Evlerde meydana gelebilecek hasar durumlarında yapılacak onarım çalışmaları ya da hasarlı eşya değişimleri, çoğu zaman yorucu ve masraflı işlemlerle tamamlanabilir. Konut Sigortası ile evlerde oluşabilecek risk durumları güvence altına alınabilir ve masraflar karşılanabilir. Konut sigortası, sigortalı konutun yangın, doğal afet, hırsızlık ya da isteğe bağlı poliçeye eklenebilecek diğer durumlara karşı teminat sağlar. Sigortaya dair hasar ödemeleri ve ödeme koşullarına dair hazırladığımız yazımızda, merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Konut Sigortası Nedir Ne İşe Yarar?
Konut sigortası, konutların karşılaşabileceği risk durumlarına karşı maddi anlamda güvence oluşturan bir ev sigortası çeşididir. Evden uzun zaman için ayrılma gerektiğinde ya da ev dışında çok fazla zaman geçirilmesi durumlarında, ev güvenliğini sağlamak ve olası masrafların önüne geçmek için çalışmalar yapan bir uygulamadır.
Hırsızlık olayları, evlerde en fazla karşılaşılan ve büyük maddi kayıplara neden olabilen bir durumdur. Konut sigortası yaptırarak, hırsızlıktan doğabilecek zararları garanti kapsamına alabilir ve ekonomik anlamda sıkıntı yaşamadan bu olumsuzluktan kurtulabilirsiniz.
Tüm bunların dışında, konut ne kadar güvenli ve iyi korunmuş olsa bile doğal afet gibi beklenmedik durumlar için hazırlık yapmak mümkün olmaz. Boyle durumlar yaşandığında konut sigortası yaptırmış olan kişileri büyük avantaj kazanmaktadır. Konut sigortası ile konut yatırımlarının güvenliği teminat altına alınır ve huzurlu bir hayat için sağlam adımlar atılır.
Konut sigortası kapsamına dair tüm detaylara Konut Sigortası Kapsamı Nedir? Konut Sigortası Neleri Kapsar?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Konut Sigortası Zorunlu Mu?
Türkiye’de, şuan için konut sigortası yaptırmanın herhangi bir zorunluluğu bulunmaz. Tercih edilen ve uzmanlar tarafından önerilen bir sigorta ürünü olmasına karşın konut sigortası zorunlu sigorta çeşitleri arasında yer almaz. Zorunlu olan sigorta ürünü deprem sigortasıdır ve toplum içerisinde bu iki ürün sıklıkla birbirine karıştırılır.
Konut sigortasının zorunluluğu ve genel şartlarına dair bilgileri Konut Ev Paket Sigortası Zorunlu Mu? Genel Şartları Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Konut Sigortası Neleri Kapsar?
Konut sigortası, konut sahibi ve sigorta şirketi arasında yapılan çalışmalar ve fikir alışverişleri doğrultusunda kapsama alanı belirlenen bir sigorta ürünüdür. Buradaki amaç konutun ne tip hasarlara karşı sigortalanması gerektiğinin belirlenmesidir. Genel olarak konut sahipleri tarafından deprem, yangın, hırsızlık gibi olası risk durumları için teminat sağlanması istenir. Sigorta şirketleri de bu doğrultuda bir poliçe planı çıkarırlar. Ayrıca poliçe hazırlanırken çevresel faktörler, konutun bulunduğu bölgenin koşulları ve sosyal nedenler de göz önünde bulundurulmaktadır.
Konut sigortasının kapsadığı durumlar genel olarak şu teminat başlıkları altında belirlenir:
- Yangın.
- Deprem.
- Sel veya su baskını.
- Hırsızlık.
- Cam kırılması.
- Kişisel kazalar.
- Patlama.
- Üçüncü kişilere sorumluluk.
- Acil hizmetler.
- Enkaz kaldırma.
- Araç çarpması.
- Fırtına.
- Dolu yağışı.
- Duman.
- Yoğun kar birikmesi.
