İşyeri sigortası hakkında en çok merak edilen 10 soru ve cevabını hazırladığımız yazımızı okuyarak sigorta ürününü yakından tanıma fırsatı elde edebilirsiniz.
Faaliyetleriniz nedeniyle maruz kaldığınız pek çok riskte yanınızda olacak işyeri sigortası, işyeri faaliyeti kaynaklı risklerin yanında; yangın, doğal afet ve hırsızlık sonrası meydana gelen zararları karşılamaktadır.
Farklı sigorta şirketlerince hazırlanan işyeri sigorta paketleri ile ihtiyacınıza yönelik poliçeyi seçmek için ürünü yakından tanımanız, nelere karşı güvence alabileceğinizi öğrenmeniz ve neden bu üründen yararlanmanız gerektiğine ikna olmanız gereklidir. Yazımızda yanıtladığımız sorular ile ürünü yakından tanıyarak işyerinizi neden sigortalatmanız gerektiğini öğrenebilir, ayrıca en uygun işyeri sigortası ürününe nasıl sahip olabileceğiniz hakkında tüyolara ulaşabilirsiniz.
İşyeri sigortası hakkında yazımızın yanında www.sigortadunyasi.com adresinden hazırladığımız bilgilendirici dokümanları inceleyebilir, çağrı merkezimize günün her saati ulaşarak aklınıza takılan sorulara yanıt alabilirsiniz.
Poliçe kapsamını öğrenmek için: İşyeri Paket Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? yazısını okuyabilirsiniz.
1. İşyeri Sigortası Neleri Kapsar?
İşyeri sigortası kapsamı satın aldığınız poliçede detaylıca belirtilir. Poliçeyi satın alma işlemi ardından kapsam ile ilgili müdahale yapmanızın mümkün olmaması işyeri sigortasının kapsamı hakkında sözleşmeyi imzalamadan önce bilgi sahibi olmanızı zorunlu kılar.
İşyeri sigortasının kapsamı oluşturulurken sözleşmede mevcut teminatlardan yararlanabilmenin yanında ek teminatlar ile kapsam genişletilebilir. İşyeri sigortası kapsamı oluşturulmadan önce işletmelerin mevcut riskleri belirlemenin ardından poliçe kapsamını oluşturmaları gerekir.
İşyeri sigortasının kapsamında ana sözleşme ve ek sözleşme ile ilave edilen kapsamlar ardından aşağıda sıralanan risklere karşı güvence sahibi olabilirsiniz:
- Hırsızlık sonrasında çalınan değerler ile hırsızlık esnasında değerlere verilen zararlar,
- Grev, lokavt, halk hareketi ve terör gibi olumsuz gelişmelerin neden olduğu hasarlar,
- Toprak çökmesi, yer kayması, deprem, yıldırım, kar ağırlığı ve sel gibi doğa olaylarının meydana getirdiği hasarlar,
- Yangın ve yangın kaynaklı dumanın verdiği hasarlar,
- Doğalgaz, havagazı, tüpgaz, vb. gerçekleşen infilaklar sonrası oluşan hasarlar,
- İşyeri ya da komşu işyeri dâhili su tesisatında meydana gelen patlak sonrası oluşan hasarlar,
- Kapı ve pencere camlarının kırılması sebepli hasarlar,
- Araç çarpmasından kaynaklanan hasarlar,
- Yukarıda sıralanan risklerin gerçekleşmesi sonrası meydana gelen enkazın kaldırılma giderleri,
- İşyerinde bulunan 3. şahıslara verilebilecek zararlar,
- Hukuki sorumluluklardan doğan zararlar,
- Emtea, ariyet ve emanet mallara gelebilecek zararlar,
- Kira kaybından doğan zararlar,
- İşyeri nakli masrafları.
Detaylı bilgi için: İşyeri Paket Sigortası Neleri Kapsar? yazısından bilgi alabilirsiniz.
2. İşyeri Sigortası Teminatları Nelerdir?
İşyeri sigortası teminatları yukarıda sıralanan kapsamın oluşturulması için yararlanılan güvencelerdir.
