Sağlık sigortaları, her geçen gün talebin arttığı ve sağlık hizmetleri için yapılan masrafların azaltılması için tercih edilen sigorta ürünleridir. Özel sağlık kurumlarında kaliteli ve uygun fiyatlarda hizmet alınmasına olanak sağlayan özel sağlık sigortası ise doğru poliçe seçimi ile sigortalı için tam koruma sunabilmektedir.
Sağlık sigortası için ürün geliştiren sigorta şirketleri, farklı özelliklere ve sınırlara sahip poliçeler hazırlayabilmektedir. Bu nedenle kişilerin doğru poliçe seçimi için sigorta şirketlerini araştırmaları gerekir. Araştırma yaparken de sorulması gereken önemli birkaç soru vardır. Bu soruların cevapları öğrenildiği takdirde, etkili ve verimli bir sigorta poliçesi oluşturulabilir.
Hazırladığımız bu yazıda; sağlık sigortası kapsamında danışmanlara sorulması gereken 10 önemli soru ve detaylarını sizlerle paylaştık.
1- Özel Sağlık Sigortası Poliçe Kapsamında Yer Alan Teminatlar Nelerdir?
Özel sağlık sigortası genel şartlarına göre olası tüm hastalık risklerine karşı gerekli olacak tedavi masrafları karşılanmaktadır. Özel sağlık sigortası ile kullanılacak teminat seçenekleri seçilen ya da oluşturulan sigorta ürünlerine göre değişim göstermektedir.
Sağlık sigortaları kapsamında genel olarak iki ana teminat hazırlanmaktadır. Ayakta ve yatarak tedavi teminatı olarak ikiye ayrılan bu teminat seçenekleri, içerikleri ve limitlerine göre belirlenmektedir.
Ayakta tedavi teminatı, tek başına poliçeye dahil edilemez ve sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte, yılda 8 ya da 10 kullanım ile sınırlandırılmıştır. Özel sağlık sigortası ayakta tedavi teminatı kapsamına giren durumlar, genel olarak şöyledir:
- Rutin kontrol.
- Muayene.
- Tanı ve teşhis koyma.
- Tahlil ve tetkikler.
- Röntgen ve tomografi.
- Laboratuvar işlemleri.
- Küçük müdahale gerektiren işlemler.
- Aşı, pansuman ve kırık – çıkık tedavisi.
Özel sağlık sigortasında yer alan diğer ana teminat ise yatarak tedavi teminatıdır. En az 24 saat hastanede kalmanın gerekli olduğu tedavi durumları için hizmet sunan bu teminat kapsamında, şu sağlık hizmetleri yer almaktadır:
- Cerrahi müdahale.
- Cerrahi müdahale sonrasında gerekli olan işlemler.
- Yoğun bakım masrafları.
- Oda, yemek ve refakatçi masrafları.
- Kemoterapi, radyoterapi ve diyaliz.
- Suni uzuv.
- Acil durum masrafları.
Özel sağlık sigortası teminatları hakkında bilgi almak için Özel Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
2- Özel Sağlık Sigortası Poliçe Kapsamına Girmeyen Durumlar Nelerdir?
Özel sağlık sigortası, geniş kapsamı ve hizmet ağı ile neredeyse tüm sağlık hizmetlerine ulaşımı kolay hale getirmektedir. Bunun yanında, özel sağlık sigortası genel şartları kapsamında düzenlenen bazı durumlar için teminat sağlamaz.
Sağlık sigortalarının kapsamına girmeyen bazı hastalık ya da tedavi durumları bulunmaktadır. Böyle durumlar, sigorta poliçesinin sorumluluğunda değildir ve sigortalı tarafından karşılanmalıdır. Özel sağlık sigortasının karşılamadığı durumlar şu şekilde açıklanabilir:
- Alerji testleri.
- Doğuştan gelen hastalıklar.
- Genetik rahatsızlıklar.
- Gözle ilgili rahatsızlıklar.
- HIV ve AIDS.
- Kısırlık tedavisi.
- Poliçe başlangıç tarihinden önce teşhisi konan hastalıklar.
