Refah, her şirket için büyük bir sorundur. Bir çalışan işe uygun değilse, kayıp saatler, üretkenlik düşüşleri ve düşen kâr potansiyeli gibi işletmeler için bazı sonuçlar vardır. Bununla birlikte, son yıllarda, şirketlerin iş gücünün hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı olmasını sağlamak için kendi sorumluluklarının daha fazla farkına varmasıyla birlikte tutumlarda bir değişiklik oldu.
Ortalama bir insan, zamanının % 90'ını işyerinde geçirir ve bu sürenin önemli bir kısmını genellikle bir ofis ortamında işte geçer. Çalışma ortamlarımızda ne kadar zaman geçirdiğimizden dolayı, çevremizin kalitesi refahımızı etkileyebilir.
Ofis ortamlarımızı bilinçli olarak daha sağlıklı bir ortama geçirmek için elimizden geleni yapmak, çalışanların sağlığını ve refahını iyileştirebilir, devamsızlığı azaltırken üretkenliği artırabilir ve sürdürebilir.
Öneri yazımız: Online İşyeri Sigortası Fiyatları Daha Mı Avantajlı?
Ofis Ortamları - Çalışan Sağlığı ve Üretkenliği
Çevremizin refahımız ve üretkenliğimiz üzerinde etkisi vardır. Ortamlar refahımızı ve üretkenliğimizi destekleyebilir ve geliştirebilir veya bundan uzaklaşabilir. Bu, ofisler dâhil tüm ortamlar için geçerlidir. Çalışanlarına daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak isteyen işverenler, ofis tasarımlarının, düzenlerinin ve ekipmanlarının refahı ve üretkenliği nasıl etkileyebileceğini incelemelidir.
Sayısız çalışma, ofis ortamları ile bunların yolcu sağlığı ve iş performansı üzerindeki etkileri arasındaki bağlantıya baktı. Bu çalışmaların çoğu, bir kişinin çevresiyle olan ilişkisinin karmaşık olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, genel olarak, çevrelerinde kendilerini rahat hisseden ve ofis stres faktörlerine daha az maruz kalan çalışanların daha yüksek seviyelerde performans gösterme ve daha yüksek seviyelerde genel refah deneyimleme olasılıklarının daha yüksek olduğunu bulmaktadırlar.
Ama iyi bir ofis ortamını kötüden tam olarak ayıran nedir? Çalışanların iyiliği ve üretkenliği için daha elverişli bir ofis ortamının nasıl oluşturulacağını daha iyi anlamak için ofis tasarımına dâhil olan farklı faktörleri incelememiz gerekir.
İlginizi çekebilir: İşyerlerine İşyeri Sigortası Yaptırmak Neden Faydalı?
Ofis Tasarımında Çevresel Etmenler
İnsan performansını en üst düzeye çıkaran bir ofis tasarlarken, bir ofisin bir kişinin konforu ve sağlık seviyeleri üzerindeki en etkili yönlerini dikkate almak önemlidir. Günün herhangi bir anında bir kişiyi sayısız faktör etkileyebilir. Bunlardan bazılarının kontrolü kolaydır, bazıları ise sizin kontrolünüzde değildir.
Pek çok araştırmacı, çalışan sağlığı ve üretkenliği üzerindeki etkilerini belirlemek için kontrol edilebilen bir ofis ortamının somut yönlerine baktı.
Genel olarak, çalışan refahına katkıda bulunan ana yönler şunlardır:
- Ses
- Aydınlatma
- Hava kalitesi
- Sıcaklık
- Ergonomi
Çevremizin tüm bu yönleri nasıl hissettiğimize ve işimize ne kadar iyi odaklanıp katılabileceğimize katkıda bulunur. Çalışanlar bu özelliklerden herhangi birini herhangi bir şekilde rahatsız edici veya rahatsız olarak algılarsa, özellikle müşterilerle etkileşime giren veya karmaşık görevlere odaklanan çalışanlarda performansın düşmesine neden olabilir.
İşte bu özelliklerin her birinin insan sağlığını nasıl etkilediği ve kontrol edilip optimize edildiğinde çalışan üretkenliğini ve refahını nasıl artırabilecekleri.
Ses
Çalışmalar sürekliolarak, bir ofisin ne kadar gürültülü olursa, o kadar çok insan hatalarına ve daha az üretkenliğe yol açtığını buldu.
Yüksek sesler dikkat dağıtıcıdır ve bir kişinin elindeki göreve odaklanma yeteneğini sınırlar. Bir görev ne kadar karmaşık olursa, o kadar rahatsız edici gürültü olabilir. Çalışanlar gürültü nedeniyle odaklanamazlarsa, stresin artması, kan basıncının artması ve kalp atış hızı gibi olumsuz etkileri olabilir.
- Tüm ofis seslerini ortadan kaldırmak mümkün veya makul olmasa da, yöneticiler gürültü seviyelerini izleyebilir ve en aza indirebilir.
- Ses yalıtımı ve ses emici paneller ve telefonları çalma yerine titreşecek şekilde değiştirme gibi çözümler, gürültüyü azaltmaya yardımcı olabilir.
- Ek olarak, konuşma için kapalı kapılı ofis alanları, iş arkadaşlarınızın dikkatini dağıtma miktarını sınırlamaya yardımcı olabilir.
Aydınlatma
Aydınlatma, özünde refah duygumuzla bağlantılıdır. Araştırmalar, insanların pencere yakınında çalıştıklarında ve doğal ışık kaynaklarına sahip olduklarında daha iyi çalıştıklarını ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olduklarını gösteriyor. Çoğu ofis, birden fazla pencereye veya bol miktarda doğal ışığa sahip olma lüksüne sahip değildir. Bu nedenle insan sağlığı için en iyi yapay aydınlatmayı seçmek önemlidir.
