İşyeri sigortası satın alırken dikkat edilmesi gereken farklı pek çok detay mevcuttur.
Sigorta poliçesi işyerinin içinde bulunduğu risklere karşı tam koruma sağlamalıdır. İşyeri sigortasının sağlaması gereken teminatların dışında bir de gerekli olan ek teminatları da kapsaması gerekmektedir.
İşyeri sigortası öncelikle işyerine dair her şeyi sigorta kapsamına almalıdır.
İşyeri binası, işyerinin içinde bulunan teçhizatlar, demirbaşlar ve hatta binanın camlarına kadar işyerine dair her şey koruma altına alınmalıdır.
İşyerinde karşılaşılan bir riskten dolayı çalışmanın durması, sigorta için yapılacak masraftan çok daha büyük olacaktır. İşyerinde karşılaşılan risklerle sigorta şirketinin ilgilenmesi, işyerinin ilgilenmesine göre çok daha ucuz olarak gerçekleşir. İşyeri sigortası gelirin sürekliliğinin sağlanmasının sigortası olarak da düşünülebilir.
Doğru kurallar takip edilerek işyerini bekleyen risklerin tamamını güvence altına alabilecek poliçeler satın alınabilir.
İşyeri Sigortasının Önemi
İşyerinde sigortanın önemi mevcut riskler sebebiyle ortaya çıkacak maddi kayıplardan kaynaklanır.
Kişinin geliri işyerinin düzenli gelir getirmesine bağlıdır. İş hayatı ise birçok riski bünyesinde taşımaktadır. Girişimciler bütün bu risklere karşı kendileri koruma sağlamaya çalışsalarda yeni yatırımlar için harcanabilecek zaman burada biter. Kendi başına yapılan risk korunmaları sigortaya göre daha fazla masraf olacaktır.
Sigorta ile uğraşmayan girişimciler olası risklerin kapsamını doğru olarak değerlendiremeyebilirler. Zira bu kişiler sigortacı değil, girişimcidir. Riskleri doğru olarak değerlendirecek olan bir sigorta uzmanıdır. Sigorta uzmanı ile yapılan görüşmeler sonucunda teminatlar ve ek teminatlar belirlenerek sigorta oluşturulur. Bu sayede girişimciler yatırımları için daha açık alan ve finansal duruma sahip olabilmektedirler. Ayrıca işyeri kazalarına ve doğal afetlere karşı sigorta yaptırılmış olur. Böylece iş aksadığında gerekli olan finansal güç sigorta şirketi ile sağlanabilmektedir.
Poliçe detayı için: İşyeri Paket Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? yazısını okuyabilirsiniz.
Kural 1: İşyeri Sigortası Sayesinde Sigorta Şirketi İle Risk Paylaşılır
İşyeri sigortası ile sigorta şirketiyle risk paylaşımı sağlanmaktadır. İş hayatında yaşanacak riskler hiçbir zaman yok edilemez. Ancak olası risklere karşı hazırlıklı olunabilmektedir.
İşyeri sigortasını yaptırırken dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de, sigortanın riskleri sıfıra indirmediğidir. Riskler işyeri sigortası sayesinde sigorta şirketi ile paylaşılmaktadır. Bu sayede girişimciler yatırımlarını risklere karşı sigorta sağlayarak gerçekleştirebilmektedir.
Günlük hayatta ve iş hayatında riskler kolayca göz ardı edilebilmektedir. İşyeri sigortasının sahipleri, sigortanın bir risk dağıtım sigortası olduğunu bilerek ona göre adımları atması gerekmektedir. Bu husus işyeri sahibinin dikkat etmesi gereken hususlar arasındadır.
Kural 2: İşyeri Sahibi Sigorta Şirketine Karşı Şeffaf Olmalıdır
Sigorta şirketine açık olunması,dikkat edilmesi gereken unsurlar arasındadır.
