Hem işyeri hemde çalışan kişileri güvence altına alabileceğiniz işyeri sigortası ile birçok avantaja sahip olabilirsiniz.
İşyeri paket sigortası ile aynı anda tek bir poliçe kapsamında, tüm risklere karşı talep ettiğiniz bedel kadar güvence altına alabilirsiniz.
İşyeri sigortasının tanımı ile başlayarak, poliçe kapsamı hakkında yazımızdan bilgi alabilirsiniz.
İşyeri Paket Sigortası Nedir?
İşyeri paket sigortasının yapılması işyerinde oluşacak problemlere karşı ticari işletmenin garanti altına alınması açısından değerlendirilir.
İşyeri paket sigortası yapılarak öncelikle işyeri binasının ardından ise işyerinde bulunan kıymetli eşyaların, demirbaşların, güvence altına alınması gerçekleştirilir.
Ayrıca isteğe göre işyerinde çalışan işçiler de oluşacak kaza durumlarına karşı sigortalanabilir. İşyerleri birçok kişinin gelirini elde ettiği çoklu bir yapıdadır. Bu sebeple işletmelerde oluşacak iş aksatıcı unsurlar sebebiyle yalnızca işverenler değil, aynı zaman da işçiler de zor durumda kalacaktır. İş yerlerinde birçok farklı nedenle aksamalar yaşanmaktadır. Bu aksaklıkların nedeni kimi zaman elektrik, tesisat, yangın, hırsızlık gibi nedenlerden ötürü gerçekleşmektedir. Kimi zaman ise doğal afet, terör olayları ve benzeri durumlardan ötürü işyeri faal halini koruyamamaktadır.
Tüm bu olaylar karşılaşılması durumunda işveren ve işçilerin mağdur olmamaları için işyeri sigortası yaptırımı son yıllarda bir gereksinim haline gelmiştir.
İşyeri Sigortası Ne İşe Yarar?
- İşyeri sigortası işlevi işyerinin gerçekleşecek olası olumsuz olaylara karşı teminat altına alınmasına yardımcı olmaktır.
- İşyerlerinin birkaç gün çalışamaması bile büyük zararlar doğurmaktadır. Deprem, yangın, hırsızlık gibi büyük çapta zarar veren olayların gerçekleşmesi durumunda ise işyeri sahibinin hiçbir güvencesi olmaması oluşturulmuş olan büyük bir birikimin yok olmasına zemin hazırlayacaktır.
- Bu sebeple işyeri sigortası yaptırılması gerek küçük gerek ise büyük işletmeler için bir zorunluluk halini almış durumdadır.
- Ayrıca işyeri sigortası yapılmaması yalnızca işyeri sahibi ve çalışanlarını ilgilendiren bir durum olarak kalmamaktadır.
- İşyerinde oluşan hasar sebebiyle başka bir konut ya da işyerinin zarar görmesi, üçüncü kişilerin sağlık problemi yaşaması durumunda da işyeri sahibi yükümlü olacağından işyeri sigortasının yapılması toplumsal açıdan da bir gereklilik oluşturmaktadır.
- İşyeri sigortası yapılarak işyeri sahibinin, işyerinin, işyeri çalışanlarının ve işyeri çevresindeki kişi ve unsurların zor durumda kalmalarının önüne geçilir.
İşyeri Sigortası Neleri Kapsar?
İşyeri paket sigortası kapsamı sigorta şirketlerine göre değişiklik göstermektedir.
Buna göre işyeri sigortası yaptıracak olan kişiler kendi işyerleri özelinde en gerekli olan kapsamların bulunduğu sigorta şirketiyle bağlantıya geçmekte özgürdürler.
Durumun böyle seyretmesi işyerlerinin doğru kapsamları bularak güvende olmasını sağlamaktadır. Ayrıca risk faktörü son derece az olan teminat unsurlarının seçilmeyişi de işyeri sigortasının maliyetinin düşürülmesi açısından önemlidir.
