Doğum hem heyecanlı bir bekleyiş hem de ekonomik anlamda zorluk yaratacak bir süreçtir. Çünkü hamilelik boyunca gerekli kontrol ve müdahalelerin yapılması, aynı zamanda da bebeğin sağlıklı bir şekilde doğumunun gerçekleştirilmesi gerekir. Bunu sağlamak için son zamanlarda doğum sigortalarında artış gözlenmektedir. Çünkü doğum sigortası sayesinde hamilelik süreci sigortalı kişi için uygun bir şekilde yürütülmektedir. Ancak sigorta kapsamının tam olarak bilinmeyişi yüzünden doğum sigortası yaptırmak isteyenlerde birtakım tereddütler oluşmaktadır. Bu yüzden doğum sigortası yaptırmak isteyenlere öneride bulunmak yararlı olacaktır.
Bebek sahibi olma süreci pahalıdır ve bu süreçte en önemli detay doğum sigortasıdır. Anne adayları, doğum öncesi bakım, doğum sırası bakım ve son olarak doğum sonrası bakımı takip ederek sağlığı ve doğmamış bebeklerini güvence altına almak için sürekli tıbbi desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu tıbbi bakım hizmetleri genellikle maliyetlidir. Sizi ve doğmamış bebeğinizi güvence altına alacak gebelik sigortasını bulmanız çok zor görünebilir. Bu noktada poliçe yaptırmak isteyen anne adaylarına özel belirmiş olduğumuz öneriler kararlarınızı kolaylaştıracak.
Doğum Sigortası Nedir?
Doğum sigortası tavsiyelerinden önce bu sigortanın ne olduğunun bilinmesi gerekir. Doğum sigortası özel sağlık sigortasına ya da tamamlayıcı sağlık sigortasına ek teminat olarak dâhil edilen hamilelik ile ilgili süreçte tüm hastane masraflarını karşılayan sigorta türüdür. Bu sigorta sayesinde hamileliğin gerektirdiği tüm ihtiyaç ve kontroller sigorta tarafından karşılanır, sigortalı kişinin ekonomik anlamda herhangi bir zorluk yaşamasının önüne geçilir.
Hayatta her şey planlama sonucunda gerçekleşmez fakat hamileliğiniz sırasında ne tür bakım alacağınız üzerinde kontrol sahibi olabilirsiniz.
Detaylı bilgi almak isteyen adaylar: Doğum Sigortasından Kimler Yararlanabilir?İçeriğine göz atabilirler.
Doğum Sigortası Teminatları Nedir?
Sigorta şirketlerine göre farklılık göstermekle birlikte doğum sigortası şu teminatlardan oluşur;
- Anlaşmalı hastanelerde geçerli olmak üzere normal ya da sezaryen doğum,
- Gebelik muayenelerinin ve rutin testlerin yanı sıra ayakta tedavi kapsamına girecek tedaviler, bu kapsamda; hiperemezsiz, preeklpampsi, düşük, düşük tehdidi, hamilelik rutin kontrolleri, tahlil ve tetkik, TORCH taraması, NST, gebelik komplikasyonları, gebeliğin neden olduğu rahatsızlıklar sigorta kapsamındadır.
- Yatarak tedavi teminatı; hastanede yatışı gerektiren durumları kapsamaktadır. İster doğum öncesinde ya da doğum sırasında olsun doğum sigortası ile sigortalı kişi doktorun gerekli görmesi halinde hastanede yatabilmektedir.
- Doğum sonrasında bebek bakımı; sigorta şirketlerine göre yapılacak muayene sayısı farklılık göstermektedir.
- Doğum sonrasında evde bakım hizmeti; özellikle doğumun anne ve bebeği için zor geçtiği doğumlarda doktorun gerekli görmesi halinde anne ve bebeğini de kapsayacak şekilde evde bakım hizmeti sunulmaktadır.
- Diş bakım paketi; genelde sağlık sigortalarında diş tedavisi teminat dışı tutulmaktadır. Ancak doğum sigortasında sigortalı kişinin ağız ve diş sağlığı için güvence verilmektedir.
- Ayrıca sigorta şirketlerine göre sayıları farklılık göstermekle birlikte göz taraması, diyetisyen hizmeti ve psikolojik danışmanlık hizmeti de verilmektedir.
Doğum sigortasından yararlanmak için her güvencenin ayrı prim bedeli olabilmektedir. Bu yüzden ek teminatlar seçiminde dikkatli olunması ekonomik açıdan sigortalı kişinin yararına olacaktır.