Sigorta şirketine iş yeri ile ilgili doğru bir şekilde verilmeyen bilgiler, sigorta şirketinin poliçedeki teminatları yerine getirmesini engeller.
Sigorta poliçesi fiyatının daha uygun olması için veya başka sebeplerle işyeri hakkında yanlış bilgiler verilmesi poliçeyi geçersiz kılar.
Gerekli evrakların eksiksiz olması da son derece önemlidir. Bu hususlar doğru bir şekilde gerçekleştirilmezse sigorta şirketleri teminatları yerine getirmek zorunda değildir. Riskleri paylaşma yolunda atılan işyeri sigortası adımı oldukça önemlidir. Ancak bunu doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlamak da poliçesinin geçerliliğini sağlaması konusunda önem arz eder.
Kural 3: Sigorta Şirketi İşyeri Sahibine Karşı Şeffaf Olmalıdır
Sigorta şirketi sigortalıya karşı şeffaflığı satın alınacak poliçe öncesi dikkat edilmesi gerekli kuralların arasında yer alır.
Sigorta yaptırmak isteyen kişiler gerekli evrakları doğru ve eksiksiz olarak tamamladıktan sonra sigorta işlemleri başlar. Sigorta şirketi ve kişi arasında yapılan sigorta poliçesi, sigorta yaptıran tarafından da gözden geçirilmelidir. Sigorta poliçesi sigorta şirketinin ve sigortalı kişinin yapması gerekenleri içeriğinde barındırır. Burada yazan gereklilikler sağlanamadığı durumlarda iki tarafın da poliçeyi geçersiz sayma hakkı vardır.
İşyeri sigortası yaptırırken poliçe konusunda gerekli bilgiler uzman sigortacı tarafından sağlanmalıdır. Sigorta yaptıran kişinin aklında kalan her türlü soru ve soruna yanıt verilmelidir. Sigorta şirketi, sigortalının poliçesini okumasına imkân vermeli ve gerekiyorsa eksik kalan konular da karşılıklı olarak çözülerek tamamlanmalıdır.
Kural 4: İşyeri Sigorta Primlerinin Ödemesine Dikkat Edilmelidir
İşyeri sigorta primlerinin ödenme şekli dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar arasında yer alır.
Sigorta poliçesinin geçerliliği primlerin ödenmesi ile başlar. İşyeri sigortasının ödenme şekli sigorta şirketi ile sigortalı arasında belirlenebilir. Sigorta primleri taksitlerle ödenebileceği gibi peşin olarak da ödenebilmektedir. Sigorta primlerinin nasıl ödeneceği konusu da poliçede yer almalıdır.
Taksitler halinde ödenecek olan sigorta primleri için dikkat edilmesi husus, ödeme taksitlerinin zamanında ödenmesi gerektiğidir. Zamanında ödenmeyen sigorta primlerinin poliçeleri ödeme yapılmadığında geçerliliğini yitirir.
Sigorta şirketi bu nedenle teminatları yerine getirmeme hakkına sahiptir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında sigorta sahibinin yapabileceği bir şey yoktur. Sigortalının yükümlülükleri poliçede yazmaktadır. Yükümlülüklere uyulmaması halinde olacak durumlar da yazmaktadır. Dolayısıyla yapılması gereken sigorta primlerinin ödenmesinin aksatılmaması gerekmektedir.
Hesaplama ile ilgili detaylı bilgilere: İşyeri Sigortası Nasıl Hesaplanır? yazısından ulaşabilirsiniz.
Kural 5: İşyeri Sigortası İçin Gerekli Belgeler Teslim Edilmelidir
İşyeri sigortası için gerekli bilgiler ve belgelerinteslimi sigorta şirketine doğru ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Bu bilgilerin eksik veya yanlış sunulması halinde sigorta geçerliliğini yitirecektir. Sigorta poliçesinde bu husus sigorta yaptıran kişinin yükümlülükleri kapsamındadır. Sigorta poliçesinin geçerli olması için gerekli bilgiler ve belgelerin doğru olarak teslimine dikkat edilmelidir.