Konut sigortasının kapsadığı durumlar ve teminatlar hakkında bilgi almak için Konut Ev Paket Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Hasar Ödemesi Nedir?
Mülk sahipleri ya da kiracılar tarafından yaptırılabilen konut sigortası poliçeleri, teminatlar dâhilinde meydana gelen hasar durumlarını karşılar. Hasar ödemelerinin güvenli ve hızlı yapılması için poliçe hazırlama aşamalarında teminat kapsamları dikkatli seçilmelidir. Konut sigortası hasar süreci, hasar gerçekleştiği anda sigorta şirketini arayarak başlatılabilir. Olası bir hasar durumu gerçekleştiğinde soğukkanlı davranarak hareket etmelisiniz. Böyle durumlarda Sigorta Dünyası yetkililerini arayarak destek alabilir ve hasar sürecini başlatabilirsiniz.
Konut sigortalarında hasar ödeme süreleri, uzman görüşü alındıktan sonra hazırlanan raporu ile sigorta şirketine gönderilen bütün belgelerin tam olması sonucunda hızlı şekilde tamamlanabilmektedir. Hasar ödemeleri, poliçe kapsamında yer alan risklerin gerçekleşmesi sonucunda uygulamaya girer. Konut hasarlarının ödenmesi için sigortalı sözleşme şartlarına uymalı ve bu durum sigorta şirketi tarafından onaylanmalıdır. Şu durumlar yaşandığı sürece sigortalı hasar ödemesinden yararlanamaz:
- Yalan beyan.
- Eksik evrak
- Ödenmemiş prim.
- Zamanında bildirilmeyen hasar.
Tüm bu şartları yerine getiren sigortalıya hasar tespit çalışmalarında belirlenen tutar ödenir ve risk sonrası yaşanacak mağduriyet giderilmiş olur.
Konut sigortası hasar ödeme süreçlerine dair detaylı bilgilere Konut Sigortası Hasar Süreçleri Nelerdir?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Konut Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Ödenir?
Konut sigortası bulunan binada herhangi bir hasar meydana geldiğinde yapılması gereken işlemler tamamlandıktan sonra ödeme işlemi gerçekleşir. Tamamlanması gereken bu işlemler sırasıyla şöyle olmalıdır:
- Hasar meydana geldiği anda ilk olarak sigorta şirketi bilgilendirilmelidir.
- Sigorta şirketine iletilmek için konut hasar tutanağı tutulmalıdır.
- Hasar tutanağında yer alan bilgiler doğru ve tam verilmelidir.
- Hasar tutanağı hazırlandıktan sonra sigorta şirketi bir eksper gönderir.
- Ekspertiz işlemi gerçekleştirilir ve hasar tutarı iki tarafında anlaşması sonucu belirlenerek ödeme işlemine geçilir.
Eğer taraflar arasında anlaşma olmazsa ödeme süreci uzayacaktır. Ödeme gerçekleşmesi gereken bina için hasar ödemelerinde çözüme hızlı ulaşılması için anlaşmaya varmak önemlidir.
Hasar sonrası ödenen tazminat miktarı, sözleşmede bulunan teminat sayısına eşit olduğunda teminatın geçerliliği son bulur. Teminat tutarı altında gerçekleşen hasar ödemelerinde ise ödenen tazminat teminat limitinden düşülür ve poliçe geçerliliği sürer.
Konut sigortası hasar ödemesine dair daha fazla detayı Konut Ev Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır? Yazımızda görebilirsiniz.
Konut Sigortası Hasar Ödemesi Ne Zaman Yapılır?
Konut sigortalarında hasar ödemesi, hasar tespit işlemi tamamlandıktan sonra sigorta şirketi ve sigortalı tarafından verilen kesin karar sonrasında gerçekleşir. Karar kesinleştikten sonra sigorta şirketleri en geç 1 aylık dönem içerisinde, sigortalıya hasar ödemesi yapmak zorundadır. Eğer sigorta şirketi bu süre içerisinde ödeme yapmazsa sigortalı ilgili şirkete dava açabilmektedir.
