Bireysel emeklilik sistemi ya da diğer adıyla BES, çalışma hayatı süresince var olan yaşam standartlarını emeklilik döneminde de sürdürmek için olanak sağlayan bir emeklilik uygulamasıdır. Var olan emeklilik planına ek olarak alternatif bir emeklilik sistemi ya da bir tamamlayıcı olarak düşünülebilir. Sistemde yer alan katılımcılar, SGK emekliliklerinden alacakları maaşa ek olarak sistem üzerinden de maaş alabilirler ve ek gelir imkanı bulabilirler.
Oldukça avantajlı ve gelecek planlamasında önemli bir yere sahip olan bu sistem hakkında merak edilen çok fazla konu bulunmaktadır. Bunlardan biri de “bireysel emeklilik sistemine en fazla ne kadar yatırılır?” sorusu olmaktadır. Adaylar tarafından merak edilen bu sorunun cevabını yazımızda sizler için açıkladık.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Nedir?
Bireysel emeklilik sisteminde yer alan kullanıcıların birikim hesapları devlet tarafından kontrol edilmekte ve önemli oranlarda da desteklenmektedir. BES uygulamasında toplu ya da taksit taksit yatırılabilen tüm primlere ek olarak % 25 devlet katkısı ilavesi bulunmaktadır. Aktif olan bireysel emeklilik hesabına devlet tarafından eklenen bu tutar, BES devlet katkısı adı altında açıklanmaktadır.
Bireysel emeklilik hesabı için kullanıcıların ödedikleri tüm primler ve aldıkları devlet katkıları, emeklilik yatırım fonları aracılığıyla değerlendirilir. BES hesabı, emeklilik dönemine kadar kişinin birikim yapmasına olanak sağlar ve sistem üzerinden emekliliği mümkün kılar. Bireysel emeklilik uygulaması, devlet katkısı imkanı sayesinde, toplumu tasarrufa yönlendirmekle kalmayıp bilinç oluşturulmasını destekler ve gelecek planlamasında önemli bir role sahiptir.
2013 Ocak ayı itibari ile kullanılmaya başlayan BES devlet katkısı ile uygulamada yeni bir dönem başlamış ve sisteme güvenirlilik önemli oranda artmıştır. Bu yeni sistem ile yatırılan paranın % 25’lik tutarı, devlet katkısı ile güvence altına alınmıştır. Böylece kullanıcıların emeklilik planları korunmuş ve tasarruf sorunu için büyük bir adım atılmıştır.
Bireysel emeklilik devlet katkısı hakkında merak edilen tüm detayları Bireysel Emeklilik Bes Devlet Katkısı Nedir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Üst Sınırı Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi devlet katkısı kapsamında merak edilen bir diğer konu ise üst sınırın ne olduğudur. Sistem kapsamında belirlenene devlet katkısı üst sınırı; dönemin var olan brüt asgari ücretinin % 25’i oranında olmaktadır. Bu nedenle üst sınır için belirlenen oran, asgari ücrete göre her dönem değişim göstermektedir.
BES hesabına yatırılan prim tutarı arttıkça, devlet katkısı kapsamında verilen pay da artacaktır. Bu sistem içinde belirlenen devlet katkısı üst sınırı; sözleşmeye göre değil, katılımcının inisiyatifine göre değişmektedir. Aynı zamanda BES uygulaması için herhangi bir üst sınır yoktur.
Katılımcılar için sözleşme kapsamında düzenlenen ve poliçe döneminde alınan devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin % 25’i kadar olduğunu söylemiştik. Bu limitin hesaplanması için sistemde yer alan katılımcılar temel alınarak işlem yapılmaktadır. Eğer katılımcının birden fazla BES sözleşmesi varsa; var olan tüm sözleşmeler için verilen toplam katkı payı üzerinden devlet katkısı düzenlemesi yapılır.
Bireysel emeklilik devlet katkısı hesaplaması, Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından BES hizmeti veren sigorta ya da emeklilik şirketlerinin paylaştığı veriler üzerinden yapılır. Sözü edilen şirketler, sistemlerine katılmak isteyen adaylar hakkında ilk olarak aylık ödeme durumlarını öğrenir. Bu sayede kullanıcının sistemde kalmak için gerekli olan prim ödeme koşullarını yerine getireceğinden emin olabilirler. Sonrasında devlet katkısı avantajını kullanabilmek adına gereken işlemler yapılabilir ve bu uygulamadan yeterli ölçüde yararlanılabilir.