Bu belgeler ile ilgili Sigorta Dünyası’nın çağrı merkezi hizmetinden uzman sigortacılarla görüşülebilmektedir. Bu görüşmeler ile işyeri sigortası kapsamına giren her şey hakkında bilgi alınabilmektedir.
İşyeri sahiplerinin risklerini azaltmasını sağlayan, risklerin yaşanması durumunda finansal destek sağlayan işyeri sigortası zorunlu değildir. Bu nedenle işyeri sahipleri, işyeri sigortasının önemini iyi kavrayarak sigortayı yaptırmak durumundadır. İşyeri sigortası yaptırırken gerekli belgeleri de doğru ve eksiksiz temin etmelidir.
Aşağıda işyeri sigortası yaptırırken teslim edilmesi gereken bilgi ve belgeler belirtilmiştir:
- Şahıs şirketleri için kimlik numarası,
- Vergi numarası,
- Riziko adresi,
- Yangın önlemleri,
- Emtia değeri,
- Demirbaş değeri,
- Makine değeri,
- Faaliyetin konusu,
- Ticari işletmeler için işletmenin ticari unvanı,
- İşyerinde bulunan hırsızlık önlemleri,
- İşyeri camlarının değeri,
- İşyeri dekorasyon ürünlerinin değeri.
İşyeri Sigortası Çeşitleri
İşyeri sigortası çeşitleri işyerinin çalışma alanına ve risk durumuna göre değerlendirilmesi fırsatı sunmaktadır. Bu sigorta çeşitlerine özel ürünler geliştirilmiştir. Bu sayede ek teminat kapsamları bölümlere ayrıştırılarak sigorta yapılması esnasında daha kolay tercihler sunulmaktadır.
İşyeri sigorta çeşitlerinin ek teminatlarından yalnızca sigortalının işyerine uygun olan teminatlar bilinerek işlemlerin yapılması gerekmektedir.
Bütün teminatları öğrenmek sigorta yaptıracak kişinin bir zorunluluğu değildir. İşlem bu sayede oldukça kolay bir şekilde bitirilebilmektedir.
Aşağıda işyeri sigorta çeşitlerinden bazıları verilmiştir:
- Market sigortası,
- Eczane sigortası,
- Fabrika sigortası,
- Dükkân sigortası,
- Büro ofis sigortası,
- Mal sigortası.
İşyeri Sigortasının Kapsamı
İşyeri sigortası içeriği; sigorta yaptıran ve sigorta şirketi arasında anlaşılarak oluşturulur.
Sigortanın kapsamına girecek olan teminatlar öncelikli olarak önem arz etmektedir. Gerektiği durumlarda ek teminatlar ile işyeri tam koruma altına alınmalıdır. Bu ek teminatlarının neler olması gerektiği konusunda bir sigorta danışmanına danışılabilir.
Sigorta danışmanına danışmak için Sigorta Dünyası çağrı merkezi 7/24 hizmet sunmaktadır. Bu numaradan uzman sigorta danışmanına ulaşılarak gerekli bilgiler alınabilir.
İşyerinin taşıdığı riskler farklıdır. Her işyeri kendi risk grubuna göre sigortalatılmalıdır. İşyeri sigortasının genel bir kapsamı da vardır.
Detaylı bilgi için: İşyeri Paket Sigortası Neleri Kapsar? içeriğinden devam edebilirsiniz.
İşyeri sigortası kapsamında genel teminatlar aşağıda verilmiştir:
- Terör
- Patlama
- Hırsızlık
- Yangın
- Su baskını
- Grev
- Yıldırım
- Fırtına
- Lokavt
- Deprem
- Patlama
- Kira kaybı
- Enkaz kaldırma