Konut Sigortası Hasar Dosyası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Konut sigortası hasar dosyası sorgulaması yapmak için ilk olarak hasar ihbarı yapılmalıdır. Sonrasında sigortalılar, sigorta şirketleri iletişim kanalları üzerinden hasar dosya takibi yapabilirler. Sigorta Dünyası üzerinden konut sigortası hasar dosyası takibini hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Çağrı merkezlerimiz 7 / 24 hizmet vermektedir. Aynı zamanda web sitemiz üzerinden herhangi bir ücret ödemeden sorgulama yapabilir ve en kısa sürede dönüş alabilirsiniz.
Konut Sigortası Hesaplama İşlemleri Nasıldır?
Konut sigortası ile ilgili merak edilen bir diğer noktalar da fiyatlar ve hesaplama yollarıdır. Konut sigortası hesaplama işlemleri, var olan tüm risk durumları göz önünde bulundurularak yapılır. Bu sigorta ürününü satın almak isteyen adaylar, hesaplamada meydana gelecek tüm riskleri belirterek doğru bir yol izleyebilirler.
Sigorta poliçesi hazırlanırken sözleşme aşamasında kişiye bina ve eşya bedeli hakkında bilgi verilir. Tarafsız bir eksper tarafından eşya ve bina bedeli hesaplanır ve yapılan hesaplamada, sigorta şirketi tarafından sunulan teminatlar ve kişinin istediği ek teminatlar dahilinde bir fiyat belirlenir.
Bina bedeli hesaplanırken poliçe fiyatını şu değişkenler belirler:
- Konut yaşı
- Konut kat sayısı
- Konut güvenlik önlemleri
- Konut yüzölçümü
- Konutun iskânı olup olmaması
- Konutta yer alan ek yapılar
- Çatı ve merdiven alanları
Konut sigortası hesaplamasında eşya bedeli, eşyaların korunması da poliçeye dahil edildiğinde belirlenir. Hesaplama yapılırken güvence altına alınması istenen tüm eşyaların bedeli kayıt altına alınır.
Konut sigortasında prim hesaplaması ise bina bedeli ve eşya bedeli ile beraber seçilen ek teminatlar çerçevesinde belirlenir.
Hesaplama adımları hakkında daha fazla bilgi almak ve detayları görmek için Konut Ev Sigortası Hesaplaması Nasıl Yapılır? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası Fiyatları Ne Kadar?
Konut sigortası fiyatları, kişilere ve sigorta şirketlerine göre değişebilmektedir. Ayrıca fiyatlar poliçe kapsamına göre de farklı sonuçlar çıkarabilir. Poliçeye dahil olan ek teminatlar, konut yaşı ve konumu fiyatlarda farklı tutarların meydana gelmesine neden olabilir. Bu nedenle ilk olarak prim bedelleri yerine teminat kapsamları ve limitlerini değerlendirmek, sigorta poliçesinden alınacak verimin değerini yükseltecektir. Yeterli teminat bulunmayan poliçeler, olası risk durumlarından sonra yetersiz kalabilir ve sigortalıyı mağdur edebilir.
Konut sigortası fiyatları hakkında bilgi almak ve size en uygun teklifi sunan sigorta şirketini bulmak için Sigorta Dünyası yetkililerine ulaşım sağlayabilirsiniz. Çağrı merkezlerimize 7 / 24 erişim sağlayabilir ya da online olarak başvuru yaparak teklif alabilirsiniz. Sigorta Dünyası aracılığıyla farklı sigorta şirketlerinin sunduğu teklifleri, teminatları ve hizmetleri karşılaştırma şansına sahipsiniz.
2019 Konut Sigortası fiyatları hakkında bilgi alarak genel bir çıkarım yapmak isterseniz; Konut Sigortası Fiyatları 2019 Ne Kadar? (Ev Sigortası Fiyatları) yazımızı inceleyebilirsiniz.