Günümüzde pek çok iş yerleri ya da işletmeler, maddi kayıplarla sonuçlanan hırsızlık, yangın ya da su baskınları gibi risk durumlarla karşı karşıya kalabiliyor. Ancak doğru şekilde belirlenen güvenlik adımları ile her türlü risk durumuna karşı koruma sağlanabilir, uzun vadede olumlu sonuçlar alınabiliyor.
Sizler için hazırladığımız bu yazımızda, güvenli bir çalışma alanı sağlamak için iş yerlerinde uygulanabilecek en doğru güvenlik adımlarını ve ipuçlarını anlatmaya çalıştık.
İş Yerinde Sağlık ve Güvenlik Hakları Nelerdir?
Çalışanlar iş yerlerinde kazalara meslek hastalıklarına ya da farklı temellerden kaynaklı ayrımcılıklara maruz kalabilirler. Ancak bu olumsuzluklara karşı koymak ve oluşmasını engellemek için hakları olduğunu unutmamak gerekir. Bu haklar sayesinde, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanabilir.
Türkiye’de çalışanların işyerinde sağlık ve güvenliklerin sağlamaya dair hakları ve işverenin yükümlülükleri 2012 yılında çıkarılan 6331 Sayılı kanun ile düzenlenmiştir. Kanunun kapsamı, işveren yükümlülükleri anlamında oldukça geniştir; ancak çalışan hakları anlamında kısıtlıdır. Ev hizmetlisi kadınlara, iş kazaları sonucu zarar gören işçilere, meslek hastalıkları ile mücadele edenlere ya da cinsel tacize, şiddete ve mobbinge maruz kalmış kişilere karşı ciddi bir düzenleme yoktur. Bunun yanında, çalışanların korunması için farklı uygulamalarla güvence sağlanabilmektedir.
Pek çok eksiği olmasına rağmen 6331 Sayılı Kanun, bir yere bağlı olarak çalışanlar için önemli ölçülerde yasal bir zemin oluşturmaktadır. Bu kanun kapsamında yer alan yükümlülükler aynı zamanda çalışanların hakları olarak kabul edilmektedir.
İş Yerinde Güvenliği Sağlamanın Yolları Nelerdir?
İş yerlerinde hem işverenler, hem de çalışanların güvenliği için alınması gereken bazı önlemler bulunmaktadır. Bu önlemler alınarak, iş alanları ve burada yer alan kişiler koruma altına alınabilir.
İş yerinde güvenliği sağlamanın yolları öğrenildiği takdirde, sağlıklı çalışma ortamları oluşturulabilir ve proje tamamlanması ya da ürün satışı gibi işlemlerin sorunsuz ilerlemesi sağlanabilir.
Yazımızın devamında, iş yeri güvenliği hakkında yapılabilecek 8 önemli noktayı açıkladık. Bu noktalara dikkat edildiğinde, hızlı ve kesin sonuçlar alınabilmektedir.
1- İşe Alım Politikaları Kapsamlı Bir Şekilde Düzenlenmeli.
İşverenler, işe alım aşamasında adaylar ile ilgili kapsamlı araştırma yapmalıdır. Adaylara dair sabıka kaydı ve referans kontrollerini içeren kapsamlı bir işe alım politikası uygulayarak hem çalışanlarını, hem de iş hayatındaki yerlerini koruyabilirler.
İşe alım işlemlerinin detaylı yapılması iş yeri güvenliğinin sağlanması açısından son derece büyük bir öneme sahiptir. Alım süreçleri sonunda, işe alınması planlanan adaydan ilgili tüm belgeler ve sertifikalar istenmelidir. Bu belgelerin kopyalarının yanında asıllarının alınması da önemlidir.
2- İş Yeri Güvenliğine Dair Eğitimler Alınmalı.
Çalışanların ve işverenlerin başta sağlık olmak üzere güvenlik ve tehlikeli hususlar hakkında gerekli eğitimleri alması son derece önemlidir. Bu sayede kendilerini muhtemel risk durumlarına karşı koruma altına alınabilirler.
İşverenlerin ve çalışanların hem teorikte, hem pratikte eğitim alması risk durumlarının oluşmasını ilk aşamada engelleyebilmektedir. İş kazaları, gerekli önlemler alındığı takdirde önlenebilmektedir. Bunun için gereken dikkatin ve önlemin alınması eğitimlerle mümkün olabilmektedir.
