Özellikle yoğun yağışlardan sonra ya da su tesisatında yaşanan sorunlar nedeniyle evlerde su kaynaklı hasar durumları meydana gelmektedir. Su hasarlarını karşılamak için pek çok farklı yöntem uygulanabilir. Ancak konut sigortası ile en başından güvence almak büyük avantajlar sağlamaktadır.
Konut sigortası, poliçede yer almadığı sürece yalnızca binaların iç mekânlarını korumaya yönelik teminatlar oluşturur. Konut sahibi ya da kiracılar için önemli bir koruma alanı sunan ve hem binayı, hem eşyaları güvence altına alan konut sigortası, su hasarlarına karşı da sigortalıya destek sağlamaktadır.
Evde yaşanan herhangi bir su hasarından sonra ne yapılmalı, ilk olarak nereye başvurulmalı ve hasar nasıl giderilmeli? Tüm bu soruların cevabını ve daha fazlasını hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.
Su Hasar Durumlarında Nereye Başvurulmalı?
Evinizde her an farklı risk durumları ile karşılaşabilirsiniz. Tesisat ile ilgili sorunlar ise en çok karşılaşılan risklerden biridir. Özellikle su hasarları çoğu zaman beklenmedik şekilde ortaya çıkar ve can sıkıcı sonuçlar ortaya çıkarır. Yoğun yağışlardan dolayı ya da su tesisatının hasar görmesinden kaynaklanabilen su hasarları, tüm eve büyük zararlar verebilir.
Peki, su baskını durumlarından sonra ne yapılmalı? İlk olarak nereye başvurulmalıdır?
Su hasarından sonra sorunun kaynağını öğrenebilmek ve çözüme yaklaşabilmek için ilk olarak apartman yöneticisi ya da mülk sahibine ulaşım sağlanmalıdır. Eğer konut size ait değilse, yani kiracıysanız, ev sahibini bilgilendirmeniz gerekir. Sonrasında hasar durumlarını karşılamak için su tesisatçısı gibi ustalara ulaşmak gerekmektedir.
Eğer eviniz konut sigortası ile koruma altına alınmışsa, izlemeniz gereken yol çok basittir. Yöneticileri hasara dair bilgilendirdikten sonra sigorta şirketinizi arayarak, hasar karşılama işlemlerini başlatabilirsiniz. Böylece hem hasarın etkileri azaltabilir, hem de evinizi en hızlı şekilde eski haline döndürebilirsiniz.
Konut sigortasının detaylarını ve ihtiyaç durumunuzu Konut Sigortası Nedir, Konut Sigortasına İhtiyacım Var Mı? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Konut Sigortası Su Baskını Hasarlarını Karşılar Mı?
Konut sigortası, kapsamı oldukça geniş olan ve sadece binaları değil, eşyaları da koruma altına alan bir sigorta ürünüdür. Yangından depreme, hırsızlıktan kira kaybına pek çok durum için teminat sunar. Sel ve su baskını hasarları da konut sigortası kapsamında karşılanmaktadır.
Konut sigortasının ana teminatı, yangın teminatıdır. Ancak poliçeye eklenebilen çok sayıda teminat seçeneği de bulunmaktadır. Sel ve su baskını teminatı da önemli ek teminatlardan biridir ve her türlü su hasarının neden olduğu zararları karşılar.
Konut sigortası kapsamına girmeyen durumları Konut Sigortasının Karşılamadığı Durumlar Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Su Basması Teminatı
Su hasarları; yoğun yağışlar, açık unutulmuş bir musluk ya da eskimiş bir tesisat borusu nedeniyle meydana gelebilir. Hasarların neden olduğu zararlar ise hem evinizin yüzeyini, hem eşyalarınızı etkileyebilir; hatta bazı durumlarda komşularınıza kadar hasar boyutu genişleyebilir. Bütün bu hasarın etkilerini en aza indirmek ve masrafın yükünden kurtulmak için konut sigortası su basması teminatından yararlanılabilmektedir.
