İşyeri sigortasında genel şartlar Türkiye Sigortalar Birliği tarafından belirlenmiştir. Her işletme, faaliyet gösterdiği alana göre farklı riskleri barındırır ve işyeri sigortası işletmelerin faaliyet alanı ve faaliyetlerinden doğan sorumluluklara göre şekillendirilir.
İşyerinin ihtiyacına göre şekillendirilen sigorta ürünü ile alınan güvenceler aşağıda ana başlıklar halinde verilen hususlar çerçevesinde sınırlanır:
- Sigortanın Kapsamı
- İşyeri Sigortasına Ek Sözleşme İle Dâhil Edilebilecek Riskler
- İşyeri Sigortası Teminat Kapsamı Dışında Kalan Durumlar
- İşyeri Sigortasında Sigortacının Muafiyetleri
- İşyeri Sigortasında Poliçe Başlangıç ve Bitiş Tarihi
- İşyeri Sigortasında Sigortalının Hasar ve Tazminat Yükümlülükleri
- İşyeri Sigortasında Hasar Tespiti
- İşyeri Sigortasında Tazminat Ödemesi
- İşyeri Sigortasında Sigortacının Sorumluluğu
- İşyeri Sigortasında Sigortalı Beyan Yükümlülüğü
Yukarıda verilen genel şartları oluşturan hususlar doğrultusunda işyeri sigortası teminat ve ek teminatlar işyerinin karşılaşabileceği tüm riskleri içerisinde barındırır. İşyeri Genel Sigortası için yukarıda ana başlıklar halinde sıralanan genel şartların açıklamasına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Poliçe kapsamını öğrenmek için: İşyeri Paket Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? yazısını okuyabilirsiniz.
İşyeri Sigortasının Kapsamı
İşyeri sigortası kapsamı teminat ve ek teminatlarla hazırlanan poliçe ile belirlenir.
Genel şartlar doğrultusunda yangın yıldırım, infilak ve sayılan riskler sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararet işyeri sigortası kapsamında değerlendirilir.
İlgili kapsam sözleşmede aksi bir madde yoksa taşınır ve taşınmaz mallar için geçerlidir.
Kapsam oluşturulurken standart teminatların yanında ek sözleşme ve teminatlar ile kapsam genişletilebilir. Sigorta şirketlerince hazırlanan paketlerde sigorta kapsamı farklılık gösterse de aşağıda sıralanan hususların sınırları işyeri sigortası genel şartlarının sigorta kapsamı maddesinde çizilmiştir:
- Ek sözleşme ile teminat kapsamına dâhil edilebilecek durumlar
- Teminat kapsamı dışında kalan durumlar
- Sigortacının muafiyetleri
- Sigorta başlangıç ve bitişi
Detaylı bilgi için: İşyeri Paket Sigortası Neleri Kapsar? yazısını okuyabilirsiniz.
