Anne ve babalar, çocuklarının sağlığı için her türlü önlemi ve güvenceyi almak isterler. Çocuklarının sağlığı, her şeyden önce gelir. Özellikle yenidoğan dönemindeki bebeklerinin yaşayabileceği ufak bir sağlık sorunu bile panik ortamına neden olabilir. Yine de bu sağlık sorunları sık sık tekrarlanmaya başlarsa, doktora danışılmalı ve önceden tüm önlemler alınmalıdır.
Yenidoğan Hastalıkları Nelerdir?
Ebeveynler yenidoğan bebeklerin bakımı için titiz bir şekilde her şeyi düşünürken; bakteri ve enfeksiyonlar küçük bebekler için bazı sıkıntılı durumlara yol açabilir. Hatta öyle ki, tehlike içermeyen belirtiler dahi ciddi bulgularla karıştırılabilir ve anne – babalar paniğe kapılabilirler. Bu nedenle her ebeveynin, yenidoğan bebeklerde hastalıklar konusu ile ilgili mutlaka bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Yenidoğan döneminde ya da bebeklik döneminde rastlanılan konak, pamukçuk, sarılık, ishal ve kabızlık gibi basit sağlık sorunlar, zamanında önlem alındığında, bebeğin ilerleyen dönemlerdeki yaşamında herhangi bir etkiye neden olmaz. Bu nedenle, her anne ve babanın bebeklerin başına gelebilecek bu hastalıkları bilmesi ve acil durumların kontrolünü sağlaması gerekir.
Yazımızın devamında; yenidoğan hastalıkları içinde en sık görülenleri bulabilirsiniz.
1. Yenidoğan Sarılığı
En sık bilinen yenidoğan hastalıklarından olan yenidoğan sarılığı, daha çok 2 – 3 günlük bebeklerde görülen bir sorundur. En sık karşılaşılan bebek hastalığı olarak kabul edilir ve bebeklerde, geç anne sütü sarılığı ve erken anne sütü sarılığı olarak kendini gösterebilir. Bu sağlık sorunu, tamamen bebeğin anne sütü ile beslenmesine bağlı olarak gelişmektedir.
Hastalık ilk olarak, gözlerde ve deride sararma şeklinde kendini belli eder. İlk sararma, gözlerin içinde ve baş bölgesinde başlar ve zamanla göğüs bölgesine, kol ve bacaklara doğru yayılma başlar.
Sarılık çoğu zaman tedavi gerektirmez ve kendi kendine, zaman içinde geçer. Ancak ilerleyen vakalarda, bebeklerde başka sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilir. Bu durumda doktor kontrolünde tedaviye başlanması gerekir.
2. Yenidoğan İshali
İshal, yenidoğanlarda en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Yenidoğan döneminde bebek, anne sütü ile beslendiği için dışkılaması oldukça cıvık olacaktır. Bu son derece normal bir durumdur. Ancak normalden daha sık ve daha sulu dışkıya ek olarak farklı şikayetler de oluşuyorsa, ishalden şüphelenilebilir. İshal yanında kusma ve karın ağrısı, ateş, kilo kaybı ve iştahsızlık da görülmeye başlandığında, mutlaka hastaneye gidilmelidir.
İshal dikkate alınması gereken ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Yoğun ishal olması halinde bebeğin vücudu susuz kalarak şoka girmesine yol açabilir.
3. Kalça Çıkığı
Kız bebeklerde görülme olasılığı daha fazla olan kalça çıkığının erken tespiti önemlidir. İlk aylarda çift bez bağlanması gibi basit bir yöntemle tedavi edebilir ancak ilerleyen ve geç kalınan durumlarda ameliyat ile tedavi edilebilir.
Ameliyat sonrasında ise kalçanın alçıda kalması ve bebeğin hareketini önlemek için kundaklama yapılması gerekir. Bu yöntemler de süreci zorlaştıracak ve bebek için rahatsızlık verecektir. O yüzden bebeğinin kalça çıkığı olup olmadığını belirlemek için geç kalınmadan muayene edilmelidir.
4. Kolik
Anne ve babaların yenidoğan bebeklerde en çok endişe duydukları sağlık sorunlardan biri koliktir. Bebek doğduğu andan 6. aya kadar sürebilen kolik hastalığı; bebeğin nedeni olmadan saatler süren aralıksız ağlaması ve sakinleştirilemeyen ağlama nöbetlerine girmesi durumudur.
Çoğu zaman herhangi bir sağlık sorununu işaret etmez ve bu nedenle tam olarak bir hastalık kabul edilmez. Ancak bebeğin hayat kalitesini olumsuz etkileyen ve beslenme ya da uyku sorunu yaşamasına neden olan bir durumdur.
