Konut sigortası, en güvenli yaşam alanı olan evleri koruma altına alan ve olası risk durumlarının neden olacağı maddi hasarları karşılayan bir sigorta ürünüdür. Sigorta kapsamına alınan konutta, poliçe kapsamında sunulan teminatlar ve limitler doğrultusunda, tam anlamıyla bir koruma sağlamak mümkündür.
Konutlarda meydana gelen beklenmedik hasar ya da kaza durumlarından sonra oluşabilecek finansal kayıplara karşı güvence sağlamak için konut sigortası poliçesi başlatılabilir. Konut sigortası ile evlerde karşılaşılabilecek pek çok risk durumuna karşı önceden önlem almak mümkün hale gelmektedir. Poliçe kapsamında karşılanan zararlar sayesinde, bütçeniz sarsılmaz ve evinizi en kısa sürede eski haline getirebilirsiniz.
Hazırladığımız bu içerikte; konut sigortası kapsamında karşılanan zararları ve en çok merak edilen hasar durumlarını açıklamaya çalıştık.
Konut Sigortası Hangi Zararları Karşılar?
Konut sigortası konutta yer alan ortak kullanım alanları başta olmak üzere evde bulunan eşyaları ve aile üyelerini, hatta komşuları dahi güvence altına alan bir sigorta ürünüdür. Evi tehdit eden pek çok risk durumuna karşı tek bir poliçe üzerinden güvence alabileceğiniz konut sigortası ile zararların neden olduğu maddi kayıplardan kurtulabilirsiniz.
Konutların içi ve dışında yer alan ortak kullanım alanlarını bekleyen pek çok risk durumuna karşı konut sigortası ile güvence alabilirsiniz. Aynı zamanda kıyafetlerinizden ziynet eşyalarına, elektronik cihazlardan misafirlerinizin eşyalarına kadar pek çok eşya için teminat sağlanmaktadır.
Konut sigortası kapsamında tek poliçeyle teminat altına alınan kıymetler şu şekilde açıklanabilir:
- Bina
- Eve ait eşyalar
- Değerli eşyalar
- Misafirlerin eşyaları
- Nakit para ve kıymetli evraklar
Konut sigortası kapsamında sunulan ana teminat seçeneği, yangın teminatıdır. Yangın teminatı yanında konut ev sigortası kapsamında alınabilecek ek teminat seçenekleri ise şu şekildedir:
- Yıldırım, infilak, duman
- Deprem, yer kayması, sel ve su baskını, dolu, fırtına, kar ağırlığı hasarları
- Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör
- Dahili su
- İzolasyon yetersizliği sonucu oluşan dahili su hasarları
- Kara, hava ya da deniz taşıtları çarpması
- Aile reisi sorumluluğu.
- Yangın mali sorumluluğu
- Hırsızlık
- Cam kırılması
- Hukuksal koruma
- Elektrik hasarları
- Ferdi kaza
- Üçüncü kişilere karşı sorumluluk teminatı
- Komşu mali sorumluluk teminatı
- Enkaz kaldırma masrafları
- Yakıt sızması
- Kira kaybı
- Bina sabit tesisat
Konut sigortası kapsamına dair daha detaylı bilgilere Konut Sigortası Kapsamı Nedir? Konut Sigortası Neleri Kapsar? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
1- Konut Sigortası Eşyalardaki Zararı Karşılar Mı?
Konut sigortası kapsamında sunulan teminat seçenekleri, sadece binaları kapsamaz. Poliçeye dahil edilebilen eşya teminatı sayesinde sadece binalar değil, her türlü değerli eşya da koruma altına alınabilir. Önem verdiğiniz, maddi değeri ya da manevi anlamı olan tüm eşyalarınızı konut sigorta altında güvence altına alabilirsiniz.
Konut sigortası ile evinizde oluşan hasarlar karşılandığı gibi, hasar durumlarına bağlı olarak eşyalarda meydana gelen zararlar da sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Su baskını sonucu eşyalarda oluşabilecek şişmeler, konut sigortası dahilinde değerlendirilebilir.
Eşya teminatının konut sigortası poliçesine dahil edilmesi halinde, sunulacak hizmet seçenekleri ise sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte, genel olarak şöyle olmaktadır:
- Halı yıkama ve kuru temizleme hizmeti
- Kombi ve klima bakım hizmeti
- Ev eşyası, değerli eşya, ziynet eşyası, nakit para ve kıymetli evrak
- Eşyanın konut dışında da teminat altında bulunması
- Makine kırılması ve bozulması
- Yeni değerinden ödeme teminatı
- Kiracılar için boya – badana gibi dekorasyon masrafları
Eşya teminatı ile kiracıların da konut sigortası yaptırmasına olanak sağlanmıştır. Böylece, eşyaların değerleri ölçüsünde poliçe teminat limitleri belirlenebilir ve güvence ortamı yaratılabilir. Eşya teminat ve kiracı sigortası hakkında daha fazla bilgi almak için Kiracı Sigortası Neleri Kapsar? Kiracı Eşya Sigortası Nedir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
2- Konut Sigortası Su Baskınını Karşılar Mı?
