İşyeri paket sigortası kapsamında yer alan hususlarişyerindeki eşyaları ve işyerini hırsızlık, doğal afet ve yangın gibi durumlarda güvence altına almaya yöneliktir.
İşyeri sigortası ile işyeriniz ve işyerinizdeki değerli eşyalar güvence altına alınmaktadır. Bu sayede işyeriniz daha güvenli hale gelmekte ve çalışanlarınız da bu güvenceden yararlanabilmektedir.
İşyeri sigortası yaparken genel teminatlar ve özel teminatlar olarak poliçe hazırlanmaktadır. İşyeri sigortası ile depo, mağaza, eczane, fabrika ve atölye gibi mekânlar koruma altına alınmaktadır. Bu sayede maddi kayıpları sigorta şirket tarafından karşılama imkânı bulunmaktadır.
İşyeri Sigortası Neden Yaptırılmalı?
İşyeri sigortasının yapılma amacı işyerinde bulunan demirbaş eşyaları ve işyerinin korunması içindir. İşyeri sigortası ile hırsızlık yangın, doğal afet, grev ve kira kaybı gibi olumsuz durumlar sonucu oluşan giderler/zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.
İşyeri sigortası yaptırmayan işyeri sahipleri ise işyerinde oluşan maddi hasarlı herhangi bir olumsuz gelişmenin bütün masraflarını kendisi karşılamak zorunda olacaktır.
İş durması ya da işin yavaşlaması gibi olumsuzluklar da işyeri sahiplerini sıkıntı altına sokmaktadır. Bununla başa çıkabilmek için de işyerlerinin mutlaka kapsamlı bir işyeri sigorta poliçesi ile güvence altına alınması gereklidir.
Devam edilen ticari hayatta karşılaşılabilecek pek çok riski bertaraf edebilen işyeri sigortası ile birikimlerini bir gecede kaybetmek istemeyen tüm işyeri sahipleri aradıkları güvenceye ulaşabilir. Sigorta Dünyası üzerinden işyerinizi bekleyen risklere karşı en hesaplı işyeri sigortası poliçesini seçerek işyerinizi en uygun koşullarda koruma altına alabilirsiniz.
İşyeri Sigortasını Kimler Yaptırmalıdır?
İşyeri sigortasını yaptırma hakkı olan kişiler depo, fabrika, mağaza, fırın, eczane ve benzer ticari işletmelere sahip kişilerdir.
İşyeri sigortası yaptırırken işyeri tapu sahibi üzerinden sigorta işlemi yapılmaktadır. İşyerinin sigortalatılabilmesi için bir işyeriniz olması gerekmektedir.
İşyeri Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mudur?
İşyeri sigortası;yaptırma zorunluluğu olmayan sigortadır.
Zorunluluk olmasa da işyeri sigortası yaptırmak işyeri sahibi için çok büyük önem arz etmektedir. İşyeri sigortası yaptırarak doğal afet, grev, hırsızlık ve yangın gibi olumsuzluklara karşı işyerinizi koruyabilir; çalışanlarınızı da ek teminatlar ile güvence altına alarak meydana gelebilecek tazminat gerektiren hallere karşı önleminizi alabilirsiniz.
İşyeri Sigortası Kapsamı
İşyeri sigortasında kapsam depo, eczane, mağaza, fabrika, fırın, vb. ticari işletmeleri güvence altına almak için çeşitlendirilebilir. İşyeri sigortası ile işyerleri maddi olarak koruma altına alınmaktadır.
İş durması, zarar, kira kaybı durumları da işyeri sigortası kapsamı içinde değerlendirilmektedir. Ancak iş durması, zarar ve kira kaybı sigorta şirketlerine göre ek teminat dâhilinde olabilmektedir.
Bunu anlayabilmek için işyeri sigortası yaptırmadan önce poliçenin genel şartlarını dikkatlice okumalısınız. İşyerinde bulunan taşınabilir ve taşınamaz durumdaki tüm demirbaş eşyalar işyeri sigortası kapsamında sigortalatılabilmektedir.