Genellikle doğumdan sonraki 2. haftadan sonra başlayan kolikte bebeklerde şu belirtiler görülür:
- Ellerini yumruk şeklinde sıkar.
- Sırtını yay gibi gerer.
- Acı çeker gibi görünür.
- Gaz sancısı çeker gibi şişer.
- Bacaklarını toplar veya karnına doğru çeker.
5. Pamukçuk
Yenidoğanlarda sık görülen hastalıklardan bir diğeri olan pamukçuk, doğumdan sonraki ilk bir hafta içerisinde kendini göstermektedir. Pamukçuk oluşumunun ana nedeni, Candida adı verilen bir mantar türüdür. Candida enfeksiyonu; ağız içi, iç yanak, dil ve bademcik üzerinde beyaz lezyonların oluşmasına neden olur.
Bu mantar enfeksiyonu bebeğe; normal doğum esnasında anneden, emme sırasında annenin meme ucundan veya iyi temizlenmemiş emzik ucu ve biberonlardan bulaşabilir. Ağız bölgesinde, özellikle ağız içi ve dil üzerinde pamukçuk benzeri beyazımsı bir görüntü oluşur. Bu görüntünün yanında huzursuzluk ve sinirli olma gibi belirtiler de oluşabilir.
Mantar enfeksiyonu olması nedeniyle pamukçuk tedavisi, antibiyotik damlalar yardımıyla yapılmaktadır. Ancak bunun yanında karbonatlı su ile bölgenin temizlenmesi de tedaviye yardımcı olacaktır.
6. Konak
Yenidoğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılan bir diğer durum ise konaktır. Konak, saç derisinde kabuklanma, pul pul kızarıklık oluşması ve bu kızarıklıkların kabuk halinde dökülmesi şeklinde ortaya çıkar.
Konağın oluşumunda bakteriyel bir temel yoktur. Anne karnındaki bebeğin, annenin yüksek hormon seviyelerine maruz kalmasının bir sonucu olarak meydana gelir. Özellikle doğumdan sonraki ilk ay, en sık karşılaşıldığı dönemdir. Ancak bazı durumlarda bu süre 6 aya kadar uzayabilmektedir.
7. Konjonktivit
Konjonktivit, bebekleri gözlerinde oluşan bir hastalıktır. Doğumdan 2 ya da 3 gün sonra meydana çıkabilen bu sorun, gözlerde çapaklanma ve kızarıklık ile kendisini belli eder. Konjonktivit, bebeklerin yanında yetişkinlerde de sıklıkla görülür. Yetişkinlerde genellikle bakteriyel, viral veya alerjik kaynaklı olabilir; ancak yenidoğanlarda daha çok mikrobik kaynaklıdır.
Konjonktivitte ilk belirtiler; gözde kaşıntı, gözlerin beyazında kızarıklık, alt göz kapağının içinin normalden kırmızı olması, gözlerde sulanma ve gözyaşı akması şeklinde olmaktadır. Bu sorunun çözümü ise düzenli göz bakımı ve sterilizasyondan geçer. Bebeğin gözlerini sık sık temizlemek, çapak ve pisliklerden arındırmak etkili olacaktır.
8. İsilik
Çevresel etkenlerden oldukça hızlı etkilenen yerlerden biri cilt olmaktadır ve bu etki, yenidoğanlarda daha belirgin görülür. Özellikle üşümemeleri için sıcak ve nemli bir ortamda uzun süre tutulan ya da kat kat giydirilen bebeklerin vücudunda isilik oluşabilir.
İsilik, deride kırmızı noktalar şeklinde oluşan bir döküntüdür. Ter bezlerinin tıkanarak terin vücuttan atılamaması nedeniyle oluşur ve vücut kıvrımlarında, yüzde, alın ve yanaklarda, kol ve bacaklarda minik kırmızı benekler şeklinde ortaya çıkar.
İsiliği önlemek için bebeği çok kalın giydirmemeli, terli kalmamasına özen göstermeli, alt bezini ve terleyen kıyafetlerini sık sık değiştirmelisiniz. Özellikle sıcak yaz aylarında bebeği daha sık banyo yaptırmak, cildin nefes almasını sağlamak oldukça faydalı olacaktır.
9. İmpetigo
İmpetigo, bakteri ve virüs kaynaklı bulaşıcı bir enfeksiyondur. Küçük, kabuklu, sarı kabarcıklardan meydana gelen bir deri iltihaplanması olarak tanımlanan bu hastalık, zayıf bağışıklığı olan bebekleri daha çok tehdit etmektedir.