3- Kullanılmayan Elektronik Cihazlar ve Önemli Evraklar Dikkatli Korunmalı.
Kullanılmayan bilgisayar, telefonlar, yazıcılar ya da çağrı cihazları gibi elektronik eşyaların güvenliği son derece önemlidir. Eğer bu cihazlar içinde kullanılamayan ya da belirli bir süreliğine kullanımı durdurulan varsa, bağlantılarını kesilmeli ve kaldırılmalıdır.
Aynı zamanda tüm önemli evrakların kilitli dolaplarda korunması gerekmektedir. İş yerlerine ve çalışanlara ait önemli belgelerin muhafaza edilmesi, uygun biçimde saklanmasını, şifrelerin korunması ve iş yeri binasının güvenliğinin sağlanması son derece önemlidir. İhtiyaç duyulması halinde konuya dair profesyonel destek alınmalıdır.
4- İş Yerlerine Giriş ve Çıkış Noktalarının Güvenliği Sağlanmalı.
İş yeri binasına giriş ve çıkışların güvenliğini sağlamak son derece mühimdir. Bozuk ya da bakım gerektiren asansörlerin, antrelerin, emniyetsiz yangın merdivenlerinin ya da giriş kapılarının güvenliğini sağlayarak hırsızlık ve iş kazası pek çok risk durumunun önüne geçilebilir.
Bunun yanında ilgili noktalar ile ilgili gereken bakım onarım işlemleri aksatılmadan gerçekleştirilmelidir. Güvenlik açığı olup olmadığını belirlemek için giriş ve çıkışlar ve kritik önem taşıyan tüm noktalar düzenli olarak kontrol edilmelidir.
5- Güçlü Bir Alarm Sistemi Kurulmalı.
İş yerleri açısından güçlü bir güvenlik sistemine sahip olmak, oluşabilecek risk durumlarına karşı en iyi önlemler arasında sayılabilir. İş yerleri için düzenlenen güvenlik sistemleri başta hırsızlık olmak üzere pek çok risk durumuna karşı koruma sağlamaktadır.
Güvenlik önlemleri arasında en etkili olan kamera sistemleri ile personel ve misafir takibi yapmak kolaylaşacaktır. Aynı zamanda işverene olaylara zamanında ve doğru şekilde müdahale imkanı sağlamaktadır. Davetsiz misafirlerin iş yerlerinde alarm sistemin olduğunu fark etmesi üzerine neden olacakları olumsuzlukların önüne geçilebilir.
6- Tüm Çalışanların Sağlık Hizmetlerine Ulaşımı Sağlanmalı.
İş yeri kapsamında çalışan tüm kişilerin sağlık sorunlarına hızlı ve etkili bir şekilde çözüm bulmak son derece önemlidir. İş alanları pek çok meslek hastalığı ya da iş kazaları nedeniyle sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilecek ögelere sahiptir.
Tıbbi muayenelerin sağlanması ile işçinin işi güvenli bir şekilde yapabilme kapasitesinde olduğundan emin olmak gerekmektedir. Aynı zamanda çalışanlara bağlı olarak etkilenebilecek insanların güvenliğini sağlamak, mevcut sağlık durumlarını öğrenmek ve değişimleri takip etmek de son derece önemlidir.
7- Havalandırma Sistemi ve Çalışma Alanları Temiz Tutulmalı.
İş yerinde sorunlara neden olan bir diğer etken ise kötü hava kalitesi olmaktadır. Yeterli ölçüde havalandırması yapılmayan çalışma alanları baş ağrısı, yorgunluk başta olmak üzere daha ciddi sorunlara da yol açabilmektedir. Bu nedenle sıcaklık ve hava akış ölçümlerini düzenli kontrol etmek ve kokuları, su hasarlarını ve diğer sızıntıları aksatmadan onarmak oldukça önemlidir. Tüm bunlara ek olarak, düzgün bir şekilde çalıştıklarından emin olmak adına ısıtma ve hava sistemleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Aynı zamanda iş alanlarının temizliği de son derece önemlidir. Özellikle son günlerde yaşanan pandemi süreci nedeniyle çalışanların güvenliği için işverenler tarafından alması gereken en önemli güvenlik önlemi, hijyen standartlarına uygun koşullar hazırlamaktır. Sık kullanılan ve çabuk kirlenen alanlar düzenli ve dikkatli bir şekilde temizlenmelidir.
8- İşyeri Sigortası İle Güvence Sağlanmalı.
