İşyerleri belirli riskler taşırlar. Bu riskler gerçekleştiğinde işyeri daha sonra telafisi zor olan durumlarla karşı karşıya kalabilir. İşyerlerindeki bu riskler için alınması gereken önlemler işyeri sigortası tarafından sunulmaktadır. Ancak çoğu zaman işyeri sigortası teminatları yanlış seçildiği ya da teminat kapsamı bilinmediği için sorunlar oluşmaktadır.
İşyerinizi güvence altınıza almadan önce poliçe teminatları hakkında bilgi sahibi olmanız son derece önemlidir.
İşyerine ait 10 önemli teminatları sizlere özetledik! Teminatlar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra işyeri sigortasına ait dikkat edilmesi gereken adımlara göz atabilirsiniz.
İşyeri Sigortası Nedir?
İş yaşamındaki risklere karşı işyerinizi güvence altına alan sigorta türüdür. İşyeri sigortası ile binayı bina içindeki eşyaları, makineler ve demirbaşları teminat altına alabilirsiniz. Ayrıca sunulan ek teminatlar ile işyerinizin karşılaşma olasılığı yüksek olan diğer risk durumlarına karşı da güvence sağlayabilirsiniz.
İşyeri sigortasını geniş kapsamlı yaptırma şansınız vardır. Aşağıda detaylı olarak belirteceğimiz teminatlar sigorta şirketlerine göre farklılık gösterecektir. İşyeri sigortasında ana teminatlarının yanında şirketlerin sunduğu ek teminatları inceleyerek poliçe kapsamınızı güçlendirebilirsiniz.
Poliçe genel şartları hakkında bilgi almak için: İşyeri Sigortası Genel Şartları yazısına göz atabilirsiniz.
İşyeri Sigortasında Teminat Bedelleri Belirleme Nasıl Yapılır?
İşyeriniz için sigorta yaptıracaksanız teminat seçiminde bulunmanız gerekmektedir. Teminatları yürüttüğünüz iş kolunun taşıdığı riskler doğrultusunda yapabilirsiniz. Teminatlarınızı belirledikten sonra her birinin ayrı olarak değerlendirileceğini ve prim ödemesine dâhil edileceğini unutmayın.
Ekonomik bir fiyat çıkarmak için yaşanma olasılığı düşük olan riskleri poliçe dışında tutabilirsiniz. Sigorta şirketi tarafından işletmenize özel olarak hazırlanacak prim bedellerini aylık ya da yıllık olarak ödemeniz mümkündür.
İşyeri sigortasında gerekli olan evraklar hakkında bilgi almak için: İşyeri Sigortası İçin Gerekli Bilgiler Ve Evraklar Nelerdir? İçeriğine göz atabilirsiniz.
Poliçe kapsamındaki hasarlar gerçekleştiğinde, oluşan zarar maliyeti sigorta tarafından karşılanır. Ancak işyeri sigortalarında çoğunlukla teminatların kapsamı bilinmemektedir ve bu yüzden eksik ya da yanlış teminat tercihinde bulunulmaktadır.
1 - Yangın, Yıldırım, İnfilak Teminatı
İşyerlerinde yaşanma olasılığı en yüksek olan risk durumu yangındır. Yangın ile işyeri büyük çapta hasarlar alabilir ve geri dönülmez noktalara varan zarar bilançosu ile kalabilir. Hatta işyeri yangın hasarını karşılayamaz ise kapanma aşamasına bile gelebilir.
Sigorta şirketlerinin yangın teminatı işyeri sigortası kapsamında sundukları ana teminat türüdür. Bu teminat ile işyerinde herhangi bir sebeple oluşacak yangın hasarları karşılanmaktadır. Aynı zamanda yıldırım ve patlamalar sonucu oluşan yangın da bu teminat kapsamındadır.
Poliçe hazırlanırken işyerinin özel şartlarından hareketle belirlenecek limit kapsamında yangın teminatı verilmektedir. Örneğin, bir mobilya mağazasının yangın teminat bedeli yüksek olmaktadır. Bunun dışında yangın mali mesuliyet adı altında sunulan ek teminat ile sadece sigortalı işyerinde değil, işyerinden kaynaklanan yangın neticesinde çevredeki binalarda da oluşacak hasar karşılanır.