İmpetigo, bağışıklığı düşük bebeklerde çok daha hızlı gelişir ve nemli ortamlar, kalabalık yerler, hastalığı taşıyan kişiye temas durumunda kolaylıkla bulaşabilir.
Ağız ve dudak kenarlarında, yüzde ve burun çevresinde minik, içi sarı döküntüler şeklinde kendini gösteren impetigo enfeksiyonu yayılmaya başladığında, yayılan bölgede yara görünümünde kalın kabuklar oluşabilir. Bulaşan yerlerde de kaşıntılar olmaya başlayabilir.
İmpetigo tedavisinde viral enfeksiyonu geçirmek için antibiyotik ilaç ya da yaralar için merhem kullanımı gerekmektedir. Hastalığın belirtileri, genellikle 2-3 hafta içerisinde yok olmaya başlar.
10. Fıtık
Yenidoğan bebeklerde ortaya çıkabilen bir diğer sağlık sorunu ise fıtık olmaktadır. Fıtık, doğum sonrasındaki ilk günlerde ebeveynler tarafından fark edilebilir ve hemen gereken müdahale yapılabilir. Yenidoğan fıtıkları, ağlama sırasında hafifçe şişerek daha belirgin bir görünüm kazanır. Bebek için acı verici bir sorun değildir.
Fıtıkların çoğu, bebekler 1 yaşına gelene dek kendiliğinden geçer. Bunun yanında b sağlık problemi nedeniyle bebekte fıtık meydana gelirse, gerekli tedaviyi uygulanmalı ya da ilerleyen durumlar için operasyon yapılmalıdır.
Bebeklerde Doğuştan Gelen Hastalıklar Nelerdir?
Bebeklerde doğuştan gelen hastalıklar, çoğunluk genetik faktörler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Genetik hastalıklar, ilerleyen dönemler için çocukların yaşam kalitelerinin büyük oranda düşmesine sebep olabilmektedir. Bebeklerin fizyolojik ve psikolojik sağlık durumlarının kontrollü bir şekilde devam edebilmesi adına genetik rahatsızlıklardan muzdarip olanların yakın takip edilmesi gerekir. Genel olarak bebeklerde doğuştan gelen sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir:
- Otizm Spektrum Bozukluğu
- Aile Üyelerinin Kalıtsal Hastalıkları
- Zeka Geriliği
- Hidrosefali
- Down Sendromu
- Kanser Hastalıkları
- Doğumsal Anomaliler
- Genetik Obezite
- Akraba Evliliğine Bağlı Hastalıklar
- Çölyak Hastalığı
- Beyin Felci (Serebral Palsi)
- Dudak veya Damak Yarığı (Tavşan Dudak)
Bu hastalıkların detaylarını öğrenmek isterseniz; Bebeklerde Doğuştan Gelen Hastalıklar Nelerdir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Doğum İçin Neden Sağlık Sigortası Yaptırılmalı?
Anne ve baba adayları, dünyaya bebeklerini getirmeden önce tatlı bir telaş içinde tüm hazırlıkları tamamlamaya çalışırlar ve gerekli tüm önlemleri almak isterler. Gebelik süreci, düzenli olarak kontrollerin yapılması ve gerekli tedavilerin alınması gereken oldukça hassas bir süreçtir. Bu nedenle sağlık hizmetlerine ulaşımda herhangi bir pürüz yaşanmaması gerekir.
Doğum sigortası, hamilelik sürecinde ihtiyaç duyulan tüm tedavi ve sağlık hizmetlerine ulaşımı sağlayan ve masrafları karşılayan bir sağlık sigortası ürünüdür. Sunduğu geniş güvenceler ve özel sağlık kurumlarında uygun fiyatlarda ya da ücretsiz hizmet alabilme imkanı ile doğum sigortası, gebeliğin başlangıcından doğuma kadar anne adaylarına destek olmaktadır.
Hamilelikte yaşanabilecek tüm sorunların önüne geçmek ve sağlıklı bir süre yönetmek için doğum sigortası yaptırılmalıdır. Üstelik sağlık harcamaları ve doğum masraflarının oldukça maliyetli olduğu bu dönemde doğum poliçesi, ekonomik anlamda da avantaj sağlayacaktır.
Doğum sigortası için en uygun fiyatları öğrenmek ve sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırmak için Sigorta Dünyası iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. Sağlık uzmanlarımıza 7 / 24 çağrı merkezimizden ulaşabilir ya da ücretsiz sorgulama yaparak en kısa sürede fiyat teklifi alabilirsiniz.