Sağlık sigortaları, beklenmedik anlarda oluşacak kazalar ve hastalıklar için sigortalı kişilere büyük güvenceler sunmaktadır. Bu güvenceler kapsamında kişinin hastane masraflarının giderilmesi ve en kısa sürede tedavi olması amaçlanmaktadır. Sağlık sigortası böylesi cazip güvenceler ile son zamanlarda, devletin sunmuş olduğu güvencelere alternatif olarak öne çıkmaya başlamış olmasına karşılık özellikle hamile olanlar ya da hamile adayları için sağlık sigortasının yapılıp yapılmadığı önemli bir konu teşkil etmektedir. Hamile adaylar için sağlık sigortası yaptırmak olanaklıdır, ancak gerekli şartların sağlanması gerekmektedir.
Hamilelik dönemi hakkında detaylı bilgi için: Hamilelik Dönemini Farklı Kılan Durumlar Nelerdir? İçeriğine göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Nedir?
Mevcut sağlık güvencelerinden memnun olunmadığında özel hastanelerde uzman kişilerin gözetiminde tedavi olmak için yapılan sigortaya sağlık sigortası denilmektedir.
Sağlık sigortası, sigortalı kişinin oluşan hastane masraflarını karşılayarak, sigortalının bir an önce iyileşmesini ve ekonomik açıdan herhangi bir sorun yaşamamasını amaçlar. Bu sayede sigortalının tedavisi uzman kişiler tarafından, alanında yetkin hastanelerde yapılmaktadır. Sağlık sigortaları bu gibi sebepler yüzünden oldukça yararlı bulunmakta ve son zamanlarda tercih edenlerin sayısı artmaktadır. Fakat sağlık sigortası, prim bedelleri yüksek bir sigorta ve hastalık gibi hassas bir konuyla ilgili olduğu için sağlık sigortasından yararlanmak için belirli şartlar öne sürmektedir. Bu şartlardan birisi hamile kişilerin sigorta yaptırıp yaptıramayacağı üzerinedir.
Hamileyken yapılabilen sigorta poliçeleri mevcuttur. Bu yazı detayımızdan hamile anne adaylarının yararlanabileceği sağlık sigortası poliçeleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hamilelik sigortasının önemini: Hamilelik Planında Doğum Sigortasının Önemi Ve Bekleme Süreleri yazısından öğrenebilirsiniz.
Hamileyken Sağlık Sigortası Yapılır Mı?
Sigorta şirketleri sağlık sigortası yaparken öncelikli olarak kişinin mevcut sağlık durumunu temel alırlar. Bu yüzden kanser, tümör, ağır hastalık, böbrek yetmezliği, kalp sorunları vb. olan kişilere sigorta yapmazlar ya da yüksek bedeller içeren prim sunulabilir. Buradaki amaç kişinin hastaneleri ne sıklıkla kullanacağına ve sigorta şirketinin de ne kadar sıklıkla ödeme yapacağıdır. Sigorta şirketleri kendilerine çok fazla başvuru yapmayacak potansiyelde gördükleri kişilere dönük poliçeler hazırlamayı daha çok sevdiklerinden ötürü hamilelerin de gebelik süreçlerinin sıkıntılı ve sık hastanede geçeceklerini göz önünde tutarak, hamilelere sigorta yapmaya yanaşmamaktadırlar. Bu durumda hamileler için sağlık sigortası yapılmamaktadır. Fakat belirli noktalarda, hamileler için fırsatlar sunulmaktadır.
Doğum sigortası anne adaylarına 3 farklı yol ile sunulmaktadır.
Bunlar;
- Tamamlayıcı sağlık sigortası doğum paketi
- Özel sağlık sigortası doğum paketi
- Hamileyken doğum sigortası poliçesidir.
Adaylar, sigorta şirketleri tarafından sunulan bu paketleri inceleyerek kendisine en uygun olabilecek poliçeyi tercih etmelidir.
Dikkat edilmesi gereken durumlar hakkında bilgi almak isteyen adaylar: Hamilelik Doğum Sigortası Poliçesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?Yazısına göz atabilir.
Hamileyken Özel Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?
Hamilelerin özel sağlık sigortası yaptırmaları tek başlarına oldukça zordur. Bir başka ifade ile çoğu sigorta şirketi ek teminatlar seçilmedikçe, hamilelere sağlık sigortası yapmamaktadır.