Neredeyse tüm işyeri sigortası şartnamelerinde bulunan teminatlar şu şekilde sıralanabilir;
- Hırsızlık
- Yangın
- Deprem
Bu tür iş aksatıcı sebepler genellikle işyeri sigortası hizmeti veren şirketlerin başlıca sunduğu teminatlardır.
Fakat isteğe göre verilen teminat sayısı oldukça arttırılabilmektedir.
İşyeri Sigortası Teminatları Nelerdir?
İşyeri sigortası teminatları belirlenirken yapılması gereken esas şey, işyerinin bulunduğu bölgeden, iklim koşullarından ve sosyal faktörlerden nasıl etkilendiğinin belirlenmesidir. Bu faktörlere göre belirlenecek teminat unsurları hem ödenecek işyeri sigortası bedelinin düşmesini sağlayacak hem de daha güvenli bir teminat şartnamesi oluşturulmasını sağlayacaktır.
Başlıca teminat unsurları şu şekilde sıralanabilir;
- Hırsızlık: Hırsızın çaldığı kıymetli eşyalar, hırsızın işyerine girerken vermiş olduğu zarar
- Yer kayması: Toprak çökmesi ya da yer kayması sebebiyle oluşacak hasar
- Grev: Sosyal içerikli eylemlerden ötürü oluşacak hasar
- Lokavt: Kimi çalışma gruplarının toplu ara verme ve iş bırakma eylemleri
- Terör Saldırıları: Kötü niyetli kişilerin saldırıları sonucu işyerinin açılmaması ya da zarar görmesi durumu
- Deprem: Gerçekleşen deprem nedeniyle işletmede oluşacak hasar
- Yıldırım: Yangın şartı olmaksızın yıldırımın oluşturmuş olduğu hasar
- Yangın: İşyeri ya da çevresinde gerçekleşen bir yangının oluşturmuş olduğu hasar
- Patlama: İşyerinde ya da çevresinde gerçekleşen bir patlamanın oluşturmuş olduğu hasar
- Su baskınları: Su tesisatından ötürü gerçekleşen, selden ötürü gerçekleşen, komşular vasıtasıyla gerçekleşen su baskını hasarları
- Kar çökmesi: Çatı ya da damda kar ağırlığının yaratmış olduğu çökmeye bağlı hasar
- Cam kırılması: İşyerinde bulunan kapı, pencere ya da benzeri eşyaların kırılmasına bağlı hasar
- Enkaz tahliyesi: Oluşan hasarların tahliye masrafları
- Araç kazası: İşyerinin yere yakın katlarda bulunması durumunda araçların işyeri çarpmasına bağlı hasar
- Komşuların zor duruma düşürülmesi: İşyerinde gerçekleşen olumsuz olaylardan ötürü komşularda oluşan hasar
- Dışarıdan kişilerin zor duruma düşürülmesi: İşyerinde gerçekleşen olumsuz durumlardan ötürü üçüncü bir kişide gerçekleşen hasar
- Kira kaybı: İşyerinin belirli nedenlerle kullanılamayacak duruma gelmesi halinde sözleşme gereğince ödenmesi gereken kira tutar.
Tüm bu teminat unsurlarının bir arada kullanıldığına pek rastlanmamaktadır.
Örnek vermek gerekirse, Antalya' da bulunan bir işyeri sahibinin kar çökmesi teminatı istemesi uzak bir ihtimaldir.
Ancak sigorta yaptırmak isteyen kişiler bu ve benzeri teminatlar arasından kendilerine en yararlı olacak teminatları seçmelidir. İşyeri sigortası yaptırırken doğru teminatlara karar vermenizde uzman desteği önemlidir.
İşyeri Sigortasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İşyeri sigortasında dikkat edilecek özelliklerpoliçe kapsamında daha fazla maddi teminat altında korunması amacıyla önem arz eder.