Ek araştırmalar, LED aydınlatmanın üretkenlik için çok daha iyi olduğunu, göz yorgunluğuna, baş ağrısına ve yorgunluğa neden olabilecek soğuk ışık spektrumuna sahip floresan ışıklardan kaçınmamız gerektiğini gösteriyor.
Hava Kalitesi
Hava kalitesi, iç mekân ortamında sağlığı, konforu ve üretkenliği destekleyen havayı ifade eder. Havalandırma sistemleri, dışarıdaki kirleticilerin işçilerin onları soluyabileceği iç mekânlarda dolaşımını engellediğinde iyi iç mekân hava kalitesi elde edilir.
Kötü iç mekân hava kalitesi, göz, burun ve boğaz tahrişi, baş ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlara neden olur. İşçiler bunun gibi semptomlar yaşadıklarında sağlıkları azalır ve üretkenlikleri düşer.
Araştırmalar, iyi iç hava kalitesi ile insan sağlığı ve üretkenliği arasındaki bağlantıyı göstermiştir. İyi iç hava kalitesi, büyük ölçüde binanın mekanik havalandırma sistemine bağlı olmakla birlikte, bitkiler ve yeşilliklerle de iyileştirilebilir. Örümcek ve yılan bitkileri, barış zambakları, aloe vera ve bambu gibi hava temizleyici bitkiler, iç havayı filtrelemeye ve bina sakinleri için kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.
Konfor
Sıcaklık, ofis ortamlarında devam eden savaşlardan biridir. Herkes en rahat bulduğu sıcaklık açısından farklıdır. Ortalama bir ofis çalışanı için mükemmel iç ortam sıcaklığını bulmaya saatlerce süren araştırmalar ayrılmıştır. Ne yazık ki sonuçlar belirsizliğini koruyor.
Ergonomi
Ofis mobilyalarının ve ekipmanlarının tasarımı ve yerleşimi, çalışanların sağlığı ve üretkenliği üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.
Hareket eksikliği ve uzun süre uygun olmayan omurga dizilimi ile oturma kronik sırt ve boyun ağrısına neden olabilir.
Kronik ağrı, yaşam kalitesini düşürerek çalışanların işlerine daha az bağlı hissetmelerine neden olur. Çalışanların sağlığı zarar gördüğünde, işyeri verimliliği de zarar görür. Ergonomik ofis mobilyaları vücudun doğal nötr duruşunu destekler - boyun, omuzlar ve omurgayı eklemlerdeki stresi azaltmak için uygun hizada tutan rahat bir pozisyon.
Ergonomik ofis mobilyalarına ve ekipmanına yatırım yapmak, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları geliştirme riskini azaltır - kasları, tendonları, sinirleri ve diskleri etkileyen yaralanmalar. Ek olarak, araştırmalar, ergonomik iş istasyonlarına geçerek, çalışanların mevcut kronik sırt ve boyun ağrısı sorunlarının semptomlarını önemli ölçüde azaltabileceğini ve bu da ergonomik ofis mobilyalarının çalışan sağlığını ve üretkenliğini artırmada yararlı bir araç haline geldiğini göstermektedir.
Daha kapsamlı bilgi almak isteyenlere özel: Güvenli Bir İşyeri Oluşturmak İçin İpuçları
Rahatlatıcı Sırt Ürünleri İşe Refahı ve Üretkenliğini Artırın
Ofis ortamınız sağlığınızı doğrudan etkiler ve bu da üretken kalma becerinizi etkiler. Ofis ortamınızda küçük değişiklikler bile yaparak, hem kendinizin hem de çalışanlarınızın refahı ve üretkenliğindeki gelişmeleri fark etmeye başlayabilirsiniz.
Ergonomik ofis mobilyaları ile daha fazla refah ve üretkenlik elde etmenize yardımcı olabilir.
Aşağıdakiler dâhil, kendi verimli bir alan kurmak için ihtiyacınız olan her şey:
- Ergonomik sandalyeler
- Ayarlanabilir ayakta masalar
- Bilgisayar monitörü standları ve kolları
- Klavye tepsisi sistemleri
- Ofis ayaklıkları
Tüm bu ürünler, işinize ve konfor ihtiyaçlarınıza uyan mükemmel iş istasyonunu kurmanıza yardımcı olur.
İş yerinde doğru omurga hizalamasıyla, kronik sırt ve boyun ağrısını önlemeye ve sağlığınızı ve üretkenliğinizi artırma yolunda olacaksınız.
Çalışanların masalarından uzaklaşabilecekleri ve projeler üzerinde işbirliği yapabilecekleri alanlar oluşturmak önemlidir. Örneğin, çalışma alanınızda bir yönetici odası kurulu olması, en fazla altı kişiden oluşan grupların potansiyel olarak zamana duyarlı veya gizli projelerde çalışırken biraz alan elde etmesine olanak tanır. Şirketler, bölmeleri geçip açık ofis düzenlerine geçerken, çalışanlarınızın başkalarını rahatsız etmeden birlikte çalışmasını ve gerektiğinde düzgün bir şekilde iletişim kurmasını sağlamak çok önemlidir.
Kötü bir çalışma ortamının çalışanların üretkenliğini etkilemesine izin vermeyin.
İşyeri sigortası hakkında bilgi almak için: İşyerinizi Güvenceye Almak İçin 9 Sigorta İpucu