve ardından doğum teminatını seçmeniz gerekir.
Burada önemli olan nokta, bazı sigorta şirketleri doğum sigortası için bekleme süresi şartı koymalarıdır. Bir başka deyişle bekleme süresi, sağlık sigortasının başlamasından 12 ay sonra doğum teminatı verilebileceğini ifade etmektedir. Eğer yakın dönemde doğum sigortasından yararlanmak istiyorsanız bekleme süresine dikkat etmeniz gerekir. Fakat kimi sigorta şirketi de bekleme süresi şartı aramamaktadır. Eğer süreniz kısıtlı ise bekleme süresi şartı aramayan sigorta şirketlerini seçebilirsiniz.
Aynı zamanda doğum sigortası yaptırırken teminatları da dikkatli bir şekilde seçmeniz yararlı olacaktır. Bazı sigorta şirketleri ayakta tedavi teminatını isteğe bağlı olarak sunarken, bazı şirketlerce ayakta ve yatarak tedavi ana teminat olarak sunulmaktadır. Ayrıca sigorta şirketleri tarafından sunulan evde bakım, bebeğin ilk testlerinin yapılması, ilk yardım, anneye diyetisyen ve göz taraması gibi hizmetler de süreci ekonomik hale getiren başka avantajlar olarak öne çıkmaktadır.
Doğum sigortası ile heyecanla beklediğiniz mutlu sona kolayca erişebilirsiniz! Sigorta Dünyası uzmanlarından doğum sigortası ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.