- Psikiyatrik ya da psikolojik rahatsızlıklar.
- Skolyoz tedavisi.
- Tıbbi nedenler harici yapılan kürtaj.
- Varis tedavileri.
Özel sağlık sigortasının kapsamına girmeyen durumları Sağlık Sigortası Kapsam Dışı Hastalıklar Nelerdir?Yazımızda keşfedebilirsiniz.
3- Özel Sağlık Sigortası Ek Teminat Seçenekleri Nelerdir?
Özel sağlık sigortası ana teminatları, hemen hemen her sigorta şirketleri için aynıdır. Bunun yanında, sigorta poliçesine eklenebilecek farklı teminat seçenekleri de bulunmaktadır ve bu teminatlar, sigorta şirketlerine ya da sigortalılara göre değişebilir.
Genel ifadeyle özel sağlık sigortası kapsamına eklenebilecek teminat seçenekleri şu şekildedir:
- Acil yardım hizmetleri.
- Ambulans hizmeti.
- Check – up.
- Cilt sorunları.
- Diş bakımı.
- Diyetisyen hizmeti.
- Doğum ve hamilelik masrafları
- Evde bakım hizmeti.
- Psikolojik destek.
Özel sağlık sigortası kapsamında yer alan teminatların tüm detaylarını Özel Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
4- Özel Sağlık Sigortası Doğum Masrafları Karşılar Mı?
Özel sağlık sigortası, poliçeye eklenen doğum teminatı sayesinde doğum için gerekli olan masrafları karşılar. Anne – baba adayları, özel sağlık sigortası kapsamında sağlık güvencesi almak istiyor ve yakın zamanda bebek sahibi olmayı planlıyorsa; doğum teminatı seçeneklerini inceleyerek poliçeye ekletmelidir. Bu sayede, hamilelik döneminde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetleri ve doğum için gerekli masraflar, poliçe üzerinden karşılanabilir.
Özel sağlık sigortası kapsamında sunulan doğum teminatının içeriği, sigorta şirketlerine göre değişmekle beraber, genel olarak şu şekildedir:
- Gebelik için gerekli muayeneler.
- Hamileliğe bağlı gelişen komplikasyonlar.
- İlaç temini için gereken masraflar.
- Laboratuvar işlemleri.
- Normal ya da sezaryen doğum masrafları.
- Rutin doktor kontrolleri.
- Tetkik, tahlil ya da tedavi giderleri.
Doğum için özel sağlık sigortası yaptıran anne adayları, tüm bu teminatlar dahilinde hamilelik sürecini sorunsuz geçirebilirler. Ancak özel sağlık sigortası kapsamında doğum teminatından yararlanabilmek için belirli bir bekleme süresinin tamamlanması gerekir. Hamileyken özel sağlık sigortası poliçesi başlatılamaz.
Doğum sigortası detaylarına dair bilgi almak için Hamileyken Özel Sağlık Sigortası Yapılır Mı? Yazımıza göz atabilirsiniz.
5- Özel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Nasıldır?
Özel sağlık sigortası, bazı tedaviler için teminat oluşturmadan önce belirli bir bekleme süresi şartı koyarlar. Örneğin; doğum teminatı, özel sağlık poliçesi üzerinden başlatıldığında en az 6 ayın sonunda aktif hale gelir. Bekleme süresi şartları ve uzunluğu, sigorta şirketlerine göre değişebilir; ancak genel olarak 6 ile 12 ay şeklinde olmaktadır.
Bazı hastalık durumlarının tedavilerini alabilmek için de belirli bir bekleme süresinin tamamlanması gerekir. Özel sağlık sigortası kapsamında genellikle tiroit, göz tansiyonu, katarakt, fıtık, safra kesesi rahatsızlıkları, burun ve geniz eti rahatsızlıkları, kanser gibi hastalıklar için bekleme süresinin tamamlanması gerekir. Genel olarak 12 aylık bir bekleme süresinden sonra, bu hastalıkların tedavisi için gerekli olan ücretler, sigorta tarafından karşılanmaktadır.