İş yerleri, özellikleri ve çalışma amaçlarına göre farklı risk durumları ile karşılaşabilirler. Bu risklerin oluşum nedenleri değişim gösterebilmektedir; ancak verdikleri zararlar, genel olarak önemli etkiler bırakabilir.
İşyeri sigortası; iş yerlerinin, işverenlerin ve çalışanların güvence altına alınmasını sağlayan ve olası hasar durumlarına karşı teminat sunan bir sigorta ürünüdür. İş yerlerinde yer alan taşınır ve taşınmaz malların, değerli eşyaların, elektronik cihazların ve su ya da elektrik tesisatının korunmasını sağlar.
İşyeri sigortası yaptırarak iş yeri sahipleri, sayısız avantaj ve kolaylık elde edebilmektedir. İşyerlerinin özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre düzenlenen işyeri poliçeleri ile büyük oranda fayda sağlanabilmekte, güvence oluşturulabilmektedir.
Tüm bunların yanı sıra işyeri sigortası, sadece sigorta kapsamında yer alan çalışma alanlarını değil, iş yerinin komşularını da koruma altına almaktadır. Ayrıca uygun fiyatlı prim ödemeleri ile poliçe satın alınabilmektedir. Böylece olası hasar durumlarının neden olacağı masrafların yükünden iş yeri sahipleri büyük ölçüde kurtulabilmektedir.
İşyeri sigortası yaptırmak için gerekli nedenleri İşyeri Sigortası Yaptırmanın 8 Önemli Nedeni yazımızda bulabilirsiniz.
İşyeri Sigortası Neleri Güvence Altına Alır?
İş yerlerini koruma altına alan işyeri sigortasının kapsamı, sigorta şirketlerine ve iş yerinin ihtiyaçlarına göre değişebilmektedir. Bunun yanında sigorta genel şartlarına göre düzenlenen teminat seçenekleri her sigorta şirketi için geçerlidir. Sigorta şirketleri için değişmeyen, işyeri sigortası ana teminatları şu şekilde belirlenmiştir:
- Yangın, yıldırım ve infilak teminatı.
- Deprem teminatı.
- Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör teminatı.
- Hırsızlık teminatı.
- Sel ve su baskını teminatı.
İşyeri sigortasının teminat seçeneklerini incelemek için İşyeri Sigortası Teminatları Nelerdir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
İşyeri Sigortası Ek Teminatları Nelerdir?
İşyeri sigortası ana teminatlarının yanında, sigorta kapsamına alınacak iş yerinin özellik ve ihtiyaçlarına göre poliçeye ek teminat seçenekleri de dahil edilebilmektedir. Ek teminat seçenekleri, sigorta şirketi ve sigortalıya göre düzenlenmektedir. Böylece işyeri sigortası kapsamında iş yerlerine yönelik tam koruma sağlanabilir.
Genel olarak işyeri sigortası poliçesine eklenen ek teminat seçenekleri şunlardır:
- Duman teminatı.
- Dolu teminatı.
- Fırtına teminatı.
- Kar ağırlığı teminatı.
- Kira kaybı teminatı.
- İşveren sorumluluk teminatı.
- Ferdi kaza teminatı.
- Makinelerin ya da elektronik cihazların onarımı teminatı.
- Enkaz kaldırma teminatı.
- Hukuksal koruma teminatı.
- Yangın mali sorumluluk teminatı.
- Alternatif iş yeri masrafları.
- Sabit kıymetlerin çalınması.
- İş durması.
Geniş kapsamlı işyeri sigortası poliçeleri hazırlamak için Geniş Kapsamlı İşyer Sigortası Nasıl Hazırlanır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
En Uygun İşyeri Sigortası Fiyat Teklifi Nasıl Alınır?
İşyeri sigortası fiyatları, sigorta kapsamına alınacak işletmenin özelliklerine ve sigorta şirketinin standartlarına göre değişebilmektedir. Bunun yanında poliçe kapsamı ve limitleri de prim bedellerini etkileyen bir diğer önemli faktördür.
Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak farklı sigorta şirketlerini karşılaştırabilir ve en iyi teklifi alabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra talebiniz bize ulaşacak ve uzmanlarımız sizin için en uygun teklifi hazırlayacaklardır. Bunun yanında uzmanlarımıza çağrı merkezimiz aracılığıyla 7 / 24 ulaşım sağlayabilir ve hızlı bir şekilde teklif alabilirsiniz.