Su baskını teminatından etkili bir şekilde yararlanabilmek için;
- Su hasarı meydana geldiğinde ilk olarak kaynağı bulup kesmek gerekir.
- Sonrasında ilk 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine ulaşarak, hasar ihbarı yapılmalıdır.
- Sigorta şirketi hasar tespitinin yapılması için konuta bir eksper gönderecektir.
- Sonrasında sigortalıdan gerekli evraklar istenir.
- Sigortalı evrakları tamamlayıp eksper aracılığıyla sigorta şirketine ulaştırır ve hasar ödeme işlemlerine başlanabilir.
Konut sigortası kapsamında hasar ödemelerine dair detayları Konut Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Ödenir?Yazımızda bulabilirsiniz.
Su Baskını Sigorta Şirketine Nasıl Bildirilmelidir?
Muhtemel bir su baskını sonrasında hasar giderme prosedürlerinin doğru bir şekilde yerine getirilmesi için sigorta şirketlerinin bilgilendirilmesi son derece önemlidir.
Sigorta şirketini su hasarına dair bilgilendirirken şu adımlar izlenmelidir:
- Hasarın oluşumu ve etki alanı ile ilgili detayları titizlikte anlatın. Hasara neden olan durumun tesisattan, musluğun açık unutulmasından ya da farklı bir sebepten oluşup oluşmadığını belirtin. Arıza bir üründen kaynaklıysa soruna neden olan parçayı saklayın.
- Su hasarının neden olduğu zararlar alçıpan, parke, kapılar ya da zeminlerdeyse hasar gören alanın boyutlarını bildirin. Bu durum, su hasarının kaynağının bulunmasına ve hasar boyutlarının net bir şekilde belirlenmesine olanak sağlayacaktır.
- Zarar gören eşyalarınız varsa; marka, model, fatura ya da satın alınan yer ve zaman gibi bilgileri sigorta şirketi işe paylaşmaya çalışın. Bu sayede hasar ödemesi için ödenecek tutarın belirlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
- Hasar oluştuğu anda ya da öncesinde almış olduğunuz önlemler bulunuyorsa, sigorta şirketine tüm detayları anlatın. Yani, muslukla ilgili bir sorun yaşayıp bunu düzeltmeye yönelik bir iyileştirme yaptıysanız, sigorta şirketine açıklayın.
- Hasar boyutu evde kalmanıza olanak sağlamıyorsa, sigorta şirketinden konaklama için destek talep edin. Evinizdeki hasar durumları giderilene kadar güvence kalabileceğiniz bir yer bulmak ve gereken masrafları karşılamak için sigorta şirketine danışın.
Konut sigortasının sunduğu konaklama hizmeti ek hizmet seçeneklerini Konut Sigortasında Asistans Hizmetleri Nelerdir? Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Konut Sigortasında Su Baskını Hasar Ödemesi için Gerekli Belgeler
Konut sigortası poliçelerinde yer alan önemli teminatlardan su baskını teminatı, olası su hasarlarına karşı koruma sağlar. Sigortalı su basması ile karşılaştığında ilk olarak suyun kaynağını kesmeli ve hasar boyutunun daha fazla büyümesini engellemelidir. Sonrasında 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine ihbarda bulunmalıdır.
Sigorta şirketi, sigortalıdan isteyeceği bazı belgelerin tamamlanmasından sonra hasar ödeme işlemlerini başlatır. Bu belgelerin doğru ve eksiksiz olması, hasar ödemesinin tam şekilde yapılabilmesi adına çok önemlidir.
Konut sigortası kapsamında su baskını teminatı üzerinden hasar ödemesi yapılabilmesi için gerekli belgeler şu şekildedir:
- Konut sigorta poliçesinin bir kopyası.
- Hasarın gerçekleştiği ana ve maddi boyutlarına dair bilgi veren bir beyan.