Önemli detaylara göz atmak için: Hamilelik Doğum Sigortası Poliçesinde Nelere Dikkat Edilmelidir? Yazısını okuyabilirsiniz.
Doğum Sigortası Yaptırmak İsteyen Anne Adaylarına Özel Tavsiyeler
Doğum sigortası hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sizlere özel tavsiyelerimizi okuyamaya geçebilirsiniz. Doğum sigortasına sahip olmak, doğum bakımı ve doğum masrafları için ödeyeceğiniz ücretleri önemli ölçüde azaltacaktır.
Anne adaylarına özel yazılan tavsiyeler hakkında bilgi alarak hem en uygun hem de en doğru doğum sigortasını kolaylıkla tercih edebileceksiniz.
1 - Anne Adaylarının Doğum Sigortasına İhtiyacınız Var.
Doğum sigortası, son yıllarda artış göstermesine rağmen hâlâ geniş kesimler tarafından bilinmemektedir. Halbuki doğum sigortası hamilelik ve sonrası süreci için oldukça yararlı olabilmektedir. Her şeyden öte tıbbi enflasyon her sene artış göstermektedir. Tıbbi enflasyon hastane ve ilaç ücretlerinin artması anlamına gelmektedir. Bu yüzden geçirdiğiniz her süre sizin aleyhinize işlemektedir. Özel hastanelerin sunmuş olduğu tıbbi imkânlar devlet hastanelerine kıyasla çok daha ayrıcalıklıdır. Uzman ve ilgili ekibi sayesinde hızlı sürelerde müdahale edilir, operasyonlar ise dikkatli bir şekilde gerçekleştirilir. Ya da herhangi bir sosyal güvenceniz yoksa yine özel hastaneleri kullanmanız gerekir. Bu durumda özel hastanelerin imkânlarından yararlanmak için sigortanız yoksa yüksek bedeller ödemeniz gerekir. Hem tıbbi enflasyon hem de diğer artışlara bağlı olarak özel hastane fiyatları gerçekten yüksek bedelleri bulabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için doğum sigortası yaptırmak hamilelik dönemi ve doğum sonrasında sizin için oldukça avantajlı olacaktır.
Merak ettiğiniz soruların yanıtını: Doğum İçin Sağlık Sigortası Yaptırmak Mantıklı Mı?Yazısında bulabilirsiniz.
2 – Kapsamlı Araştırma Yapmalısınız.
Doğum sigortası yaptırmak için ilk olarak yapılması gereken, sigorta şirketleri arasında araştırma yapmaktadır. Çünkü her sigorta şirketinin sunmuş olduğu teminatlar ve şartlar farklılık gösterebilmektedir. Bu durumda en uygun fiyatlı ve işinize de yarayacak sigorta şirketini, araştırmalarınız sonucunda öğrenebilirsiniz. İnternet sayfaları ve sigortanın anlaşmalı acentelerinden bu sürece dair detaylı bilgiyi öğrenebilirsiniz. Ancak göz önünde tutmanız gereken en önemli nokta; ucuz olanın tercihiniz için ilk sırada yer almaması gerektiğidir. Çünkü ucuz sağlık ve doğum sigortaları pek çok teminattan yoksun olabilir, ilgili risk durumunda ihtiyacınızı karşılamayabilir.
Merak edilen durumlar için: Doğum Hamilelik Sigortası Hakkında Merak Edilenler içeriğinden bilgi alabilirsiniz.
3 - Doğum Sigortası Sağlık Sigortalarının Ek Teminattır.
Unutulmaması gereken bir diğer nokta, doğum sigortası başlı başına bir sigorta olarak yapılmamaktadır. Ancak özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında yapılmaktadır. Bilindiği üzere özel sağlık sigortası, sigortalı kişinin teminatlar dahilinde özel hastanelerde tedavisini içeren sigorta türüdür. Sigortalı kişinin seçmiş olduğu teminatlar üzerinden tedavisi ücretsiz ya da katılım payı ile sağlanmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası ise SGK’lı kişilerin özel hastanelerden yararlanması için hazırlanan sigorta türüdür. Eğer SGK güvenceniz varsa tamamlayıcı sağlık sigortanıza ek olarak doğum teminatı verebilirsiniz. Bu gerekçeler nedeniyle doğum sigortası yaptırmak için öncelikli olarak sağlık sigortasına ihtiyacınız bulunmaktadır.
Gebelik sigortası yaptıracak anne adayları bu noktada iki farklı pakette sunulan ürünleri mutlaka incelemelidir.
Doğum sigortası teminatlarını karşılaştırmak için: 10 Sigorta Şirketinin Doğum Sigortası Teminatları içeriğine göz atabilirsiniz.
