Bireysel emeklilik sistemi, sosyal güvenlik sisteminin etkili ve tamamlayıcı yapı taşlarından biri olarak değerlendirilebilir. Aktif olarak çalışma hayatı içinde yer alan kişilerin çalıştıkları dönem süresince yaptıkları birikimlerini, emeklilik zamanı geldiğinde kullanmalarını ve yaşam standartlarını aynı ölçüde korumalarını sağlamaktadır.
2017 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren BES uygulaması ile 45 yaşın altında yer alan ve özel ya da kamu sektöründe çalışan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bireysel emeklilik sistemine dahil edilmektedir. Pek çok açıdan avantajlı bir geliştirme olmasının yanında katılımcılar, prim ödemelerinin fazla olması nedeniyle sistemden ayrılmak istemektedir. Hazırladığımız bu içerikte ise BES ödemelerinin yapılmaması halinde karşılaşılabilecek durumlara dair merak edilen detayları açıklamaya çalıştık.
BES – Bireysel Emeklilik Nedir Ne İşe Yarar?
Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu 28 Mart 2001 tarihinde kabul edilmiş, 7 Nisan 2001 tarih ve 24336 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak duyurulmuştur. Kanun kapsamında sunulan düzenlemeler ise yayımlanan tarihinden 6 ay sonra 7 Ekim 2001 tarihinde yürürlüğe alınmıştır. 27 Ekim 2003 tarihinde ise ilk emeklilik planlarının hayata geçirilmiş ve emeklilik şirketleri faaliyetlerine başlamıştır.
BES – bireysel emeklilik sistemi, kişilerin aktif çalışma hayatları boyunca yapmış oldukları tasarrufları, uzun vadede yatırıma yönlendirmeyi amaçlayan bir sistemdir. Bu sayede emeklilik dönemlerinde, yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmeleri sağlanabilmektedir. Devlet tarafından sağlanan katkı payı ile desteklenmesinin yanında sosyal güvenlik sistemine tamamlayıcı olacak bir alternatif olarak da değerlendirilebilmektedir. Bu sisteme katılım, zorunlu veya isteğe bağlı olarak yapılabilmektedir.
Bireysel emeklilik sisteminin temel amacı, katılımcıların emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma dönüşmesi ile emeklilik döneminde ek bir gelir imkanının oluşmasıdır. Bireysel emeklilik böylece, çalışma hayatının sona erdiği emeklilik döneminde kişilerin refah ve gelir düzeylerini koruyabilmektedir. Sistem aynı zamanda, ekonomiye uzun vadeli kaynak sağlaması nedeniyle ülke kalkınmasına da önemli oranlarda katkı sağlamaktadır.
Bireysel emeklilik hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz; Bireysel Emeklilik Ne Zaman Başladı? Bes Ne Demek? Yazımıza göz atabilirsiniz.
BES – Bireysel Emeklilik Sistemine Ne Kadar Ödeme Yapılır?
Bireysel emeklilik sisteminde ödenen katkı payları, ilerleyen dönemlerde alınması gereken emekli maaşına veya toplu paraya göre belirlenmektedir. Minimum seviyede olacak şekilde, seçilen emeklilik planında belirtilen asgari katkı payı tutarı ile ödeme yapmaya başlanmaktadır. Gelecekte tasarruf edebileceğiniz tutarları da dikkate alarak uygun katkı payı seçmenize yardımcı olabilmesi için yetkili fon uzmanlarından destek alarak, doğru adımları atabilirsiniz.
BES için ödenen katkı payları emeklilik şirketlerinin hesaplarına geçtiğinde, işlemi takip eden en geç ikinci iş gününde katılımcı ya da kuruluş tarafından belirlenen fonlar için gerekli talimatlar verilerek yatırıma yönlendirme yapılmaktadır.
Bireysel emeklilik fonları hakkında detaylı bilgilere Bes – Bireysel Emeklilik Fonları Nelerdir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
BES – Bireysel Emeklilik Ödenmezse Ne Olur?
Rahat ve huzurlu bir emeklilik hayali için BES ödemelerini düzenli olarak yapmak oldukça önemlidir. Düzenli ödeme yapıldığı takdirde, birikim daha hızlı büyüyecek ve katılımcının kazanacağı getiri daha fazla olacaktır.
Bunun yanı sıra düzenli ödeme yapıldıkça, ödemelere ara vermek gerekse dahi ara verme kesintisi alınmasına gerek kalmaz. Düzenli ve istikrarlı bir şekilde birikim yapmaya devam edilir ve herhangi bir kayıp yaşanmaz. Ek olarak, devlet katkısı avantajından en iyi şekilde yararlanma şansı doğar ve katkı oranında herhangi bir düşüş yaşanmadan birikime eklenmeye devam eder.
Emeklilik dönemi için çalışma hayatı boyunca yapılan birikimler, BES kapsamında önemli tasarruflara dönüşecek ve verimli bir şekilde size geri dönecektir.
Bireysel emeklilik hesaplaması hakkında kapsamlı bilgilere ulaşmak için Bes Bireysel Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
BES – Bireysel Emeklilik Düzensiz Ödeme Nedir?
25.05.2015 tarihi itibariyle 29366 sayılı kanun kapsamında, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birlikte Bireysel Emeklilik sözleşmesi için "Düzensiz Ödeme" tanımı adı altında bir geliştirme yapılmıştır.
Vadesi 01.01.2016 ve sonrasında olan BES katkı payı ödemelerine dair ödenmeyen katkı payının ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde düzensiz ödeme uygulaması kapsamında işlem yapılabilmektedir. Talep üzerine ilgili hesaba emeklilik sözleşmesinde belirlenen vadeye ait BES katkı payı ödemesinin yapılmaması halinde, ilgili sözleşme çerçevesinde düzensiz ödeme yapıldığı kabul edilmektedir. Düzensiz ödeme uygulaması,, yürürlükte olan tüm BES sözleşmeleri için geçerli olmaktadır.