- 3. şahısların kusuru bulunan durumlar için resmi makamlar tarafından hazırlanan bir tutanak.
- Hasarın onarılması için gerekli olan durumları içeren bir fatura.
- Binanın tapusu ya da kira kontratı.
- Hasarın neden olduğu zararlara ait fotoğraflar.
- Zararın niteliğine göre değişen ve ihtiyaç duyulan diğer belgeler (sigortalının IBAN numarası, nüfus cüzdanı fotokopisi ya da tüzel kişiler için vergi levhası, faaliyet belgesi, imza sirküleri).
Konut sigortasının hasar tespiti ve ödeme aşamaları hakkında bilgi almak içinKonut Sigortası Hasar Tespiti Ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Konut Sigortası Zorunlu Mu?
Konut sigortası, zorunlu bir sigorta ürünü değildir. İsteğe bağlı yaptırılan bu ürün, evleri ve evlerde bulunan eşyaları sigorta poliçesi kapsamında yer alan teminatlar üzerinden koruma altına almaktadır.
Sıklıkla deprem sigortası ile karıştırılan konut sigortası; deprem sigortasından farklı olarak sadece depremin neden olduğu hasar durumlarını karşılamaz. Ana teminat olarak yangın hasarlarını sunan sigorta ürünü, ek teminat seçeneklerini ile kapsamını genişletebilir ve tam koruma sağlayabilir.
Poliçe süresi 1 yıllık dönemi kapsayan konut sigortası, isteğe bağlı olarak her senenin sonunda yenilenebilir. Poliçe süresi dolduktan sonra otomatik olarak yenileme yoktur.
Konut sigortasının zorunluluğu ve genel şartlarına dair detayları öğrenmek için Konut Ev Paket Sigortası Zorunlu Mu? Genel Şartları Nelerdir? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Neleri Kapsar?
Konut sigortası ana teminatı yangın ve yangına bağlı zararlara karşı koruma sağlar. Bunun yanında poliçeye eklenen ek teminat seçenekleri ile poliçenin kapsamı genişletilir ve konutlara özel hale getirilebilir. Sigorta poliçesi hazırlamadan önce ek teminat seçenekleri incelenmeli ve yeterli ölçüde poliçeye eklenmelidir.
Konut sigortası kapsamına dâhil edilecek en önemli ek teminat seçenekleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kar ağırlığı, deprem, yer kayması, fırtına gibi doğa olayları.
- Hırsızlık.
- Sel ve su baskını.
- Dâhili su ile ilgili sorunlar.
- Grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör.
- Yakıt sızması.
- Kara, hava ve deniz taşıtları çarpması.
- Enkaz kaldırma masrafları.
- Cam ve ayna kırılması.
- Kira kaybı.
- Alternatif ikamet ve taşınma masrafları.
- Elektronik cihaz teminatı.
- Konut dışında bulunan eşyalar teminatı.
- Konutta bulunan üçüncü şahıslara ait eşyalar teminatı.
- Ev yardım hizmetleri.
- Enflasyon korunma avantajı.
Bu teminatlar sonrasında konut sigortasının sadece binaları değil, eşyaları ve kişileri de koruma altına aldığı daha net görülmektedir. Ek teminat seçenekleri ile poliçeyi size uygun hale getirebilir ve avantajlardan verimli bir şekilde faydalanabilirsiniz.
Konut sigortası fiyat teklifi alma ve en uygun poliçeyi hazırlama için Sigorta Dünyası yetkililerinden destek alabilirsiniz. Uzmanlarımıza 7 / 24 çağrı merkezimiz üzerinden ulaşabilir ve konut sigortası ürün detayları hakkında bilgi alabilirsiniz. Konut sigortası yapan tüm sigorta şirketlerini karşılaştırabilir ve sizin için en uygun olanı seçebilirsiniz. Ayrıca web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yapabilir ve en kısa sürede fiyat teklifi alabilirsiniz.