Hamilelik hem heyecanlı hem de beklenmedik olaylarla dolu bir süreçtir. Bu sürecin tatlı heyecanı, bazen yeterli önlemler alınmazsa gölgede kalabilir. Çünkü hamilelik boyunca pek çok test yapılır, kontrolden geçilir ve sürecin sonunda mutlu varışa ulaşılır. Fakat bu testler, kontroller, doktor muayeneleri anne adayı ya da yakınları için ekonomik olarak maddi külfet yaratabilir. Bu durumun önüne geçmek adına hamilelik sigortası yapılması, oldukça yararlı olacaktır.
Doğru zamanda poliçenizi almak için: Doğum (Gebelik) Sigortası Ne Zaman Yapılmalı? Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Doğum Sigortası Nedir?
Doğum sigortası sigorta şirketleri tarafından sunulan ve anne adayının hamilelik boyunca, doğum da dâhil olmak üzere karşılayan sigorta türüdür. Böylece ekonomik anlamda büyük bir kolaylık sağlayan sigorta, aynı zamanda da sigortalı kişinin özel hastanelerde tedavi görmesinin önünü açmaktadır.
Detaylı bilgi için: Doğum Sigortası Kapsamı Nedir, Neleri Kapsar? İçeriğine göz atabilirsiniz.
Doğum Sigortası Teminatları Nedir?
Doğum sigortasının geçerlilik kazanabilmesi için teminatlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü teminatlar her sigorta şirketine göre farklılık göstermektedir.
Bu kapsamda ana hatları ile sunulan teminatların şu şekilde sıralanması mümkündür;
- Anlaşmalı kurumlarda geçerli, limitli ya da limitsiz doğum teminatı,
- Bekleme süresi olmayan sigorta şirketlerinde hamileyken yapılabilmektedir,
- Gebelik muayeneleri ve rutin testler başta olmak üzere; TORCH taraması, NST tarama testi, gebelik komplikasyonları, tahlil ve tetkikler, hiperemezis, preeklampsi, zorunlu kürtaj, gebeliğin neden olduğu rahatsızlıklar ile normal ve sezaryen doğum sigorta kapsamındadır.
- Yatarak tedavi teminatı; gerekli görülen hallerde 2 geceye kadar yatış masrafları karşılanır.
- Sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte doğum sonrasında bebeğin ilk muayenesi karşılanır.
- Yine sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte diş bakım, göz taraması, diyetisyen ve psikolojik danışmanlık hizmeti verilmektedir.
Sigorta teminatları sigorta şirketlerine göre farklılık göstermekle birlikte, doğum sigortasının ana yapısını anne adayının muayenelerinin ve doğumunun yapılması oluşturmaktadır.
Teminatları karşılaştırmak için: 10 Sigorta Şirketinin Doğum Sigortası Teminatlarıyazısını okuyabilirsiniz.
Doğum Sigortasından Kimler Yararlanabilir?
Özel hastaneler çoğu zaman devlet hastanelerine kıyasla daha iyi hizmet vermektedirler. Çünkü kadrosu seçilmiş, alanının uzman isimleri bir araya getirilmiştir. İmkanları daha geniş, aynı zamanda erişim açısından daha olanaklı olan özel hastaneler, doğum öncesi ve sonrasında da anne adayları için tercih edilmektedir. Ancak herhangi bir sigorta kapsamı dışında kontrole ya da tedaviye gidildiğinde, özel hastanelerin fiyatları yüzünden zorluk yaşanabilmektedir. Çünkü özel hastane fiyatları tıbbi enflasyon, sağlık giderleri ve çalışan ücretlerinin değişmesiyle birlikte hastaya yansıtılır. Bu durumda da özel hastanelerde uzun süreli tedavi imkânını geniş kesimler bulamaz. Fakat sağlık sigortası kapsamında anlaşmalı özel hastanelere gidebilir ve buradaki imkânlardan yararlanabilirsiniz.
Doğum sigortası, sağlık sigortasının bir teminatıdır. Öncelikli olarak bu noktanın anlaşılması önemlidir. Bir başka deyişle sağlık sigortası olmadan doğum sigortası yapılmamaktadır. Bu sebepten ötürü doğum sigortasından yararlanmak için öncelikli olarak özel ya da tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmanız gerekmektedir.
Özel sağlık sigortası; ayakta ve yatarak tedavi teminatları içeren, anlaşmalı özel hastanelerde herhangi bir kaza ya da hastalığa bağlı olarak tedavi imkânı sunan sigorta çeşididir. Bu sigorta sayesinde geniş çapta güvencelere sahip olursunuz ve pek çok hastalık durumuna karşı önlem alınır. Ayakta tedavi kapsamında kontroller, muayene, aşı, pansuman, serum, tahlil, tetkik, röntgen, yatış gerektirmeyen durumlar sayılmaktadır. Yatarak tedavi kapsamına ise ameliyat, ameliyat sonrası masrafları, yoğun bakım masrafları, oda tahsisi, yemek ve refakatçi masrafları gibi güvenceler verilmektedir. Sözü geçen özel sağlık sigortasına, bir teminat olarak doğum sigortası da eklenmektedir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası ise özel sağlık sigortasının tüm şartlarını taşıyan ve SGK’lılar için yapılan sigorta türüdür. Teminatları, özel sağlık sigortası ile aynı olup SGK desteği sayesinde sigortalıların daha düşük prim ödemelerini sağlamaktadır.