Aşağıda sıralanan teminatların bir kısmı ana sözleşmede yer alırken bir kısmı için ek sözleşme ile poliçeye ilgili teminatların ekletilmesi gereklidir:
- Yangın, yıldırım, infilak,
- Dâhili su,
- Fırtına,
- Dolu,
- Kar yükü,
- Sel veya su baskını,
- Kira kaybı,
- Alternatif işyeri masrafları,
- Cam kırılması,
- Duman,
- Taşıt çarpması,
- Enkaz kaldırma,
- Yangın mali sorumluluk,
- Hırsızlık,
- 3. şahıslara karşı sorumluluk,
- Deprem,
- Grev, lokavt, terör,
- Yer kayması,
- Hukuksal sorumluluk.
Önemli adımları öğrenmek için: İşyeri Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazısını okuyabilirsiniz.
3. İşyeri Sigortası Kapsamında Tazminat Ödemesi Ne Zaman Yapılır?
İşyeri sigorta kapsamında tazminat ödemesinin yapılma zamanı sigorta şirketi tarafından yapılan hasar tespitinin bitmesini sonrasıdır.
Sigorta Genel Şartları içerisinde Türkiye Sigortalar Birliği tarafından bu süre 1 ay olarak sınırlandırılmaktadır.
Genel şartlar hakkında bilgi almak için: İşyeri Sigortası Genel Şartları yazısını okuyabilirsiniz.
4. İşyeri Sigortası Hangi Riskleri Kapsamaz?
İşyeri sigortasının karşılamadığı riskler Sigorta Genel Şartlarına göre belirlenmiştir.
İlgili riskler ana sözleşme kapsamında karşılanamadığı gibi ek sözleşme ile poliçeye dâhil edilememektedir.
İşyeri sigortası kapsamında değerlendirilmeyen riskler şu şekildedir:
- Kamu otoritesi kararına göre sigortalı olan tüm değerler üzerine tasarruf konulması kaynaklı zararlar,Alçak basınç kaynaklı hasarlar,
- Askeri harekat gerektiren haller nedeniyle oluşan zararlar (savaş, iç savaş, ihtilal, vb.),
- Yangın çıkarmadan sigortalı ürünlerin yanması sonucu meydana gelen zararlar,
- Nükleer sızıntı sebepli oluşan zararlar.
5. İşyeri Sigortası Hesaplama Nasıl Yapılır?
İşyeri sigortasının hesabı poliçe kapsamı ve işyerine ait risk içeren özelliklere göre yapılır. Poliçe kapsamına dâhil edilen risklerin fazla sayıda olması işyeri sigortası fiyatını artırdığı gibi işyerinin coğrafi konumu gereği sigorta bedeli yüksek çıkabilir.
Sigorta kapsamı kadar sözleşmede yer alan teminat ve ek teminat limitleri de poliçe fiyatını artırır. Sigorta şirketleri kapsam altına aldıkları riskler için teminat uygular. İlgili teminatlar meydana gelen hasarların ne kadarlık kısmının karşılanacağını belirtir. Teminatların aşılması halinde ise aşan tutar sigortalı tarafından karşılanır. Bu nedenle teminatların limitinin yükselmesi poliçe fiyatının artmasına neden olur.
Sigorta şirketleri yukarıda sıralanan fiyat belirleyici unsurları dikkate alarak farklı hesaplama yöntemleri kullanarak benzer kapsamlara farklı fiyatlar hazırlayabilir. Bu nedenle tüm sigorta ürünlerinde olduğu gibi işyeri sigortası ürünü için de farklı sigorta şirketlerinden teklif alarak bu risk ortadan kaldırılabilir. Fiyat teklif alternatifinin çok sayıda olması, en uygun sigorta yaptırma beklentinizin gerçekleşmesine yardımcı olur.
Detaylı bilgi almak için: İşyeri Sigortası Nasıl Hesaplanır? yazısını okuyabilirsiniz.
6. İşyeri Sigortası Gerekli Belgeleri Nelerdir?
İşyeri sigortasında istenen belgeler sigorta şirketinin yapacağı prim hesaplamasında ihtiyacı olan bilgileri içeren evraklardan oluşur.
Şahıs ya da tüzel kişiliğe sahip işletme olmanıza göre istenen bilgiler farklılık gösterir.
Aşağıda sıralanan bilgileri içeren belgeleri sigorta şirketinize teslim etmeniz halinde sigortanızın kapsamında güvenceye sahip olabilirsiniz:
- İşletmenin ticari unvanı,
- İşyeri adresi ve faaliyet konusu,
- İşyerindeki makine, demirbaş ve emtea değeri,
- TC Kimlik Numarası (Şahıs işletmeleri için) ya da Vergi Numarası (Şirketler için),
- İşyeri çalışan sayısı,
- Bina değeri (mülk sigortalının ise) ya da dekorasyon değeri (sigortalı kiracı ise),
- İşyerinde alınmış hırsızlık ve yangına karşı önlemler.