4 - Anlaşmalı Hastane Ağı Hakkında Detaylı Bilgi Almalısınız.
Doğum sigortasında önemli olan bir diğer konu da sigorta şirketinin anlaşmalı hastaneler ağıdır. Bu noktayı detaylı olarak öğrenmemeniz halinde mağduriyet yaşayabilirsiniz. Çünkü sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşları size uzak bir bölgede olabilir ya da sizin ihtiyaçlarınızı karşılayamayacak donanımda olabilirler. Bu sebeple sigorta şirketinin hangi hastaneler ile çalıştığının en başta öğrenilmesi yararlı olacaktır.
5 – Doğum Sigortasında Bekleme Süresi Olup Olmadığını Öğrenmelisiniz.
Doğum sigortasında merak edilen konulardan birisi bekleme süresidir. Bekleme süresi, sigorta şirketlerinin doğum sigortası yapmak için sigortalı kişiye tanıdıkları süre anlamına gelmektedir. Bir başka deyişle kimi sigorta şirketi, sağlık sigortasının yapılışından 12 ay sonra doğum sigortası yapmaktadır. Bu yüzden doğum sigortası yaptırmak istiyorsanız bu süreyi göz önünde tutmanız gerekir. Ancak sayıları az da olsa kimi sigorta şirketleri doğum sigortasında bekleme süresi şartı koşmamaktadır. Elbette bu durum prim bedellerine yansıtılmaktadır.
Detaylı bilgi almak için: Bekleme Süresiz Doğum Sigortası Hangileridir?Yazısına göz atabilirsiniz.
6 - Doğum Sonrasındaki Masrafları Karşılayıp Karşılamadığını Öğrenmelisiniz.
Doğum sigortası, ek bir sözleşme yoksa doğumla birlikte sona erer ve sadece bir doğumu içerir. Bu doğum sırasında birden fazla bebek doğması halinde yine oluşan masrafları karşılayacaktır. Ancak doğum sigortasından daha sonra tekrar yararlanmak istiyorsanız tekrar poliçe düzenlenmesi gerekmektedir. Çoğu doğum sigortası doğumla birlikte sona erer ve bebek ile anneye yapılacak muayeneleri kapsamaz. Bu durum için de sigorta şirketinden önceden bilgi almanız, doğum gibi telaşlı bir anda zorluk yaşamamınız için yararınıza olacaktır. Ayrıca anne için dinlenme odasının tahsis edilip edilmeyeceğini de önceden öğrenmeniz ekonomik durum açısından yarar sağlayacaktır.
Önemli durumlar için: Doğum Sigortasını Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler içeriğinden bilgi alabilirsiniz.
7 – Poliçenizin Yurt Dışında Geçerli Olup Olmadığı Hakkında Bilgi Almalısınız.
Eğer yurt dışında doğum yapacaksanız ya da beklenmedik bir anda yurt dışında doğum yapma ihtimaliniz bulunuyorsa, poliçenizde mutlaka yurt dışı teminatının seçilmesi gerekmektedir. Aksi halde doğumunuz sadece Türkiye sınırları içerisinde geçerli olacaktır. Yurt dışı teminatı, sigorta şirketlerine göre farklılık göstermekle birlikte, bazı sigorta şirketleri yurt dışı teminatı vermemektedir. Bu gibi durumlarda hizmet alabilmek için poliçenizi satın alma aşamasında sigorta uzmanınıza bilgi vermelisiniz.
Gebelik sigortası şirketleri hakkında bilgi almak için: Doğum Sigortası Şirketleri Nelerdir, Neleri İçerir?Yazısına göz atabilirsiniz.
8 – Poliçe İndirim Oranlarını Öğrenmeli ve Prim Ödemelerini Düzenli Yapmalısınız.
Doğum sigortasının eksiksiz olarak işleyebilmesi için en önemli konulardan biriside prim ödemelerin düzenli olarak yapılmasıdır. Düzenli olarak ödemesi yapılmayan poliçeler iptal olur ve doğum anında oluşan masrafları karşılamazlar. Aynı şekilde prim bedelinin tek seferde ödenmesi halinde ise sigorta şirketleri tarafından indirim fırsatları da sunulabilir. Bu tür indirimlerden yararlanmak için sigorta şirketlerine indirim oranlarını önceden sormanız yararınıza olacaktır.
Doğum sigortası yaptırmak isteyen anne adayları Sigorta Dünyası uzmanlarından destek alabilir. Sigorta şirketlerinin doğum sigortası ürünlerini ve fiyatlarını uzman desteği ile karşılaştırabilirsiniz.