Tüm bunların yanında, bekleme süresinin uygulanmadığı istisnai durumlar da bulunur. Bazı sigorta şirketleri, acil durum kapsamına giren durumlar için gerekli olan tedavilerin alınmasında, bekleme süresini göz ardı edebilmektedir. Bu konu hakkında, işlem yapılan sigorta şirketi ile görüşmek ve prosedürlerini öğrenmekte fayda olacaktır.
Özel sağlık sigortası bekleme süresi detaylarını Özel (Bireysel) Sağlık Sigortası Bekleme Süresiyazımızdan öğrenebilirsiniz.
6- Özel Sağlık Sigortasında Yaş Sınırlaması Var Mıdır?
Özel sağlık sigortası yaş sınırı, her sigorta şirketine göre değişebilir. Ancak genel olarak 18 ile 60 yaşın arasında bulunan herkes, özel sağlık poliçesi yaptırabilmektedir. 18 yaş altında bulunan adaylar ise anne ya da babalarının eşliğinde sağlık sigortası poliçesi başlatabilirler.
Genel olarak 60 yaşına kadar tüm adayların özel sağlık başvuruları değerlendirilir ve istisnai bir durum olmadığı takdirde, onaylanır. Ancak bazı özel durumlar için yaş sınırlamasında esnemeler olabilmektedir. Sigorta şirketlerine göre özel sağlık sigortası yaş sınırları şu şekilde düzenlenmiştir:
- Ak Sigorta 0 – 60 yaş.
- Allianz Sigorta 6 – 64 yaş.
- Demir Hayat Sigorta 0 – 60 yaş.
- Groupama Sigorta 0 – 65 yaş.
- Güneş Sigorta 15 günlük – 59 yaş.
- Mapfre Sigorta 14 günlük – 60 yaş.
- Ray Sigorta 8 – 64 yaş.
Özel sağlık sigortası yaş sınırları hakkında bilgi almak için Özel Sağlık Sigortası Kaç Yaşına Kadar Yapılıyor? Yazımızı okuyabilirsiniz.
7- Özel Sağlık Sigortası Ömür Boyu Yenileme Garantisi Nedir?
Özel sağlık sigortası kapsamında sunulan önemli avantajlardan biri, ömür boyu yenileme garantisi hakkıdır. Sigorta şirketlerinin hemen hemen hepsi, kesintisiz 3 yıl boyunca poliçe yenilenmesi halinde; bu yılların sonunda var olan sağlık durumunu dikkate alarak, sigortalıya ömür boyu yenileme garantisi hakkı sunar. Böylece sigortalı, sonraki yıl için poliçe yenilemesi yaparken ortaya çıkan hastalıklar için ek prim ödemeden ve teminat kapsamını daraltmadan poliçelerini devam ettirebilir. Üstelik, sigorta şirketi tarafından yapılan risk değerlendirmelerine de tabi tutulmaz.
Ömür boyu yenileme garantisi hakkı kazanan olan sigortalılar, hayatlarının sonuna kadar ek prim ödemesi yapmadan poliçelerini yenileyebilirler. Bu garantinin kapsamına giren kişiler, hak kazanan sigortalı ve ailesi olarak belirlenmiştir. Ömür boyu yenileme garantisi kazanan sigortalının ailesi de bu avantajdan yararlanabilir ve poliçe yenileme dönemlerinde, ek prim ödemelerine gerek kalmadan devamlılık sağlayabilirler.
Özel sağlık ömür boyu yenileme kapsamında en çok merak edilen sorulardan biri de, bu hakkın devredilip devredilmediğidir. Ömür boyu yenileme garantisi hakkını kazanan kişiler, 30 gün içinde yeni bir sigorta şirketine teminat başvurusu yaparak haklarını devredebilirler. Bu şekilde, yeni sigorta şirketi üzerinden ömür boyu yenileme garantisi hakkı işleme alınabilmektedir.
Ömür boyu yenileme garantisi hakkında daha detaylı bilgilere Özel Sağlık Sigortası Ömür Boyu Yenileme Garantisi Nedir?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
8- Özel Sağlık Sigortası İptal Edilir Mi?
