Hamilelik her anlamda zor bir dönemdir. Öncelikli olarak anne adayı artık tek can değil, iki can taşımaktadır ve hamileliğin psikolojik ve fizyolojik etkileri yüzünden pek çok iniş çıkış yaşayabilmektedir.
Hamilelik dönemi, her açıdan farklı olmaktadır ve bu durumun gerek hamilenin gerekse de etrafındakiler tarafından iyi anlaşılması, sürecin rahat atlatılması açısından önem taşımaktadır.
Anne adayları için hazırladığımız yazımızı okuyarak güncel durumlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hamilelik Dönemi Nedir?
Hamilelik dönemi gebeliğin başlaması ile birlikte doğuma kadar uzanan sürecin genel adıdır. Bu kapsamda hamileler, yeni bir birey dünyaya getirecekleri için normal hallerinden biraz daha farklılaşırlar ve psikolojik ile fizyolojik farklıklara sahip olurlar. Hamilelik dönemi her açıdan sağlıklı, dengeli ve kontrollü bir şekilde geçirilmelidir. Aksi halde hem annenin hem de bebeğin yaşamında ciddi riskler oluşabilir. Bu sürecin rahat bir şekilde atlatılması içinse süreç kapsamında alınacak önlemleri bilmenin büyük yararı bulunmaktadır.
Sizler için yazdığımız önemli durumlara göz atmak için: Anne Ve Baba Adaylarına Doğum Sürecindeki Önemli Tavsiyeleriçeriğini okuyabilirsiniz.
Hamilelik Döneminde Psikolojik Farklılıklar Nelerdir?
Psikoloji, temel duygu durumumuzu ve buna bağlı olarak hareketlerimizi düzenleyen bilinç durumudur. Aslında bilinç olarak adlandırılan kavram, psikoloji ifadesinin bir başka halidir. Yaygın olarak konuşma dilinde psikolojiye yapılan atıf aslında bilinçli olma ya da olmama halini içermektedir. Örneğin, psikolojinin bozuk olduğu bir durumda, bu ifade ile anlatılmak istenen sağlıklı bir şekilde düşünülmediği ve birtakım kaygılar tarafından yanlış şekilde yönlendirilmektir. İnsanın sağlıklı yaşaması için fizyolojik durumunun iyi olması kadar psikolojisinin de iyi olması gerekmektedir.
Hamilelik ise özel durumu nedeniyle psikolojiye doğrudan etki eden bir dönemdir. Öncelikle anne adayı, hem kendisi hem de bebeği için endişeler duymaktadır. Kendi sağlığı, bebeğinin sağlığı, eşi ile olan ilişkisi, fiziksel görüntüsü vb. alanlarda hamileler daha hassas ve saplantılı olabilmektedir. Onlara bunu sağlayan ise duygusal iniş çıkışlara müsait hale gelmeleridir. Hamileliğin ilk üç ayında bu türden sorunlar sıklıkla gündeme gelir ve bazı durumlarda hamileler, bebeklerini kabul etmek bile istemeyebilirler.
İkinci üç aylık dönemde ise anne adayı artık hamileliğe alışmaya başlamıştır. Bu evre kendisiyle ve bebeğiyle daha uyumlu olduğu hatta aralarında özel bir bağın kurulduğu evre olarak adlandırılabilir. İlk başlardaki kaygılar ve olumsuz düşünceler yerine daha olumlu duygu ve düşünceler yerleşir. Ayrıca bu evrede duygusal olarak da hamile kendisini annelik rolüne hazırlamaya başlar ve bebeğinin doğumunun bir an önce gerçekleşmesini amaçlar.
Son üç ayda ise artık tamamen bebeğin doğumuna odaklanılmış bir halde yaşanmaktadır. Gerek anne adayı gerekse baba adayı bu süreçte bebeğin doğumuna ilişkin planlar yapmakta ve büyük bir haber olarak doğum sürecinin geride kalmasını beklemektedir. Fakat bu sürede fiziksel ağrılar artabilir ve buna bağlı olarak da psikolojik olarak gerginlikler yaşanabilir. Anne adayı, tıpkı ilk başlarda olduğu gibi bebeği hakkında olumsuz duygulara kapılabilir ya da bebeğin yaşamında getireceği değişiklikleri temel alarak kaygılar oluşturabilir. Bu sancılı süreçte özellikle çevresindekilerin ve doktorunun pozitif yaklaşım sergilemeleri, onu her fırsatta rahatlatmaya çalışmaları büyük önem taşır. Sürecin hep birlikte atlatılacak bir süreç olduğunun bilincinde olunmasıyla beraber, hamilenin yaşadığı psikolojik dönüşüm de çevresindekileri yer yer şaşırtacak olsa da onların sağlayacakları koşulsuz destek bu aşamada oldukça önemlidir. Doğum ile birlikte annenin yeni bir psikolojik safhası başlayacak ve bu süreçte de yine yâdsıma – alışma – bağlanma evrelerinden geçilecektir.