Düzensiz ödeme kapsamına giren bu sözleşmeler için katılımcıların sistemde tanımlı olan iletişim adreslerine, düzensiz ödeme durumunun başladığı tarihi takip eden 5 (beş) iş günü içerisinde bilgi verilmektedir.
Bireysel emeklilik sistemine dair bilmediğiniz tüm detaylara Bireysel Emeklilik Bes Hakkında Bilmedikleriniz yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.
BES – Bireysel Emeklilik Kesintisi Ne Kadar?
Bireysel emeklilik sistemine, tüm kamu ve özel sektörde çalışan bireylerin katılım sağlaması zorunludur. Bunun yanında katılım sağlanması durumlarında, prime esas olarak çalışanların maaşından % 3 oranında kesinti uygulanmaktadır. Bunun yanında katılımcılar, istekleri dahilinde, fazla kesinti yapılmasını talep edebilmektedir. BES kesintisi için belirlenen tutarda, herhangi bir üst sınır bulunmamaktadır. Yapılan bu kesinti tutarı ise bireysel emeklilik sistemi bünyesine aktarılmaktadır.
BES kapsamında yer alan kesintilerden biri de devlet payı oranlarında yapılan kesintilerdir. Bireysel emeklilik devlet katkı payı kesintisi yüzde 25’lik duruma uygunluk sağlanamayan durumlarda kesintiye uğramaktadır. Bu duruma göre devlet katkısı kesintileri, şu şekilde açıklanabilir:
- Zorunlu BES sistemine dahil olan bir kişi, 3 sene içerisinde sisteminden cayma hakkını kullandığında, kişi devlet katkı payı hakkını tamamen kaybetmektedir.
- Katılımcı, 3 ve 6 sene içerisinde cayma hakkını kullandığında, devlet payının sadece yüzde 15’ini alabilmektedir.
- 10 sene kalan kişi 56 yaşını beklemeden cayma hakkını kullandığında, devlet katkı payının sadece yüzde 60’ını alabilmektedir.
- Tüm bunların yanında BES sisteminde 10 seneden fazla süre kalmış ise ve 56 yaşını doldurmuş kişiler ise devlet katkı payının tamamını alabilmektedir.
BES kesintisine dair merak edilen tüm detayları Bes Kesintisi Ne Kadar? Bes Ne Demek? Yazımızda bulabilirsiniz.
BES – Bireysel Emeklilikten Çıkış Yapmak Mümkün Müdür?
Bireysel emeklilik sistemi, ülkemizde bazı sektör çalışanları için zorunlu olan bir sistemdir. İşveren tarafından sisteme dahil edilen çalışanın, her ay maaşından %3 oranında kesintiler yapılır. Bu kesintiler, sonrasında birikerek emeklilik döneminde kişiye iade edilir. Ancak bazı çalışanlar, maaştan yapılan kesintiler nedeniyle sistemden çıkış yapmak isteyebilir. Böyle durumlar için cayma hakkı kullanılarak sistemden çıkış yapmak mümkün olmaktadır.
Cayma hakkı, sisteme giriş yapıldığı andan itibaren 2 aylık süre içinde kullanılmalıdır. Sigortalı, sisteme girdiği andan itibaren 60 günlük süre boyunca, ilgili sigorta şirketine çıkış talebini iletebilir. Çıkış işlemine onay verildikten sonra takip eden 10 iş günü içerisinde ise kişiden kesilen prim tutarı iade olmaktadır. Cayma hakkı için tanınan süreyi geçiren adayların prim iade süreleri 20 iş gününe kadar uzayabilmektedir.
Bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak için cayma hakkını kullanmak isteyen adaylar ilk olarak ilgili sigorta şirketini aramalı ya da konuya dair dilekçe göndermelidir. Cayma hakkı kullanma isteği firmaya iletildiği andan itibaren çıkış ve iade işlemleri, hızla gerçekleştirilecektir. BES katılımı zorunlu ancak devamlılığı isteğe bağlı olan bir uygulamadır. Kişiler istedikleri takdirde hesaplarını dondurabilir ya da çıkış yapabilirler.
BES’ten çıkış yolları ve şartları hakkında daha fazla şey öğrenmek için Bes – Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?Yazımızı okuyabilirsiniz.
BES – Bireysel Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik sistemi sorgulanması için e – devlet sistemi üzerinden işlem yapılabilmektedir. Bunun için TC kimlik numarası ve e – devlet şifresi ile sisteme giriş yapmak gerekir. Daha sonrasında Emeklilik Gözetim Merkezi sayfası üzerinden Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama sekmesine gidilmelidir. Bu sayfa üzerinde var olan bireysel emeklilik hesaplarına ulaşılabilir ve ödenmesi gereken prim bedelleri öğrenilebilir.
Bunun yanında yeni bir bireysel emeklilik hesabı sorgulaması yapmak istiyorsanız; emeklilik şirketlerinin iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. En hızlı ve etkili çözüme ulaşmak için Sigorta Dünyası üzerinden de sorgulama yapabilirsiniz.
BES sorgulama işlemleri ve koşulları hakkında bilgi almak için Sigorta Dünyası üzerinden yetkililerimize ulaşabilirsiniz. 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezlerimizi arayabilir ya da web sitemiz üzerinden ücretsiz form doldurarak teklif alabilirsiniz. Farklı emeklilik şirketlerini değerlendirerek, size en uygun teklifi vereni seçebilir ve emeklilik planlarınızı bugünden başlatabilirsiniz.