Konut sigortasının ana teminatı, yangın teminatıdır. Ancak poliçeye eklenebilen çok sayıda teminat seçeneği de bulunmaktadır. Su baskınlarına karşı güvence sunan teminat seçeneği de poliçe dahil edilmesi gereken önemli teminatlardan biridir. Böylece her türlü su hasarının neden olduğu zararlara karşı güvence alınabilir.
Konut sigortası, su baskını hasarlarına karşı dahili su teminatı ya da sel – su baskını teminatı kapsamında güvence sağlar.
- Dahili su sisteminde, kalorifer kazanlarında ya da su tesisatında meydana gelen bozulmalar ya da eskimeler nedeniyle oluşan hasarlar, dahili su teminatı üzerinden karşılanır.
- Yoğun yağışların sonucu taşan nehir ya da su kanalları nedeniyle oluşan sel durumlarının yol açtığı sorunlar da sel ve su baskını teminatı kapsamındadır.
Su baskını durumunda yapılması gereken durumları öğrenmek için Evinizde Su Hasarı Varsa Ne Yapmalısınız? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
3- Konut Sigortası Çatı Akmasını Karşılar Mı?
Konut sigortası kapsamına karşılanan bir diğer önemli risk durumu ise çatı akmasıdır. Yoğun yağış ya da kar ağırlığı sonucu ile ortaya çıkan çatı problemlerinden biri olan çatı akması; poliçe teminatlarına dahil edildiği takdirde, konut sigortası kapsamında karşılanmaktadır.
Konut sigortası kapsamında çatı akması sonucu oluşan masraflar karşılanabilir. Ancak bu teminatın sağlanması için belirli şartlar vardır.
- Çatı akmasına neden olacak durumlar, yoğun kar yağışı sonucu oluşan kar ağırlığı ya da yağmur suyu nedeniyle meydana gelmişse; konut sigortası kapsamında masraflar karşılanır. Bunun yanında, çatı akması nedeniyle konut içindeki eşyaların göreceği zararlara karşı da teminat alınabilmektedir.
- İzolasyon hatalarından kaynaklanan çatı akması sorunları ise konut sigortası kapsamı dışındadır.
Konut sigortası çatı akmasına dair tüm detayları Konut Sigortası Çatı Akması Nedir? Poliçeden Karşılanır Mı? Yazımızda bulabilirsiniz.
4- Konut Sigortası Depremi Karşılar Mı?
Konut sigortası ve deprem sigortası, sık sık birbiri ile karıştırılan iki üründür. Deprem sigortası, her konut için yaptırılması gereken zorunlu bir sigorta ürünüdür. Bunun yanında, yalnızca depremin neden olduğu maddi hasarlara, belirli limitler kapsamında teminat sağlamaktadır. Konut sigortası ise deprem ve yanardağ püskürmesi teminatı kapsamında geniş limitler doğrultusunda güvence sunmaktadır. Üstelik deprem teminatı, konut sigortası dahilinde sunulan sayısız teminat seçeneğinden sadece biridir.
Konut sigortası, ek teminatlar kapsamında depremin neden olduğu zararları karşılar. Poliçeye dahil edilen, deprem ve yanardağ püskürmesi teminatı üzerinden deprem ve depreme bağlı ortaya çıkan diğer risk durumlarından kaynaklanan hasarlara karşı güvence sağlanmaktadır.
Konut sigortası deprem ve yanardağ püskürmesi teminatı ile depremin binada ve eşyalarda neden olduğu tüm hasarları, poliçede yer alan limitler doğrultusunda giderilmektedir. Sigortalı, isteği ya da ihtiyacı doğrultusunda genişletebildiği poliçe limitleri ile tam koruma alabilmektedir.
Konut sigortası ve zorunlu deprem sigortası arasındaki farklara ve sigorta ürünlerinin önemlerine dair detaylara Konut Sigortası Yaptırmak Mı Daha Önemli Deprem Sigortası Mı? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
5- Konut Sigortası Komşuya Verilen Zararı Karşılar Mı?
Konut sigortası poliçelerinde bulunan teminatlar, sigorta şirketlerine ya da sigortalının tercihlerine göre değişebilmektedir. Ana teminat seçeneği olan yangın teminatına ek olarak farklı teminat seçenekleri dahil edilebilir. Komşu mali sorumluluk teminatı da bu seçeneklerden biridir. Poliçede yer alan komşu mali sorumluluk teminatı ile sigortalının konutundan kaynaklanan nedenlerden dolayı komşuların karşılaşabileceği zararlar karşılanmaktadır.