Bu durumda hamileler için iki sigorta seçeneği kalmaktadır;
- Gebelik sırasında sigorta yaptırmak,
- Doğum sigortası teminatı ile sağlık sigortası yaptırmak.
Gebelik Sırasında Sigorta Nasıl Yapılır?
Gebelik sırasında sigorta yaptırmak için alanında belirli sigorta şirketlerini kullanabilirsiniz. Bu şirketlerin özel olarak sundukları pakette doğum sigortası sunulmaktadır. Ancak doğum sigortası için sağlık sigortası da yaptırmak gerekmektedir. Böylece gebeliğinizin dokuzuncu ayına kadar sigorta yaptırabilirsiniz. Sigorta kapsamında herhangi bir bekleme süresi olmadan poliçe faaliyete geçer ve anlaşmalı kurumlarda hamilelik boyunca tüm incelemeler, rutin kontroller gerçekleştirilmektedir. Ancak bu sigorta sadece tamamlayıcı sağlık sigortasının bir uzantısı olarak sunulmaktadır.
Hamilelik planlayan anne adayları ise özel sağlık sigortası poliçelerine kolaylıkla doğum teminatı ekleyebilir. Sigorta şirketleri tarafından sizlere sunulacak ek teminatlar arasında yer alan doğum teminatını seçebilirsiniz. Bilindiği üzere doğum teminatlarında bekleme süreleri bulunur. Bekleme süreleri ise 5-6-12 ay olarak sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Bekleme süresi istemeyen hamile anne adayları ise tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında sunulan hamileyken doğum sigortası paketlerini tercih edebilir.
Detaylı bilgi için: Özel Sağlık Sigortası Doğum Paketi içeriğini okuyabilirsiniz.
Doğum Sigortası Teminatı ile Sağlık Sigortası Yaptırmak
Doğum teminatı ile sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Doğum teminatı, sağlık sigortasının bir teminatı olduğu için bu teminatı seçmeniz halinde sağlık sigortası adınıza düzenlenecektir. Ancak çoğu sigorta şirketi doğum sigortası için tamamlayıcı sağlık sigortasının olmasını şart koşmaktadır. Doğum sigortası ile sahip olacağınız sağlık sigortası kapsamında, hamileliğiniz boyunca oluşacak tüm sorunlar, incelemeler ve doğum esnasında ile sonrasında oluşacak masraflar da karşılanmaktadır. Ancak şöyle bir durum söz konusudur, çoğu sigorta şirketi için doğum teminatı bekleme süresinden sonra seçilebilmektedir. Yani öncelikle sağlık sigortası yapılır ve 12 aylık bekleme süresinden sonra doğum teminatı verilebilmektedir.
Sigorta, poliçeden önceki sağlık durumlarını temel almadığı için hamilelik için de böyle bir kıstas getirmiştir. Ancak bekleme süresinin olduğu sigorta şirketleri kadar bekleme süresi olmayan sigorta şirketleri de bulunmaktadır. Bu şirketlere yapılacak başvurular yakın zaman için çok daha yararlı olacaktır. Hamile olan tüm anne adayları Sigorta Dünyası uzmanlarından destek alarak doğum poliçelerini karşılaştırabilir. Bu noktada uzman desteği almak sizler için en avantajlı yol olacaktır.
Önemli detaylara göz atmak için: Doğum Sigortasını Almadan Önce Bilinmesi Gerekenleryazısını geçiş yapabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Kapsamında Hamilelik Giderleri Nasıl Karşılanır?
Doğum teminatı, sağlık sigortasına ek olarak sunulan bir güvencedir. Doğum teminatının seçilmesi için sağlık sigortasının yapılması gerekmektedir. Bekleme süresi olan ve olmayanlar olarak ikiye ayrılan sigorta şirketlerinden bekleme süresi olmayanları seçmeniz halinde kısıtlı zaman için büyük avantajlar yakalayabilirsiniz.
Doğum teminatını hangi durumda seçmiş olursanız olun, sigorta hamilelik giderlerinizi şu şekilde karşılamaktadır;
- Normal ya da sezaryen doğum seçimi,
- Her türlü ayakta tedavi kapsamına giren tetkik, inceleme, rutin kontroller,
- Düşük olması halinde düşük tedavisi,
- Doğum öncesinde annenin sağlığında oluşacak her türlü hastalığın tedavisi,
- Doğum esnasında kullanılan ekipmanların masrafları,
- Doğum sonrasında ilk muayene ve oda tahsisi
Doğum teminatı olarak çoğu sigorta şirketi tarafından sunulmaktadır. Güvenceler sigorta şirketlerine göre genişletilebilmektedir.