İşyeri Sigortasına Ek Sözleşme İle Dâhil Edilebilecek Riskler
İşyeri sigortasında ek sözleşmeyle dâhil edilebilecek riskler yukarıda alt başlıkta verdiğimiz durumların dışında kalan zararları kapsar. Aşağıda ek sözleşmeyle alınabilecek riskler yer almaktadır:
- Terör
- Deprem ve yanardağ püskürmesi
- Grev, lokavt, kargaşalık ve halk hareketleri
- Fırtına
- Dahili su
- Sel ve su baskını
- Kar ağırlığı
- Taşıt çarpması (Kara, hava ve deniz)
- Duman
- Yangın ve infilak sorumluluğu
- Kira kaybı ve intifadan mahrumiyet
- Emanet ve ariyet mallar
- Sanat ve antikacılık bakımından değeri olan mallar
- Kötü niyetli hareketler
- Modeller, kalıplar, plan ve krokiler
- Hisse senedi, altın ve pırlanta gibi maddi değere sahip ürünler
- Enkaz kaldırma
İşyeri Sigortası Teminat Kapsamı Dışında Kalan Durumlar
İşyeri sigortası kapsamında olmayan durumlar standart teminatlarla birlikte ek teminatlar satın alınarak da yararlanılamayacak riskleri tanımlar. Aşağıda işyeri sigortası kapsamına alınamayacak riskler sıralanmaktadır:
- Kamu otoritesi kararınca sigortalı olan şeyler üzerindeki tasarruf nedeniyle oluşan zararlar
- Savaş, istila, çarpışma, iç savaş, ihtilal vb. askeri harekât gerektiren haller nedeniyle meydana gelen zararlar
- Nükleer sızıntı sonrası meydana gelen gelişmelerden kaynaklı zararlar
- Alçak basıncın sebep olduğu zararlar
- Yangın çıkarmadan sigortalı ürünlerin uğradığı zararlar (sigara izmariti, kısa devre, voltaj değişimi, mum, lamba, vb. kaynaklı)
İşyeri Sigortasında Sigortacının Muafiyetleri
İşyeri sigortasında sigortacının muafiyeti poliçede detaylıca belirtilir. İşyeri sigortası genel şartlarına göre muafiyetler iki şekilde sigortacının karşılamayacağı yönünde kararlaştırılarak poliçede yer almalıdır:
- Tespit edilen hasar miktarının veya sigorta bedelinin belli bir yüzdesine kadar,
- Hasarın belli bir yüzdesine kadar.
İşyeri Sigortasında Poliçe Başlangıç ve Bitiş Tarihi
İşyeri sigortası başlangıç ve bitişi poliçede gün olarak yazılır. Aksi belirtilmedikçe yazılan günler işyeri sigortası 12:00’de başlar ve poliçede yer alan bitiş günü saat 12’00’de sonlanır.
İşyeri Sigortasında Sigortalının Hasar ve Tazminat Yükümlülükleri
İşyeri sigortasında sigorta ettirenin hasar ve tazminat yükümlülükleri işyeri sigortası genel şartları çerçevesinde belirtilmiştir. Rizikonun gerçekleşmesi ile birlikte sigortalı sorumlulukları aşağıda sıralanmıştır:
- Sigortalı rizikonun gerçekleştiği tarihten sonra en geç 5 iş günü içerisinde sigortacıya bildirimde bulunmalıdır.
- Sigortalı poliçede güvence sahibi olduğu risklere karşı koruma ve kurtarma önlemlerini almalı, sigortacının talimatlarına uymalıdır.
- Sigortalı ya da yetkilisi hasar gören bina, mal ve yerlere sigortacı tarafından vazifelendirilen kişilerin erişimine izin vermelidir.
- Zorunlu olmayan durumlarda hasar konusu şeylerde değişiklik yapılmamalıdır.
- Sigortacı talebi üzerine rizikonun gerçekleşme nedenlerini sigortalı ayrıntılı olarak beyan etmeli ve istenen evrakları, fotoğrafları ve delilleri teslim etmelidir.
- Sigortalı gerçekleşen riziko nedeniyle uğradığı zararın tahmini miktarını sigortacıya yazılı olarak vermelidir.
- Sigortalı tazminata konu olan zararlar nedeniyle sigortacının yapacağı araştırmaya izin vermelidir.
- Sigorta konusunda kalan mal ve diğer şeylerle ilgili herhangi bir sigorta sözleşmesi varsa sigortalı bu belgeleri de sigortacıya teslim etmelidir.
İşyeri Sigortasında Hasar Tespiti
İşyeri sigortasında hasarın tespit edilmesisigortalı ve sigortacı arasında yapılacak anlaşma ile gerçekleştirilir. Taraflar karşılıklı olarak zarar ile ilgili anlaşma sağlayamamaları halinde hakem ya da bilirkişiye gidilmesi kararı verebilirler. Bu kararın karşılıklı imzalanan tutanak ile tespit edilmesi gereklidir.