Gebelik sigortası hakkında bilgi almak için: Hamilelik Planında Doğum Sigortasının Önemi Ve Bekleme Süreleri yazısına göz atabilirsiniz.
Hamilelik Döneminde Fizyolojik Farklılıklar Nelerdir?
Hamilelik dönemimde, psikolojik farklılıklar kadar fizyolojik değişimler de gözlenir.
Üstelik fizyolojik değişimler, anne adayının sağlığına ciddi riskler bile teşkil edebilir. Çünkü artık anne tek kişi değil, iki kişilik bir bedene sahiptir ve bebeğin anne karnında gelişmesine doğru orantılı olarak annenin fizyolojik yükü de artmaktadır.
Bu dönemde sık olarak görülen fiziksel rahatsızlıklar sıralanacak olursa;
- Reflü; gelişen rahmin mideye baskı yapması sonucunda yiyeceklerin yemek borusuna doğru çıkması halinde reflü rahatsızlığı görülmektedir. Aynı zamanda hormonal değişiklikler nedeniyle de mide kasları gevşemekte, bu durumda da mide iyi bir şekilde öğütme işlemi yapamamaktadır.
- Hemoroit; büyüyen rahmin bağırsaklara baskı yapması sonucunda tuvalete çıkamamak ve hemoroit rahatsızlıkları görülebilmektedir. Bu durumda lifi bol yiyecekler ile bolca sıvı tüketmek yarar sağlayabilmektedir.
- Sık İdrar Gelmesi; rahmin büyümesine bağlı olarak idrar torbasına yaptığı baskı yüzünden anne adayında sürekli bir idrar hissi oluşmaktadır. Çoğu zaman idrar gelmemesine rağmen tuvalete çıkma ihtiyacı duyan anne adayı, çeşitli kegel egzersizleri yaparak bu süreci daha rahat atlatabilir.
- Hamile diyabeti; hamilede fazlaca salgılanan hormonların dengelenememesi yüzünden ortaya gebelik diyabeti çıkmaktadır. Bu durumda yemek tüketimi azaltılmalı ya da şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Nefes darlığı; rahmin büyümesine bağlı olarak akciğerlere baskı yapması sebebiyle nefes darlığı oluşmaktadır. Nefes darlığının azaltılması için doğru oturuş ve yatış pozisyonu ile destekleyici yastıklar kullanmak yararlı olacaktır.
- Uyuşma ve kramplar; rahmin büyümesi ve artık vücuda daha fazla ağırlık binmesi ile özellikle hamileliğin son dönemlerinde görülen uyuşma ve kramplar için özel gebelik spor aktivitelerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca çok fazla sabit kalmamak, hareket yapmak da krampları ve uyuşmaları azaltacaktır.
- Ödem; vücut, rahim yüzünden normal halinden daha fazla hamilelik süresinde su biriktirir. Bu su ise vücudun farklı bölümlerinde şişlik olarak belirebilir.
Hamilelik dönemini farklı kılan fizyolojik rahatsızlıklar bu şekilde sıralanabilir. Elbette bu durumlara eklenecek daha başka farklılıklar da bulunmaktadır. Fakat sık olarak rastlanan bu durumların bilincinde olmak hem telaş yapmamak hem de süreci rahat bir şekilde atlatabilmek adına önem taşımaktadır.
Rahat bir dönem geçirmek için verdiğimiz ipuçlarına: Hamilelik (Gebelik) Dönemini Rahat Geçirmenin Yolları yazısından ulaşabilirsiniz.
Hamilelik Sürecindeki Değişiklikleri Atlatmak İçin Ne yapmak Gerekir?
Görüldüğü üzere hem psikolojik hem de fizyolojik olarak hamilelik zorlu bir süreçtir. Bu durumda fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlara yanıt verilmesi gerekmektedir. Yanıt vermek ise hem anne adayının hem de çevresindekilerinin sorumluluğundadır.