Bireysel emeklilikte devlet katkısı üst sınırı detaylarını öğrenmek için Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Üst Sınırı Ne Kadar? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemine En Fazla Ne Kadar Yatırılır?
Bireysel emeklilik sistemine yatırılan katkı payı tutarının en fazla ne kadar olacağı, devlet katkısı oranlarına göre belirlenebilir. Yatırılan katkı payının % 25'i kadar ek bir tutar, sözleşmeye bağlı devlet katkısı hesabında birikmektedir. Bunun yanında, devlet katkısı oranlarından en iyi şekilde yararlanabilmek için sisteme düzenli olarak ödeme yapılması gerekmektedir.
Sisteme en fazla yatırılabilecek meblağ hakkında bir örnekle açıklama yapmak gerekirse; hesaba her 100 TL için devlet de 25 TL ek katkı sağlamaktadır. Katılımcının bir yıl içinde alabileceği BES devlet katkısı tutarı, ilgili yıla ilişkin brüt asgari ücret tutarının % 25’i ile sınırlandırılmıştır. Bu limit katılımcılara göre hesaplanmaktadır ve birden fazla sözleşmesi olan katılımcılar, tüm sözleşmeleri için yaptıkları toplam katkı payı ödemesi üzerinden katkı paylarından yararlanabilir.
2020 bireysel emeklilik devlet katkısı üst sınırı, 8.829,00 TL olarak belirlenmiştir. Geçtiğimiz yılın devlet katkısı üst sınırı ise 7.675,00 TL’ydi. Buna göre en üst seviyede devlet katkısı almak isteyen bir katılımcının yatırması gereken toplam tutar 35.316,00 TL olmalıdır.
Katılımcıların BES kapsamında uzun süre kalmalarını teşvik etmek için önemli bir hizmet olan devlet katkısı avantajı sayesinde, önemli oranlarda tasarruf elde etmek mümkündür.
Bireysel emeklilik sistemi üzerinden para alımına dair detaylara Bireysel Emeklilik Parası Nasıl Çekilir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
BES – Bireysel Emeklilik Sistemine Ne Kadar Ödeme Yapılır?
Bireysel emeklilik sisteminde ödenen katkı payları, ilerleyen dönemlerde alınması gereken emekli maaşına veya toplu paraya bir yatırım olarak düşünülebilir. Minimum seviyede olacak şekilde, seçilen emeklilik planında belirtilen asgari katkı payı tutarı ile ödeme yapmaya başlanmaktadır. Gelecekte tasarruf edebileceğiniz tutarları da dikkate alarak uygun katkı payı seçmenize yardımcı olabilmesi için yetkili fon uzmanlarından destek alarak, doğru adımları atabilirsiniz.
BES için ödenen katkı payları emeklilik şirketlerinin hesaplarına geçtiğinde, işlemi takip eden en geç ikinci iş gününde katılımcı ya da kuruluş tarafından belirlenen fonlar için gerekli talimatlar verilerek yatırıma yönlendirme yapılmaktadır. Ödenmesi gereken miktar ise başlangıçta katılımcının maaşı üzerinden hesaplanır. Ancak ilerleyen dönemlerde, katılımcının tercihine göre güncellenebilmektedir.
Bireysel emeklilik primlerinin ödenmemesi halinde oluşan durumları öğrenmek için BES – Bireysel Emeklilik Ödenmezse Ne Olur? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Hakediş Süreleri Nasıldır?
Bireysel emeklilik sistemi kapsamında sunulan avantajlardan birisi olan devlet katkısı hizmetinden yararlanabilmek için kullanıcıların belirli bir süre sistemde kalması gerekir. Bu süre, devlet katkısı hak ediş süresi olarak tanımlanır ve belirli şartlara göre düzenlenmiştir.