Bu durumda, doğum sigortası yaptırmak için özel ya da tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip olmak gerekmektedir. Aynı zamanda sigorta şirketleri tarafından yaş sınırı da bulunmaktadır. Bu koşulları taşıyan sigorta sahibi olanlar seçtikleri limit dâhilinde doğum sigortasından yararlanabilmektedir.
Hamilelik sigortası şirketlerini karşılaştırmak için: Doğum Sigortası Şirketleri Nelerdir, Neleri İçerir?Yazısına göz atabilirsiniz.
Doğum Sigortası Nasıl Yapılır?
Doğum sigortası yapılma sürecini iki ana kola ayırmak mümkündür; ilki sağlık sigortası olmayanlar, diğeri ise sağlık sigortası olan adaylardır.
İlk durumda yani sigortalı kişinin sağlık sigortası olmadığında öncelikli olarak sigorta şirketleri arasında araştırma yapmak gerekmektedir. Çünkü her sigorta şirketinin teminatları ve teminatlarının geçerli olduğu durumlar değişkenlik gösterebilmektedir. Burada önemli olan nokta sigortanın hangi durumlarda geçerli olduğunu tam olarak öğrenebilmektir. Sadece ucuz diye bir sigorta tercihi yapılmaması da bir başka önemli kriterdir. Ucuz diye yaptıracağınız sigorta pek çok durumda geçersiz kalabilecek ve sizi mağdur edebilecektir. Sigorta şirketleri arasında detaylı araştırma yaptıktan sonra sigorta şirketine asıl doğum teminatı istediğinizi ve doğum teminatının hangi koşullarda geçerli olduğunu sormanız yararlı olacaktır. Bu durumda sigorta şirketi size iki tür doğum sigortası sunacaktır; limitli ve limitsiz doğum sigortası.
Limitli / Limitsiz Doğum Sigortası
Limitli doğum sigortasında; sigortalının talebi üzerine belirli bir limit belirlenir ve masraflar bu limit üzerinden karşılanır. Limit aşılmasına bağlı olarak sigortalının katılım payı gerekmektedir. Bebeğin doğumundan sonraki sağlık masrafları karşılanmaz. Bebekte, doğuş nedeniyle bir rahatsızlık oluşursa buradaki masraflar karşılanmaz. Prim ödemeleri düşük tutulmaktadır.
Limitsiz doğum sigortasında ise; sigorta için herhangi bir limit koyulmaz ve her türlü tedavi, muayene ücretsiz olarak sunulur. Yeni doğmuş bebeğin ilk kontrolleri; aşı, topuk kanı alımı vb. işlemler sigorta tarafından karşılanır. Doğuştan kaynaklı bir rahatsızlığı olduğunda bebeğin tedavisi sigorta tarafından karşılanır. Prim ödemeleri ise yüksektir.
Bu aşamada ekonomik durumunuza göre karar vermeniz yararlı olacaktır. Ancak ekonominizi çok fazla zorlamayacak ise limitsiz doğum sigortası seçmeniz daha avantaj sağlayacaktır. Çünkü hamilelik zor ve komplike bir süreç olması yüzünden oluşacak hastalıklar ya da rahatsızlıklar önceden kestirilememektedir. Bu durumda doğum sigortası için limitsiz tedavi imkânları seçmek daha fazla tedavi alacağınız anlamına gelmektedir.
Limit sınırı da belirlendikten sonra sigorta şirketleri tarafından size bekleme süresi şartı koşulabilir. Bekleme süresi çoğu sigorta şirketinin, doğum sigortası teminatı aldıktan sonra en az 12 ay beklemesini içeren sürenin adıdır.
Başka bir deyişle, doğum teminatından ancak 12 ay sonra hamile kalındığında sigorta masrafları karşılamaktadır. Bu durum ise temelinde dezavantaj oluşturmaktadır. Fakat bazı sigorta şirketleri de bekleme süresini şart koşmamaktadır. Eğer acil olarak doğum sigortasına ihtiyacınız varsa bazı sigorta şirketleri hamilelik sürecinde gebelik sigortası yapabilmektedir.
Bu süreci de atlatmanızdan sonra poliçede teminatlar ve hizmetler belirlenerek sizin ödemeniz gereken prim tutarı hesaplanır. Prim bedeli tek seferde ödendiğinde sigorta şirketleri tarafından indirim sunulabilmektedir. Bu yüzden indirim oranlarını da önceden öğrenmeniz yararınıza olacaktır. Eğer tek seferde ödemeyecekseniz, ilk prim taksitinin ödenmesi ile birlikte sigortanız geçerlilik kazanmaktadır.
Önemli adımlar hakkında bilgi almak için: Doğum Sigortasını Almadan Önce Bilinmesi Gerekenleryazısına göz atabilirsiniz.
Tamamlayıcı sağlık sigortası sahipleri yani SGK güvencesi olan kimseler de bu süreci takip etmektedir. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortasında genelde limitsiz doğum teminatı sunulmaktadır. Çünkü oluşan tedavi masrafları SGK ile birlikte ödenmektedir. Bu yüzden SGK kapsamı içerisindeyseniz mutlaka tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırın.
İki durumda da anne adayları için sürecin çabuk atlatılması ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirilmesi için yararlar bulunmaktadır. Doğumun beklenmedik sürprizlerine karşı doğum sigortası yaptırmak büyük çapta önlemler almak demektir. Böylece heyecanınız kesintiye uğramadan, bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz.
Sigorta Dünyası uzmanları ile detaylı görüşerek en doğru doğum sigortası paketini seçebilirsiniz.