Süreci hızlı bir şekilde atlatmak ve hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumak adına şu adımların izlenmesi tavsiye edilmektedir;
- Hamileliğin sınırlı bir süre içerdiğinin farkında olun. Başka bir deyişle, hamilelik kısa süre içerisinde bitecektir, bu yüzden yaşamak zorunda olduğunuz bir yazgı gibi görmeyin.
- Hamilelik esnasında psikolojik ve fizyolojik değişiklikleriniz için mutlaka uzman tavsiyesi alınız.
- Hamilelik zorlu bir süreç olduğu için sıklıkla hastaneye gitmeniz gerekebilir. Hastane masrafları ise ekonomik açıdan zorlayıcı olabileceği için doğum sigortası yaptırmanız yararınıza olacaktır. Doğum sigortası, sağlık sigortasına ek teminat olarak eklenmekte ve hamilelik süreci ile doğum esnasında oluşan masrafları karşılamaktadır. Seçeceğiniz özel hastanelerde, uzman kişiler tarafından tedavi olmak adına doğum sigortası yaptırmak süreci rahat ve maddi olarak kayıpsız atlatmak adına öne çıkmaktadır. Aynı şekilde doğum sigortası kapsamında sunulan ek hizmetlerden de hamilelik döneminizi rahatlatması için yararlanabilirsiniz.
- Hamilelik süresi boyunca anne adayının etrafındakiler ona destek olmalı ve süreç yüzünden hassas olduğunu bilmelidir. Bu sürede iyi bir şekilde kendisine destek olunan hamilelerin daha rahat bir gebelik süreci geçirdikleri gözlemlenmiştir. Bunu unutmayarak, hamile kişi için en doğru eylemleri karar vermek değil, onun istediklerinin yapılmasına özen göstermelisiniz.
Bu tavsiyeler göz önünde tutularak hamilelik dönemini farklı kılan durumlar rahat bir şekilde atlatılabilecektir.
Hamilelik sigortası yapan şirketleri öğrenmek için: Doğum Sigortası Şirketleri Nelerdir, Neleri İçerir? İçeriğine göz atabilirsiniz.
Hamilelik Döneminde Doğum Sigortasının Önemi Nedir?
Yukarıda detaylı olarak anlattığımız durumların yanı sıra sizi ve bebeğinizi koruyacak sigortaya da mutlaka sahip olmalısınız. Özel hastanelerin artan maliyetlerini düşünmeden sağlığınızı güvence altına almanız için yaptırmanız gereken tek şey doğum paketidir.
Hamilelik döneminizi en güvenli şekilde koruma altına almak için doğum sigortası paketine sahip olabilirsiniz. Doğum sigortası anne adayları ve bebeği için oldukça güvenlidir. Özel hastanelerden tam kapsamlı güvence almanızı sağlar.
Doğum sigortası; bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarına özel hazırlanmış sağlık sigortası paketidir. Gelecekte yaşanabilecek hamilelik ve doğum masraflarına karşı kendilerini ve bebeklerini güvence altına almak isteyen sorumluluk sahibi ebeveynlerin tercih ettiği sigorta ürünüdür.
Hamilelik doğum sigortası; hâlihazırda güncel olan tamamlayıcı sağlık ve özel sağlık sigortası poliçelerine ekletebileceğiniz bir pakettir. Doğum sigortası paketlerini almadan önce mutlaka sağlık uzmanlarından bilgi almalısınız. Sizi tam kapsamlı güvence altına alabilecek en doğru gebelik sigortasına ulaşmalısınız. Sigorta şirketlerinin anne adaylarına yönelik hazırlamış olduğu doğum sigortası poliçeleri birbirinden farklıdır. Bazı doğum sigortalarında bekleme süresi aranırken bazılarında aranmaz. Size en uygun doğum sigortası poliçelerine ulaşmak için Sigorta Dünyası uzmanlarından destek alabilirsiniz.
Poliçe detaylarını öğrenmek için: Doğum Sigortası Kapsamı Nedir, Neleri Kapsar? Yazısına devam edebilirsiniz.
Doğum sigortası ile en güvendiğiniz özel hastanelerden tam kapsamlı hizmetleri almak için hemen doğum sigortası fiyatlarını araştırmaya başlayabilirsiniz.