2 - Hırsızlık Teminatı
İşyeri sigortalarında diğer önemli teminat hırsızlık teminatıdır. İşyerleri için yaşanma olasılığı yüksek olan bu duruma karşı sigorta şirketleri hazırlanacak poliçe kapsamında güvence verirler. Ancak hırsızlık teminatının geçerli olması için bazı şartlar bulunmaktadır.
Bu şartlar; öncelikle hırsızlığın emniyet güçleri tarafından teyit edilmesi gerekmektedir. Bunun amacı art niyetli olarak yapılmış durumların önüne geçmektir. Ayrıca hırsızlık zorlama, tırmanma, işyerinde saklanarak vb. koşullarda yapılmalıdır. Hırsızlık teminatı ayrıca demirbaş olarak poliçeye dâhil edilmiş eşyaların görecekleri zararı karşılar. Yani demirbaş sayılmayacak nakit para, mücevher vb. bu kapsamda değerlendirilmez. Bunların poliçeye dâhil edilmeleri için kasa hırsızlık adı altında sunulan teminatların yapılması gerekmektedir.
Merak edilen konular hakkında bilgi almak için: İşyeri Sigortasında Merak Edilen 10 Soruiçeriğine göz atabilirsiniz.
3 - Grev, Lokavt, Kargaşa, Halk Hareketleri, Terör Eylemlerine Karşı Teminat
İşyerlerinde yaşanma olasılığı bir diğer risk durumu da kitle eylemleri sonucunda oluşacak hasardır. Özellikle belirli şehirler başta olmak üzere sık yaşanan bu eylemler neticesinde, işyerinde oluşacak hasar poliçe kapsamında karşılanır.
4 - Makine Kırılması, Elektronik Cihaz Teminatı
İşyerinde demirbaş olarak sayılan makine ya da elektronik cihazların her türlü bozulmaları, kırılmaları ya da işlemez hale gelmelerinde oluşan hasar karşılanır. Sigorta başlangıç tarihinde çalışır durumda olan makine / cihazlar, poliçeden itibaren herhangi bir hasara uğraması durumunda poliçede belirlenen limit kapsamında onarım görürler. Eğer onarım ile çalışmayacak durumdaysalar o günkü fiyat üzerinden yenileri ile değişimleri sağlanır. Özellikle makine ya da cihazlar ile işlerini yürüten işletmeler için büyük bir yarar sağlamaktadır.
Teklif almadan önce: İşyeri Sigortası Teklif Almanın 4 Avantajlı Yoluyazısının bilgi alabilirsiniz.
5 - Kar Ağırlığı, Dolu, Fırtına, Su Baskını Teminatları
Her biri ayrı teminat olmak üzere doğal afetleri içeren bu güvenceler, işyerinin doğal afetler yüzünden uğrayacağı hasarları karşılar.
Kar ağırlığı; tente, branda ya da çatıda birikmiş karın sebep olduğu hasarları içerir. Dolu yağışı sonucu işyerinde oluşan hasar karşılanır.
Fırtına sonucunda oluşan hasar da yine bu kapsamda değerlendirilir. Su baskını ise dere, nehir taşması ya da yağış sonrası oluşan durumlardaki hasarı karşılar.
6 - Dâhili Su Teminatı
Sigortalı işyerindeki su tesisatının patlaması, kırılması, tıkanması vb. nedenleri ile oluşan hasar karşılanır. Özellikle suya karşı nazik iş kolu yürüten işletmeler bu teminattan yararlanabilirler.
Detaylı bilgi almak için: İşyeri Paket Sigortası Neleri Kapsar?Yazısına devam edebilirsiniz.
7 - Deprem Teminatı
İşyerleri DASK tarafından sunulan zorunlu deprem sigortasından yararlanmazlar. Böylece depreme karşı korumasız kalırlar. Deprem durumunda oluşacak hasarın karşılanması için sigorta kapsamında teminat verilmesi gerekir. Bu teminat ile bina ve binanın içindeki eşyalar depremin sebep olacağı hasarlara karşı güvenceye alınır ve olası deprem hasarı durumundaki masraflar karşılanır. Teminat bedeli, deprem bölgesi haritasına göre değişiklik göstermektedir.