*Yangın, su baskını, grev, enkaz ve fırtına gibi doğal afetler de işyeri sigortası kapsamı içinde değerlendirilebilmektedir.
İşyeri Sigortası Teminatları
İşyeri sigortasında teminatlar sigorta şirketinin sağladığı hususlara göre değişiklik göstermektedir.
Sigorta şirketleri işyeri teminatlarını özel ve genel teminat olarak değerlendirmeye almaktadır. İşyeri sigortası teminatları genel olarak şunlardır:
- Dolu Teminatı
- Kira Kaybetme Teminatı
- İş Durması Teminatı
- Grev Teminatı
- Yangın Teminatı
- Kara Yolu Taşıtlarının Çarpması Teminatı
- Hırsızlık Teminatı
- Kar Teminatı
- Fırtına Teminatı
- Hava Yolu Taşıtlarının Çarpması Teminatı
- Enkaz Kaldırma Masrafları Teminatı
- Toprak Kayması Teminatı
- Duman Teminatı
Yukarıda maddeler halinde sıralanan teminatlar neredeyse her sigorta şirketinin işyeri genel teminatları olarak sayılmaktadır.
Genel teminatlar ile işyerinizdeki birçok durumu güvence altına almak mümkündür.
İşyeri Sigortası Ek Teminatları
İşyeri sigortası ek teminatları sigorta şirketine göre değişiklik göstermektedir. Her sigorta şirketinin ek teminatları poliçe içeriğine göre değişiklik göstermektedir.
İşyeri Sigortası ek teminatları şunlardır:
- Cam Kırılması Teminatı
- İşveren Sorumluluğu Teminatı
- Taşınan Para Teminatı
- Dolu Teminatı
- Deprem Teminatı
- Cam Kırılması Teminatı
- Otopark Teminatı
- Ferdi Kaza Teminatı
- Elektronik Cihazların Kırılması Teminatı
- Enkaz Kaldırma Masrafı Teminatı
- Tamirhane Teminatı
- Değerli Eşyaların Çalınması Teminatı
Ek teminatlardan yararlanabilmek için ek ücret ödemeniz gerekmektedir. İşyeri sigortası ile yukarıda sayılan tüm ek teminatlardan yararlanma hakkınız bulunmaktadır.
İşyeri Sigortası Ne İşe Yarar?
- İşyeri sigortasının işlevi hem işyerini hem de işyeri sahibini korumaktır. İşyeri sahibini maddi açıdan korumaktadır.
- İşyerinde bozulan demirbaşlar, kaybolan değerli eşyalar, su baskınları, yangınlar, cam kırılması gibi durumları işyeri sigortası ile çok geniş bir yelpazesi bulunmaktadır.
- Bu durumlar sigorta ile maddi olarak güvence altına alma imkanı bulunmaktadır.
- İşyeri sigortasının en büyük işlevi bu ve bu benzeri durumların masraflarını ödemektir.
Daha detaylı bilgi almak için: İşyeri Paket Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? yazısından devam edebilirsiniz.
İşyeri Sigortası Avantajları Nelerdir?
İşyeri sigortası avantajları poliçenin içeriğine göre değişiklik göstermektedir. İşyeri sigortasının birçok avantajı bulunmaktadır.
İşyeri sigorta avantajları şunlardır:
- İşyeri anahtarının kaybedilmesi durumunda sigorta şirketi tarafından yeni anahtar temin edilir.
- İşyerindeki bir çalışanın rahatsızlanması durumunda ambulans sağlanır
- İşyerindeki çalışanın rahatsızlanmasıyla anlaşmalı sağlık kurumuna gitme avantajı bulunmaktadır.
- Anahtarın iş yerinde unutulması, anahtarın kaybedilmesi gibi durumlarda çilingir hizmeti sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.
- İşyerindeki camlar hasar alırsa ya da kırılırsa ücretleri sigorta şirketi tarafından yapılmaktadır.
- Elektrik tesisatında oluşan hasarlar sigorta şirketinin poliçesi kapsamındadır.