Özel sağlık sigortası hakkında öğrenilmesi gereken bir diğer başlık ise iptal durumlarıdır. Sigorta poliçesinin iptaline neden olan durumları, poliçe başlatmadan önce öğrenmek gerekir. Aynı şekilde, sigortalının isteği dahilinde iptal taleplerinin değerlendirilme durumları sorulmalıdır.
Sigorta şirketlerinin poliçe hazırlık aşamasında isteyeceği bilgilerin doğru olarak bildirilmesi, son derece önemlidir. Pek çok sigorta şirketi, geçmişten gelen ya da daha önce yaşanan bir rahatsızlık durumunun bildirilmemesi halinde poliçeyi iptal edebilmektedir. Bunun yanında, sigortalının kendisine kasten zarar vermesi de iptal nedenlerinden biridir.
Sigortalı, özel sağlık sigortası poliçesi için belirlenen sigorta primlerini düzenli şekilde ödemediği takdirde, sigorta şirketinin sözleşmeyi iptal etme hakkı bulunmaktadır.
Tüm bunların yanında, özel sağlık poliçenizin hiçbir neden gösterilmeden ve aniden iptal edilmesi durumunda; sigorta şirketi tarafından sunulan gerekçeler yeterli gelmezse, yasal yollarla hakkınızı savunabilirsiniz.
Özel sağlık sigortası hakkında tüm detayları Özel Sağlık Sigortası Genel Şartları Nelerdir? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
9- Özel Sağlık Sigortası Hangi Hastanelerde Geçerlidir?
Özel sağlık sigortası kapsamında hizmet alabilmek için tercih edilecek hastaneler, sigorta şirketlerine göre değişebilir. Sigorta şirketlerinin her birinin farklı sağlık kurumları ile anlaşması bulunabilir. Bu nedenle sigorta başlatmak isteyen adayın, sigorta şirketinin anlaşmalı sağlık kurumları ağını incelemesi önemlidir.
Özel sağlık sigortası kapsamında sunulan teminatlardan yararlanabilmek ve muayene, cerrahi müdahale ya da tahlil gibi tedavi işlemlerine ücretsiz ya da uygun fiyatlarda ulaşabilmek için sigorta şirketinin anlaşmalı sağlık kurumlarından birine başvurmak gereklidir. Anlaşmalı olmayan sağlık kurumlarından alınan tedavilerin masrafları, kişiye aittir.
Özel sağlık sigortasının hangi hastanelerde geçerli olduğunu Özel Sağlık Sigortası Hangi Hastanelerde Geçerli? yazımızda detaylı olarak görebilirsiniz.
10- Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Özel sağlık sigortası fiyatları hakkında kesin bir rakam söylemek doğru olmaz. Çünkü her poliçe için farklı prim bedelleri çıkarılabilmektedir. Özel sağlık sigortası genel ve özel şartları kapsamında teminat limitleri, sigortalının yaşı ve var olan sağlık sorunları gibi etkenler poliçe fiyatlarında değişime neden olmaktadır.
Sigorta poliçesinde yer alan standart teminatların yanında doğum, yurt dışı tedavi, diş bakım, acil ambulans gibi ek teminatlar da primlerde artışa neden olmaktadır. Teminat sayısı ve limiti arttıkça poliçe primlerinde de artış yaşanır.
Özel sağlık sigortası fiyatlarını etkileyen kriterler genel olarak şu şekildedir:
- Adayın yaşı, cinsiyeti ve medeni durumu.
- Adayın mevcut sağlık durumu.
- Adayın geçmişten gelen kronik rahatsızlıkları.
- Adayın yaşadığı yer.
- Sigorta şirketinin standartları.
- Sigorta şirketinin anlaşmalı kurumlar listesi.
Özel sağlık sigortası fiyatları hakkında doğru ve güncel bilgilere ulaşmak ve sizin için en uygun teklifi almak için Sigorta Dünyası iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. Ücretsiz olarak web sitemizden sorgulama yapabilir ya da çağrı merkezimizden sağlık uzmanlarımıza 7 / 24 ulaşarak danışma alabilirsiniz.