Hesaplama detaylarını öğrenmek için: İşyeri Sigortası Nasıl Hesaplanır?Yazısından bilgi alabilirsiniz.
8 - Enkaz Kaldırma Teminatı
Sigorta kapsamındaki hasarların oluşması nedeniyle meydana gelecek hasarın kaldırılması, temizlenmesi ve nakledilmesi masrafları karşılanır.
Bu teminat ile kısa sürede zarar giderilir ve işlerin aksamadan devam etmesi sağlanır.
9 - Emniyeti Suiistimal Teminatı
Sigortalı işyerinin çalışanları tarafından yapılacak hırsızlık, zarar verme vb. hasarlar karşılanır. Böylece işletme kendi içinden doğacak zararlara karşı da önlem almış olur.
10 - Cam Kırılması Teminatı
İşyerinde sigorta kapsamına alınmış vitrin dâhil olmak üzere her türlü camın kırılması, çatlaması durumlarında oluşan hasar karşılanmaktadır.
İşyeri sigortası kapsamında bulunması gereken 10 önemli teminat bu şekilde sıralanabilir. Elbette sigorta şirketlerinin geniş çapta sundukları teminat listesi ile poliçenizi işyerinizin özel durumundan hareketle daha da kapsamlı bir hale getirebilirsiniz.
Poliçe kapsamına dâhil edilecek teminatları mutlaka incelemeli ve sigorta uzmanlarından detaylı bilgi almalısınız.
Poliçenizi yaptırmadan önce detaylı bilgi almak istiyorsanız: İşyeri Sigortası Nasıl Yapılır? Yazısına devam edebilirsiniz
İşyeri Sigortası Kapsamında Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
İşyeri sigortası yaptıracağınız zaman bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir. Özetle bu noktalar aktarılacak olursa;
- Teminatların doğru belirlenmesi önemlidir çünkü ek teminatlar prim ödemenize yansımaktadır.
- Teminat bedellerinin işyerinizin durumundan yani faaliyet gösterilen iş kolu, çalışan – müşteri sayısı, kaza risk raporu, kaza geçmişi ve bulunduğu bölgeye göre belirlendiğini unutmamanız gerekir. Bu doğrultuda poliçe limit ve ödemeleriniz farklılık gösterir.
- Kendinize ait her işletme için ayrı olarak işyeri sigortası yaptırmanız gerekmektedir. Yine ayrıca sigortalı işyerinin taşınmasından sonra da poliçenizi yenilemelisiniz.
- İşyeri sigortası teminatları bazı durumlarda kapsam dışı kalmaktadır. Bu durumları detaylı bir şekilde öğrenmeniz yararlı olacaktır. Aksi halde zararın gerçekleşmesi durumunda sigorta ödeme dışında kalacaktır.
- Çoğu sigorta şirketi, işyeri sigortası kapsamında ek hizmetler de sunmaktadır. Ek hizmetler elektrik ya da su tesisatı tamiri, çilingir, güvenlik, acil yardım gibi durumları kapsamaktadır. İsterseniz yıllık belirlenecek limitler üzerinden bu hizmetlerden de yararlanabilirsiniz.
- Sigorta kapsamındaki hasarların oluşmasından sonra poliçede belirtilen süre içinde sigorta şirketine bildirimde bulunmanız gerekir. Belirtilen sürenin dışında yapılacak bildirimlerde sigorta masrafları karşılamamaktadır.
- İşyeri sigortası yaptırmak için doğru bilgi beyanı oldukça önemlidir. Eğer yanlış beyanda bulunursanız (iş kolu, demirbaşlar, kasıtlı çıkarılmış hasarlar vb.) sigorta bu tür durumları tespit etmesi halinde hasarı karşılamaz, poliçeyi iptal eder.
İnternet üzerinden teklif almadan önce:Online İşyeri Sigortası Hesaplama Yolları Nelerdir? Yazısına göz atarak bilgi alabilirsiniz.
İşyerini güvence altına almak isteyen tüm adaylar Sigorta Dünyası uzmanları ile görüşerek detaylı bilgi alabilir.
Sigorta Dünyası uzmanlarına başvuru formundan bilgilerinizi iletebilirsiniz. Bilgilerinizi iletmenin durumunda iş alanınıza özel teminatlar ile en uygun poliçe detayları sizlere sunulacaktır.