Komşu mali sorumluluk teminatı kapsamında sigorta şirketleri tarafından karşılanan zararlar şu şekilde açıklanabilir:
- Su tesisatında meydana gelen arızalar ve bozulmalar nedeniyle komşuların konutlarında meydana gelen hasar durumlar.
- Sigortalı konutta çıkan bir yangın sebebiyle komşuların konutlarında ve eşyalarında meydana gelen olası hasar durumları.
Konut sigortası kapsamına giren ve poliçe üzerinden karşılanan hasar durumları hakkında bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanlarına 7 / 24 ulaşım sağlayabilirsiniz. Sizin için en iyi poliçeyi hazırlamada danışma sağlayarak, etkili ve verimli bir koruma alanı yaratmanıza yardımcı olabiliriz.
Konut sigortasının karşıladığı tüm durumları Ev Sigortası Neleri Kapsar? – Konut Sigortası yazımız üzerinden de keşfedebilirsiniz.
Konut Sigortası Asistans Hizmetleri Nelerdir?
Konut ev sigortasının geniş teminat seçeneklerinin yanı sıra zengin asistans hizmetleri de sunulmaktadır. Sigortalının ihtiyaçları dahilinde düzenlenen ve poliçeye eklenen bu hizmet seçenekleri, olası risk durumlarından sonra önemli avantajlar sağlamaktadır.
Konut sigortası asistans hizmetleri, sigorta şirketlerine göre değişim gösterebilir. Ancak genel olarak poliçe kapsamında yer alan hizmet seçenekleri şunlardır:
- Ambulans hizmeti.
- Hastanede kalmanın gerektiği durumlar için destek.
- Çilingir hizmetleri.
- Elektrik tesisatı tamiri.
- Sıhhi tesisat tamiri.
- Güvenlik hizmeti.
- Konutta mahsur kalınması sonucu gerekli olan kurtarma çalışmaları.
- Mini onarım hizmeti.
- Otel hizmeti.
Konut sigortası bünyesinde sunulan asistans hizmetlerine dair daha fazla detayı Konut Sigortasında Asistans Hizmetleri Nelerdir? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Konut Sigortası Kapsam Dışı Durumlar Nelerdir?
Konut sigortasının kapsamı son derece geniştir ve ana teminat olan yangın teminatı yanında çok sayıda ek teminat seçenekleri ile poliçe kapsamı genişletilebilir. Ancak bazı özel durumlar için konut sigortası üzerinden hizmet sunulmaz. Konut sigortası genel şartlarına göre düzenlenen ve hemen hemen her sigorta şirketi için geçerli olan kapsam dışı durumlar şu şekilde açıklanabilir:
- Nükleer yakıt kaynaklı veya patlama kaynaklı oluşan hasarlar.
- Sigortalının kendi hatası sonucu çıkan ya da kasten çıkarılan yangınlar.
- Askeri hareketler sonucu oluşan hasar durumları.
- Savaş, istila, düşman hareketleri, isyan gibi durumlar nedeniyle oluşan zararlar.
- Elektrikli ev aletlerinin bozulması ya da zarar görmesi sonucu eve verdiği hasarlar.
- Sigorta kapsamında yer alan konut üzerinde kamu otoritesi tarafından alınmış tasarruf kararlarının neden olduğu zararlar.
Konut sigortasının kapsamına girmeyen durumları öğrenmek için Konut Sigortasının Karşılamadığı Durumlar Nelerdir? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Fiyat Teklifi Nasıl Alınır?
Konut sigortası teminatları kapsamında, konutlarda oluşabilen hasar durumları poliçe üzerinden karşılanmaktadır. Hem ev sahiplerini, hem de kiracıları güvence altına alan ve risk durumlarının neden olduğu masrafları karşılayan bu ürünün seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
Her şeyden önce en iyi fiyat teklifini alabilmek için doğru teminat ve limit seçeneklerinin belirlenmesi gerekir. Sigorta Dünyası üzerinden sizin için en iyi konut sigortası ürünlerini ve tekliflerini bulabilirsiniz.
En uygun konut sigortası fiyatlarını almak için farklı sigorta şirketlerini karşılaştırmak ve doğru seçim yapmak önemlidir. Sigorta Dünyası, 21 farklı sigorta şirketinin konut sigortası ürünlerini karşılaştırmanıza ve sizin için en uygun olanı bulmanıza olanak sağlar. Konut sigortası ürünlerini ve fiyat tekliflerini öğrenmek için Sigorta Dünyası web sitemizden sorgulama yapabilir ya da çağrı merkezimizi 7 / 24 arayarak uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.