Online işlemler hakkında bilgi almak için: Online İşyeri Sigortası Hesaplama Yolları Nelerdir? yazısını okuyabilirsiniz.
7. İşyeri Sigortası Zorunlu Mu?
İşyeri sigortasının zorunluluğu bulunmamaktadır.
Zorunlu bir sigorta türü olmayan işyeri sigortası, faaliyeti ve dış kaynaklı risklere karşı güvence sahibi olmak isteyen işletme sahiplerince tercih edilmektedir.
Hem işletmenizi hem de çalışanlarınızı güvence altına almak için işyeri paket sigortasını tercih etmeniz size avantaj sağlayacaktır!
8. Neden İşyeri Sigortası Yaptırmalıyım?
İşyeri sigortası yaptırma nedeni işletmenizin faaliyetlerine sağlıklı bir şekilde devam etmesini önleyecek risklere karşı koruma sahibi olmaktır. Gerek faaliyeti sebepli, gerek çevre koşullarından kaynaklı işletmeler pek çok riske karşı savunmasızdır. İşyeri sigortası ile bu risklere karşı sigorta yaptırabilirsiniz.
İşyerinizle birlikte çalışanlarınızı da koruma altına alan işyeri sigortası, meydana gelen riskler sonrası ticari hayatınıza devam edebilmeniz için zorunludur. Karşılaşabileceğiniz zararlar inanılmaz tutarlara ulaşabilir. Mevcut işletmenizin gördüğü zararlarla birlikte sebep olduğunuz 3. taraflara karşı sorumluluklarını da yerine getirmeniz gerektiği düşünülürse, işyeri sigortası olmadan risklerin gerçekleşmesi sonrası ticari hayata devam edebilmeniz oldukça zordur.
Sektörde kalıcı olmak ve sadece ticari başarılarınıza odaklanabilmek için işyeri sigortasına ihtiyacınız bulunur. Kötü günler gelmeden işyeri sigortası yaptırarak faaliyetlerinizi, çalışanlarınızı ve ticari geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz.
Detaylı bilgi için: İşyeri Sigortası Nasıl Yapılır? yazısını okuyabilirsiniz.
9. İşyeri Sigortası Fiyat Teklifi Nasıl Alınır?
İşyeri sigortasına fiyat teklifi alınması için farklı alternatif yöntemler bulunur. Sigorta şirketlerinin acentesine ya da web sitesine başvurulması akla ilk gelen alternatiflerdir. İlgili alternatiflerle sahip olduğunuz kısıtlı fiyat teklifleri yüksek prim ödemenize sebep olabileceği gibi işyerinizi bekleyen tüm risklere karşı güvence sahibi olmanızı engelleyebilir.
İkinci olarak ise Sigorta Dünyası aracılığı ile yaptırmak istediğiniz işyeri sigortasına fiyat teklifi alabilirsiniz. Türkiye’nin en büyük 26 sigorta şirketinin avantajlı tekliflerini sizlere sunan Sigorta Dünyası ile en uygun fiyat teklifini alabilirsiniz.
Teklif alma yollarını öğrenmek için: İşyeri Sigortası Teklif Almanın 4 Avantajlı Yolu yazısını okuyabiliriniz.
10. En Uygun İşyeri Sigortası Nasıl Yaptırılır?
En uygun işyeri sigortasının yaptırılması için çok sayıda alternatif fiyat teklifine sahip olmanız gerekir. Ne kadar çok sigorta şirketinden fiyat teklifi alırsanız en uygun fiyata ulaşmanız o kadar kolay olacaktır.
Sigorta Dünyası’nı tercih ederek 26 farklı sigorta şirketinden fiyat teklifi alarak en uygun poliçeyi kolayca seçebilirsiniz.
Sigorta Dünyası alternatif fiyat teklifleri yanında 7/24 çağrı merkezi hizmetiyle sigortacı yardımına ihtiyaç duyduğunuz durumlara karşı sizlere ücretsiz hizmet verir.
Poliçeyi satın almadan önce ve satın aldıktan sonra günün her saati Sigorta Dünyası ile iletişime geçerek satın aldığınız en uygun işyeri sigortası kapsamında ihtiyaç duyduğunuz hizmetlerden yararlanabilirsiniz.