Taraflar hakem ya da bilirkişi üzerinde uzlaşma sağlamaları gereklidir. Uzlaşma sağlanamaması halinde taraflardan her ikisi hakem ya da birlik kişi seçimini yaparak noter aracılığı ile karşı tarafa bildirimde bulunur. Hakem veya bilirkişiler ilk toplantı tarihinden önceki 7 günlük süre içerisinde henüz incelemeye başlamamışken üçüncü bir hakem ya da bilirkişi seçerler. Seçilen üçüncü hakem veya bilirkişi, tek bir rapor vermeye yetkilidir.
Tarafların uzlaşamamaları ve hakem ya da bilirkişi tayin etmemeleri durumunda 15 günlük süreleri bulunur. Ayrıca 7 günlük sürede tarafların bilirkişilerin uzlaşması için 7 günleri bulunur. Bu sürelerin aşılması halinde hasarın meydana geldiği yerde taraflardan herhangi birisi yetkili ticaret mahkemelerine dava açabilir.
Davaya gerek kalmadan uzlaşma, hakem-bilirkişi ya da üçüncü hakem-bilirkişi tarafından yapılan inceleme sonucu verilen kararlar kesindir. Taraflardan herhangi birisi ilgili kararın mevcut zararla alakası bulunmadığını düşünmesi halinde itiraz etme hakkı bulunur.
Hasar ödemelerini en uygun şekilde alabilmeniz için: İşyeri Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazısını okumayı unutmayınız.
İşyeri Sigortasında Tazminat Ödemesi
İşyeri sigortasında tazminatın ödenmesi için öncelikle yukarıda sıralanan işlemlerin ardından kesinleşen tazminat kararının verilmesi gereklidir. Kesinleşen tazminat kararı ardından sigortacı en geç 1 ay içerisinde sigortalıya tazminat ödemekle yükümlüdür.
Ödenen tazminat tutarı poliçede yer alan riziko ile ilgili tutara denk gelirse sigorta teminatı sona erer. Kısmi hasar halinde ise sigorta bedelinden ödenen tazminat tutarı eksiltilerek poliçe devam eder.
Fiyat hesaplaması yapmadan önce: İşyeri Sigortası Nasıl Hesaplanır? yazısından detaylı bilgi alabilirsiniz.
İşyeri Sigortasında Sigortacının Sorumluluğu
İşyeri sigortasında sigortacının sorumluluğunun başlaması sigorta priminin ödenmeye başlaması ile başlar. İlgili bedel peşin satın alınan işyeri sigortası için poliçe bedelinin tamamı iken taksitle satın alınan işyeri sigortası için ödenen ilk taksittir.
Taksitle satın alınan işyeri sigortasında ödeme tarihler, miktarları ve ödeme sonuçları poliçe üzerine yazdırılır. Poliçe üzerine yazılan ödeme takvimine uyulmaması halinde sigortacının yükümlülükleri ortadan kalkar.
İşyeri teklifi hakkında bilgi almak için: İşyeri Sigortası Teklif Almanın 4 Avantajlı Yolu içeriğini okuyabilirsiniz.
İşyeri Sigortasında Sigortalı Beyan Yükümlülüğü
İşyeri sigortasında sigortalının beyan yükümlülüğü sigortacının sorumluluklarını yerine getirip getirmemesini etkiler. Sigorta poliçesi sigortalının vereceği yazılı beyana göre hazırlanır. İlgili riskler belirlenirken sigortacı yazılı beyanı esas alarak sigorta bedelini hesaplar.
Beyanda eksik ya da yanlış bilgi bulunması halinde sigortacı ilgili durumu öğrenmesi halinde:
- Öğrendiği tarihten en geç 1 ay içerisinde sözleşmeden cayma,
- Yanlı ya da yalan beyan nedeniyle doğan prim farkını talep etme
Hakkın sahiptir. Ek prim talebi sigortalının kasıtlı olarak yanlış ya da eksik vermediği beyanlar için geçelidir. İşyeri sigortası sigortalı eksik ya da yanlış beyanı nedeniyle doğan cayma ya da prim farkı talep hakları süresinde yapılmadığı taktirde düşer.