İşyerleri yüksek bütçelerin ve para transferlerinin olduğu kurumlardır ve iyi şekilde muhafaza edilmesi hem işveren hem de çalışanlar için bir zorunluluktur. Ayrıca sigorta işlemlerinin gerçekleştirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.
Bu hususlar şu şekilde sıralanabilir;
- Yapılan işyeri sigortasının teminatlarının neler olduğu konusunda emin olunması.
- İşyeri sigortasının ciddiyetle hazırlanması: En küçük ayrıntıya kadar her şeyin hesap edilerek sigorta işleminin gerçekleştirilmesi son derece önemli bir husustur.
- Sigorta şirketine verilen bilgilerin güvenilirliği: Sigorta şirketiyle paylaşılan her bilginin doğru olması hem müşteri hem de sigorta şirketi için vazgeçilmez bir gerekliliktir. Aksi durumlarda sigorta yaptıran müşterinin mağduriyeti söz konusu olacaktır.
- Sigorta poliçesinin dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi.
- İşyeri sigorta bedelinin hesaplanma yönteminin incelenmesi.
- Primlerin ödenme usulünün dikkatli bir şekilde incelenmesi.
- Tüm bu hususların başarıyla gözden geçirilmesi sağlıklı bir işyeri sigortası için elzemdir.
İşyeri Sigortası Şartları Nelerdir?
İşyeri sigortası şartları işyerinin ve sigorta şirketinin özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Sigorta şirketleri ürün bazında farklı teminatlar sunabildiği gibi farklı şartlarda belirleyebilir.
Ancak işyeri sigortası başvurusunda bulunması için başvuran kişinin bir ticari işletme sahibi olması yeterli olmaktadır.
İşyeri Sigortası Acil Hizmetler Nelerdir?
İşyeri sigortası kapsamında olan acil hizmetler; işyeri sigortası hizmeti veren birçok işletme tarafından sunulan bir uygulamadır.
Buna göre işyerinde gerçekleşen ve acil şekilde halledilmesi gereken durumlarda sigorta şirketi ücretsiz olarak bazı destekler sunmaktadır.
Sigorta şirketlerinin prensiplerine göre değişebilen söz konusu acil hizmetler genel olarak şu şekilde sunulmaktadır:
- Yılda üç defa gerçekleştirilebilecek şekilde tesisat işlemleri
- Yılda üç defa gerçekleştirilecek şekilde elektrik işlemleri
- Yılda üç defa gerçekleştirilecek şekilde anahtar işlemleri
- Yılda üç kere gerçekleştirilecek şekilde cam ve kırılgan eşya işlemleri
- İşyerinde mahsur kalan kişinin dışarıya çıkarılması
- Diğer işyeri branşlarıyla bağlantı yardımı
- Bilgilendirme ve organizasyon yardımı
- Yılda iki gün olacak şekilde güvenlik hizmeti
Bu şekilde gerçekleştirilen acil hizmetler yardımıyla sigorta şirketleri müşterilerinin zor durumda bulunmasını engellemeye çalışmaktadırlar. Acil hizmetlerin neler olduğu sigorta şirketi ve işyeri sigortası özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.
İşyeri Sigortası Sorgulama Nasıl Yapılır?
İşyeri sigortası sorgulaması Sigorta Dünyası üzerinden kolayca gerçekleştirilir.
İşyeri sigortasının yapılmasıiçin izlenebilecek yollar ne türde bir işyeri sigortasına ihtiyaç duyulduğunun belirlenmesiyle başlar.
Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden işyeri sigortanız için en kapsamlı fiyat teklifini alabilirsiniz. Fiyat araştırması yapılacak farklı sigorta şirketlerinin karşılaştırılması sonucunda en cazip şirketin sigorta poliçesinden yararlanabilirsiniz.
İşyeri Sigortası için başvuru formunu doldurmanız yeterlidir.