Hamilelik sigortası yapan şirketleri öğrenmek için: Doğum Sigortası Şirketleri Nelerdir, Neleri İçerir? İçeriğini okuyabilirsiniz.
Hamileler Adaylar Niçin Sağlık Sigortası Yaptırmalıdır?
Sigorta şirketleri için makul olacak durum hamile olmadan önce sağlık sigortası yaptırmanızdır. Dünyaya gelecek bebeğin pek çok masrafı olacağı için doğum masraflarının da sigorta tarafından karşılanması büyük yararlar sunmaktadır. Ancak bu noktada birkaç önemli hususa dikkat etmek önem taşımaktadır. Bilindiği üzere hamileyken özel sağlık sigortası yapılmamaktadır. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortasına ek olarak ya da birkaç sigorta şirketinin özel koşullarını sağladıktan sonra doğum teminatı alınabilmektedir.
Doğuma giden ve doğum esnasındaki süreç bir hayli yıpratıcı, ekonomik açıdan da sıkıntılı olabileceği için, hamile olmadan önce sağlık sigortasına girmek büyük yararlar sunacaktır. Dolayısıyla hamilelik düşünülüyorsa, bu süreçte sigortaya kayıt yaptırmanız daha sonrası için ekonomik açıdan oldukça yarar sağlayacaktır. Hangi durumda olursa olsun hamileler için sağlık sigortası hayati önem taşımaktadır. Çünkü hamilelik, doktora sık gitmeyi gerektiren bir durumdur. Bebeğin durumu, annenin sağlığı gibi konularda doktor muayenesi gerekmektedir.
Devlet hastanelerinde bu hizmeti her zaman almak mümkün olmadığı için ya da yetersiz düzeyde verildiğinden ötürü özel hastanelerde ilgilenilmesi oldukça önem taşımaktadır. Bu sayede hamilelik süreci boyunca herhangi bir aksilik olmadan sürecin doğuma kadar ilerlemesi sağlanır. Doğum sırasında ise annenin sağlık durumuna ve seçimine bağlı olarak en uygun doğum yönteminde karar kılınarak doğumun başarı ile gerçekleşmesi sağlanır. Hemen devamında bebeğin ilk kontrolleri ve annenin sağlığı ile ilgili muayeneler de gerçekleştirilir. Böylesi heyecanlı bir süreç, nihayetinde mutluluk ile son bulmaktadır. Hamilelik sırasında doğum sigortası yaptırmak bu süreçte ekonomik açıdan rahat edilmesi adına önem taşımaktadır.
Doğum sigortası teminatlarını karşılaştırmak için: 10 Sigorta Şirketinin Doğum Sigortası Teminatları yazısına göz atabilirsiniz.
Ne Kadar Süre Öncesinde Hamileler Sağlık Sigortası Yaptırabilir?
Çoğu sigorta şirketi, mevcut sağlık sigortasının başlangıcından 6 ya da 12 ay geçmesinden sonra hamile kişileri sigorta kapsamına almaktadırlar. Dolayısıyla mevcut sigorta şirketleri arasında sağlık sigortası yaptırmak isteyen kişiler, 12 aylık hamilelik bekleme süresini hesaba katmalıdırlar. Aksi halde bahsi geçen yöntemlere başvurarak sigorta yaptırmayı deneyebilirler. Ancak hamilelik sırasında tekrar belirtmek gerekirse tamamlayıcı sağlık sigortasına ek olarak sigorta yapılabilmektedir.
Sağlık Sigortasında Hamileler İçin Geçersiz Durumlar Nelerdir?
Hamileyken sigorta yaptırmış olursanız ya da daha sonra bu teminattan yararlanırsanız;
- Doğumun gerçekleşmesi sonrasındaki tüm muayeneler,
- Bebekle ilgili sağlık giderleri,
- Epidural uygulamasına yönelik giderler,
- Düşük nedeniyle anne için gerekecek muayeneler,
- Poliçe limitini aşan tedaviler
Sigorta kapsamı dışında kalmaktadır.
Sağlık sigortası kapsamında kalan durumlarda sigorta şirketlerine göre farklılık gösterecektir. Bu sebeple en doğru teminatları ve en uygun hamilelik sigortası fiyatlarını değerlendirmek için sigorta Dünyası uzmanlarından fiyat teklifi almalısınız.