Bireysel emeklilik hesabının iptal edilmesi son derece kolaydır. Ancak kullanıcıların dikkat etmesi gereken nokta, hesabın iptali halinde devlet katkısı avantajının kaybedilecek olmasıdır. Bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak isteyen katılımcının ilk olarak sisteme girdiği zaman, sistemde yaptığı birikim ve kaldığı süre göz önünde bulundurulur. Bu incelemelerden sonra ise kullanıcının alacağı iade tutarı hesaplanır. Sistemden ayrılma durumunda, yapılan birikim içerisinde devlet katkısını alabilmek için belirlenen süreler şu şekildedir:
- Sistemde en az 3 yıl kalınması halinde %15’ine,
- Sistemde en az 6 yıl kalınması halinde %35’ine,
- Sistemde en az 10 yıl kalınması halinde %60’ına,
- Emekli olma, vefat etme ya da maluliyet halinde %100'ünü almaya hak kazanılmaktadır.
Katılımcı sisteme girdikten sonra 3 yıl içinde ayrılma talebinde bulunursa, herhangi bir şekilde devlet katkısı imkanından yararlanamaz. Devlet katkısından yararlanabilmek için en az 3 yıl sistemde, aktif olarak kalmak zorundadır.
BES devlet katkısı avantajı hakkında tüm detayları öğrenmek için Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Neden Bireysel Emeklilik – BES Yaptırılmalıdır?
Bireysel emeklilik sistemi, geleceği koruma altına alan ve birikim yapılmasına olanak sağlayarak uzun vadede güvence sunan bir yatırım sistemi olarak tanımlanabilir. Var olan sigorta sistemi üzerinden alınacak olan emeklilik hakkına ek olarak alternatif bir seçenek sunan bu sistemin sayısız avantajı da bulunmaktadır.
Emeklilik döneminde huzurlu ve ekonomik anlamda rahat bir hayat geçirmek için erkenden katılımın avantaj sağladığı bireysel emeklilik sistemi, önemli oranlarda birikim yapılmasını da sağlamaktadır. Bireysel emeklilik sisteminin öne çıkan önemli avantajları ise şöyle açıklanabilir:
- Bireysel emeklilik sistemi ile tasarruf bilincinin gelişmesi sağlanır.
- Fon yönetimi ile doğru yatırım yapılabilir ve fonlar, vergiden düşülebilmektedir.
- Fonlar, alanında uzman yöneticiler tarafından yönetilir.
- Sisteme ücretsiz giriş yapılabilir ve sistemden ayrılmak da son derece kolaydır.
- İsteğe bağlı olarak sistemden ayrılmak mümkündür.
- Emeklilik döneminde birikimler, tek seferde çekilebilir ya da maaş şeklinde alınabilir.
- Katılımcılar, devlet katkısı avantajı ile güvence alabilirler.
Bireysel emeklilik sisteminin sunduğu önemli avantajları Bireysel Emeklilik Yaptırmak Hayatımızı Nasıl Kolaylaştırır?Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?
Bireysel emeklilik sistemine giriş yapmak için bu hizmeti sunan emeklilik şirketlerine başvuru yapılabilir. Bireysel emeklilik sistemine dahil olmak için otomatik ya da isteğe bağlı katılım sağlanabilmektedir. Otomatik katılım, işverenler tarafından çalışanları için başlatılan bir giriş yöntemidir. Ancak sisteme isteğe bağlı olarak da katılım talebinde bulunmak mümkündür.
- Otomatik BES için adayların herhangi bir işlem yapmasına gerek bulunmaz. Çalıştığı iş yeri, işe başladığı anda otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine girişini yapmaktadır. Tüm özel ve kamu sektöründe çalışanlar için bireysel emeklilik hesabı alınmalıdır.
- Gönüllü BES için giriş yapmak isteyenler ise seçtikleri herhangi bir emeklilik şirketlerine başvuru yapabilirler. Sigorta Dünyası, farklı emeklilik şirketlerini karşılaştırmak ve sizin için en uygun olanı bulmanıza olanak sağlayan bir platformdur.
Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak tüm emeklilik şirketlerini karşılaştırabilir, ürünlerini ve tekliflerini karşılaştırabilirsiniz. Bunun yanı sıra çağrı merkezimiz aracılığıyla 7 / 24 çalışanlarımızdan hizmet ve danışma alabilir, sisteme dahil olmak için talep oluşturabilirsiniz.