- Su tesisatında oluşan hasarlar sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.
İşyeri Sigorta Kapsamında Hangi Hasarlar Karşılanır?
İşyeri sigorta kapsamında karşılanan hasarlar poliçe standart teminatlarına ilave edilen ek teminatlar ile artırılabilir. Genel olarak işyeri sigortası kapsamında karşılanan hasarlar:
- Su Hasarı
- Cam Kırılması Hasarı
- Makine Kırılması Hasarı
- Hırsızlık Hasarı
- Fırtına Hasarı
- Mali Zarar Hasarı
- Ferdi Kaza Hasarı
Başlıkları altında toplanmaktadır.
Bu gibi hasarlar işyeri sahiplerini maddi ve manevi açıdan yıpratmaktadır. Yukarıda sıralanan hasarların maddi yönü hakkında endişe etmemek için işyeri sigortanızı yaptırmanız yeterlidir. İşyeri sigortasını yaptırmadan önce poliçe içinde bulunan hasarları ve teminatları dikkatlice öğreniniz.
Sigorta şirketine göre poliçeler farklılık göstermektedir. Bu yüzden doğru olarak poliçe detaylarını öğrenmeniz önem arz etmektedir. Sigorta Dünyası aracılığı ile işyeri sigorta teminatları ve merak edilen pek çok husus hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
İşyeri Hasar Anında Ne Yapılması Gerekmektedir?
İşyerinde hasar anında yapılması gerekenler sigortadan yararlanabilmek için önem arz eder. İşyeri hasar anında yapılması gerekenler şunlardır:
- Yangın, sel gibi durumlarda ilk olarak 110 itfaiye aranmalıdır.
- Hasarınızı sigorta şirketine bildirin. Sigorta şirketi sizden poliçe numarası, hasarın durumunu ve tutanak gibi evrakları sizden isteyecektir.
- Hasar için tutulan tüm evrakları ekspertize teslim etmelisiniz. Bu şekilde işler doğru olarak devam edecektir.
- Sigorta şirketi ekspertiz raporuna göre masrafları karşılayacaktır.
Ekspertiz raporu sigorta şirketi için önemlidir. Ekspertiz raporuna bakarak işyerinde oluşan hasarlar için hesap numarasına ücret yatacaktır.
İşyeri Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
İşyeri sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken noktalar işyerinizin doğru bir şekilde sigortalatılması için önem arz etmektedir.
- İşyerini sigortalatılmadan önce teminatlar ve sunulan ek teminatlar hakkında doğru bilgi aldığınızdan emin olmalısınız.
- İşyeriniz ve kendiniz hakkında sigorta şirketine yanlış bilgiler vermediğinizden emin olmalısınız.
- İşyeri sigortasını hafife almamalısınız. Herhangi bir kaza, iş kaybı ve grev gibi zor durumlarda işyeri sigortası sizi güvence altına alıp masrafları karşılar.
- İşyeri sigortasının neleri kapsamadığı konusunda doğru bilgi olmalısınız. Karşılamadığı durumları bilmeniz hasar durumununda mağdur olmamanızı sağlayacaktır. Kapsam dışında kalan süreçler hakkında kesin bilgiler almaya özen göstermelisiniz.
- Sigorta şirketinin işyeri sigortası poliçesini mutlaka başından sonuna kadar okuyarak bilgi almalısınız.
- Sigorta şirketiyle anlaşmaya varmadan önce taksitlendirme konusunda anlaşma yapabilirsiniz.
- İşyeri sigortasının aksamadan çalışabilmesi için sigorta primlerinin doğru yattığından emin olmalısınız.
- Prim tutarının doğru olarak hesaplandığına emin olmalısınız. Prim tutarı riske göre hesaplanmaktadır.
Yukarıdaki maddeler halinde olan bilgileri, işyeri sigortası yaptırmadan önce öğrenmenizde fayda olacaktır. Bu sayede doğru sigorta şirketiyle anlaşma sağlama imkânınız bulunur.